Yakalanan her zaman piyon oluyor
Uyuşturucu Kıskacında Türkiye' olarak adlandırdığım yazı dizisinin bugünkü bölümünde isimleri ve bağlantıları açıklayacağım.
Dünkü yazımda kokainlerin yakalandığı Mersin Serbest Bölgesi işletme sahibi Ali Avcı ile konuştuğumu aktarmıştım.
Ali Avcı, muz firmalarının daha önce serbest bölgede yer aldığını, ancak yönetimi devraldıktan sonra serbest bölgede işlem yapmadığını bildirdi. Avcı, yönetimi devralır almaz serbest bölgede X-Ray cihazlarının etkin bir şekilde faaliyete geçtiğini bildirdi.
Bu muzlar daha önce Mersin Serbest Bölge'de şirketlerin depolarına indiriliyordu. Buradan kokaini başka ülke için TIR'larla çıkarmak veya Türkiye içine sokmak ise çok basitti. 3 büyük firma vardı. (Biri son yakalanan şirket, diğeri bir Lübnanlı adına paravan olarak devredilmiş bir şirket, diğeri ise Suriye'de kokainden yakalanmış şimdi Türkiye'de çalışan bir Suriyeli adına olan şirket.)
İlginç olan Ticaret Bakanlığı'nın bu büyük 3 firmadan başkasına yeni muz ticaret ruhsat izni vermemesiydi. Serbest Bölge'den bu uygulama öncesi ruhsat almış firmalardan da 2-3'ü dışında tümünün ismi bir şekilde kokain operasyonlarına karıştı. Bu 3 firma çok yoğun şekilde çalışıyor. Üstelik en ufak bir durumda ruhsat iptal eden bakanlık, bu firmalardan birini et kaçakçılığından yakalamasına ve 20'ye yakın olayda konteynerlerinden kokain çıkmasına rağmen serbest bölgede çalışmaya devam etmesine göz yumuyor.
Firmanın adını da sahibini de yazayım...
ETC Fruit Gıda San ve Tic Ltd Şti. Kağıt üstünde sahibi Ahmed Ben Khadra...
Ahmed Ben Khadra, Panama'da 616 paket kokain yakalanan Tommy Gıda Plastik şirketinin sahibi Naser Mahmoud Tomeh ile Suriye'de ortak muz ithalatı yapmış. Bu iki ismin Türkiye'de bağlantılı olduğu ayrı ayrı 10'dan fazla şirketleri var.
Diğer bir firma da 4 defa konteynerlerinde ve 3 defa gemilerinde kokain yakalanmasına rağmen faaliyetine devam ediyor. Adı: Fresh&Freeze Tic Ltd Şti. Sahibi Ismael Sakalaki...
ETC Fruit firmasının adı bize bir yerden tanıdık geliyor.
Yıl 2014...
Yine Mersin'de kırmızı et kaçakçılığı ile ilgili büyük bir operasyon yapıldı. Operasyon kapsamında piyasa değeri 40 milyon liralık 1044 ton kaçak et yakalandı.
7 şirketin adının karıştığı operasyonda dikkat çeken en önemli nokta bu şirketlerin kısa süre önce kurulmuş olmalarıydı. İşin ilginci firmadan 2'sinin Suriyelilere ait olması...
21 Temmuz 2014'te kurulan ARC Lojistik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin ise tek sahibi görünüyor. 1.5 milyon lira sermayeli bu şirket A.O.'ya ait görünüyor. Arama ve el koyma işlemi yapılan bir diğer şirket olan ETC Fruit Gıda Sanayi Ltd.'nin 2013'te kurulduğu anlaşıldı.
Bugüne dönersek ETC Fruit işlerine devam etmiş görünüyor ki yine önümüze çıkıyor.
ETC'nin sahibi Ahmed Ben Khadra ve Fresh&Freeze'nin sahibi Ismael Sakalaki, bu isimlere dikkat.
Son firma 1.300 kilogram ile yakalanan firma. Daha önce bahsettiğim kokainlerin yakalandığı malların alıcısı Özşimşekler Gıda, Cizre merkezli bir şirket. Bu firma ilk defa yakalandı. Ancak en büyük parti de bu firmada yakalandı. Bu şirket konteynerlerden çok gemilerle ticaret yapan bir şirketti. Ancak 3 haftada narkotik polisi 3 gemide operasyon yapınca gemilerin gelişi durduruldu.
Aslında gemilerde yakalanan 80-100 kiloların çok üstünde miktarların giriş yaptığı tahmin ediliyor.
Zaten Türkiye de ne gariptir muz ithalatının ortalama yüzde 90'ını Ekvador'dan gerçekleştirmeye başlamış. Hatta bu oran 2019'da yüzde 95'e yükselmiş.
Yakalamalar oldukça kaçakçılar da çeşitli yöntemler deniyorlar. Markalar değişiyor, yöntemler değişiyor, yükleyici ve alıcı şirketler değişiyor. Muz kolilerinin oluklarını, konteynerlerin soğutucuları her yolu deniyorlar. Gemi yüklemelerini artık Türk alıcılar üzerine değil paravan şirketler üzerine yapıyorlar. Yakalama olmaz ise ürünleri Türkiye'deki şirkete teslim ediyorlar. Yakalama olursa güvenlik güçleri Türkiye'de vekalet verilmiş bir piyondan başkasını bulamıyor.
Burada size uzun uzun sevkiyatın nasıl yapıldığına dair ayrıntıları anlatmayacağım.
Özetle Türkiye'ye gelen kokainler buradan TIR'larla Orta Doğu ve Avrupa'ya dağıtılıyor, 5 dolarlık muz kutusu için 30 dolar fatura kesilerek bu paralar Dubai üzerinden Ekvador'a gönderilerek (ufak bir komisyon karşılığında) sisteme dahil edilerek uyuşturucu parası yani kara para aklanıyor.
İşleyişi anlattık. Burada bazı kritik sorular var:
* Kokainlerin çıktığı konteyneri talep eden kişi ya da firma kim?
* Konteynerin Türkiye'ye satış faturasını kim kesti. Para transferleri ne zaman yapıldı?
* İlk yükleme tarihinde fatura ve konşimento hangi şirkete kesildi?
* Yükleme ve ihracat için zorunlu diğer evraklar hangi tarihlerde ve hangi şirket lehine düzenlendi?
Ben size bir şemayı anlatıyorum.
Sonraki yazılarda bahsettiğim isimler hakkındaki gelişmeleri okuyacaksınız.
Her bir isme ulaştığımda bir üste çıkan yeni kişilerle karşılaşıyorum. Anladığım, bu isimleri devlet de biliyor fakat ya daha yukarılara ulaşmak için takip etmekle yetiniyor ya da başka şeyler dönüyor.
Bir sonraki aşamada karşıma çıkan isim ise Lübnan asıllı F.R.N...
Onu da yarın anlatalım.
(Devam edecek.)
Murat AĞIREL / YENİÇAĞ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder