2 Mart 2023 Perşembe

KISA KISA GÜNDEM - 2 MART 2023 - (derleyen:mstfkrc)

 


Deprem anketlere yansımaya başladı: ORC'nin anketinde seçim arifesinde partilerde son durum...(Cumhuriyet)


Türkiye, 6 Şubat'ta 2 büyük depremin yol açtığı ağır yıkımın yaralarını sarmaya çalışırken, 2023 seçimleri de gündemde. Depremin seçmen oyuna etkisi ORC Araştırma'nın son anketinde yer aldı. Ankette, AKP'nin oy oranının yüzde 30'un altına düştüğü görüldü.İşte seçim anketi: AKP: Yüzde 29.1, CHP: Yüzde 23.5, İYİ Parti: Yüzde 19.5, HDP: Yüzde 8.1, MHP: Yüzde 5.4, Gelecek Partisi: Yüzde 2.5, DEVA Partisi: Yüzde 2.3, Zafer Partisi: Yüzde 2, Türkiye Değişim Partisi: Yüzde 1.8, Büyük Birlik Partisi: Yüzde 1.5, Memleket Partisi: Yüzde 1.3, Yeniden Refah Partisi: Yüzde 1,Diğer:Yüzde 2   (https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/deprem-anketlere-yansimaya-basladi-orcnin-anketinde-secim-arifesinde-partilerde-son-durum-2056769)

Kayıp çocuklar nerede?(Sena Tufan-Cumhuriyet)

Türkiye’yi yasa boğan depremler sonrası kayıp çocuk skandalıyla bir kez daha yıkıldık. İktidardan çocukların akıbetine ilişkin tatmin edici açıklama gelmedi.(GÖZLER BU VAKIFLARDA) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çocuk Evleri Açılması ve Yürütülmesine İlişkin geçen yıllarda çeşitli vakıflarla protokol imzalamıştı. Bu protokole göre, koruma altındaki çocuklar “Çocuk Evleri”ne yerleştiriliyor ve bakımları bu vakıfların himayesine bırakılıyordu. Deprem sonrasında çocukların kaybolması konusu bu protokolü tekrar akıllara getirdi. Çocukların bu protokol bağlamında yine gerici vakıflara teslim edilmiş olabileceği iddialar arasında. Geçmiş yıllarda yapılan protokollerde öne çıkan vakıf ve derneklerin bazılarının süreleri dolarken bazılarının ise devam ediyor. Bu vakıf ve derneklerin isimlerine Cumhuriyet ulaştı. Bakanlığın sitesinde daha önceden yayımlanan bu bilgelere şu an ulaşılamazken Cumhuriyet o vakıfların isimlerini derledi. (Liste şöyle:) Dünya Yetimler Vakfı,GENÇ-KON (Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu) ve BEŞİR Derneği, Gökkuşağı Kadın ve Aile Derneği, Hayrat İnsani Yardım Derneği, Huzurlu Aile ve Yaşam Derneği, İbrahim Çeçen Vakfı, İHH (İnsan Hakları ve Hizmet Derneği), İnsan Vakfı, Minik Kalpler El Ele Derneği (MİKADER), Muhafazakâr Demokrat Düşünce Topluluğu Derneği, Muradiye Kültür Vakfı, Ankara Mutlu Yuva Yaşam Derneği, Süreyya Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/kayip-cocuklar-nerede-2056695)

Afyonkarahisar ve Denizli'de kuş gribi alarmı (Cumhuriyet)

Türkiye’de yumurta üretiminin başkenti konumundaki Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ile Denizli'nin Honaz ilçesinde yumurta üretim tesisleri kuş gribi vakalarına rastlanması üzerine karantinaya alındı.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/afyonkarahisar-ve-denizlide-kus-gribi-alarmi-2056762)

Ağaoğlu’nun Milas’taki projesinin 'ÇED olumlu' kararı iptal edildi!(Cumhuriyet)

Muğla’nın Milas ilçesindeki Tuzla Sulak Alanı ve Sarıçay Deltası arasındaki bölgede Ağaoğlu Holding’e ait ‘Turizm Kenti Projesi’ için verilen ÇED olumlu kararı Muğla Büyükşehir Belediyesi müdahil olduğu dava sonucunda iptal edildi.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/agaoglunun-milastaki-projesinin-ced-olumlu-karari-iptal-edildi-2056767)

‘Yoğun bakımdaki hastaların hepsi öldü’(Dilan Ayırkan-Cumhuriyet)

Deprem gecesi yoğun bakımdaki tüm hastaların hayatını kaybettiğini iddia eden İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Turhan Çömez, Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu. Çömez, "Bakanlığa meydan okuyorum" dedi.  Çömez’in iddialarını Sağlık Bakanlığı yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Can kayıplarının sebebi elektrik değil hastane binasının depremden yıkılmış olmasıdır” denildi. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarının doğru olmadığını belirten Turan Çömez Cumhuriyet’e şöyle konuştu: “Bakanlığa meydan okuyorum: O gece yoğun bakımda bulunan 150 hastanın kayıtlarını çıkarsınlar ve bu hastaların bugün nerede olduğunu açıklasınlar. O hastaların hepsi öldü. Oradan cesetleri çıkaran doktorla görüştüm. Enerji sistemi çalışmadığı için bu hastaların hayatını kaybettiğini söyledi.” (https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/yogun-bakimdaki-hastalarin-hepsi-oldu-2056742) 

İstanbul'da deprem seferberliği (Gökhan Kam-Cumhuriyet)

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Artık hayatımıza eskisi gibi devam edemeyiz. İBB olarak inisiyatif alıyoruz, düzeni değiştiriyoruz” dedi.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/istanbulda-deprem-seferberligi-2056705)

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: Bin TL’ye hasarlı evden eşya çıkartılır (Mustafa Bildircin-Birgün)

Hatay’da çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu, ‘Eşya çıkarıcılar’ın bin TL karşılığında hasarlı evlere girmesi yoksulluğun dramatik etkisini ortaya koyuyor.(https://www.birgun.net/haber/birgun-deprem-bolgesinden-bildiriyor-bin-tl-ye-hasarli-evden-esya-cikartilir-423233)

Yunanistan'da tren kazasının ardından Ulaştırma Bakanı istifa etti (Birgün)

Yunanistan’da 36 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etti. Karamanlis, istifa etmenin, ölen kişilerin anısı içi bir "görev" olduğunu söyledi.(https://www.birgun.net/haber/yunanistan-da-tren-kazasinin-ardindan-ulastirma-bakani-istifa-etti-423207)

Kenti taşıyacak boş alan kalmadı (İlayda Kaya-Birgün)



Uzmanlar, Bakan Kurum’un, İstanbul’da 1 buçuk milyon riskli konutu taşıyacaklarına ilişkin açıklamasına tepki göstererek “Bilimsel çalışmalar yapılmıyor. Konutu nereye taşıyacaklarıyla ilgili bir bilgi yok” dedi.(https://www.birgun.net/haber/kenti-tasiyacak-bos-alan-kalmadi-423229)

Bakan Özer: 10 ilden 202 bin 817 öğrencinin nakil işlemi gerçekleştirildi (SOL)


Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesinden istedikleri illere nakil işlemi yapılan öğrenci sayısını açıkladı. Bakan Özer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün itibarıyla 10 ilimizden 202 bin 817 öğrencimizin istedikleri illere nakil işlemini gerçekleştirdik. Evlatlarımızın her imkân ve koşulda yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Deprem bölgesinden diğer illere göç edenlerin sayısı 2 milyonu aştı (SOL)


Deprem felaketinin ardından yaklaşık 13,5 milyon nüfusa sahip bölgeden diğer illere göç eden afetzedelerin sayısı, 2 milyonu geçti. İki büyük depremin ardından bazıları ölümlere, hasarlı binaların çökmesine, çoğu telaş ve paniğe neden olan 11 bin 20 artçı deprem meydana geldi. Depremin ardından Jandarma Genel Komutanlığı organizasyonuyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’dan tahliye çalışmaları başlatıldı. Milliyet gazetesinden Aydın Hasan'ın haberine göre, tahliye edilenlerle kendi imkanlarıyla gittiği illerde valilik ve kaymakamlıklara başvurarak kayıt yaptıran kişi sayısı, 1 milyon 971 bin 589 kişi oldu. Kayıt yaptırmayanlar ile bu sayının 2 milyonu aştığı değerlendirmesi yapılıyor.(Ekipler ayrıldı) Depremin ardından yurtdışından gelenlerle birlikte arama kurtarma personelinin sayısı, 14 Şubat’ta 35 bin 249’a yükseldi. Enkazdan can kurtarma umutlarının kesilmesiyle birlikte arama kurtarma ekiplerinin çoğu, bölgeden ayrıldı. Dün itibarıyla görev yapan arama kurtarma personeli sayısı 6 bin 368’e düştü.

(derleyen: mstfkrc)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder