7 Şubat 2019 Perşembe

Fotoğraf hilesiyle "Kurucu Liderlik!" - Arslan BULUT

Yunanistan Başbakanı Çipras'ın Saray'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile yaptığı görüşme, arka planda, duvarda bulunan siyah beyaz Tayyip Erdoğan portresi üzerinden tartışma konusu oldu. Ben de ziyaret sırasında Anadolu Ajansı'nın çekip geçtiği fotoğrafları kaydetmiş ve yazı zamanı geçtiği için konuyu incelemeyi bugüne bırakmıştım.

Twitter'da H. Hakkı Kahveci'nin mesajını gördüm. Kahveci'nin dikkatini de Erdoğan fotoğrafının siyah beyaz oluşu ve Atatürk'ün fotoğraflarına benzetilmiş olması çekmiş.

Yine Ümit Özdağ da görüşmenin fotoğrafını paylaşmış ve eleştirmiş ama Fuat Oktay'ın makamından, odanın daha geniş fotoğrafı gönderilmiş. Çalışma masasının arkasında Atatürk'ün siyah-beyaz fotoğrafı da görülüyor. Oturma grubunun arkasında da Tayyip Erdoğan fotoğrafı bulunuyor!


                    ***

Tabii, Erdoğan, bu fotoğrafı kendi çalışma masasının veya oturma grubunun arkasına assa yakışık almazdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un odalarında ise bulunabilir! Büyük ihtimalle sarayın diğer odalarında da aynı fotoğraf var!

Peki bu fotoğraf ile nasıl bir iletişim tekniği kullanılıyor?
Bilindiği gibi yakın zamana kadar ilkokul kitaplarının hepsinde ve devlet dairelerinde, Atatürk'ün, elips içine alınmış veya dikdörtgen siyah beyaz fotoğrafı vardı. Fotoğrafın altında da "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk" yazardı. Bu fotoğraf, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu liderinin fotoğrafıydı!

Aradan yüz yıla yakın bir zaman geçtikten sonra, Tayyip Erdoğan'ın, Atatürk'ün Çankaya Köşkü yerine, millete bıraktığı Orman Çiftliği topraklarına, önce Başbakanlık binası diye göstererek inşa ettirdiği sonra da Cumhurbaşkanlığı sarayı haline getirdiği binanın içinde kendi fotoğrafı olarak nasıl bir fotoğraf kullanması gerekirdi?

Meselâ günün teknolojisine uyarak üç boyutlu renkli fotoğraf kullanabilirdi ama 96 yıl önceki Atatürk fotoğraflarına benzetilmiş, eskitilmiş, elips içine alınmış, siyah-beyaz fotoğrafının kullanılmasını tercih etti!

Bunun bir sebebi var elbette.

                                                              ***

Şu anda yaşayan nesillerin belleğinde, Atatürk'ün o fotoğrafı, "Türkiye'nin kurucu Cumhurbaşkanı" diye kayıtlıdır. Tayyip Erdoğan'ın benzer bir fotoğrafı, Atatürk yerine kullanıldığında da beyin otomatik olarak bunu da "Kurucu Cumhurbaşkanı" diye kaydeder. Tam olarak bilinçaltı mesaj vermek sayılmasa da beynin kayıt sistemini aldatmak üzerine tasarlanmış, basit ama çok etkili bir tuzak bu!

Gerçi Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım ve Mahir Ünal, eski AKP yöneticisi Ayhan Oğan'ın, "Biz 15 Temmuz'da çok büyük bir şey yaptık. Halk bir devrim yaptı. Şimdi biz yeni bir devlet kuruyoruz. Beğenin beğenmeyin bu yeni devletin kurucu lideri Tayyip Erdoğan'dır" sözlerinin kendilerini bağlamadığını söylemişlerdi ama 24 Haziran seçimlerinden önce bizzat Tayyip Erdoğan, "Benim gözümde, 26. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi, I. Meclis'ten sonraki ikinci kurucu meclistir." demişti.

Yine AKP'nin 24 Haziran seçimlerinden sonra, Temmuz 2018'deki ilk grup toplantısında, son başbakan Binali Yıldırım, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Kurucu Cumhurbaşkanı, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan" ifadesini kullanmıştı.

                                                              ***

Burada bir sorum var: Yeni bir devlet kurma fikrini açıkça ortaya koyamayıp, insan beyninin kayıt sistemini aldatmaya dayalı tuzaklar kullanan bir iletişim anlayışı ile "kurucu liderlik" kaç adım gider?

Bu yöntemler, o makama yakışmıyor!


 Arslan BULUT / YENİÇAĞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder