18 Temmuz 2019 Perşembe

Ekrana ‘kriz’ golü - ARİF KIZILYALIN

Kulüpler Birliği, TFF ve yayıncı kuruluş arasındaki para kavgasının arkasında ülkenin bozulan ekonomisi var!

Geçen sezonun sonundan bu yana TFF, kulüpler ve yayıncı kuruluş beIN Sports arasında yaşanan ‘ödeme krizi’nin perde arkasında bozulan Türkiye ekonomisi çıktı. Yaklaşık 2 aydır yapılan toplantılarda uzlaşamayan taraflar, birbirlerini ‘yerine getirilmeyen sözler’ nedeniyle suçlarken, beIN Sports’un zarara karşın 1 yıl daha taahhütlerini yerine getireceği ancak gelecek yıl Türkiye pazarından ayrılabileceği öne sürüldü. 

Önceki yıllarda, bireysel satışların yanı sıra toplu maç izlenen kafe, restoran, lokal, otel gibi alanlardan parar kazanan yayıncı kuruluş, yüklü ödeme yapan bu kurumların geri çekilmesiyle önemli bir zarara uğradı. Ayrıca geçen sezonlarda dönem dönem Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve MKE Ankaragücü taraftarlarının başlattığı, “dekoderler iade” hareketinin de önemli bir zarara yol açtığı yayıncı kuruluşa yakın kaynaklarca doğrulandı. 4 büyük kulübün yöneticileri arasındaki gerginliğin yol açtığı dekoder iadeleri de eklenince beIN Sports, yıllık 100 milyon doların üzerinde zarar etmeye başladı.

Kaotik ortam soğuttu
Bağımsız denetçilere göre; Avrupa’nın naklen yayınlara en fazla ücreti ödeyen ülkesi olan Türkiye’ye 3 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ricası ile yatırım yapan Katarlı şirket beIN Sports, o günlerde sezonluk 321 milyon dolar sınırında olan yayın ücretini 500 milyon dolara çıkardı ve Süper Lig’in yayıncısı oldu. Ancak işler istenildiği gibi gitmedi. Türk futbolunda kulüpler arasında yaşanan rekabetin yarattığı kaotik ortam nedeniyle, şampiyonluk yarışından kopan kulüplerin taraftarları şifre çözücülerini iade etmeye başladılar. 

Bu kaosher yıl farklı bir kulübün başını çekmesiyle devam ederken, 24 Haziran 2018 sonrası döviz kurunda yaşanan dalgalanma, maddi olarak da spor seyircisini olumsuz etkiledi. Maçları naklen yayınlayıp para kazanan kafe, restoran, otel, lokal gibi alanların zarar ederek yayıncı kuruluşla olan sözleşmelerini iptal etmeleri, beIN Sports’un hesaplarını altüst etti. Bu süreç içinde TFF ile ters düşen yayıncı kuruluş, Yıldırım Demirören federasyonundan dijital pazarlama, ek paket satışı konusunda da istediği yardımı alamadı. Kulüplerin, maç yayını öncesi ve sonrasında çıkardığı zorluk da reklama umudunu bağlayan yayıncı kuruluşun zararını katladı.

Kulüpler rest çekti, TFF zorda
Geçen sezonun sonunda bıçak kemiğe dayandığında Katarlı şirket, yaşadığı sorunları önce TFF, sonra Kulüpler Birliği ile paylaşıp indirim ve döviz kurunun tamamının sabitlenmesini istedi. 

Kulüpler, indirim konusuna sıcak bakmayınca yayıncı kuruluş ekonomik darlığı gerekçe göstererek geçen hafta yapılması gereken ödemeyi gerçekleştirmedi. TFF’nin yeni yönetimi kasasındaki rezerv paranın Yıldırım Demirören döneminde kulüplere verilmesi nedeniyle “mahsuben ödeme” yöntemini işletemeyince Kulüpler Birliği, transfer döneminin en sıcak günlerinde yaşanan para krizi nedeniyle, “Gerekirse teminat mektubu kullanılsın” kararı aldı. Sözleşme gereği TFF’yi muhattap kabul eden Kulüpler Birliği Vakfı’nın.

TFF’nin zararı 80 milyon dolar
TFF ve kulüplerin yaşadığı zorluğun bir nedeni de yıllarca öncesine dayanan ek paket yayın hakkı konusunda yaşanan anlaşmazlık. TFF ile yayıncı kuruluş 80 milyon dolarlık ek paket ödemesi nedeniyle mahkemeleşmiş, TFF faiziyle 90 milyon doları geçen bu davayı kaybetmişti. Söz konusu parayı peşin alıp kulüplere dağıtan TFF’nin, kaybedilen bu dava nedeniyle rezerv para sorunu yaşadığı biliniyor.

Arif Kızılyalın / CUMHURİYET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder