1 Haziran 2020 Pazartesi

Kalabildiğimiz tek yer, ötekilerin bellekleridir - Işıl Çalışkan / BİRGÜN

Yazar, şair ve felsefeci Oruç Aruoba, 72 yaşında hayatını kaybetti. Aruoba’yı dostları BirGün’e anlattı.

“Kalabildiğimiz tek yer, ötekilerin bellekleridir” diyor Oruç Aruoba ‘Yürüme’ isimli kitabında. Ve tam da söylediği gibi şimdi geriye belleklerdeki yeri kaldı.

Türkiye’nin önemli değerlerinden yazar, şair ve felsefeci Oruç Aruoba 72 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gidişi ile sevenlerini hüzne boğan Aruoba, bugün Kocaeli’nin ilçesi Karamürsel’de son yolculuğuna uğurlanacak.
Akademisyen olarak başladığı kariyerine yazar, şair, çevirmen ve felsefeci olarak devam eden Oruç Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinleri oldukça başarılı bir şekilde kaleme almış ve yaptığı çalışmalarla öne çıkan bir düşünürdü.
Aruoba akademik yaşamına, TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde lisans ve yüksek lisansını tamamlayarak başladı. Yine Hacettepe Üniversitesi’nde çalışmalarına devam ederek felsefe bilim uzmanı oldu. 1972 ve 1983 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaparken felsefe bölümünde doktorasını tamamladı. Bu süreçte, Almanya’da Tübingen Üniversitesi’nde felsefe semineri üyeliği ve 1981 yılında Victoria Üniversitesi (Wellington) (Yeni Zelanda) konuk öğretim üyeliğinde bulundu.
Kırmızı dergisi gibi çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın kurulu üyeliği ve yayın danışmanlığı yaptı. Birçok dergide yazı ve çevirileri yayımlandı.
İle, Uzak, Yakın, Yürüme, De ki İşte, Tümceler, Ne ki Hiç yazarın önemli kitaplarından birkaçı. Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celan’ın Türkçe’ye çevirerek, literatüre kazandıran Aruoba, özgün bir dille yazdığı haiku (Japon tarzı kısa şiir) tarzındaki şiirleriyle de geniş kitlelere ulaştı. Edebiyat dünyasından dostları onu BirGün’e anlattı.
SORULARI KARŞILIKSIZ GİTTİ
kalabildigimiz-tek-yer-otekilerin-bellekleridir-738254-1.Oruç Aruoba’nın ülkedeki ender entelektüellerinden olduğunu ifade eden yazar Ahmet Telli, “Türkiye çokça aydın barındıran bir ülke ama entelektüeli az. Her entelektüelin sorduğu soru elbette gününde karşılığını bulmuyor. Oruç Aruoba’nın da gelecekte yanıtlanması gereken birçok sorusu var. Başımız sağ olsun” diye konuştu.

  OKURLARI ONU SONSUZA DEK YAŞATACAKkalabildigimiz-tek-yer-otekilerin-bellekleridir-738255-1.
Aruoba’nın yakın dostu şair, yazar, oyuncu Turgay Kantürk üzüntüsünü, “Böyle durumlarda konuşmak çok zor. Türk Edebiyatı için çok önemli bir kayıp. Önemli bir yazar ve düşünürdü. Okurları onu sonsuza dek yaşatacaklardır. Bilime inanan ve düşünsel yanıyla insanın gerçeğini aramaya adamıştı hayatını. Edebiyat hayatında önemli bir yer tutuyordu. Çok değerli bir insandı. Önemli bir kayıp” sözleriyle dile getirdi.
FELSEFE İLE ŞİİRİN DENGESİNİ BULDUkalabildigimiz-tek-yer-otekilerin-bellekleridir-738256-1.
Şair Şükrü Erbaş ise, “Oruç Aruoba felsefe ile şiirin birbirinin önüne geçmeden olağanüstü bir denge içinde buluşmasını sağlamıştır. ‘Edebiyat dünyası’ denilen dünyanın gelgitlerinden uzak, gerçek edebiyatın tevazuu içinde yaşamıştır. Yazdığı şiirin özgünlüğüyle ve hayatının sadeliğiyle kendinden sonra şiir yazacak herkese çok değerli bir örnek olacağına inanıyorum. Edebiyatımız için çok erken bir kayıptır, çok üzgünüm” dedi.
ARUOBA’NIN ESERLERİ
►Tümceler, Bir Yerlerden Bir Zamanlar, 1990
►De ki İşte, 1990
►Yürüme, 1992
►Hani, 1993
►Ol/An, 1994, şiir
►Kesik Esin/tiler, 1994, şiir
►Geç Gelen Ağıtlar, 1994, şiir
►Sayıklamalar, 1994, şiir
►Uzak, 1995
►Yakın, 1997
►Ne Ki Hiç, 1997
►İle, 1998
►Çengelköy Defteri
►Zilif, 2002
►Doğançay’ın Çınarları, 2004, şiir
►Benlik, 2005
►Meşe Fısıltıları 2007
►David Hume’un Bilgi Görüşünde Kesinlik, 1974
►Nesnenin Bağlantısallığı (Hume – Kant- Wittgenstein), 1979
►A Short Note on the Selby-Bigge Hume
►The Hume Kant Read
Işıl Çalışkan / BİRGÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder