28 Kasım 2021 Pazar

KISA KISA ÖZET-(28/11/2021)



 (1)-SİHA'ların takım lideri mühendisin şüpheli ölümü. Şüpheli ölen ASELSAN mühendisleri gibi. Karanlıkta kalan sorular

BAYKAR'da görevli uçak mühendisi 26 yaşındaki Tarık Kesekçi'nin trafik kazasındaki ölümü akıllara ASELSAN mühendisleri ve Türkiye'nin ilk F16 pilotu Şener Koltuk'un şüpheli ölümlerini getirdi.(1)Takip mi ediliyorlardı?(2)Arabayı başka bir araba mı sıkıştırdı?(3)Doğrudan kamyona çarptılar. Peki, neden fren yapmadılar?(4)Ya da neden sollamadılar?(4)Bu, sadece bir trafik kazası mı?(YENİÇAĞ)

                                                                                            ***

(2)-15 dakika için şehit saymadılar

İzmir’de 2018 yılında görev yerine gitmek için karşıdan karşıya geçerken bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden polis memuru Buket Keleş’in Kırşehir’de yaşayan ailesi, 3 yıldır şehitlik beratı için hukuk mücadelesi veriyor.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NDAN AÇIKLAMA: Sosyal Güvenlik Kurumundan iddialar üzerine yapılan açıklamada ise, “28 Kasım 2018'de vefat ettiği, vefatı fiilen görevini yaptığı sırada meydana gelmediği gibi idarece sağlanan servis aracıyla işe giderken ya da işten dönerken geçirdiği trafik kazası sonucu da meydana gelmediğinden hakkında 5510 sayılı Kanunun 47'nci maddesinin birinci fıkrasına göre vazife malullüğü hükümlerinin uygulanmasının mümkün olmadığına karar verilmiştir” denildi.(SÖZCÜ)

                                                                         ***
(3)-Hakkari'de toplantı, gösteri ve yürüyüşlere yasaklama

Hakkari Valiliği, il genelinde 15 günlük süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklandığını duyurdu.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, "28 Kasım 2021 tarihi saat 00.01’den 12 Aralık 2021 tarihi saat 23.59’a kadar 15 gün süre ile meydan, cadde, sokak, yol, park gibi umuma açık alanlarda; miting, açık yer toplantıları, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, protesto eylemi, insan zinciri oluşturarak yapılabilecek protesto/yürüyüş ve toplanmalar, halk kürsüleri şeklinde toplantı/toplanmalar/halk toplantıları, ses-yayın araçları (taşıt, mobil vb. araçlar) ile yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, açlık grevi, çadır kurma, basın açıklamaları, her türlü stant açma, imza toplama/imza kampanyası, dilek feneri/balon uçurtmak, drone, paramotor/planör vb. her türlü hava faaliyetleri, kamu kurum/kuruluşları hariç olmak üzere anma toplantısı/anma töreni, konser, şenlik, tiyatro, skeç, sinevizyon, pandomim vb. faaliyetler, meşale yakma, el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş/poster asma, sticker yapıştırma vb. türdeki her türlü eylemlerin, etkinliklerin ve faaliyetlerin yapılmasının yasaklanması kararı alınmıştır" denildi. (SOL)                                        

                                                                        ***

(4)-Sayıştay neyi gizliyor? 28 rapor ortada yok!

Sayıştay'ın 28 Kamu İdaresi raporunu Meclis'e göndermediği ortaya çıktı. Söz konusu raporların neden açıklanmadığı merak konusu.

Komisyon Başkanı teşekkür konuşmasında 225 Kamu İdaresi Bütçesi, 226 Kamu İdaresi Kesin Hesabı ile 198 Sayıştay Raporu görüşüldüğünü belirtti.

226 kamu idaresi olduğuna göre Sayıştay 226 rapor göndermeli, Komisyonda da 226 Sayıştay Raporu görüşülmüş olmalıydı.

Oysa 198 rapor görüşüldüğü anlaşılıyor. Başkanın verdiği 198 sayısı yanlış değil. Sayıştay İnternet sitesindeki bilgilerle uyuşuyor. Kamuoyu duyurusunda, Meclise 194 kamu idaresi raporunun gönderilerek yayımlandığı; kalanlarının süreç tamamlandıkça gönderilip yayımlanacağı bildiriliyor. Komisyonda 198 rapor görüşüldüğüne göre daha sonra 4 rapor daha gönderilmiş.

28 Kamu İdaresinin denetim raporunun olmadığı ortaya çıkıyor. Şu soruların, açık; net; tutarlı ve yasalara aykırı düşmeyen açıklaması olmalıdır.

  • 28 Kamu idaresi denetlenmediği için mi rapor yazılmamıştır.
  • Denetlenmemişse neden?
  • Denetlenmişse neden açıklanmamaktadır?
  • Süreç bitirilmediği için yayımlanmamışsa neden bütçe görüşmelerine yetiştirilememiştir?
CHP’li Ali Şeker, Bakan Elvan’a sordu: ‘TÜİK 2020 istatistiklerini neden açıklamıyor?’

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, 2020 yılına ait kimi istatistiklerin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hala açıklanmamasının gerekçelerini Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a sordu. 

Şeker, yaptığı açıklamada TÜİK’in yayımlaması gereken üç önemli istatistik olan ‘2020 ölüm istatistiği’, ‘2020 uluslararası göç istatistiği’ ve ‘hayat tablolarını’ neden hâlâ yayımlamadığını sordu. Yeni yıla çok kısa bir zaman kalmışken bu istatistikleri açıklamaktaki ısrarın anlaşılmaz olduğunu vurgulayan Şeker, TÜİK’in kamu tüzel kişiliği bulunduğunu ve kamuoyunu gerçek verilerle aydınlatmakla yükümlü bir kurum olduğunu hatırlattı.  (SOL)                                                  

                                                                 ***

5- İBB'den öğrencilere önce yurt sonra iş imkânı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, öğrencilere barınma yanında iş imkânı da sunacak. Avcılar’da 2, Örnektepe’de 1 olmak üzere toplam üç kız öğrenci yurdu açan İBB, öğrencilerin barınma sorununa kalıcı çözüm için yeni yurt inşaatlarını sürdürüyor.(CUMHURİYET)

                                                                             ***
6-CHP’li Başarır'dan sarayın bütçesine tepki: Lale devrinde yaşıyorsunuz

Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Cumhurbaşkanlığı bütçesine tepki gösteren CHP'li Ali Mahir Başarır, Sarayın harcamalarına dikkat çekerek "Çiftçi gübre alamazken sarayın zirai giderleri 700 bin TL’den 9 milyon TL’ye çıkmış. Bu kadar lüksün içerisinde tek bir şey yetiştirebilirsiniz bence, lale yetiştirebilirsiniz çünkü lale devrinde yaşıyorsunuz" dedi.

SARAYIN AMORTİSMAN GİDERİNDE YÜZDE 300 ARTIŞ VAR

Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geçen sene Sayıştay tarafından tespit edilmiş 4 harcamasına örnek vermek istediğini belirten CHP’li Başarır, “Gerçekten sokakta bir sefalet var ve bunu herhalde hepimiz kabul ediyoruz. Çöpten ekmek toplayan insanlar var, bayat ekmek kuyruğunda insanlar var, bardakla yağ alan insanlar var, kuyrukta insanlar var. Yani bunu bir yere koyalım mutlaka. Bu sorun herkesin sorunu ve böyle bir sorun var. Ben bazı giderleri gerçekten sormak istiyorum. Bu sene de böyle olacak mı? Kısıntıya gidecek miyiz? Mesela amortisman giderleri, yani eşyaların, sarayın yıpranma paylarına biz 2019’da 51 milyon TL ödemişiz şimdi ise 205 milyon TL ödemişiz. Ya bu saray yeni bir saray, eşyaları yeni dizayn edildi, fazla fazla para verildi. Sayın başkanım, çok mu hor kullanıyorsunuz bilmiyorum. Niye 4 kat arttı bu giderler?” sözlerini dile getirdi.

YAZLIK SARAYA YAT ALINDI MI?

Konuşmasına sarayın araç giderleriyle devam eden CHP’li Başarır; “Bakın, sarayın taşıtlar hesabı 1 milyar 300 milyon olmuş uçak hariç. Bunun içerisinde ne var? Nasıl araçlar var? Burada bir kısıtlamaya gidilemez mi? Mesela hangi marka arabaya biniyorsunuz? Fahrettin Altun hangi marka arabaya biniyor? Bunlara ne kadar para veriliyor? Böyle bir harcama bütçesi gerçekten var mı? Yazlık saraya bir yat alındı mı?” sözlerini ifade etti.(BİRGÜN)

                                                                   ***

(7)-Öğretmenleri mevlide çağırdılar

Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 24 Kasım'da okul idarecilerini ve öğretmenleri mevlide çağırdı. Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran davete tepki göstererek, “Bu çağrı yeni rejimin en görünür hali” Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle öğretmenleri Şeyh Camiisi’nde okunacak mevlide çağırdığı ortaya çıktı. Okul idarecilerine gönderilen mesajda, "Değerli Müdürlerim, bugün saat 15.00'te Şeyh Camiisi’nde 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla mevlidi şerif okunacaktır. Tüm idarecilerimize ve öğretmenlerimize duyurulması ve katılım sağlanması hususunda gereğini rica ederim" 

(Berkay Sağol-BİRGÜN)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder