3 Kasım 2021 Çarşamba

Narlıdere balıkçı barınağında çevre kirliliği yaratan tersanenin sorumlusu kim?- Ramis SAĞLAM / EVRENSEL

 

    Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel 

Narlıdere Su Ürünleri Kooperatifinin kullandığı balıkçı barınağı içindeki tersanenin neden olduğu çevre kirliliğine dair haberimiz Meclis gündemine taşındı.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Altıevler Mahallesi’nde (Sahilevleri) Narlıdere Su Ürünleri Kooperatifinin kullandığı balıkçı barınağının içindeki tersanenin çevre kirliliğine neden olduğuna dair haberimizi Meclis gündemine taşıdı.

Tersanenin çevreye ve halka verdiği zarar için Meclise soru önergesi veren CHP’li Beko’ya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den yanıt geldi.

GEÇİŞTİRMELİK YANITLAR

Gelen yanıtlarda “2872 sayılı Çevre Kanunu ve İlgili Yönetmelikler kapsamında İzmir Valiliğince (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) denetimler yapılmakta olup; numune alma ve analiz işlemi gerektiği durumlarda ilgili Yönetmelik hükümlerine göre işlemler yapılmaktadır” denildi, ayrıntılı cevap verilmedi.

Yanıtta ayrıca gürültü kirliliğine ilişkin tüm şikayetlerin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına iletildiği belirtildi.

Beko, soru önergesine aldığı cevap üzerine Evrensel'e yaptığı açıklamada, “Her kurum kendi görevi çerçevesinde işlerini yürüttüğünde bu sorunlar çözüme kavuşacaktır. Önemli olan sorunların çözülmesidir” dedi.

TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Altıevler Mahallesi’nde yaşayan ve adlarının açıklanmasını istemeyen yurttaşlar, “çekek” diye tabir edilen alanda insan ve çevre sağlığının tehdit edildiğini, sorunların devam ettiğini söylediler.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) yaptıkları başvuru sonrası kendilerine, bölgeden Narlıdere Tarım İlçe Müdürlüğünün sorumlu olduğu yanıtının verildiğini aktaran vatandaşlar, Beko’ya verilen yanıttaysa Narlıdere Tarım İlçe Müdürlüğünden hiç söz edilmediğini ifade etti.

CİMER ile soru önergesine verilen yanıtların birbiriyle çelişkili olduğunu belirten vatandaşlar, “Adeta laf prosedürü tamamlamak için cevap verilmiş. Bizim sorunlarımız hâlâ devam ediyor” dediler.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Vatandaşlar, insan ve çevre kirliliğini tehdit eden, karantina altında su jetleriyle yapılması gereken işlemlere yönelik son çare olarak savcılığa başvuracaklarını söylediler.

Yaşanan sorun karşısında duyarsız kalan kurumları göreve çağıran vatandaşlar, “Bu bölgede yaşıyoruz, yaşamaya devam edeceğiz. Çevreye zehir saçanlarla yargı önünde hesaplaşacağız” dediler.

BEKO'NUN YÖNELTTİĞİ SORULAR

Kani Beko’nun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’li tarafından yanıtlanması istemiyle sorduğu sorular şöyleydi:

  • -Narlıdere balıkçı barınağının içinde olduğu belirtilen tersaneye ilişkin olarak bakanlığınız tarafından yapılmış olan bir denetim bulunmakta mıdır? Varsa sonuç ne olmuştur?
  • -Bahse konu bölge için “organokalay” maddesinin yayılımı konusunda ölçümlerin yapılması için ilgili kamu kurumlarınca bir çalışma başlatılmış mıdır?
  • -Sahil boyunca balık tutan kişilerin, gıda ürünü satan restoran ve lokantaların tersanedeki kimyasallardan ve kirletici mahiyetteki unsurlardan etkilendiği endişesi yurttaşlarca, kamu otoriteleri ile defalarca paylaşılmıştır. Bakanlığınız veya ilgili kurumlarca bu konuda hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu çerçevede yapılmış testlerin ya da analizlerin sonuçları nedir?
  • -Bahse konu tersaneden kimyasal maddelerin yanı sıra büyük bir gürültü yayıldığı belirtilmektedir. Bu konuda sorumlu olanlar çeşitli kereler ceza almış olmalarına rağmen sorunun çözülmediği görülmektedir. Artan gürültü kirliliğine ilişkin somut bulgulara binaen Bakanlığınızca atılmış yahut atılması planlanan adımlar nelerdir?
  • -Tersaneye ilişkin şikayet ve endişelerini dile getiren yurttaşların, tersane sahiplerinin kendilerine zarar vermesinden çekindikleri de vurgulanmaktadır. Bakanlığınızca; temel bir yurttaşlık hakkını kullanmak isteyen yurttaşlara karşı ortaya çıkan bu duruma ilişkin ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları ile iş birliği içerisinde önleyici bir tedbir alınmış ya da alınması planlanmış mıdır?
  •                                                        ***
  •         Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

  • Narlıdere balıkçı barınağındaki tersane çevre kirliliği yaratıyor.

  • Ramis SAĞLAM/EVRENSEL (15/Eylül/2021)
  • İzmir Narlıdere Altıevler Mahallesi sahilindeki balıkçı barınağının içindeki tersanede kullanılan yöntem ve kazınan organokalay maddesi çevre kirliliğine neden olup insan sağlığını tehdit ediyor.

  • İzmir Narlıdere Altıevler Mahallesi’nde (Sahilevleri) bulunan Narlıdere Su Ürünleri Kooperatifinin kullandığı balıkçı barınağının içindeki tersane çevre kirliliğine neden olmaya devam ediyor.

    Altıevler Mahallesi’nde yaşayan yurttaşların yoğun olarak yürüyüş ve gezi alanı olarak kullandığı güzergah üzerindeki tersane çalışmalarında insan sağlığını tehdit eden kimyasalların kullanılmasından endişe duyan vatandaşlar bu konuda birçok kez girişimlerde bulunmuş. Sahil boyunca balık tutan, gıda ürünü satan restoran ve lokantaların tersanedeki kimyasallardan olumsuz etkilenmemesi söz konusu olmayacağını söyleyen vatandaşlar, durumdan oldukça endişeli.

  • CİMER’E BAŞVURU

    Altıevler Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar öncelikli olarak yaşadıkları çevre sorunu için 28 Haziran 2021 tarihinde CİMER’e başvuru yapmış. Başvurularına CİMER üzerinden iki ay sonra 17 Ağustos 2021 tarihinde yanıt alan vatandaşlar, Narlıdere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yanıtında, balıkçı barınakları ile ilgili denetimlerin İl Müdürlüklerinin yetkisinde olduğu, denetimlerin rutin olarak yapıldığını belirterek, “Konu ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüzce, diğer kurumlardan iletilen benzer şikayetler üzerine yerinde denetim yapılmış olup herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Gerekli uyarılar yapılarak söz konusu alanın izole edilmesi ve daha dikkatli çalışmaları sağlanmıştır” denilmiş.

    Bölgede yaşayan yurttaşlar, tersaneden çevreye yayılan “organokalay” maddesini arabalarının üzerindeki yapışkan renkli maddeler üzerinden aldıklarını aktararak, ilk etapta toz gibi görünen bu maddenin arabalarına zarar vermesi üzerine “Mala zarar, ziyan verme” iddiasıyla dava yoluna gittiklerini söyledi.

  • ÇEVRE, İNSAN VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

  • Tersane sahiplerinin kendilerine zarar vermesinden çekinen vatandaşlar, isimlerinin yazılmasını istemediklerini açıkça “Kendilerine ve yakınlarına zarar gelmesinden” çekindiklerini ifade etti. Yeni davaların sadece mala zarar ve ziyan verme olmayacağını söyleyen vatandaşlar, çıkan maddelerin insan sağlığına da zarar verdiği konusunda endişeli ve gerekli araştırmanın yapılmasını istiyor.

    Vatandaşlar, tersanenin çalışmasında kullanılan rasta işlemini sırasında çıkan gürültü kirliliğinden de rahatsız olduklarını ısrarla söylüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin şikayetler üzerine denetim yaptığını ve ceza kesildiği yönünde bilgi sahibi olduklarını söyleyen vatandaşlar, gürültünün hâlâ kesilmediğini, rahatsızlık vermeye devam ettiğini dile getirdi.

    "TERSANE SINIRINI GENİŞLETİYOR" İDDİALARI

    Narlıdere balıkçı barınağının içinde Tarım Orman İl Müdürlüğünün denetiminde olduğu belirtilen tersanenin prefabrik duvarının devamlı genişletildiği ise iddialar arasında. Şikayetlerin ardından branda ile kısmen kapatılsa da ne kimyasal tozlar ne de sesin önlenmediğinden yakınan vatandaşlar, “Kendimiz için değil bu bölgede yaşayan çocuklarımız, torunlarımız için endişe duyuyoruz” diyor. Önceleri sadece küçük balıkçı teknelerinin onarımına hizmet vermesi için planlanan tersanenin bugün balıkçı tekneleri onarımını çoktan aşmış duruma geldiğini ifade ediliyor.

    TERSANEDE BİR DE YEDİEMİN GEMİSİ VAR

    Balıkçı barınağının içindeki tersanenin hemen yanındaki karaya oturmuş gemi dikkat çekiyor. Geminin bir de hikayesi var. İzmir’de geçtiğimiz yıl temmuz ayında bu gemiyle 276 göçmen Yunanistan’a götürülmeye çalışırken yakalanmış. Geminin motor bölümünün su aldığı ve facianın eşiğinden dönüldüğü o tarihteki gazetemizdeki habere de yansımış. Bu gemi tersanenin hemen yanında karaya oturmuş bir şekilde adeta hayalet gemi görünümünde görüntü kirliliğine neden oluyor.

    "MADDENİN KARANTİNA ALTINDA SU JETLERİYLE KAZINMASI GEREK"

  • Gemilerin birçoğunda boyutlarına bakılmaksızın deniz canlılarının yapışmasını engelleyecek organokalay kullanıldığını söyleyen İş Güvenliği ve Asbest Söküm Uzmanı Kimyager Kenan Yıldız, doğal olarak bu maddelerin deniz canlılarını öldürdüğünü veya yapışmalarını önlediğini söyledi. Bu deniz canlılarının gemilerin seyahat sırasında ağırlaşmasının önüne geçtiğini belirten Yıldız, “Bu maddelerin normalde gemilerin karantina altına alınıp tamamen kapalı ortam ve havuzlarda özellikle su jetleriyle kazınması gerekiyor. Ondan sonra yeni boyalar yapılması gerekiyor” dedi.

    RASTA TOZLARI DENİZE ATILIYOR

    Narlıdere balıkçı barınağının içindeki tersaneden çekilen vido ve fotoğrafları da değerlendiren Yıldız, “Anlaşılıyor ki çalışmalarda rasta su jetleriyle değil kumlarla yapılıyor. Kısmen de etrafı sarılmış olsa da gerekli önlemlerin alınmadığı görülüyor” diye konuştu.Gemiden rasta tozlarının denize atıldığı videodaki görüntüler tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Yine videolardaki görüntülere yansıyan araçların üzerine yağan rasta tozlarının insan sağlığını ciddi tehlikeye soktuğunu söyleyen Yıldız, “Organokalay denilen bu madde çok tehlikeli ve insan sağlığında önemli sağlık sorunları yaratıyor. Bu işlemin kesinlikle kapalı havuzlarda yapılası gerekir” dedi.

    Ramis SAĞLAM / EVRENSEL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder