1-MTV'de 2022 için zam oranı yüzde 25 oldu.(Yeniçağ)
Yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde yeniden değerleme oranı yüzde 25 olarak belirlendi. Böylece otomobil grubu için en düşük MTV tutarı 109 liradan 136,25 liraya; en yüksek MTV tutarı ise 50 bin 107 liradan 62 bin 633 liraya çıkmış oldu.
Reuters'a konuşan Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, "Döviz kurunun altı olduğu 2020 Ocak ayına kadar hastanelerden ödenmemiş faturalarımız var. Ve şimdi oranın ne olduğunu görüyorsunuz" dedi.
Demir, "Firmaların sermayesi tükeniyor. Acilen ödeme alamazsak, sektörde şirket kapanışları görebiliriz" değerlendirmesinde bulunurken, tıbbi malzeme tedarikçilerinin stoklarının yüzde 85'i için ithalata bel bağladığını da sözlerine ekledi.
Metin Demir, alacakların kurun 6 lira olduğu 2020 Ocak ayına kadar gittiğini söyledi. Demir, "Eylül'de 1 milyar lira ödedik, 1,2 milyar lira daha aldık. O kadar. Ama ödenmeyen faturalar 9 milyar liraya yaklaştı" dedi.
Öte yandan Reuters haberle ilgili temasa geçtiği Sağlık Bakanlığı yetkililerden henüz bir açıklama gelmediğini bildirdi.
4)-Çin'den Batı'nın 'diplomatik boykot'una cevap: Kimin umrunda? (SOL)
Çin ABD, Kanada ve Avustralya'nın Olimpiyatlar'a karşı 'diplomatik boykot' ilanına 'Gelirler ya da gelmezler, kimsenin umurunda değil' yanıtını verdi.
04-20 Şubat 2022 Tarihleri arasında düzenlenecek olan, kış olimpiyatlarını ABD'nin 'diplomatik boykot' kararı almasını iki ülke daha takip etti.
Çarşamba günü Kanada ve Avustralya da Pekin'e karşı 'diplomatik boykot' ilan ederken Çin Dışişleri Bakanlığı ABD'nin "bedeli ödeyeceği" konusunda uyardı. Pekin, Canberra'yı "siyasi duruş ve bencil oyunlar oynamakla" ve Washington'u "körü körüne takip etmekle" suçladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, Çin'in Avustralyalı yetkilileri hiçbir zaman Olimpiyatlara davet etmeyi düşünmediğini belirterek, son 'diplomatik boykot' furyasını "Gelirler ya da gelmezler, kimsenin umurunda değil" ifadeleriyle değerlendirdi.
Sözde 'boykot', sporcuların Olimpiyatlara katılmaması anlamına gelmiyor, saadece diplomatik protokolün Pekin'e gitmeyeceğini ifade ediyor.
5)-Bakan Çavuşoğlu, katliamla gündeme gelen ALİMDER'in açılışına katılmış! (Cumhuriyet)
Antalya'da, amaçları arasında “dini şuurla insan yetişmesine katkıda bulunmak” olan Antalya İlim ve Kültür Derneği'nde (Alim Derneği) aşçı İhsan Güney, üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul'un yemekhanede başını keserek öldürmüştü. Güney ardından tutuklanmıştı.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da sosyal medya hesabından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 2015 yılında ALİMDER'in açılışına katıldığına dair paylaşımını hatırlattı.
Başarır'ın hatırlattığı paylaşımda Çavuşoğlu'nun, "Dualarla açtığımız ALİMDER'in, Alanya'dan Türkiye ve dünya gençliğine #diriliş ruhuyla söyleyecek çok sözü var" ifadelerini kullanarak açılışa dair görüntüleri paylaştığı görülüyor.Başarır, Çavuşoğlu'nun gönderisini paylaşarak "Gençlerimizi ne olduğu belirsiz derneklere teslim ediyorsunuz. Bir de utanmadan o derneklerin ve yurtlarının açılışına katılıyorsunuz. Söz verdik mutlaka yapacağız! İktidara geleceğiz ve gençlerimizi karanlık zihniyetlerin yurtlarına asla muhtaç etmeyeceğiz!" ifadelerine yer verdi.
6)-Artvin Cerattepe’de koruma bölgesinin sınırı daraltıldı.(Hazal Ocak/Cumhuriyet)
İş insanları Mehmet Cengiz ve Ömer Faruk Kalyoncu’nun şirketleri Artvin Cerattepe’de yeni maden ruhsatları almıştı. Alana komşu koruma ve gelişim bölgesinin sınırları daraltıldı.
Artvin, Cerattepe’de şehrin doğal güzelliklerini gözler önüne seren Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarının Cumhurbaşkanlığı kararıyla daraltıldığı ortaya çıktı. İlgili kararın 17 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığına dikkat çekildi. Yeşil Artvin Derneği eski ve yeni sınırları karşılaştırdı. Haritalar incelendiğinde sınırların daratıldığı görülüyor.
YARGIYA TAŞIYACAĞIZ
Dernek genel sekreteri ve bölge sakini Avukat Bedrettin Kalın Cumhurbaşkanlığı kararını yargıya taşıyacaklarını belirterek “Burası Artvin’in tek rekreasyon alanı. Bir kentin yaşam haklarına saldırı. Cerattepe bölgesinde madenciliğe alan açmak için yapılan bir iş. Gerçekten vahim” diye tepki gösterdi. Tüm itirazlara karşın iş insanı Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding gelişim bölgesine komşu alanda maden ocağı çalışmalarını sürdürüyor.
SONDAJ BAŞVURUSU
Kalın; Cumhurbaşkanlığı kararını gazetemize değerlendirdi. Kalın bu kararın alınmasında hiçbir gerekçenin belirtilmediğine dikkat çekerek “Cerattepe bölgesinde madenciliğe alan açmak için böyle kararlar alınıyor. Hangi bilimsel öngörüyle ve hangi kamu çıkarıyla yaptığını bilmiyoruz ama aslında biliyoruz. Tek gerekçesi Mehmet Cengiz istediği için” dedi. Kalın, şunları da söyledi: “Burası halkın tek gidebileceği mesire alanı. Bölgeden çıkarılan alanların da sondaj izinleri istendiğini duyduk. Bir taraftan turizm bölgelerinden çıkarılırken diğer yandan sondaj izinleri için başvuru yapıldığına ilişkin duyumlar alıyoruz”
7)-Pabuçdere ve Kazandere barajları kuruma noktasına geldi.(Birgün)
İstanbul'a su sağlayan, Kırklareli'ndeki Kazandere Barajı'nda nisanda yüzde 76,1 seviyesinde olan doluluk oranı yüzde 4,91'e, Papuçdere'de ise 76,22'den yüzde 2,74'e geriledi.
Sonbahar aylarının büyük oranda yağışsız geçmesi nedeniyle barajlardaki su seviyesi günden güne azaldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, nisan ayında yüzde 80,82 olarak zirve yapan 10 barajın doluluk oranı mayıs ayından itibaren kademeli olarak düşmeye başladı.İstanbul'a su sağlayan baraj ve göletler 868 milyon 68 bin metreküp su biriktirme hacmine sahipken, su miktarı bugün itibarıyla 358 milyon 35 bin metreküp ölçüldü.
En önemli barajlarda su kıtlığı yaşanıyor
Su seviyesi en çok azalan barajların başında Kırklareli'nin Karadeniz sahiline yakın bölgesinde yer alan Pabuçdere ve Kazandere geldi.
Kazandere Barajı'nda nisanda yüzde 76,1 seviyesinde olan doluluk oranı yüzde 4,91'e, Papuçdere'de ise 76,22'den yüzde 2,74'e geriledi.
58 milyon 5 bin metreküp su toplama kapasitesine sahip, ormanlık alanda bulunan Pabuçdere ile 17 milyon 42 bin metreküp kapasiteli Kazandere barajlarının sadece en derin bölgesinde az miktarda su kaldı. Her iki barajda da suyun çekilmesi nedeniyle kum adacıkları ve çatlaklar oluştu. Kazandere Barajı'nın bir bölümünde yabani otların yeşerdiği görüldü.
Pabuçdere'de bugün itibarıyla 1 milyon 600 bin, Kazandere'de ise 860 bin metreküp su olduğu kayıtlara geçti. İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları Elmalı'da yüzde 50,94, Terkos'da yüzde 40,83, Darlık'ta yüzde 33,82, Büyükçekmece'de yüzde 40,24, Ömerli'de yüzde 68,73, Sazlıdere'de yüzde 20,86, Alibey'de yüzde 18,94 ve Istrancalar'da yüzde 27,67 oldu.
8)-Şimdi de kırmızı yosun tehlikesi.(Dilara Şimşek-Birgün)
Megakentte bir süredir etkili olan lodosun ardından Caddebostan Sahili kırmızı yosunlarla kaplandı. Hidrobiyolog Artüz, Marmara’daki kirlilik nedeniyle kırmızı yosunların arttığını kaydederek acil önlem çağrısında bulundu.
Her ay başka felaket
Artüz, 2021 senesinde denizde meydana gelen felaketleri şöyle sıraladı:
• Ocak: Tekirdağ bölgesinde dip canlılarında ölüm meydana geldi.
• Şubat: Tekirdağ’da yüzey balıklarda kitlesel ölümler görüldü.
• Mart: Marmara Denizi’nde müsilaj ortaya çıktı.
• Haziran: Kumburgaz hattında yengeç ölümleri.
• Ekim: Denizanası ölümleri.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder