Ordu Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez 37. ölüm yıl dönümünde anılacak. “Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım” diyen Terzi Fikri adını altın harflerle tarihe yazdırdı.
Bundan 37 yıl önce bugün, 4 Mayıs 1985 tarihinde, cezaevinde yaşamını yitiren Ordu Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez anılacak. “Terzi Fikri” lakaplı Sönmez, halk komiteleriyle birlikte yönettiği ilçeyi sadece 9 ay gibi kısa bir sürede bambaşka bir hale büründürdü. “Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım” diyen Sönmez halkçı yerel yönetim uygulamalarıyla Türkiye tarihine geçti.
Devrimci Yol’cu “Terzi Fikri”, 1979’da bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde belediye başkanı olarak seçildi. İlçeyi halk komiteleriyle yöneten Sönmez, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medyanın hedef göstermesi sonrası 12 Eylül Askeri Darbesi’nin lideri Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alındı. Bundan birkaç ay sonra gerçekleşen darbe koşulları altında cezaevinde tutulan ve işkence gören ‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken cezaevinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.
Devrimci, halkçı, kamucu yönetimi bugün dahi hala konuşuluyor. Sönmez'in çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya da konu oldu.
ŞU FATSA’NIN YOLLARI
1970’li yıllarda Fatsa’da yürütülen mücadeleyi anlatan “Şu Fatsa’nın Yolları” belgesel filminin Fikri Sönmez’in 37’nci ölüm yıldönümünde özel bir gösterimi yapılacak. Nurşen Bakır’ın yönetimindeki belgesel saat 20.00’de SOL Kültür TV’nin YouTube kanalı üzerinden yayınlanacak. 7 Mayıs Cumartesi günü ise SOL Parti Fatsa İlçe binasının önünden Sönmez'in Kabakdağı'ndaki mezarı başına yürünülecek. Burada bir tören gerçekleştirilecek.
FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?
1938’de Fatsa’ya bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı. 1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı. Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı.
Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu. 1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı.1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi. 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı. Hürriyet, operasyondan 2 gün önce “Fatsa’ya nokta operasyonu” başlığıyla harekâtı duyurdu. Operasyon sırasında asker ve polislere, yüzleri maskeli faşistler tarafından yardım edildi. Birçok devrimcinin evleri, bu faşistler tarafından ihbar edildi. Sönmez’in hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. 4 Mayıs 1985’te kalp kriziyle yaşama veda etti.
BİRGÜN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder