31 Temmuz 2022 Pazar

Halkta tahammül bırakmadılar - Umut SERDAROĞLU / BİRGÜN

 AKP’li isimlerin yurttaşa yönelik tavırları artık kimsede tahammül bırakmıyor. En güçlü olduğu yerlerde bile istedikleri karşılamayı göremiyorlar. Uzmanlar, bu tavırların ekonomik krizle görünür olduğunu söyledi.

Yurttaşı büyük bir kriz içine sürükleyen, ülkeyi adeta uçurumdan aşağıya yuvarlayan Saray, halkla bağını koparmış durumda. AKP, yurttaşa kulağını tıkayan, ne konuştuğunu bilmeyen isimleri partinin içerisine doluşturarak çekirdek seçmenini dahi kaybetmeye başladı. AKP, son zamanlarda yapılan birçok ankette baraj olarak görülen yüzde 30’un da altında kalmaya başladı.

Belki de son zamanlarda bunu en açık şekilde ortaya çıkaran olay İstanbul Sultabeyli’de yaşandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, AKP’nin İstanbul’daki halkla temasını arttırmak için yapılan ve AKP İstanbul İl Başkanlığının düzenlediği ‘Yüz Yüze 100 Gün’ programının ilk durağı Sultanbeyli’de iktidar beklediğini bulamadı. AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin yanı sıra Birçok AKP’li İstanbul milletvekilinin katıldığı buluşmada alan boş kaldı. 2009’daki yerel seçimde yüzde 70’in üzerinde oy alan, 2019’daki son yerel seçimde yüzde 58,52 ile CHP’ye iki kat fark atan Sultanbeyli’de, Kabaktepe’nin konuşmasını yaklaşık 100 kişi dinledi. AKP’nin gövde gösterisi yapmak için programın ilk durağı olarak seçtiği Sultabeyli’de yurttaşın buluşmaya ilgi göstermemesi AKP’de yaşanan erimeyi gözler önüne serdi.

AKP’deki erimenin önemli etkenlerinden biri halkın kendisiyle temasta bulunamayan, bulunduğunda ise ne dediğini bilmeyen yöneticilere karşı tahammülü kalmamış olması. Erdoğan’ın yıllardır ne dediğini bilmez, gerçeklerden uzak söylemlerinin benzerlerinin AKP’li isimler tarafından sıkça kullanılmaya başlanmış olması.

Hakaretlerin haddi hesabı yok: Ülkenin sahibiymiş edasıyla ortalıkta dolaşan AKP’li isimler, yeri geldiğinde istediği gibi hakaret savurmaya başladı. AKP’li Urfa Milletvekili Halil Özşavlı’nın muhtar buluşmasında, toplantıya geç kaldığı için kendisini arayan bir muhtara “Lan kimsiniz lan siz?” cümlesini kullanmasının ardından muhtarlar tepki göstererek görüşmeden ayrıldı.

Göz göre göre yalan söylüyorlar: AKP’li isimlerin göz göre göre gerçekleri çarpıtması büyük tepkilere de yol açıyor. Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan ve ticari kredi faiz oranını yüzde 40 olarak açıklayan Şahap Kavcıoğlu’na yönelik İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan sert eleştirilerde bulunarak bu oranın gerçekçi olmadığını ve gerçek ticari kredi faizinin çok daha yukarıda olduğunu dile getirdi.

Görevini yaptığı için hem hakaret hem uzaklaştırma: Mersin'de AKP Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz'ın aracını durdurduğu gerekçesiyle Yılmaz önce polislere ‘şerefsiz’ diyerek hakaret etmiş, ardından polisleri açığa aldırmıştı.

Kadınlara hakaret eden imama sahip çıktı: Kadınların çalışmasına karşı çıkan, kıyafetlerine laf eden imam Halil Konakcı “Sokaklar kasap dükkânı gibi. Et görmekten içimiz dışımıza çıkıyor artık” diyerek hakaret etmiş ve büyük tepki toplamıştı. AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci, Konakcı’ya sahip çıkmıştı.

Ekonomi itirafı büyük tepki topladı: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar” söylemine yurttaş büyük tepki göstermişti. Nebati, gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapmıştı.

AKP’nin halktan giderek uzaklaşmasının seçmene yansımalarını Siyaset Bilimciler Prof. Dr. Murat Somer ve Sezin Öney BirGün’e değerlendirdi.

AKP TAMAMEN ÇIKAR GRUBUNA DÖNÜŞTÜ

                                                                    Prof. Dr. Murat Somer

AKP içerisinde heyecan eksikliği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Somer, “Bunun temelinde üç nedenden bahsedebiliriz. İlk olarak partinin davasını büyük ölçüde yitirmesi ile bir çıkar grubuna dönüşmesi var. Parti Cumhurbaşkanlığı yönetiminin ve Cumhurbaşkanı’nın siyasal hareketi haline geldi. İkinci neden olarak partiyi bir arada tutan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte artık bunu başaramıyor olması. Üçüncü neden ise artık partinin bir hikâyesi kalmamış olması. Geçmişte de AKP gerçekleri çarpıtma siyasetini sıkça kullanıyordu. Ancak geçmişteki söylemlerin bazıları hakikatle uyuşuyordu. Parti içinde de inanmışlık vardı. Artık bu imkânsız hale geldi. Söylemler gerçeklikten tamamen uzak. Kendileri de söylediklerine tamamen inanmıyorlar” dedi.

AKP’den uzaklaşan seçmenlerin ne olursa olsun muhalefet için bir kazanım olacağını aktaran Somer, “Seçmenler istemeyerek de olsa AKP’ye oy mu verecek, çekimser mi kalacak yoksa muhalefete mi oy verecek bunu göreceğiz. Buradaki bütün mesele bu hoşnutsuzluğun oluşuyor olması. Böyle olması muhalefete de kazanım sağlatacaktır” ifadelerini kullandı.

AKP’li isimlerin yurttaşa yönelik söylemlerinin hakarete varan bir hâl almasına yönelik konuşan Somer, “AKP ile Erdoğan arasındaki ilişki bozulmuş durumda. AKP’nin bu tutumu artık Erdoğan’ın söylemlerini korumuyor, aksine zarar veriyor ve imajını da zedeliyor” diye belirtti.

Geçmişte parti örgütü ile Erdoğan arasındaki ilişkinin daha farklı olduğunu dile getiren Somer, “Erdoğan vatandaşa yönelik tepki çeken sözler söylese bile halkın desteği devam ediyordu. Bunun da iki temel sebebi vardı. Bu tür söylemlerinin üstün bir propaganda zırhı tarafından kapatılıyor ve imajı korunuyordu. İkincisi AKP örgütünün o dönem oldukça liyakate dayalı çalıştığını söyleyebiliriz. Halkla ilişkiler çok kuvvetliydi. Halkla temaslarda farklı bir dil kullanılıyordu. Erdoğan ne derse desin AKP’nin halk ile teması bu söylemlerin önüne geçiyordu” şeklinde konuştu.

YAKINLARI MAKAM SAHİBİ OLDU

                                                                           Sezin Öney
AKP’nin kayırmacı politikalarla hak etmeyenleri yükselttiğinin şikâyet edildiğini hatırlatan Sezin Öney, “Bu doğru ancak, parti içinde de liyakati hiçe saymak ve sırf, kayırmacılık nedeniyle hak edenler ve emek verenlerin önünün kesilmesi partide klasikleşmiş bir durum. Böylece zaman içinde, sadece AKP’nin üst yönetiminde değil, aynı zamanda teşkilatlar ve parti genelinde de, siyasette başarılı olanlar yerine ‘eşi dostu’, ‘yakını’ olan makam ve nüfuz sahibi olmaya başladı. Giderek de neredeyse tüm parti, böyle kadrolardan oluşmaya başladı" dedi.

Partideki herkesin giderek siyasetten uzaklaştığını aktaran Öney, “Partinin yetiştirdiği genç kadrolar, daha eskileri giderek siyasetten uzaklaşmaya başladılar. Bu uzaklaşan partililerin çoğu ilk etapta başka partilere veya seçeneklere yönelmemiş olabilir. Ancak, artan ekonomik sorunlarla beraber onlar da artık bir daha dönmemek üzere AKP’ye sırtlarını dönüyorlar. Tüm bu süreç, AKP’nin sadece kendi tabanıyla değil, seçmen kitlesinin geneliyle bağının kopmasına neden oldu. Parti olarak, sokakta, çarşı pazarda, evlerde, insanların arasında değiller artık” ifadelerini kullandı.

AKP’nin faşist bir daireye kendini hapsettiğini ifade eden Öney, “Ekonomideki başarısızlığı nedeniyle giderek daha fazla oy kaybediyor ve oy kaybettikçe de ekonomide kendine daha da çok kaybettirecek adımlar atıyor. Ekonomik başarısızlık, diğer alanlardaki başarsızlıklar ve yanlış gidenleri de daha bir görünür yapıyor. Diğer bir deyişle ekonomik kriz, AKP’lilerin bile gözlerinin önündeki perdeyi çekmeye başladı. En partizanlarının bile” dedi.

Umut SERDAROĞLU / BİRGÜN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder