30 Eylül 2022 Cuma

KISA KISA GÜNDEM (30/Eylül/2022)

 


1) Çocuklarına öğle yemeği taşıyan anneler: Okul bahçesinde aç açına bekleyen çocuklar var (Adem KORKMAZ-Hakan PEKMEZ/Kocaeli-Evrensel)

Okuldaki çocuklarına öğlen yemeği taşıyan anneler, getirdiklerinin yetersizliğine vurgu yapıp ekliyor: “Yemek getiremeyen ailelerin çocukları aç açına okulda bekliyor” dedi.(https://www.evrensel.net/haber/471114/cocuklarina-ogle-yemegi-tasiyan-anneler-okul-bahcesinde-ac-acina-bekleyen-cocuklar-var)

2) Erciyes üniversitesine atanan rektörün ilk işi tiyatro yasağı ve yemek zammı oldu (Sadık İŞÇİ-Erciyes Üniversitesi Öğrencisi / EVRENSEL)

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü TÜİK’in enflasyonunu doğru bulmayıp bir öğünü 2.5 TL olan öğrenci yemekhanesine yüzde 100 zam yaptı ve yemek 5 TL oldu. (https://www.evrensel.net/haber/471118/erciyes-universitesine-atanan-rektorun-ilk-isi-tiyatro-yasagi-ve-yemek-zammi-oldu)

3) Kafkas Üniversitesinde yemekhane çilesi (Selda MANDUZ-Kars / EVRENSEL)

                                 
Kafkas Üniversitesinde yemekhane sırası | Fotoğraf: Evrensel

“Geçen sene 5 TL olan yemek ücretinin yüzde 50 zamlanması yetmiyormuş gibi bir de üstüne kuyruklar eklendi. Üniversite yönetimi ise durumun abartıldığını söylüyor." (https://www.evrensel.net/haber/471139/kafkas-universitesinde-yemekhane-cilesi)

4) Kur korumalı mevduat sisteminde değişiklik yapıldı (Evrensel)

Şirketler ve tüzel kişiler, 31 Aralık 2021 ile 30 Eylül 2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan dolar, avro ve sterlin hesaplarını TL'ye çevirebilecek. Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde tüzel kişiler açısından değişiklik yapıldı.

Merkez Bankasının yeni düzenlemesine göre, şirketler ve tüzel kişiler, 31 Aralık 2021 ile 30 Eylül 2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan dolar, avro ve sterlin hesaplarını Türk lirasına çevirebilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan karar şöyle: "21/12/2021 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’in 4'üncü maddesinin birinci fıkrası, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: - Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 ile 30/9/2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer; Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür." Tüzel kişilerin kur korumalı mevduat sistemine dahil olmasını sağlayan düzenleme, 31 Aralık 2021 tarihinde bankalarda bulunan döviz hesapları için geçerli olacak şekilde başlamıştı. Daha sonra bu süre 30 Haziran tarihine kadar olan hesaplar şeklinde değiştirilmişti.  Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni kararla süre 30 Eylül'e uzatıldı. 

5) Devletin ajansı Soylu’nun yanına gizlenerek gidiyor (BİRGÜN)

                                                                                           
Fotoğraf: DHA
İçişleri Bakanı Soylu, bir haber nedeniyle kızdığı Anadolu Ajansı'na ambargo koydu. AA muhabirleri, Soylu'nun açıklamasını kurum logosunu söktükleri mikrofonla izlemek zorunda kaldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla 'kamu yayıncısı' Anadolu Ajansı (AA) yetkilileri arasında gerginlik olduğu iddiaları, Mersin'deki polisevi saldırısında çekilen fotoğrafla başka bir boyuta taşındı.İddiaya göre abonelerine servis ettiği bir haberdeki MİT'le ilgili ifadelere sinirlenen Soylu, AA yöneticileriyle gerginlik yaşadı ve kurumun programlarını izlemesine ambargo koydu. Halktv.com.tr’nin haberine göre Anadolu Ajansı, 21 Eylül tarihinde Bursa'da 20 Nisan'da infaz koruma memurlarını taşıyan cezaevi servisine yönelik bombalı saldırıyla ilgili haberini yayınladı. Haberin detayında operasyonu MİT Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın ortak düzenlediği belirtildi. Ancak haber kısa sürede değiştirildi ve MİT’le ilgili ifadeler metinden çıkarıldı. Bu değişikliğin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun müdahalesi üzerine yapıldığı iddia edildi. Ayrıca Soylu'nun, AA’nın üst düzey yetkilileriyle yaptığı telefon görüşmesinde gerginlik yaşandığı öne sürüldü. Ancak detaylar silinene kadar başta TRT olmak üzere birçok haber sitesi haberi ilk haliyle yayınladı. AA ise daha sonra operasyon hakkında açıklama yapan Soylu'nun sözlerini haberleştirmedi. Bunun üzerine Soylu AA'ya 'ambargo' kararı aldı.

6) Polis barışçıl eylemlere müdahale etmiyormuş! (İsmail Arı-BİRGÜN)

                                                                                                         
 Fotoğraf: DepoPhotos

BirGün CİMER’e “Bu yıl ülke genelinde kaç eyleme müdahale edildi?” diye sordu. Emniyet’in yanıtında kaç eyleme müdahale edildiği açıklanmayarak “Barışçıl olan hiçbir eylem/etkinliğe müdahale edilmemektedir” denildi. Düzenlenmek istenen eylem ve protestolarda emniyet güçlerin sert müdahalesi sık sık gündem oluyor. Yüzlerce yurttaş bu sert müdahaleler sırasında yaralanıyor veya tartaklanarak gözaltına alınıyor. Hatta polisin sert müdahalesinden gazeteciler de nasibi alıyor. BirGün Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) “Bu yıl ülke genelinde düzenlenen kaç eylem ve gösteriye emniyet güçleri tarafından müdahale edildi? Bu müdahaleler sırasında kaç kişi gözaltına alındı?” sorularını yöneltti. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Güvenlik Daire Başkanlığı ise kaç eyleme müdahale edildiği ve kaç kişini gözaltına alındığına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Emniyet’in yanıtında, “Ülkemizde 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu çerçevesinde barışçıl olan hiçbir eylem/etkinliğe müdahale edilmemektedir. Kanuna aykırı eylemlerde ise önce müzakere son çare müdahale prensibinden hareketle orantılılık ilkesi çerçevesinde gerekli müdahaleler yapılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

7) Çevre Bakanlığı bütçesinden Emine Erdoğan’ın ajansına 'destek' (Sefa Uyar-Cumhuriyet)

Bakanlığın 2021’deki harcaması 9.8 milyar oldu. Bunun bir kısmı Emine Erdoğan’ın himayesindeki Türkiye Çevre Ajansı’na, bir kısmı KKTC’deki “saray” projesine aktarıldı.(https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/cevre-bakanligidan-butcesinden-emine-erdoganin-ajansina-destek-1986859)

8) 560 milyon TL’lik usulsüzlük yapılmış(Hüseyin Şimşek-BİRGÜN)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kamu zararına neden olan ‘yap-işlet-devret’ projeleri için 560 milyon TL’lik müşavirlik ihalesi gerçekleştirildiği ve bu ihalelerin hiçbirinin yasalara uygun olmadığı tespit edildi.(https://www.birgun.net/haber/560-milyon-tl-lik-usulsuzluk-yapilmis-404479)

9) Dış ticaret açığı yüzde 159,9 arttı(BİRGÜN)

Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 159,9 artarak 4 milyar 307 milyon dolardan, 11 milyar 194 milyon dolara yükseldi. Ocak-ağustos döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya aldı. Rusya'dan yapılan ithalat 38 milyar 413 milyon dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre, dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 159,9 artarak 4 milyar 307 milyon dolardan, 11 milyar 194 milyon dolara yükseldi. Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 artarak 165 milyar 608 milyon dolar, ithalat yüzde 40,7 artarak 239 milyar 43 milyon dolar olarak gerçekleşti. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Ağustos ayında yüzde 9,3 artarak 17 milyar 981 milyon dolardan, 19 milyar 647 milyon dolara yükseldi. Ağustos ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 16,6 artarak 18 milyar 392 milyon dolardan, 21 milyar 453 milyon dolara yükseldi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı ağustos ayında 1 milyar 806 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 13 artarak 41 milyar 101 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 91,6 oldu.(DIŞ TİCARET AÇIĞINDA BÜYÜK ARTIŞ) Ağustos ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 159,9 artarak 4 milyar 307 milyon dolardan, 11 milyar 194 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ağustos ayında yüzde 81,4 iken, 2022 Ağustos ayında yüzde 65,6'ya geriledi. Ocak-ağustos döneminde dış ticaret açığı yüzde 146,3 artarak 29 milyar 817 milyon dolardan, 73 milyar 435 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Ağustos döneminde yüzde 82,5 iken, 2022 yılının aynı döneminde %69,3'e geriledi. Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Ağustos ayında imalat sanayinin payı yüzde 95, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 2,5, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 2,0 oldu. Ocak-ağustos döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı yüzde 94,6, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 2,9, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,9 oldu. Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2022 Ağustos ayında ara mallarının payı yüzde 79,5, sermaye mallarının payı yüzde 11,6 ve tüketim mallarının payı yüzde 8,8 oldu. İthalatta, 2022 ocak-ağustos döneminde ara mallarının payı yüzde 81,6, sermaye mallarının payı yüzde 10,6 ve tüketim mallarının payı yüzde 7,7 oldu.(İHRACATTA İLK SIRADA ALMANYA VAR)  Ağustos ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 664 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 483 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 258 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 104 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 949 milyon dolar ile Rusya Federasyonu takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 30,3'ünü oluşturdu. Ocak-ağustos döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 13 milyar 775 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 11 milyar 416 milyon dolar ile ABD, 8 milyar 609 milyon dolar ile Irak, 8 milyar 604 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 8 milyar 352 milyon dolar ile İtalya ve takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 30,6'sını oluşturdu.(İTHALATTA ZİRVE RUSYA'NIN)   İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Ağustos ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 6 milyar 297 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 4 milyar 147 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 49 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 750 milyon dolar ile İsviçre, 1 milyar 324 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 47,9'unu oluşturdu. 

10) Selvi’ye verilen görev için notlar: Usulsüzlük bulgularının okunması Abdülkadir Selvi için kaynak olabilir (BİRGÜN)

Uzmanlar, şehir hastaneleri sürecini iyi analiz edebilmek için, Sayıştay’ın raporlarına bakılması gerektiğini belirtti. Selvi’nin böylelikle AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘talimatını’ yerine getirebileceğini de söylediler.

Sayıştay tarafından açıklanan Sağlık Bakanlığı 2021 Yılı Denetim Raporu’nun büyük bir kısmını şehir hastaneleri oluştururken; hükümete yakınlığı ile bilinen gazeteci-yazar Abdülkadir Selvi’nin şehir hastanelerini övmesi ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Köşenden gereğini yapacaksın” demesi dikkat çekti. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, şehir hastaneleri ihale, işletme ve muhasebe ile ilgili yapılan usulsüzlüklere dikkat çekerek, “Selvi’ye görevi için notlar” diyerek Selvi'ye 8 maddelik soru yönelttiler.

İYİ BİR KAYNAK OLABİLİR

Şehir hastaneleri sürecini iyi analiz edebilmek için, Sayıştay Başkanlığı’nın yayımlandığı Sağlık Bakanlığı 2018-2021 Yılları Denetim raporlarına bakılması gerektiğini vurgulayan Dr. Demir ve Dr. Kılıç, “Burada tespit edilen şehir hastanelerine dair değerlendirmelerde yer alan usulsüzlük bulguları okuması AKP Genel Başkanının gazeteciye verdiği talimatı yazısı için iyi bir kaynak teşkil edebilir. Abdülkadir Selvi’ye görevi (!) için bazı sorular” diyerek şu soruları yönelttiler:

•Sağlık Bakanlığı şehir hastanelerinin ihale dokümanı ile yatırım ve işletme dönemine ait sözleşme ve eklerini neden Sayıştay’dan gizlemiştir? 

•Muhasebe hilesiyle yapılan usulsüzlükler ile şehir hastanelerine yapılan ödemeler kayıt dışı kalmış, borçlar gizlenmiş, talep garantisi neden kayıt dışı bırakılmıştır?

•Neden sözleşmenin uygulanması sırasında taraflar arasında doğabilecek hukuki ihtilaflarda ve ihtilafların çözümünde finansörlerden gelen talepler ile Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri yerine Londra Tahkimi görevli ve yetkili olmuştur?

•Görevli şirketin menfaatlerinin mahkeme kararı gerektirecek derecede korunmasına karşılık kamunun menfaatleri için neden böyle bir koruma öngörülmemiştir?

•Sözleşme hükümlerini ihlal eden, işini yapmayan şirkete neden Sağlık Bakanlığı tazminat ödemek durumdadır?

•Şirketler eksik, kullanışsız, kalitesiz tıbbi cihazları şehir hastanelerine teslim etti. Neden kabul komisyonları tutanak tutmadı, şirketlere yaptırım uygulamadı?

•Şirketlerin ödemesi gereken damga vergisini neden Sağlık Bakanlığı ödedi?

•Sağlık Bakanlığı yasaya aykırı işlemle neden şirketlerin borçlarını üstlendi?

***

ŞİRKETLERİN ELEKTRİK, DOĞALGAZ PARASI ÖDENMİŞ

Dr. Demir ve Dr. Kılıç, Sağlık Bakanlığı 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu’ndan şehir hastaneleri için tespit edilen birkaç bulguyu ise şöyle özetledi: “Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile işletilen bazı şehir hastanelerinde çamaşır, yemek, laboratuvar, görüntüleme ve sterilizasyon hizmetleri için kullanılan alanlarda görevli şirketlerin birim fiyat tekliflerine dahil olmasına rağmen ısıtma ve soğutma için kullanılan enerji tüketim giderlerinin şirketten tahsil edilmediği anlaşılmıştır. Oysa ısıtma ve soğutma için kullanılan doğalgaz, elektrik ve su giderlerinin görevli şirketin hizmet ödemelerinden mahsubunun yapılmadığı tespit edilmiştir. Borcunu ödeyemeyen vatandaşın elektrik ve doğalgazı kesilirken, şirketlerin elektrik ve doğalgaz paraları vatandaşların ödediği vergilerden oluşan bütçeden karşılanmıştır. İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde tüp bebek işlemleri ile ilgili olarak görevli şirket tarafından laboratuvar hizmeti sunulmamasına rağmen bu hizmete ilişkin garanti tutarlarının ödendiği tespit edilmiştir. Sayıştay raporu ile bir kere daha ortaya çıkmıştır ki, AKP Genel Başkanı’nın hayalim dediği yüzde 70 hasta doluluk garantisi verilen şehir hastanelerinin vatandaşların ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesinden daha çok şirketler için yapıldığı anlaşılmaktadır.”

***

GARANTİ VERİLMEDİ DİYENLER NE YAPACAK?

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise sosyal medya hesabından Sağlık Bakanlığı 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan “Şehir hastaneleri sözleşmelerinde görevli şirkete verilmesi garanti tutarların muhasebeleştirilip raporlanmaması” yazılı kısmı paylaşarak “Sayıştay tarafından açıklanan Sağlık Bakanlığı 2021 yılı denetim raporunda şehir hastaneleri ile ilgili pek çok olumsuzluk var. Sayıştay bu raporunda şehir hastanelerine Sağlık Bakanlığı tarafından verilen garantileri de ele almış. 'Garanti verilmedi' diyenler ne yapacak bakalım!” ifadelerini kullandı.

11) Üniversite değil rektörün çiftliği (Mustafa Kömüş-BİRGÜN)

Üniversitelerde kiralamadaki usulsüzlüklerden tesislerin çürütülmesine kadar birçok hatalı işlem tespit edildi. Boş bölümler ve sınavsız yapılan torpilli atamalar da Sayıştay raporlarında kendine yer buldu.


Üniversitelerdeki usulsüzlükler, liyakatsiz yapılan atamalar bu yıl da Sayıştay denetimine takıldı. Sayıştay’ın üniversitelere ilişkin hazırladığı raporlarda birçok tespit gerçekleştirildi. Raporlarda üniversitelerde dolu kadrolara vekaleten yapılan atamalardan sınavsız şekilde gerçekleştirilen yükselmelere, usulsüz ihalelerden atıl durumda bırakılan bölümlere kadar birçok detaya yer verildi. Bazı üniversitelere ilişkin Sayıştay denetçilerinin yaptıkları tespitler şöyle:(ÇANAKKALE 18 MART ÜNİVERSİTESİ:) Sayıştay denetçileri üniversitede dolu kadrolara vekaleten atama yapıldığını tespit etti. Üniversitenin 2021 Yılı Denetim Raporu’na göre bu atanan kişilere harcama yetkisi de kullandırıldı. Bu işlemin genel sekreterlik ve bazı daire başkanlıkları için yapıldığı aktarıldı. (ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ:) Denetçiler üniversitede görevde yükselme sınavına girmeden bazı fakülte veya yüksekokul sekreterlerinin müdürlük kadrolarına atandığını tespit etti. Hazırlanan raporda “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde şube müdürlüğü kadrolarına atamalarda mevzuatta öngörülen şartları bertaraf edebilmek ve bu kadrolara sınavsız atama 25 yapabilmek için öncesinde kısa süreli fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği gibi üst görevlere atamalar yapıldığı görülmüştür” denildi. Raporda bu durumun liyakate uygun olmadığına dikkat çekildi. (EGE ÜNİVERSİTESİ:) Üniversiteye ait olan Çeşme Dinlenme ve Eğitim Tesisleri’nin uzun süredir atıl durumda bırakıldığı tespit edildi. Hazırlanan raporda tesislere ilişkin şu bilgiler verildi: “-Otelin bünyesinde; 48 oda (3 kat), açık bahçe, kafeterya, havuz kafe, snack bar, ana restoran, Türk hamamı, amfi tiyatro, kapalı restoran, pide fırını, 3 adet lobi, çamaşırhane, resepsiyon, idari birimler, 2 adet soğuk hava deposu, otopark, oyun salonu ve havuz bulunduğu, -Otelin denize sıfır konumda bulunduğu, turistlik açıdan denize girilebilir bir kıyıya sahip olduğu ve bitişiğindeki halk plajından istifade edilebildiği, Otelin yaklaşık beş senedir hiç kullanılmaması ve çatı probleminin olması nedeniyle odalarının ve eşyalarının ciddi bir yıpranmaya maruz kaldığı, -Bölgede termal su kaynağının bulunması nedeniyle alternatif turizm olanaklarına sahip olduğu” (DİCLE ÜNİVERSİTESİ:) Pandemide canlı ders olarak verilmesi kararlaştırılan derslerin bir kısmının yapılmadığı tespit edildi. Denetçiler, canlı ders uygulaması ALMS programı üzerinden sadece ders notu paylaşımı yapıldığını belirledi. Notların ortak zorunlu derslere ait olduğu raporda ifade edildi. Uzun yıllardır tartışılan öğrencisiz bölümler de tespit edildi. Rapora göre Yabancı Diller Yüksekokulu, Kulp Meslek Yüksekokulu ve Lice Meslek Yüksekokulu’nda gerekli görevlendirmelerin yapılmasına rağmen öğrencisi yok ve bu birimlerde eğitim faaliyetleri yürütülmüyor.(ORDU ÜNİVERSİTESİ:) Gölköy ve Aybastı Meslek Yüksekokulu’nun öğrencisinin olmadığı ve bu birimlerde eğitim faaliyetlerinin yürütülmediği tespit edildi. Biri 2011 diğeri 2012 yılında kurulan bu birimlerin öğrenci almadığı aktarıldı. Ayrıca üniversitede genel sekreterlik kadrosu dolu olmasına rağmen tedviren görevlendirme ile başka memurların bu kadrolara görevlendirildiği ve harcama yetkililiği görevinin yine görevlendirilen kişi tarafından yerine getirildiği belirlendi.(SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ:) Üniversite tarafından kiraya verilen kantin ve kafe işletmelerinin sorumluluklarını yerine getirmemesine rağmen sözleşmelerinin feshedilmediği ifade edildi. 3 ayrı işletmeden tam 30 aydır herhangi bir kira alınmadığı ve bu işletmelerin su ve elektrik borçlarının da üniversite tarafından ödendiği aktarıldı. Rapora göre bu işletmelerin üniversiteye zararı tam 943 bin TL. Yine raporda kiraya verilen kantinlerin ücretleri belirlenirken bilinçsiz davranıldığı ifade edildi. Rapora göre Sivas Ticaret Odası’nın belirlediği yıllık 700 bin TL ücret önce 500 bin TL’ye indirildi. Daha sonra bu bedel rektörlük onayıyla 300 bin TL’ye düşürüldü. Raporda bu konuya ilişkin “Rayiç bedelin herhangi bir detaylı gerekçeye dayandırılmadan ilk ihaleden sonra yüzde 40 gibi bir oranda 300 bin TL’ye düşürülerek sonuçlandırılmasının nedeni anlaşılamamıştır” denildi. Ayrıca üniversitede müdür veya müdür yardımcılığına atama yapılabilmesi için aranan sınav şartının bir kısım personel için dikkate alınmadığı ve sınavla atanması gereken kadrolara sınavsız atama yapıldığı belirlendi.(NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ:) Üniversitede genel sekreter, daire başkanı, enstitü sekreteri, fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri, şube müdürü olmak üzere toplamda yirmi sekiz adet kadroya, kadronun dolu olmasına rağmen başka bir personelin vekâleten görevlendirildiği tespit edildi. Özellikle genel sekreterlik ve daire başkanlığı kadrolarında harcama yetkisinin kullanılması bakımından hukuki sonuçları olabilecek bir yetki karmaşasına da sebebiyet verebileceği değerlendirildi.

(derleyen:mkrc)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder