Devlete ait EÜAŞ’a genel müdür olarak atanan İzzet Alagöz’ün sahibi olduğu şirket ile kuruma gizli iş yaptığı iddia ediliyor. 56.5 milyon doların çöpe gittiği mobil elektrik santrallarıyla ilgili iddialar dudak uçuklatıyor.
Fotoğraf: EÜAŞEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Elektrik Üretim A.Ş.’nin 2019 yılında Norveç’ten yaklaşık 50 milyon dolara 7 adet Mobil Elektrik Santrali aldığını ’50 milyon dolarlık karanlık’ başlıklı yazımızda anlatmıştık.
Bu satın almanın bedelini EÜAŞ’ye sormuş ve yanıt alamamıştık.
6.5 milyon dolarlık bir düzeltme yapalım:
Meğer; 7 mobil elektrik santrali 56.5 milyon dolara satın alınmış.
Tank Palet Fabrikası, 50 milyon dolara Katarlılara satılırken bu paranın ölü yatırıma neden saçıldığını makalemizde sorgulamıştık.
Güya…
Deprem gibi hayati anlarda kullanılmak üzere satın alınan bu mobil santrallar, 7 bölgedeki trafolara konumlandırılacaktı.
Ama yıllarca İstanbul’da atıl bekletilmişti.
Güya…
Acil durumlarda 50 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacaklardı.
6 Şubat depremlerinden sonra dört tanesi dev konvoylarla Hatay’a götürüldü ama bir ampul bile yakmadılar. Hatta şu an İstanbul Ambarlı’ya geri getirildiler ve yine orada boş bekliyorlar. Zaten 3 yıldır hiç çalıştırılmadılar, hiçbir işe yaramadılar.
Ne hikmetse; Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu ve tam Norveç’ten Fatih Sondaj gemisinin alındığı dönemde bu santrallar için aracılar çalışıyordu. Hatta iddiaya göre; önce, 2017 yılında sıfır mobil santrallar alınması için ihaleye çıkıldı. Ancak ihale istenilen firmada kalmadı ve iptal edildi. Sonra teknik şartname revize edilip santralların ikinci el olabileceği belirtildi.
Acaba birileri yine vurgun mu yapmıştı?
Ne de olsa…
Tek adam rejiminde koca ülke bir aile şirketine çevrilirken EÜAŞ da bu sistemden nasibini almıştı.
Hastane sahibinin Sağlık Bakanı yapılması gibi…
Turizm şirketi sahibinin Kültür ve Turizm Bakanı olup koylara otel dikmesi gibi…
Ticaret bakanı yapılan iş insanının kendi bakanlığına fahiş fiyattan dezenfektan satması gibi…
Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) de farklı değil.
EÜAŞ’NİN TEPESİNDEKİ PATRON
2018’de EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ne enerji şirketi sahibi İzzet Alagöz atanmıştı. İzzet Alagöz, yıllarca MÜSİAD Enerji Sektör Kurul Başkanlığı yapmış, iktidara yakın bir isimdi. İzzet Alagöz’ün şirketi; devlete ait Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) ile 2016 yılında ortak şirket kurmuştu. ‘TEMSAN Enerji ve Otomasyon Sistemleri A.Ş.’ isimli bu şirketin yüzde 60’ı İzzet Alagöz’e yani NİCE Mühendislik Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aitti.
İzzet Alagöz, iki yıl sonra EÜAŞ genel müdürü olunca şirketini kağıt üzerinde devretmiş görünüyordu.
Bu atama kararına tepki gösteren CHP Milletvekili Ali Öztunç, “Bu bir skandaldır. Alagöz, EÜAŞ’nin genel müdürü olarak bundan sonra EÜAŞ’nin işlerini kendi özel şirketine mi verecek? Kuzu kurda teslim edilmiştir” demişti.
İddiaya göre;
Aynen Ali Öztunç’un dediği gibi olmuş.
İzzet Alagöz genel müdür olmadan önce Norveç’ten 56.5 milyon dolara satın alınan 7 mobil elektrik santralında akıl almaz işler dönmüş.
Mobil elektrik santrallarının İstanbul Ambarlı Termik Santralı’ndaki kurulumu, İzzet Alagöz’ün şirketinin hakim hissesine sahip olduğu TEMSAN Enerji ve Otomasyon Sistemleri A.Ş.’ye verildi.
Bu süreçte İzzet Alagöz, genel müdür olarak atanmıştı. 7 mobil elektrik santralinin henüz kabulü bile yapılmadan kumanda ve kontrol sistemlerinin yenilenmesi için 33 milyon liralık iş çıkarmak istiyordu. Bunun için şirketi Nice Mühendislik ile uzun yıllar yöneticiliğini yaptığı ABD merkezli Emerson Elektrik Şirketi’ni sahaya sürdü. Hatta akrabası olduğu iddia edilen ve şirketlerinde görevli bir kişi, işleri yürütüyordu.
İddiaya göre; kurum içindeki yetkililer, kumanda ve kontrol sistemlerindeki yenileme işinin yüklenicinin sorumluluğunda olduğunu belirterek engel oldu.
Ancak İzzet Alagöz vazgeçmemişti. Mobil santralların İstanbul’da kurulumundan 6 ay sonra yine aynı taleple sahneye çıktı.
İddiaya göre amacı; bu yenileme işini EMTA isimli şirket üzerinden eski yöneticisi olduğu Emerson Elektrik’e vermekti. Bir kısım saha işleri de alt yüklenici olarak Nice Mühendislik Şirketi’ne aktarılacaktı.
EÜAŞ’deki uzmanlar, test etti ve kumanda sistemi çalışıyordu. Defalarca EÜAŞ içinde komisyon kuruldu ve kontrol, kumanda sistemlerinin yenilenmesine gerek olmadığı kararı çıktı.
KUMANDA SİSTEMİNDE DÖNEN DOLAPLAR
Mobil elektrik santrallarına ait mevcut kontrol sistemlerinin rehabilitasyonu işi teknik şartnamesini sadece EÜAŞ İstanbul Doğalgaz Santralları İşletme Müdürü Hamid Boyacı imzaladı. Oysa ilgili mühendis, başmühendis, müdür yardımcısının imzası yasal zorunluluktu.
İddiaya göre; usulsüzlük yapmayı kabul etmeyen müdürler ve mühendisler görevden alındı ya da istifaya zorlandı.
Sonuçta 7 adet Mobil Elektrik Santralı kontrol sistemleri temini için açılan ihaleyi Haziran 2021’de tek teklifte bulunan EMTA Enerji Elektrik İnşaat ve Mühendislik Ticaret A.Ş. 33 milyon 873 bin TL’ye aldı. İşin arkasında ABD’li Emerson Elektrik vardı.
Yani tarihimizin en büyük acısını yaşadığımız 6 Şubat depremlerinde bile işe yaramayan santrallara para akmaya devam etti.
KENDİN PİŞİR KENDİN YE…
İddialar bununla sınırlı değil…
29 Eylül 2020’de Çayırhan Termik Santrali’ne yağ temini için ihale açılmıştı. Pazarlık usulü ihaleyi 299 bin 980 TL’ye Soliner isimli şirket almış.
Soliner isimli şirketin adresinde işin sırrı ortaya çıkıyor: Yıldız Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İkitelli Osb Mah. YTÜ İkitelli Teknopark Sok. No:1 Kapı No: 131 Başakşehir İstanbul.
Burası; İzzet Alagöz’ün şirketi NİCE Mühendislik Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin adreslerinden biri.
Üstelik; İzzet Alagöz’ün en bilindik şirketi NİCE ile Soliner’in telefon numarası da aynı.
Yani EÜAŞ’nin genel müdürü ile aynı adresteki şirket, EÜAŞ’nin ihalesini almış. Adresi, telefonu değiştirmeye bile gerek duymamış.
Aynı şirket, yani Soliner, EÜAŞ’nin başka işlerinde de sahneye çıkıyor.
PERSONEL VURGUNU
Esenyurt Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılmıştı. 2019’da EÜAŞ’ye geçti ve İstanbul Doğalgaz Santralları İşletme Müdürlüğü’ne bağlandı. EÜAŞ, Enerji Bakanlığı’na bağlı TEMSAN şirketiyle buranın işletilmesi için sözleşme imzaladı. TEMSAN da santralın işletme, bakım işi personel hizmet alımını Soliner Şirketi’ne verdi. Yani; EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz’ün gizli sahibi olduğu iddia edilen şirket alt yüklenici olarak bu işi de almıştı. Personel sayısı bile belirtilmeyen usulsüz şartnamenin ardından Soliner Şirketi ile yaklaşık 4 milyon TL’lik sözleşmenin imzalandığı öne sürülüyor. Soliner firmasının sadece 25 personelinin görevlendirildiği 4 aylık bu iş için normal maliyet ise 1 milyon lira civarıydı. Bu yolla her yıl yaklaşık 10 milyon TL’lik vurgun yapıldığı iddia ediliyor.
Saray rejiminde koca ülke Erdoğan A.Ş.’ye dönüşmüşken Türkiye’nin en büyük şirketlerinden kamuya ait Elektrik Üretim A.Ş. birilerinin çiftliği olmuştu.
Depremdeki can pazarında insanları karanlığa mahkum edenlerden geriye henüz görünmeyen büyük yolsuzluk enkazı da kalıyor. Birilerinin cebini doldurduğu karanlıkta halk ölüyor.
Timur Soykan / Birgün
Not: Gazetecilik gereği bu yazıdaki iddiaları EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz’e sormak isterdim. Ancak daha önce yazdığım ‘50 milyon dolarlık karanlık’ başlıklı haber için EÜAŞ’a gönderdiğim sorulara 21 gün sonra cevap bile olmayan bir paragraflık açıklama gelmişti. Demokrasinin 4. kuvvetine yapılan bu saygısızlığı protesto etmek için bu yazıdaki iddiaları Alagöz’e sormuyorum. Daha sonra bir açıklama yaparsa yayınlayacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder