31 Ağustos 2023 Perşembe

İçki yasağı kararı (30/Ağustos/2023)

 


GELİŞMELER;

(I) İstanbul’da açık alanda alkollü içki yasağı: Valilik’ten skandal ‘ekseriyetle’ gerekçesi!(BİRGÜN)

Mafyanın kanlı hesaplaşmalarının, çete saldırılarının ve daha birçok güvenlik sorununun muhatabı olan İstanbul’da Valilik bambaşka bir konuya eğildi. “Güvenlik ve asayiş bakımından, kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları”nı ileri süren İstanbul Valiliği, kentteki açık alanlarda alkollü içecek tüketimini yasakladı.


İstanbul Valiliği, yurttaşların park, piknik yeri, mesire alanı ve plaj gibi halka açık alanlarda içki tüketmelerini yasakladı.

İstanbul Valisi Davut Gül imzası ile ilgili yerlere gönderilen kararda, “Alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmelerin dışında park, piknik ve mesire alanı, sahil bandı, plaj vb alanlarda çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek amacıyla alkoş satışı ve tüketilmesinin önlenmesi, bahsi geçen yerlerde emniyet/jandarma ve zabıta birimleri tarafından sorumluluk alanlarında etkin bir şekilde denetimlerin yapılarak asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi, Kanun, Yönetmelik ve Genel Emir hükümlerine uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılması, hususlarında konunun sıralı/sorumlu amirler ve yerel yönetimlerce titizlikle takip edilmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususu ilanen tebliğ olunur” ifadeleri kullanıldı.

Karar gereği halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak ve alkol kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar kontrol altında tutulacak.

SKANDAL GEREKÇE: HALKIN HUZURUNU BOZANLAR ALKOLLÜYMÜŞ!

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, 17 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanan “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgede, yasağın gerekçesi ile ilgili, olaylara karışan şahısların çoğunlukla alkollü olduklarının tespit edildiği öne sürüldü.

Davut Gül imzalı genelgede “İlgili makamlara yapılan şikayetlerde, ilimiz sınırları içerisinde güvenlik ve asayiş bakımından, kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları, umuma açık park, plaj, sahil ve benzeri alanlarda alkol alan şahısların çevreye rahatsızlık vererek halkımızda korku ve panik yaşanmasına sebep oldukları tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

SHOW TV HABERİN VİDEOSUNU KALDIRDI!

Söz konusu haber, dün akşam yayınlanan Show TV Ana Haber Bülteni’nde işlendi. Haberin videosu Show Ana Haber’in Youtube kanalına da yüklendi. Ancak bu sabah izlenebilir olan video, daha sonra ‘gizlendi.’

İlgili video daha sonra, Show Ana Haber'in tek parçalık kaydından da kaldırıldı.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPACAK

BirGün'ün ulaştığı Valilik kaynakları, söz konusu kararı doğrularken konu hakkında açıklama yapılacağını bildirdi.

                                                             /././

Alkollü içki yasağına İstanbul Valiliği’nden açıklama: Gerekçe 'kadınların huzuru!' (BİRGÜN)

İstanbul’da açık alanlarda içki yasağına İstanbul Valisi Davut Gül’den açıklama geldi. Vali, kararın eski olduğunu, kendilerinin ise eski kararı hatırlattığını söylerken gerekçelerinden birinde de ‘kadınların huzuru’ bahanesine sığındı. İstanbul Valiliği de, konuyla ilgili resmi açıklama yaptı.

İstanbul’daki açık alanlarda içki tüketiminin yasaklanmasına dair genelgenin kamuoyuna yansıması ardından İstanbul Valisi Davut Gül’den açıklama geldi. Vali Gül, yeni yasak getirmediklerini savundu, karara kadınları gerekçe gösterdi. İstanbul Valiliği de resmi açıklama yaptı.

Yasak kararının büyük tepki toplamasının ardından gazeteci Nevşin Mengü, İstanbul Valisi Davut Gül ile konuştu.

Mengü, Vali Gül’ün açıklamalarını şöyle aktardı:

Sayın Gül, yeni yasak getirmediklerini, mevcut yasaları hatırlattıklarını söyledi.Vali Gül, yaptığı ilçe ve muhtar ziyaretlerinde bazı kişi ve grupların yüksek düzeyde alkol alarak çevreye rahatsızlık verdiğinin çokça iletildiğini söyledi.

Kadınların da İstanbul'da korkmadan gece geç saatlerde dahi park ve sahillerde rahatsız edilmeden vakit geçirmesinin hakkı olduğunu hatırlattı. Bu genelge ile buna da dikkat çekmek istediklerini belirtti.

VALİLİK’TEN RESMİ AÇIKLAMA

Öte yandan İstanbul Valiliği’nin resmi internet sitesinde, söz konusu karar hakkında bir basın açıklaması da yapıldı.

“Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır.

Bununla birlikte; 17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (Kaymakamlık ve Belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız” denen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur.

Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş;

- 18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması,

- Ruhsatlı Alkol satışı yapılan Lokanta ve Restoranlar dışında 22.00 – 06.00 saatleri arasında Perakende alkol satışının yapılamayacağı,

- Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,

- Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)

- Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi

Hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

                                                               /././

İstanbul Valiliği’nden içki yasağında geri adım: Kafa karışıklığı oldu, onu kastetmedik (BİRGÜN)

İstanbul Valiliği, halka açık alanlarda içki tüketilmesinin yasak kapsamında değerlendirdiği ve yurttaşların büyük tepkisi çeken genelgede geri adım attı. Herhangi bir yasak kararının söz konusu olmadığını kaydeden İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu, cezai yaptırımın sadece 'çevreye rahatsızlık verenler' için uygulanacağını bildirdi. Valilik genelgeye ilişkin yaptığı ilk açıklamada ‘kadınların huzuru’ bahanesine sığınmıştı.

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, mesire alanı ve plaj gibi halka açık alanlarda içki tüketilmesinin yasak kapsamında değerlendirdiği tepki çeken genelgede geri adım attı. 

"Halka açık alanda, parklarda, plajlarda içki tüketiminin yasaklandığı" şeklinde ifadelerin yer aldığı tartışma yaratan genelgeye ilişkin açıklama yapan İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu, "kendi halinde" içki tüketenlere yönelik bir yasak kararı olmadığını söyledi. 

T24'ten Gözde Yel'e konuşan Gökçegözoğlu, "Parka gidip iki bira içen vatandaşla değil bizim meselemiz. Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı. Burada kastedilen sarhoşluktan dolayı çevreye rahatsızlık veriyorsa, şikâyet varsa polis buna uygulama yapacak" ifadelerini kullandı.

"GENELGEDE BİR YASAKLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Gökçegözoğlu'nun, "Halka açık alanlarda çevreye zarar verilmediği takdirde de içki tüketimi yasaklandı mı, cezai yaptırım uygulanacak mı" sorusuna verdiği yanıtın tamamı şöyle:

"Biz, yayımladığımız genelgede, kamu kurumlarına, 'kanunlardan kaynaklanan sorumluluğunuzu yerine getirin' diye bir hatırlatma yapıyoruz. Yani, 'toplumun huzurunu bozacak şekilde davranışlara sebep veriliyorsa buna müdahale edin' deniliyor.

İçki yasağı için kanun gerekli. Bizim yeni bir kararımız yok. Kendi halinde içkisini içen vatandaşa herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Genelgede bir yasaklama söz konusu değil. 

Vatandaşı rahatsız edecek, parklarda, çocukların olduğu ortamda alkol tüketmek tabii ki hoş karşılanmıyor ama bu uygulama şikâyet ve sarhoşluktan dolayı çevreye zarar vermeye yönelik yapılacak. 

Vatandaş parka gitmiş, iki bira içiyor, bu değil bizim meselemiz. Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı. Burada kastedilen sarhoşluktan dolayı çevreye rahatsızlık veriyorsa, şikâyet varsa polis buna uygulama yapacak. 

Vatandaş gitmiş Maçka Parkı'nda, Caddebostan'da ya da herhangi bir yerde arkadaş grubu ile ufak tefek bir şeyler yiyip içiyor, bunlarla bizim bir meselemiz yok. Ancak çevreye rahatsızlık veriliyorsa uygulama yapılacak."

NE OLMUŞTU?

İstanbul Valisi Davut Gül’ün 17 Ağustos 2023'te yayımladığı, "Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi" başlıklı genelgesinde, kolluk güçlerine, "alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmeler dışında halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki satışı ve tüketilmesinin önlenmesi" talimatı verilmişti.

Tepki çeken genelgeye ilişkin açıklama yapan İstanbul Valisi Davut Gül, ‘kadınların huzuru’ bahanesine sığınmıştı. 

                                                                   /././

CHP'li Özgür Özel: Bu yasağı tanımıyoruz, laikliği savunuyoruz (BİRGÜN)

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İstanbul Valiliği'nin alkol satışıyla ilgili genelgesine ilişkin, "Bu bir hatırlatma metni değil, açıkça genelgeyle getirilen bir yaşam tarzı ayrıştırmasıdır. Yurttaşlarımızın hak ve özgürlüklerine çok net ve cesaretle sahip çıkacağız. Yok hükmünde olan bu yasağı tanımıyoruz, anayasayı, laikliği ve tüm yaşam biçimlerine saygıyı savunuyoruz" açıklamasını yaptı.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İstanbul Valiliği'nin alkol satışıyla ilgili genelgesine ilişkin, "Bu bir hatırlatma metni değil, açıkça genelgeyle getirilen bir yaşam tarzı ayrıştırmasıdır. Yurttaşlarımızın hak ve özgürlüklerine çok net ve cesaretle sahip çıkacağız. Yok hükmünde olan bu yasağı tanımıyoruz, anayasayı, laikliği ve tüm yaşam biçimlerine saygıyı savunuyoruz" açıklamasını yaptı. 

İstanbul Valiliği, içki tüketimine ilişkin bir genelge yayımlamış ve halka açık alanlarda içki tüketiminin yasaklandığını duyurmuştu. Valilik daha sonra "Bu hatırlatma genelgesini yayınlamamızda, ilçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur" açıklamasını yapmıştı.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, konuya ilişkin bu akşam Twitter hesabından yaptığı açıklamada genelgenin yaşam tarzı ayrıştırması olduğunu belirtti. Özel'in açıklaması şöyle: "Bu bir hatırlatma metni değil, açıkça genelgeyle getirilen bir yaşam tarzı ayrıştırmasıdır. Yurttaşlarımızın hak ve özgürlüklerine çok net ve cesaretle sahip çıkacağız. Yok hükmünde olan bu yasağı tanımıyoruz, anayasayı, laikliği ve tüm yaşam biçimlerine saygıyı savunuyoruz."

Bu bir hatırlatma metni değil, açıkça genelgeyle getirilen bir yaşam tarzı ayrıştırmasıdır.

Yurttaşlarımızın hak ve özgürlüklerine çok net ve cesaretle sahip çıkacağız.

Yok hükmünde olan bu yasağı tanımıyoruz, anayasayı, laikliği ve tüm yaşam biçimlerine saygıyı savunuyoruz. https://t.co/SzhQccvRQC

— Özgür Özel (@eczozgurozel) August 30, 2023

                                                                  /././

Sol Parti'den içki yasağı açıklaması: Yürütülen şeriat provalarına karşı laikliğe sahip çıkıyoruz (BİRGÜN)

SOL Parti İstanbul İl Örgütü, içki yasağına yönelik tartışmalarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada yaşam tarzına gerici müdahalede bulunulduğu vurgulanırken “Yürütülen şeriat provalarına karşı laikliğe sahip çıkıyoruz” denildi.

SOL Parti İstanbul İl Örgütü, içki yasağına yönelik tartışmalarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada yaşam tarzına gerici müdahalede bulunulduğu vurgulanırken “Yürütülen şeriat provalarına karşı laikliğe sahip çıkıyoruz” denildi. 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizi uluslararası uyuşturucu çetelerinin merkezi haline getiren, İstanbul Sözleşmesini uygulamayıp kadına yönelik şiddeti teşvik eden, on binlerce genci, kadını ve kız çocuğunu tarikat cemaat ağı içerisinde istismar edenlerin aldığı bu kararın karşısındayız.”

Temel hak ve özgürlüklere yönelik genelge olamayacağı, konunun kanunlarla ilgili olacağı vurgulanan açıklamada “Bu karar, idari bir karar değil, siyasal İslamcı faşist iktidar blokunun laikliğe ve yurttaşların yaşam tarzına yönelik doğrudan bir saldırdır. Bu saldırının karşısında hayatın her alanında laik, eşit ve özgür bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz!” denildi. 

Açıklamada genelgenin iptaline yönelik hukuki girişimde bulunulacağı belirtildi ve yurttaşlara karara karşı birlikte durma çağrısında bulunuldu. 

                                                                 /././

Valilik suyu bulandırıyor: İçki yasağı mevcut yasada yok, karar eski değil yeni (soL) 

İstanbul’da açık alanlarda içki yasağına İstanbul Valisi Davut Gül’den açıklama geldi.


İstanbul’da açık alanlarda içki yasağına ilişkin İstanbul Valisi Davut Gül konuştu.  Vali Gül kararın eski olduğunu ve kendilerinin sadece eski kararı hatırlattığını öne sürdü ve kararın gerekçelerinden birinin de ‘kadınların huzuru’ olduğunu iddia etti.

Vali'nin eski diyerek hatırlattığı genelge 17 Ağustos tarihinde kurumlara gönderilen yeni bir genelge. Henüz kamuya duyurulmayan karar, bugün T24'ten Eray Görgülü'nün konuyu belgeleriyle haberleştirmesi üzerine ortaya çıktı. Eski hiçbir karar ve genelgede alkollü içkilerin tüketiminin açık alanda yasaklandığına ilişkin bir ibare yoktu.

Fakat buna rağmen Vali Gül, gazeteci Nevşin Mengü'ye verdiği demeçte yeni yasak getirmediklerini, mevcut yasaları hatırlattıklarını söyledi. Mevcut yasada, alkollü içkinin açık alanda tüketimine dair bir yasaklama yok.

Gül'ün ifadelerini aktaran Mengü şunları söyledi:

"Vali Gül, yaptığı ilçe ve muhtar ziyaretlerinde bazı kişi ve grupların yüksek düzeyde alkol alarak çevreye rahatsızlık verdiğinin çokça iletildiğini söyledi. Kadınların da İstanbul'da korkmadan gece geç saatlerde dahi park ve sahillerde rahatsız edilmeden vakit geçirmesinin hakkı olduğunu hatırlattı. Bu genelge ile buna da dikkat çekmek istediklerini belirtti."

Valilik resmi açıklama yaptı

Öte yandan İstanbul Valiliği’nin resmi internet sitesinde, söz konusu karar hakkında bir basın açıklaması da yapıldı.

“Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır.

Bununla birlikte; 17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (Kaymakamlık ve Belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız” denen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur.

Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş;

  • 18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması,
  • Ruhsatlı Alkol satışı yapılan Lokanta ve Restoranlar dışında 22.00 – 06.00 saatleri arasında Perakende alkol satışının yapılamayacağı,
  • Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,
  • Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)
  • Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi

Hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur."

Ne olmuştu?

“Güvenlik ve asayiş bakımından, kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları”nı ileri süren Valilik, açık alanlarda içkiyi yasakladı.

Davut Gül imzalı genelgede “İlgili makamlara yapılan şikayetlerde, ilimiz sınırları içerisinde güvenlik ve asayiş bakımından, kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları, umuma açık park, plaj, sahil ve benzeri alanlarda alkol alan şahısların çevreye rahatsızlık vererek halkımızda korku ve panik yaşanmasına sebep oldukları tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

İlgili karar, İBB’ye, ilçe kaymakamlıklarına, ilçe belediye başkanlıklarına, il emniyet müdürlüğü ve il jandarma komutanlığına gönderildi.

Karar gereği halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak.

                                                                    /././

Özgür Aybaş'tan 'alkol yasağı' tepkisi

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, İstanbul’daki açık alanlarda içki tüketiminin yasaklanmasına tepki gösterdi.

İstanbul'da halka açık yerlerde alkol tüketiminin yasaklandığı duyuruldu. Valiliğin kurumlara gönderdiği yazıya Cumhuriyet ulaştı. O yazıda, "olay çıkartanların ekseriyetle alkollü olduğu" ifade edildi.

Söz konusu karara tepki yağarken, bir tepki de Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş'tan geldi.

Valiliğin bir gerekçe olarak "kadınların huzuru"nu öne sürmesini eleştiren Aybaş, "Kadınların huzuru için çenenizi kapatın sesinizi kesin yeterli" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklama şu şekildeydi: 

"Bununla birlikte; 17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (Kaymakamlık ve Belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız.   

İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur. 

Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş;

- 18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması, 

- Ruhsatlı Alkol satışı yapılan Lokanta ve Restoranlar dışında 22.00 – 06.00 saatleri arasında Perakende alkol satışının yapılamayacağı,

- Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,

- Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)

- Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi

Hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır."

                                                         /././

Cumhuriyet alkol yasağının ayrıntılarına ulaştı: 'Olay çıkartanlar ekseriyetle alkollü' (Can Uğur-Cumhuriyet)

İstanbul'da halka açık yerlerde alkol tüketiminin yasaklandığı duyuruldu. Valiliğin kurumlara gönderdiği yazıya Cumhuriyet ulaştı. O yazıda, "olay çıkartanların ekseriyetle alkollü olduğu" ifade edildi. Kararın tepki yaratması üzerine İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Valilikçe yeni bir karar alınmadığı, mevcut yükümlülüklerin kurumlara hatırlatıldığı" belirtildi.

İstanbul Valiliği halka açık yerlerde alkol tüketimini yasakladı. Karar kamuoyunda ilk olarak bir televizyon kanalında verilen haberle duyuruldu. Ardından ise internet siteleri söz konusu haberi yayımladı. Ancak valiliğin internet sitesinde söz konusu yasağa ilişkin herhangi bir açıklama yayımlanmadı. Haberle ilgili ulaştığımız valilik yetkilileri ise açıklama yapacaklarını söylemekle yetindi. 

Cumhuriyet, Valilik tarafından ilgili kurumlara gönderilen o yasak metnine ulaştı. Metinde yer alan ifadeler ise oldukça çarpıcı. Valilik tarafından gönderilen yazıda kentte asayiş sorunlarının genellikle alkolden kaynaklandığı iddia edildi.

Söz konusu yazıda şunlara yer verildi:

"İlgili makamlarda yapılan şikayetlerde ilimiz sınırları içerisinde güvenlik ve asayiş bakımından kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları umuma açık park, plaj, sahil, vb. Alanlarda alkol alan şahısların rahatsızlık vererek halkımızda korku ve panik yaşanmasına sebek oldukları tespit edilmiştir."

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Kararın gündem haline gelmesi ve tepki çekmesi üzerine İstanbul Valiliği tarafından bir açıklama yapıldı. "Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır" denilen açıklamada, şöyle denildi: 

"Bununla birlikte; 17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (Kaymakamlık ve Belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız.   

İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur. 

Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş;

- 18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması, 

- Ruhsatlı Alkol satışı yapılan Lokanta ve Restoranlar dışında 22.00 – 06.00 saatleri arasında Perakende alkol satışının yapılamayacağı,

- Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,

- Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)

- Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi

Hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır."

                                                         /././

İstanbul’daki 'alkol yasağı'nın ayrıntılarını Av. Celal Ülgen anlattı: ‘Siyasi iktidarın gizli ajandası uygulanıyor’(Beste Çelik-Cumhuriyet)

İstanbul Valiliği tarafından alınan karar ile halka açık alanlarda, park, piknik yeri ve plaj gibi yerlerde alkollü içki tüketimi yasaklandı. Kararın ayrıntılarını Avukat Celal Ülgen, Cumhuriyet TV’de anlattı. Kararda “alkollü bireyin ayılma süreci”nde belirsizlik olduğuna dikkat çeken Ülgen, uygulamanın aslında iktidarın gizli ajandasının gereğiyle yapıldığını söyledi.

İstanbul Valiliği, açıkladığı son karar ile halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki içmenin yasak olduğunu duyurdu. Avukat Celal Ülgen, kararın ayrıntılarını Cumhuriyet TV’de dile getirerek perde arkasında yatan nedenleri sıraladı.

“İPTALE TABİİ BİR İDARİ İŞLEM”

Kararın iptal edilebilir nitelikte olduğunu vurgulayan Ülgen, “Söylenen şey aslında açık alanlarda, piknik alanlarında ya da ağaç altlarında alkol tüketilmesinin Türkiye’de bir asayiş sorunu yarattığı, bu asayiş sorunu nedeniyle, hatta biraz daha ileri giderek kadınların özgürlüğü için bu kararın alındığı ileri sürülüyor. Böyle bir gerekçe, aslında bir gerekçesizliktir. İdari işlemlere mutlaka sebep ve amaç unsurunun yerinde olması lazım. Bu nedenle bu idari işlemin iptale tabii bir işlem olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“SİYASİ İKTİDARIN GİZLİ AJANDASI UYGULANIYOR”

Ülgen, kararın perde arkasında yatan neenleri dile getirerek, “Bu siyasi iktidarın gizli ajandasındaki kurallardan birisi bütün ülkede içki yasağını tamamen uygulamak. Gizli ajanda, AKP ileri gelenleriyle yaptıkları bir program. Türkiye’yi bir İslam devleti haline getirmek, şeriat kurallarını egemen kılmak, bir gün hilafeti tekrar getirmek, saltanatı tekrar ilan etmek gibi unsurlar yer almaktadır” dedi.

“ÖZGÜRLÜK İHLALİ VAR”

Valiliğin kararının iktidardan bağımsız olmadığının altını çizen Ülgen, “İçki ruhsatı olan yerlerin dışında, açık alanlarda, piknik alanlarında içki içmeyi yasaklamak bir hak ihlali olarak yorumlanabilir. Çünkü burada bir özgürlük ihlali var. Bugüne kadar açık alanlarda içki içilmesinden kaynaklanan bir sorun ortaya çıkmamıştır. İstanbul Valiliği yukardan aldığı talimatı uygulayarak böyle bir yasaklama yapıyor" diye konuştu. 

“SARHOŞLUĞUN GEÇTİĞİNİ NASIL ANLAYACAKSINIZ?”

Halka açık alanlarda alkol tüketenlere uygulanacak cezai yaptırımları dile getiren Ülgen, “Bu kabahatler kanunu kapsamında 617 lira para cezası uygulanacak. Daha önemlisi, ‘Alkollü olan kişiler alkol içerken yakalandıkları takdirde ayrıca sarhoşluğu giderilinceye kadar alıkonulacak’ deniliyor. Peki sarhoşluğunun geçtiğini hangi evrede ve ne zaman anlayacaksınız ya da bunu kim takdir edecek? Böyle bir absürt karar olmaz. Bu öznel bir karar olacak. Uygulamasını polis, zabıta ve jandarmaya bırakıyor. Alkol tüketimi gördüklerinde ‘Sen sarhoşsun, ayılana kadar seni tutuyorum’ diyecek. Alkollünün ayılması sürecinin nasıl tanımlanacağını merak ediyorum” diyerek karardaki belirsizliklere dikkat çekti.

“TARİKATLARI MEMNUN ETMEK AMAÇLANIYORSA...”

Önümüzdeki dönemde benzer kararlar verilebileceğini vurgulayan Ülgen, “İçki konusunda belli tarikatları memnun etmek gibi bir amaç varsa elbette bu konuların devamı gelecektir. İleriki dönemde bayanların kolsuz elbiseyle dolaşmasının yasaklandığını görebiliriz” açıklamasında bulundu.

                                                       /././

İstanbul Valiliği'nden alkol yasağı hamlesi... Prof. Dr. Metin Günday: Yaşam tarzına müdahale (Can Uğur-Cumhuriyet)

İktidarın seçimlerden sonra seküler yaşam tarzına müdahalesi sürüyor. İstanbul Valiliği, hatırlatma genelgesi yayımlayarak park, piknik alanları, sahil bandı, plaj gibi yerlerde alkol tüketilmemesini istedi. Uymayanlara 617 TL para cezası verilecek, kişi sarhoşluğu geçene kadar kontrol altında tutulacak. Hukukçular, “Bu, yaşam tarzına müdahale” dedi.

Mafya, çete hesaplaşmalarının, uyuşturucu krizi ve daha birçok güvenlik sorununun yaşandığı İstanbul’da valilik, “açık alanlarda alkol yasağını” gündeme getirdi. İstanbul Valiliği, geçen günlerde kurumlara gönderdiği yazıyla halka açık yerlerde alkol tüketiminin yasaklandığı duyurdu. Cumhuriyet’in ulaştığı o yazıda,  “Olay çıkaranların ekseriyetle alkollü olduğu” savunuldu. Metinde, “İlgili makamlarda yapılan şikâyetlerde ilimiz sınırları içerisinde güvenlik ve asayiş bakımından kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları umuma açık park, plaj, sahil, vb. alanlarda alkol alan şahısların rahatsızlık vererek halkımızda korku ve panik yaşanmasına sebep oldukları tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Karar gereği halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 TL para cezası uygulanacak ve alkol kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar kontrol altında tutulacak. Genelge, 30 Mart 2005 tarihli 5326 sayılı kabahatler kanuna dayandırıldı ancak o dönemde de kanunun içeriğinin net olmadığı eleştirileri gündeme yansımıştı.

‘HATIRLATMA GENELGESİ’

Kararın gündem haline gelmesi ve tepki çekmesi üzerine İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Valilikçe yeni bir karar alınmadığı, mevcut yükümlülüklerin kurumlara hatırlatıldığı” belirtildi.

“Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:  

“17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (kaymakamlık ve belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız. İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, ilçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan  sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur. 

Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş; 18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması, ruhsatlı alkol satışı yapılan lokanta ve restoranlar dışında 22.00 - 06.00 saatleri arasında perakende alkol satışının yapılamayacağı, sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi, alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda), bahsi geçen yerlerde Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır.”

‘YAŞAM TARZINA MÜDAHALE’

İdare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, kararı Cumhuriyet’e değerlendirdi. Kararın yurttaşların yaşam hakkına müdahale olduğunu belirten Günday, “Yurttaşları evlere kapatmak istiyorlar. Bu yaşam tarzına müdahaledir. Hukuken hiçbir dayanağı yok. Anayasaya baktığımızda devlet, gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli önlemler alınması gerektiğini söylüyor. Bununla ilgili alınacak önlemler hukuka uygundur. Bu da 18 yaşından küçük olanlara içki satışının yasak olması gibi maddeleri kapsıyor” dedi. 

Kararda atıf yapılan 4250 sayılı yasada içki tüketimine ilişkin bir maddenin olmadığını ifade eden Günday, “Böyle bir yasak genelgeyle değil kanunla koyulabilir” diye konuştu. 5326 sayılı kabahatler kanununun 35. maddesinde sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişilere yaptırım uygulanabileceğini hatırlatan Günday, “Ancak sahilde ya da parkta içki içen insanların kamu düzenini tehdit ettiği söylenemez. Bunun ucu genel bir içki tüketme yasağına kadar gider” ifadelerini kullandı.

(derleyen: mstfkrc)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder