28 Aralık 2023 Perşembe

İznik Gölü yakınına kâğıt fabrikası izni + Velibaba Ormanı'nın bitişiğine konut onayı + Çekmeköy'de arazi anlaşmazlığı: Hazine'den 40 dönüm yerine 113 dönüm aldılar (Cumhuriyet)

 İznik Gölü yakınına kâğıt fabrikası izni (Şeyda Öztürk)

Varaka Kâğıt Sanayi tarafından Bursa’nın Orhangazi Örnekköy Mahallesi’ndeki 252 bin 572 metrekarelik alanda yapılmak istenen kâğıt fabrikası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi.

Yılda 56 bin ton oluklu mukavva ve 40 bin ton da karton kutu üretiminin yapılacağı fabrikanın yapılacağı alan hem “İznik Gölü Ulusal Öneme Haiz Sulak Alanı” hem de korunması gereken “Kontrollü Kullanım Bölgesi” olarak kayıtlı. Projenin ÇED raporunda alanın İznik Gölü’ne 630 metre mesafede olduğu belirtiliyor. Ancak bölgeye giden yaşam savunucuları alanın göle 300-350 metre uzaklıkta olduğunu dile getirdi. Öte yandan proje sahasına yakın bölgelerde de kanunlarla koruma altında olan zeytinlikler yer alıyor.

DAVAYA HAZIRLANIYORLAR

Bursa Su Kolektifi tarafından yapılan açıklamada, “İznik Gölü’nün seviyesi küresel iklim değişikliğine de bağlı olarak azalmış durumda. Bu ovadaki fabrikalar suyunu İznik Gölü’nden çekiyor. Gölün kapasitesi artık doldu. Kâğıt fabrikasının da suyu nereden alacağına dair ÇED raporunda bir açıklama yok. Verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı dava dilekçemizi hazırlamaya başladık” dendi. Ayrıca alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğu da söylendi.

 Velibaba Ormanı'nın bitişiğine konut onayı (Şeyda Öztürk)

İstanbul Sancaktepe’deki Aydos Ormanı’nda “millet bahçesi” adı altında yapılaşma çalışmaları devam ederken ormanın bileşenlerinden Velibaba Ormanı’nın hemen yanında da konut çalışması başladı.

Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre, Pendik Sanayi ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yeşilyurt ve AKP’ye yakınlığıyla dikkat çeken Pendik Fatih Mahalle Muhtarı İsmail Yeşilyurt’un şirketi Çavuşoğlu Yemenler Yapı alanda Aydos Yeşilçam Evleri için adım attı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunan şirket ormana bitişik alanda yapılacak olan proje için 725 milyon 237 bin TL değer biçildi. 22 bin 400 metrekarelik alanda yapılacak olan proje kapsamında bölgeye yedi katlı 13 blok inşa edilecek. 2026’da bitmesi planlanan projede 368 konut ve 26 dükkân yer alacak. Ayrıca yüzme havuzu, yürüyüş alanı ve otopark da inşa edilecek.

Yaşam savunucuları ise bir taraftan millet bahçesi yapımı sırasında katledilen Aydos Ormanı’nın hemen yanı başında bu projenin gerçekleştirilmesine karşı çıkıyor. 

Çekmeköy'de arazi anlaşmazlığı: Hazine'den 40 dönüm yerine 113 dönüm aldılar (Rıfat Kırcı)

İstanbul’un giderek gözde ilçelerinden olan Çekmeköy’de halk ile arazide hak iddia eden kişiler karşı karşıya geldi.

Çekmeköy Merkez Mahallesi’nde Hazine’ye ait arazilerde hak iddia eden 12 kişi dava açtı. Osmanlı döneminden kalma kayıt olduğunu ve arazinin dedelerine ait olduğunu iddia eden bu kişiler Hazine’ye bağlı 132 dönüm araziden 40 dönüm hak talep etti. Dava 2009’da sonuçlandı ve bu kişilere 25 dönüm arazi verildi. Bu kişiler 2013 yılında kalan arazi için dava açtı. Çekmeköy’de söz konusu araziler üzerinde evleri bulunan halk da davaya müdahil oldu. Bu yargılama sonunda Haziran 2022’de, Hazine’ye ait orman alanı olarak geçen bölümden de dahil olmak üzere 88 dönüm arazinin bu kişilere verilmesi kararı çıktı. Böylece bu kişilere daha önce aldıkları 25 dönüm araziyle birlikte toplamda 113 dönüm arazi verildi. Ancak Çekmeköy halkı son davaya itiraz etti. Karar istinaf mahkemesine gitti.

ÇEVREDEKİ YURTTAŞLAR TEPKİLİ

Çekmeköy halkı ise “Biz 40 yıldır buradayız. Bu insanlardan haberimiz bile olmadı. Bizim evlerimize elektrik, su, internet geldi. Nasıl olur da arazilerimiz Osmanlı döneminden kalma kayıt gösteren bu insanlara verilir?” şeklinde tepki gösterdi.

(Cumhuriyet)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder