12 Ocak 2024 Cuma

AKP-MHP'den Mersin'de sandık operasyonu: Oyları geriledi, 'seyyar seçmen' arttı - Özkan Öztaş / soL-Özel

 

AKP oylarının gerilediği Akdeniz ilçesinde binlerce ''seyyar seçmen'' tespit edildi. Usulsüzlükleri hane hane gezerek bulan DEM Parti, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelere işaret ediyor. 

AKP ve MHP, seçmen bölgelerini kendi lehine tasarlamaya devam ediyor. Seyyar seçmenlerin son örneği Mersin'de yaşandı. Metruk binalara çok sayıda seçmen yerleştirildi, yurttaşların evlerine habersizce yeni seçmenler kaydedildi.

Akdeniz ilçesinde 55 hanede 1616 "şaibeli seçmen" bulundu. İlçenin seçmen sayısının 4 ayda 3 bin 200 kişi artması da dikkat çekti.

Akdeniz ilçesinde 2019 yerel seçimlerine MHP katılmamış, AKP 47 bin oyla kazanmış, ikinci parti olan HDP'yle arasındaki fark 3 bin 815 olmuştu. 2023'te yapılan genel seçimlerdeyse tablo tersine döndü. Yeşil Sol Parti 49 bin oyla birinci, AKP 36 bin oyla üçüncü, MHP 9 bin oyla dördüncü oldu. Cumhur İttifakı ortaklarıyla Yeşil Sol Parti arasındaki fark 3 bin 284 oldu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan, ev ev gezerek tespit ettikleri sahte seçmenleri soL'a anlattı.

Yalnız yaşayan kadının evinden 39 seçmen çıktı

DEM Parti Genel Merkezinde sahte seçmenleri tespit etmek için özel bir çalışma başlattıklarını belirten Mersin Milletvekili Ali Bozan, bu tür manipülasyonların daha çok Kürt illerinde asker ya da polis taşınarak yapıldığını belirtiyor. 

Mersin'de özellikle Suriyeli göçmenlerin oturduğu mahallelere ve metruk binalara seçmen yerleştirildiğini aktaran Bozan, yaşanan sorunun boyutlarını "Bir yaşlı teyzenin, tek başına yaşayan birinin evinden 39 seçmen çıktı. Sorduğumuzda hiçbirini tanımadığını söylüyor" diyerek tarif ediyor. 

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan sokak sokak mahalle mahalle gezerek yapılan usulsüzlükleri tespit etmeye çalışıyor, usulsüzlükleri seçmenlere anlatıyor

Nüfusu azalan ilçenin seçmeni arttı

2019 yerel seçimlerinden bu yana Mersin'in merkez Akdeniz ilçesinin nüfusu azaldı. Ancak buna karşın seçmen sayısı arttı. Söz konusu artışın açıklanamadığının altını çizen Bozan, "Seçmen sayısı normalde 179 binden 176 bine düştü. Ama bu yerel seçimlerde bir baktık ki 180 bin 12 kişi seçmen olarak görülüyor. Akdeniz ilçesinde bir istihdam alanı yaratılmadı. Yeni yapılan yerleşim alanları da olmadı. Ne oldu da Mayıs ayından bu yana seçmen sayısı arttı açıklayan yok" dedi.

'Esas tehlike sayıların az olduğu evlerde'

Ali Bozan'a göre büyük tehlike metruk binalara yerleştirilen sahte seçmenler veya bir eve 30-40 kişinin yerleştirildiği örnekler değil. Asıl sorunun sayıca az yapılan yerleştirmeler olduğunu kaydeden Bozan, durumu şöyle açıklıyor:

"Mesela diyelim ki bir evde 5 kişi yaşıyor 3 seçmen var. Buraya eklenen 2 sahte seçmen dikkat çekmiyor. Bu sayılar yan yana gelince de ciddi bir yekün oluşturuyor. Biz de bu nedenle mahalle mahalle ev ev gezerek seçmenleri uyarıyoruz. Evinizde kaç seçmen var diyoruz. Geçici seçmen listesinde yer alan sayıyla mukayese ediyoruz. Çelişkili örneklerde hem biz siyasi parti olarak itiraz ediyoruz hem de seçmenlerin şikayet etmesini talep ediyoruz. Mesela Mersin'de bugün 11-12 mahallede kapı kapı gezerek seçmen listesi ile seçmen sayısı arasındaki farkı kontrol ediyor arkadaşlarımız."

'İşlemlerin çoğu aynı nüfus müdürlüğünden yapılmış'

Mersin'in Toroslar ilçesini MHP'li belediye başkanı yönetiyor. İlçede Cumhur İttifakı seçmeninin sayısı da diğer seçim bölgelerine göre daha fazla. Ali Bozan, seçmen yerleştirme işlemlerinin önemli bir çoğunluğunun Toroslar İlçe Nüfus Müdürlüğü tarafından işleme anıldığını tespit ettiklerini söylüyor: 

"Akdeniz ilçesine Mezitli'den Toroslar'dan ve Yenişehir'den seçmen transferi yapılmış. Yapılan işlemlerin tamamına yakını ise Toroslar İlçe Nüfus Müdürlüğü tarafından işleme konulmuş. Normalde hangi işlemlerin oradan yapıldığı hangi bilgisayardan yapıldığı gibi verilere ulaşmak çok kolay. Ancak buraya dair bir soruşturma ya da inceleme yapılacağını düşünmüyorum. Görmezden geleceklerdir. Mesela Yenişehir'den Akdeniz ilçesine taşınacaksınız diyelim. Neden üçüncü bir ilçeden işlemi gerçekleştirirsiniz değil mi? Bir değil üç değil bu örnekler. Bir sürü benzer örnek tespit ettik."

'İtiraz edilmesi için bu olayın illa Çankaya'da, Beşiktaş'ta mı yaşanmalı?'

Seyyar seçmen örneklerine yeterli ilgilinin gösterilmediğini ifade eden Ali Bozan, Kürt illerinde yaşanan sorunlara kayıtsız kalınmasından yakınıyor:  

"Bu tür örnekler sadece DEM Parti'nin değil, MHP'li, CHP'li, AKP'li tüm seçmenlerin sorunu değil midir? Bu tür örneklere itiraz edilmesi için, kamuoyunun tepki göstermesi için olayın illa Çankaya'da, Konak'ta, Beşiktaş'ta mı yaşanması lazım? Kürt illerinde şu an ciddi bir seçmen transferi var. Konuya dair çalışmalarımız da sürüyor. Adres adres tespit edip kontrol ediyoruz, itiraz ediyoruz. Tüm seçmenlerin benzer şekilde kendi evlerini kontrol etmeleri ve tanımadıkları kişiler kaydedildiyse itiraz etmeleri gerekiyor."

Özkan Öztaş / soL-Özel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder