Şehrin keşmekeşinden sıkıldıysanız size muhteşem önerilerle geliyoruz. Doğa ve tarihle iç içe vakit geçirmek için Türkiye’nin en fantastik sekiz köyünü sizler için derledik.
Havalar soğudukça daha çok evlere kapanır hâle geldik. Tam da bugünlerde insan, doğada vakit geçirmeyi fazlasıyla özlüyor. Türkiye, bu açıdan çok zengin bir ülke ama şehrin keşmekeşinden kaçmak istiyorsanız Anadolu’nun tarih kokan, doğayla iç içe köyleri size ilaç gibi gelebilir. İşte, sokaklarında keyifle dolaşabileceğiniz, yerel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz, sosyal medyanız için de birbirinden muhteşem fotoğraf çekebileceğiniz Türkiye’nin fantastik köylerinden birkaçı:
BOĞAZİÇİ KÖYÜ-MUĞLA
Muğla, her ne kadar yaz tatillerinin adresi gibi gözükse de kışın da keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlere sahip. Özellikle Milas-Bodrum karayolunun yirmi beşinci kilometresinden sapıp iki kilometre gittikten sonra ulaşabileceğiniz Boğaziçi köyü, sizi bambaşka diyarlara götürebilir.
Dar ve derin bir koyun oluşturduğu küçük bir yarımadadaki tepecik üzerinde kurulu bu köyün mitolojideki adı, “yüksekteki yer” anlamına gelen Bargylia...
Balıkçılıkla geçinen ve kış aylarında göçmen kuşlara da ev sahipliği yapan Boğaziçi köyünde, pelikan, boz ördek, yeşilbaş, sakarca, Macar ördeği, sakarmeke, balıkçıl, flamingo, kaz ve su tavuğu görebilirsiniz.
ŞİRİNCE KÖYÜ-İZMİR
İzmir'in Selçuk ilçesine sekiz kilometre mesafedeki, tarihî mimarisi korunmuş Şirince’nin özgün adı Kırkınca... Kirkice, Kirkince. Çirkince derken günümüzdeki Şirince ismini almış. Özellikle geleneksel nefis yemekleri ve otantik yaşantısıyla nostaljik bir tatil isteyenlerin adresi olan Şirince’de eski Rum evleri pansiyon olarak hizmet veriyor. 2023 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından “En İyi Turizm Köyü” ödülüne layık görülen köy, şaraplarıyla ünlü...
BİRGİ KÖYÜ-İZMİR
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve Dünya Turizm Örgütü’nün “2022 Yılı En İyi Turizm Köyleri" listesine giren Birgi Köyü, İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alıyor. İlçe merkezine dokuz kilometre mesafede. Adını fazla duymamış olabilirsiniz ama bu köy, yüzyıllar boyunca çevresindeki en büyük yerleşim yerlerinden biri olmuş.
Tarım, deri, ipek üretimi ve dokuma gibi çeşitli ekonomik faaliyetleriyle tarihî İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret merkeziymiş. Birgi’de geleneksel mimari dokuyu en iyi biçimde yansıtan iki yapı; ahşap süsleme ağırlıklı mihrabı ve minberiyle döneminin en başarılı örneklerden biri olan Ulu Cami ile ahşap işçiliği ile dikkat çeken Çakırağa Konağı’dır.
ESKİ DOĞANBEY KÖYÜ-AYDIN
Aydın’ın Söke ilçesine otuz kilometre uzaklıktaki Eski Doğanbey köyünün eski adı “Domatia”... Rumca, “odalar” anlamına geliyor. Sırtını Dilek (Mykale) Dağı eteklerine yaslayan Eski Doğanbey, mübadele sonucunda Yunanistan’a göç eden Rumlardan kalma bir köy... Özellikle mimari dokusuyla büyük ilgi çeken köyün taş evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleri görülmeye değer...
KAYAKÖY-MUĞLA
Fethiye’ye sekiz kilometre mesafedeki Kayaköy, Antik Dönem’de Karmylassos olarak biliniyormuş. Geçmişi, MÖ 3.000’lere kadar gidiyor. Köyde yamaca dayalı yapıların tamamı Osmanlı İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde Rumlarca yapılmış. Rumların Batı Trakya’daki Türklerle mübadelesi sonucu boşaltılan köy, zamanla tahrip olarak hayalet bir şehir görünümü almış.
Kayaköy’de kullanıldığı dönemlerde manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan ikişer katlı evlerin yanı sıra çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir okul binası ve bir gümrük binası bulunuyor.
CUMALIKIZIK KÖYÜ-BURSA
Bursa’nın Cumalıkızık köyü, Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli köy yerleşimlerinden biri... 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış.
Tarihi evleri ve doğasıyla keyifli zaman geçirebileceğiniz Cumalıkızık’ta bir de Etnoğrafya Müzesi ve Sanat Evi bulunuyor. Burada 18, 19 ve 20. yüzyıllara ait çeşitli yöresel eşyaları görebilirsiniz.
KUYUCAK KÖYÜ-ISPARTA
Isparta merkezine elli kilometre mesafedeki Kuyucak köyü, yüksek konumuyla Burdur Gölü manzarasını en güzel seyredebileceğiniz yerlerden. 5.000 dekarda yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin yüzde doksanını oluşturuyor.
MUSTAFAPAŞA KÖYÜ-NEVŞEHİR
Nevşehir’e bağlı Ürgüp ilçesine beş kilometre uzaklıkta bulunan Mustafapaşa köyünün Antik Dönem’deki adı “Sinasos”muş. Tarihî evleri, doğal ve kültürel varlıklarıyla 2021 yılında Dünya Turizm Örgütü tarafından “En İyi Turizm Köyü” listesinde yer alan Mustafapaşa köyünün batısında Gomeda Vadisi yer alıyor.
Köyün yakınındaki Damsa Baraj Gölü ise çam ağaçlarıyla kaplı bir mesire alanı... Ayrıca bu köye gittiğinizde Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi’ni (Bebek Müzesi), Eleni ve Vaslios kiliselerini ziyaret edilebilirsiniz.
(duvaR)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder