4 Haziran 2024 Salı

Hakkari Belediyesi'ne kayyım atandı: Soruşturma gizli, itiraz etmek yasak - soL

 Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış "gizli" soruşturmayla gözaltına alındı, yerine kayyım atandı. Kentte eylemler 10 gün yasaklanırken, DEM Parti herkesi "açık tavır almaya" çağırdı.

31 Mart Yerel Seçimleri'nde DEM Parti'nin kazandığı Hakkari Belediyesi yüzlerce polis tarafından dün gece 23:00 sıralarında ablukaya alındı.

Sabahın erken saatlerinde ise belediyenin kapıları kırılarak baskın yapıldı. Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış Van’da gözaltına alındı.

Önce eylem yasağı, sonra kayyım ataması

Hakkari Valiliği, Akış’ın gözaltına alınmasından sonra kente 10 günlük eylem yasağı getirdi.

Eylem yasağından sonra açıklama yayımlayan İçişleri Bakanlığı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alındığını duyurdu.

Gerekçe olarak Akış hakkında 2014 yılında açılan dava ile başka bir "terör" soruşturması gösterildi, Akış'ın PKK adına faaliyet gösterdiği öne sürüldü.

Mehmet Sıddık Akış'ın yerine kayyım atanan isim Hakkari Valisi Ali Çelik oldu.

                 Belediye binasının önüne gelerek içeri girmek isteyen DEM Partililere polis izin vermedi.

Soruşturma 'gizli' tutuluyor

soL'un ulaştığı DEM Partili kaynaklar, Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen soruşturmanın "gizli" tutulduğunu aktardı.

Akış'ın avukatları dosyadaki kısıtlılık kararı nedeniyle "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasının yöneltildiği soruşturma hakkında bilgi alamadı.

Öte yandan bir Vali Yardımcısının polisle birlikte belediye başkanının makam odasına girdiği de gelen bilgiler arasında. Yardımcının, Bakanlığın açıklamasından önce belediye önünde bekleyenlere kayyım atamasını duyurduğu belirtiliyor.

                                                Belediye binası polis ablukasına alındı

10 yıl önce açılan davanın savcısı 'FETÖ'den aranıyor

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Akış hakkında "örgüt yönetmek", "örgüte üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2014 tarihli dava dosyası da görevden almaya gerekçe gösterildi.

T24'ün haberine göre Akış’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında açılan davanın iddianamesinin, o dönem “KCK operasyonları” olarak anılan soruşturma sonunda hazırlandığı öğrenildi.

Ancak, iddianameyi hazırlayarak mahkemeye sunan ve daha sonra İstanbul’da görev yapan savcı D.Y.’nin hakkında, 15 Temmuz’dan sonra "FETÖ" davası açıldığı ve 2023 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı’nın "arananlar listesinde” gri kategoride yer aldığı ortaya çıktı.

Henüz karara bağlanmayan dava, Akış’ın görevden alınarak yerine kayyım atanmasına gerekçe yapıldı. Dava ise iddianame savcısının Bakanlık listesinde ‘terörden arananlar’ listesinde olmasına rağmen devam ediyor. Davanın 23 Mayıs’ta görülen son duruşmasında, savcı Akış ile birlikte diğer sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Bir sonraki celse 5 Haziran’da görülecek. 

DEM Parti: Herkesi bu darbeye açık tavır almaya çağırıyoruz

DEM Parti'den yayımladığı açıklamayla kayyımı reddettiğini ilan etti. İktidarın kayyım hamlesinin darbeyle aynı anlama geldiğini vurgulayan DEM Parti, "Halkımız demokratik tepkilerini en üst düzeyde gösterecektir. Demokrasiden yana herkesi de bu darbeye açık tavır almaya çağırıyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Özel: Hakkari halkının iradesini yok saymaktır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Hakkari Belediyesi'ne sabah saatlerinde bir operasyon yapılarak, Belediye Başkanının gözaltına alınmasını ve 10 yıl önce başlamış ve halen süren bir davası gerekçe gösterilerek kayyım atanmış olmasını reddediyoruz" ifadesini kullandı. Özel "Yaşananlar, henüz 2 ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyım görevlendirmesi geri çekilmelidir. Demokrasinin ve halk iradesinin yanında, kayyım anlayışının karşısındayız!" diye yazdı.

TKP: Bu uygulamanın hiçbir meşruiyeti bulunmamaktadır

Konuya ilişkin bir tepki de Türkiye Komünist Partisi’nden geldi. TKP'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şöyle denildi:

"AKP seçimden önce bir pazarlık ve şantaj aracı olarak kullandığı kayyım uygulamasını yine devreye soktu. Bu uygulamanın hiçbir meşruiyeti bulunmamaktadır. Kimse kendisini milli güvenlik vb. gerekçelerle aldatmaya kalkmasın. İktidarın kendisi bu ülke ve halk için bir güvenlik sorunu olmaya devam etmektedir.”

Taşıma seçmene rağmen tekrar kazanmıştı

Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’nin kazandığı belediyeye, Ekim 2019’da kayyım atanmıştı.

Hakkari'de HDP'nin 2019'da 8 bin 555 oy farkla kazandığı Merkez ilçeye 2024 seçimleri öncesinde büyük bölümü güvenlik görevlisi ve memurlardan oluşan 10 bin 832 seçmen taşınmıştı.

HDP’nin ardılı DEM Parti, taşıma seçmene rağmen 2024 yerel seçimlerinde yüzde 48,92 oy alarak belediyeyi tekrar kazandı.

(soL)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder