İzmir Urla'da yaşayan Önder Faruk Ünal, bisikletinin arkasında taktığı römorkuyla İzmir'in köylerinde yaşayan çocuklara kitap götürüyor. Ünal, “Çocukların yüzündeki sevinç bana enerji veriyor. Pedalları daha güçlü çeviriyorum” diyor.
Ailesiyle birlikte Urla’da yaşayan Önder Faruk Ünal, emekli bir subay. Ama köy çocukları onu ‘Bisikletli Kütüphaneci’ olarak tanıyor. Köy çocuklarına kitap ulaştırmak için 1 aydır, bisikletinin arkasına taktığı römorkuyla pedal çeviriyor. İlk Ses Gazetesi’nden E. Çağla Geniş’in haberine göre, çocukların okuma alışkanlığı kazanmasını sağlamak için yağmur, çamur, kar kış demeden bisikletiyle yola koyulan Ünal, köylerdeki yüzlerce çocuğa kitap ve kırtasiye malzemesi dağıttı. ‘Eşekli Kütüphaneci’ olarak bilinen Mustafa Güzelgöz’den ilham alarak bu çalışmayı gerçekleştirdiğini ifade eden Ünal, “Çocukların yüzündeki sevinç bana enerji veriyor. Pedalları daha güçlü çeviriyorum” diyor.
İKİ TEKER BİR KİTAP
Aynı zamanda engelli bireylerin fiziksel ve sosyal rehabilitasyonu için çalışmalar yürüten Eşpedal Derneği’nde görevli olan Ünal, ‘İki Teker Bir Kitap’ projesinin öyküsünü şöyle anlattı: “Çoğumuzun evinde kütüphanesi vardır. Aldığımız kitapları okuduktan sonra özenle muhafaza ederiz. Zamanla rafları süsleyen birer obje haline gelir başkaları tarafından da okunmayı bekleyen kitaplar. Kütüphanemde bulunan onlarca kitaba baktıkça, neden okumayı isteyip de alamayan kitapseverlerle paylaşmak olmasın sorusuna da bir cevaptır Bisikletli Kütüphaneci. ‘Bisiklet kütüphanemizin kitap sayfalarında pedallamaya hazır mısınız?’ parolası ile her türlü siyasi içerikten ve ticari amaçtan uzak bir proje başlattım. İlk önce 8 Aralık 2016 tarihinde sosyal medya sayfası olarak İki Teker Bir Kitap – Bisikletli Kütüphaneci sayfasını oluşturdum. İzmir ilçe ve köylerine bisiklet römorkunda taşıyacağım kitaplar ile ulaşarak farkındalık yaratmak, kitap sevgisini kazandırmak, kitap okuma oranını artırmak, özellikle cep telefonu ekranını tıklayan birey yerine kitap sayfalarına dokunan birey olmanın önemini anlatmak ve ülkemizin diğer yörelerinde de benzer projelerin artmasına destek olmak temel amaçlarım.”
BİSİKLET İLE KİTAP TUTKUSU BİRLEŞTİ
Bisikletiyle arasındaki ilişkiyi ‘dostluk’ olarak ifade eden Ünal, “Rahmetli babamın memur maaşıyla zar zor aldığı pinokyo bisikletim ile başladı bu dostluk. İki teker üzerinde İzmir’de gezmediğimiz yer kalmayınca çevre ilçelere, illere kadar devam etti pedallar dönmeye. Meslek hayatımın başlaması ve atamalar ile farklı şehirler, kültürler, yaşamlar görerek devam etti iki teker sevdası. Bisikletlerim değişse de o vermiş olduğum isim hiç değişmedi, yaşadığım her anın içindeydi Abdülcanbaz. Kimi zaman dertleştik oturup deniz kenarında, bir bankın üzerinde mataramızdaki suyu birlikte yudumladık, kimi zaman sevindik, yüzümüze vuran mutluluk rüzgarını birlikte hissettik, kimi zaman üzüldük, yoğun bir yağmur altında üstümüz başımız çamurdan batana kadar pedal çevirdik, kimi zaman doğa içerisinde heybemizdeki yiyeceğimizi paylaştık, kitabımızın sayfalarını çevirdik, birlikte kadeh kaldırdık onunla aydınlık yarınlara… Anlayacağınız yaşamın içinde devam ediyor bu dostluğumuz” dedi. Kitap okumayı da çok sevdiğini söyleyen Ünal, “Emekli sınıf öğretmeni rahmetli babam, her ay bir iki tane alarak tanıştırdı beni çocukluğumun sessiz öğretmenleriyle. Kitap ile dostluğumuz böylece başladı ve devam ediyor” ifadelerini kullandı.
BAĞIŞÇILAR KİTAP GÖNDERİYOR
Zorluklarla dolu bir proje yürüttüğünü ancak bağışçıların gönderdiği kitapları köylere götürmeye devam edeceğini söyleyen Ünal, “Projede ‘sürdürülebilirliğin’ en önemli kıstaslarından birisi olmasından hareketle; kitap okuma bilincinin artırılmasına yönelik kamuoyunda farkındalık oluşturmak istiyorum. Boş vakitlerde akan zamanın çok daha etkin geçirilebileceğine yönelik olumlu algılar tesis etmek, ülkemizin kitap okuma alışkanlığını önemseyen, kitaba değer atfeden bir ülke olarak konumlandırılmasında rol almak, kent-taşra ilişkisinin güçlendirilmesi yönünde olumlu algıları tesis etmek ve bisiklet dernekleri/toplulukları arasında dayanışma ve işbirliğini güçlü kılmak başlıca hedeflerimden. Önümüzdeki yıllarda ülkemizin her yerinde dayanışma ve işbirliği içerisindeki bir bisikletli kütüphaneci ağını görebiliriz belki. Başlangıç seviyesinde olmasına rağmen proje gerçekten çok ilgi gördü. Her şeyden en önemlisi de arkadaşlarımı yanımda görmek. Kitap bağışı hakkında o kadar çok destek gördüm ki anlatamam. Çalıştıkları ortamda kampanya düzenleyenler, kitap bağışı için mesaj gönderenler, telefon ile arayanlar, evindeki hobi dergilerini bile hiç çekinmeden hediye eden dostlar… Bir ay zarfında kendi kütüphanem hariç 342 adet kitap yer buldu ‘İki Teker Bir Kitap’ kütüphane raflığında” dedi.
EŞEKLİ KÜTÜPHANECİDEN İLHAM ALDI
Ünal, ‘Eşekli Kütüphaneci’ olarak bilinen Mustafa Güzelgöz’den ilham alarak bu çalışmayı gerçekleştirdiğini ifade etti. Güzelgöz’ün köylere eşekle, kendisinin ise bisikletiyle kitap götürdüğünü anlatan Yücel, “Gezici kütüphane konusunda ilham aldığım isim ‘Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’. Kütüphane ve kitap sevgisinin tüm yurtta yaygınlaşması temel amacım. Aslında resmin tümüne bakarsak o kadar çok başarılı ve güzel insanlarımız var ki ülkemizde. Kütüphane faaliyetlerini motosikletiyle, bisikletiyle, traktörüyle, sırtında taşıdığı çuval içindeki kitaplarıyla yaya olarak yapanların da olduğunu öğrenmek bana çok daha büyük bir mutluluk verdi. Ne mutlu ki, projede bana destek olan çok sevdiğim dostlarım var. Kitap römorkunu bir tek ben taşımıyorum. Urla’da yaşıyorum. Kitapseverler veya proje konusunda merak edenler, destek olmak isteyenler bana ulaşabilirler” şeklinde konuştu.
BİRGÜN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder