Yarışmalı televizyon programlarından birinde (1990’lı yıllar) yarışmacı heyecanla “Hangi Nihat?” diye sorunca programcı Güner Ümit, konuyla ilgisi olmamasına karşın Nihat’ın yanına en fazla yakışan kelimeyi eklemişti:
-Kaleci Nihat!
Çok uzun yıllar sonra bile Nihat denildiğinde akla öncelikle Kaleci Nihat (Akbay) geliyordu. Oysa Nihat Akbay 1978’de on yıllık Galatasaray kariyerini tamamlayıp “GS Kaptanı” olarak futbol hayatını noktalamıştı. 1990’lı yılların ikinci yarısında bile akla gelen ilk kaleci olarak yerini koruyordu.
Yeşil sahaları bıraktıktan 20 yıl sonra da hafızalarda yerini koruyorsa o isme “Efsane” demek abartı olmaz her halde.
Buradan sonra “Nihat Ağabey” diyerek devam edeceğim. Çünkü o bir Beykozlu… Bizlerin bir kuşak öncesinde olan büyük bir sporcu dahası örnek bir insan… Karikatürü dev ismi Altan Erbulak, Nihat Ağabey’in jübilesi için çizdiği karikatürde konuşma balonunda şöyle diyordu:
-Sen Nihat’ın 1 numara olduğuna bakma o her zaman 10 numaradır!
Nihat Ağabey’in en fazla iz bırakan “centilmen” bir sporcu oluşuydu. Beykoz çayırında yetişen ünlü futbol yıldızları arasında onun özel bir yeri vardı. Uzun yıllar Türk futbolunun zirvesine yer alan Galatasaray’ın ve Futbol Milli Takımı’nın kalesini başarıyla korumuştu. En büyük zaferlere imza attığı anlarda dahi onun “şımardığını” kimse görmemişti. Ağırbaşlı, herkese saygılı, beyefendi halleri, coşkulu şampiyonluk anılarından önce geliyordu.
Nihat Ağabey 1968 yazında Beykoz’dan Galatasaray’a transfer olmuştu. O sezon (1968-1969) GS Şampiyonluğu göğüslemişti. Kulüp Başkanı Selahattin Beyazıt Galatasaray Piyangosu düzenlemişti... Bütün GS’lı sporcular Galatasaray Lisesi önünde piyango bileti satıyorlardı.
Bir erkek, bir kadın sporcuyla eşleşerek görev yapıyorlar. Nihat Ağabeyin yanına da Voleybol Takımının yıldız oyucularından Sezgin Yüzak düşüyor. Biletleri birlikte satıyorlar, büyük ikramiyeyi Nihat Ağabey kazanıyor:
-Sezgin Yüzak ile tanışıp evleniyorlar.
İki çocukları oluyor, Arkın(1973) ile Barkın (1977)…
1971 ile 1973 yılları arasında Galatasaray üst üste üç yıl şampiyon olduğunda kaleyi Türkiye’nin en iyi iki kalecisi koruyordu. Biri Yasin Özdenak, diğeri de Nihat Akbay.
İngiliz teknik direktör “Brian Brich dönemi” olarak anılacak yıllarda Galatasaray’ın kalesinde devleşen bir isim olarak tarihe geçen Beykozlu oldu Nihat Ağabey…
Neden Beykozlu diyorum?
Kendisiyle Beykoz Sözlü Tarihi için yaptığım uzun söyleşi de bana şöyle demişti:
-Galatasaray kamplarından izin alır Beykoz maçlarına giderdim!
Beykoz’dan hiç kopmadı. Berberi Sefer’i hiç değiştirmedi. Beykozlu arkadaşlarını da öyle…
Nihat Ağabeyi dün (24 Mart 2020) Kızıltoprak Camiinde kılınan cenaze namazı sonrası Beykoz’da toprağa verdik. Eğer korona salgını olmasaydı kesinlikle Kızıltoprak’ta bir derbi maçı kitlesi toplanabilirdi. O her takımdan yüzbinlerce taraftarın kalbinde özel bir yere sahipti:
-Beyefendi Aslan Kaleci Nihat!
Nazım Alpman / BİRGÜN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder