25 Ocak 2021 Pazartesi

Kitap fuarlarının ışığı TEKİN Yayınevi - Aylin Altun Tali

1962 yılında kitap dağıtım şirketi olarak kuruluyor Tekin Yayınevi. 

Kısa bir süre sonra kitaplarını yayımlayamayan yazarların adresi oluyor. 

Kemal Karatekin tarafından kuruluyor. Yugoslav göçmeni ve Tito hayranı, cesur bir adam Karatekin. 

Sol Yayınları’nın kitaplarını üniversitelerde satarak başlıyor yayıncılık hikâyesi. Rıfat Ilgaz, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Kemal Tahir ve Orhan Kemal’ler geliyor yayınevine. Sonrasında yayıncı olarak birtakım ilkelerle hareket ediyor. Yayımladıklarıyla birlikte hızla büyüyor yayınevi. 

Uğur Mumcu, Doğan Avcıoğlu, Yalçın Küçük, Emin Çölaşan gibi yazarlar giriyor kataloğa. Böyle bir yayınevi kültürü yaratılıyor. 1960’dan itibaren yayımladıkları kitaplara baktığımızda böyle bir misyonla hareket ediyorlar. Laiklik ve Cumhuriyet değerlerine sahip aydınlanmayı savunan bir yapı bu.

Son dönemde binbir zorluk ve engellemelere rağmen çoktan yarım asırı devirmiş  çınarımızdır.Bir çınar için yarım asır ne kadar kısaysa, Tekin Yayınevi içinde yayın hayatı nice asırlara taşınacaktır.

Yaşar Kemal, Uğur Mumcu, Aziz Nesin, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Haydar Tunçkanat, Hikmet Çetinkaya, Emin Çölaşan, Alev Coşkun, Yalçın Küçük, Mehmet Ali Aybar, Bülent Ecevit, Bekir Yıldız, Necati Cumalı, Rıfat Ilgaz, Fatih Güllapoğlu, Oğuz Özdeş, Rahmi Kumaş, Kemal Bilbaşar, Yusuf Nalkesen, Faik Başbuğ, Tekin Erer, Toktamış Ateş, Muammer Yaşar, Şakir Balkı, Ferruh Doğa, Orhan Gökdemir...Tekin Yayınevi Çınarının yapraklarıdır.

Vizyonunda  hiçbir zaman ödün vermemiştir.Nedir bu vizyon? 

İnsanların soran, sorgulayan, topluma ve çevresine duyarlı bireyler olmasına katkı sağlayacak kitapları okurla buluştururken; bu yayın çizgisiyle insanların aydınlıkçı, cumhuriyetçi, toplumcu ve demokrasi bilinci gelişmiş bireyler olmaları.

Tekin yayınevi sahibi Elif Akkaya'nın anlattıkları, kulağımıza küpe olmalıdır.(1)

-"Türkiye’de geldiğimiz noktada hala çok sayıda yayınevi, yazar, editör ve düzeltmen varken, bir dağıtıcı firma ve de neredeyse bütün ülkeyi çevrelemiş bir zincir market ağı var. O da D&R. D&R 1997 yılında açılmış, geçtiğimiz yıl sahibi olduğu Doğan Holding bünyesinden de AKP iktidarına yakınlığı ile bilinen Turkuvaz Müzik Kitap Mağ. Paz. AŞ.’ye satıldı. Bununla beraber de olanlar oldu. Çok sayıda kitabın eskisi gibi raflara girememesi, muhafazakar yazarların öne çıkarılması gibi birçok şeyle karşı karşıya kalındı"

- "30 Mayıs 2018’de Tekin Yayınevi, Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün bir paylaşımına cevaben, “Sayın Kenan Kocatürk; Bugün sosyal medyada paylaştığınız mesaj üzerine ekleme yapmak istedik İbrahim Kaboğlu, Zeynep Altıok ve Orhan Gökdemir’in Nisan ayında raflarda yer alan bu kitapları hala -ısrarla yürüttüğümüz görüşmelere rağmen- @DRdunyasi mağazalarına alınmadı. Duyurulur” paylaşımını yaptı. D&R ise bu paylaşımı şirket itibarını düşürdüğü gerekçesiyle Tekin Yayınevi’ne 50 bin TL’lik bir dava ile cevap verdi. Dava hakkında ilk duruşmasında görevsizlik kararı verildi ve Ticaret Mahkemesi’ne gönderildi. Şimdi yeni davanın duruşması için tarih bekleniyor.

Bu kadar olumsuz gelişmenin ardından, üzülerek Yayıncılar Kooperatifinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, 

“YAYKOOP ortağı Tekin Yayınevi'nden Cağaloğlu'na hüzünlü veda, Üsküdar'da umutlu başlangıç. Tekin Yayınevi, 1962 yılından beri faaliyetini sürdürdüğü Cağaloğlu'ndaki kitabevini kapatıyor, Üsküdar'da on binlerce çeşidin sergileneceği,kafe bölümü de bulunan yeni bir kitabevi açıyor” ifadelerini kullandı.(2)






Aylin Altun Tali

(1) Birgün
(2) Odatv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder