(I)Her yol TÜGVA'ya
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinin ardından 25 yıllık AKP dönemini inceleyen İBB Teftiş Kurulu, sayısız usulsüzlük, yolsuzluk ve milyonlarca kamu zararı tespit etti.
DOSYALARI TEKER TEKER AÇIYORUZ
AKP ve temsil ettiği siyasi zihniyet İstanbul’u tam 25 yıl yönetti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 27 Mart 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle başlayan süreç, CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun 23 Haziran 2019’daki seçim zaferine kadar sürdü. AKP yönetimindeki İBB, çok sayıda usulsüzlük ve yolsuzluk iddiasıyla gündeme geldi. AKP’nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi, bütün itirazlara karşın art arda tartışmalı kararlara imza attı.
Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinin ardından bu dönemdeki kararlar mercek altına alındı. İBB Teftiş Kurulu, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını incelemeye başladı. Bazı dosyalar sonuçlandırıldı, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Çok sayıda dosya üzerindeki inceleme devam ederken devreye İçişleri Bakanlığı girdi. Teftiş Kurulu’nun elindeki dosyalara, “Biz inceleyeceğiz” diyerek el koydu. 2020 Aralık ayında el konulan dosyalarla ilgili bugüne dek hiçbir gelişme olmadı. Bakanlık altı aydır sessiz.
İBB Teftiş Kurulu 12 dosyadaki incelemesini tamamlayıp valiliğe iletti ancak harekete geçilmedi. 35 dosyaya ise el konuldu. Bu dosyadan bazıları kamuoyu tarafından biliniyordu ama detayları ortaya çıkmamıştı. İncelemesi tamamlanan ve el konulan dosyaların detaylarına Cumhuriyet ulaştı. Bu yazı dizisinde el konulan ya da başka bir ifadeyle “kaçırılan dosyaları” açıyoruz. Önce müfettişlerin incelemeyi tamamladığı dosyalarla başlıyoruz.
1 - HER YOL TÜGVA’YA
Müfettişler, Mega Venezia Konutları projesindeki KİPTAŞ’a ait 35 daire ile İBB’nin sahibi olduğu ve üzerinde bitmemiş bina bulunan Eyüpsultan ilçesindeki arsanın takas edilmesine ilişkin süreci inceledi. İBB ile iştirakinin, Bilal Erdoğan’ın Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) için takas yaptığı ortaya çıktı.
Eyüpsultan’a bağlı Abdülvedüt Mahallesi’nde bulanan ve mülkiyeti İBB’ye ait olan 2 bin 143 metrekarelik arsa üzerinde “Eyüp Gençlik Merkezi ve Zeminaltı Otopark Projesi” planlandı. Ancak söz konusu projeye ilişkin 2015 yılında hazırlanan zemin ve temel etüt raporunda projenin ismi TÜGVA Gençlik Merkezi olarak yer aldı. Buna karşın İBB Yapı İşleri Müdürlüğü, 2016 yılında “Eyüp Gençlik Merkezi İnşaatı İşi” adıyla bir ihale açtı. İhaleyi 30 milyon 381 bin 51 lira artı KDV ile Cumhur Alp İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. kazandı. Şirketle belediye arasında 15 Temmuz 2016’da sözleşme imzalandı.
ASLINDA TÜGVA
İşin ilginç yanı projeye ilişkin Yapı İşleri Müdürlüğü’nde bulunan dosyada yer alan DVD ve diğer dijital verilerin tamamında tüm çalışmaların TÜGVA adı altında yapıldığı, 7 Mart 2016 tarihinde hazırlanan projeye ilişkin sunulan görsellerde yapımı planlanan bina üzerinde TÜGVA yazısının yer aldığı görüldü.
Kiptaş AŞ 2017 yılında bir yazı yazarak söz konusu taşınmaz ile kendisine ait GOP Mega Venezia Konutları projesindeki toplam 35 adet dairenin takasını talep etti. İBB Meclisi’nde 15 Haziran 2017 yılında daireler ile üzerinde bitmemiş bina bulunan arazinin takası oy çokluğuyla kabul edildi. Bunun üzerine o tarihe kadar yapılan işler nedeniyle yüklenici firmaya 12 milyon 449 bin 111 lira ödeme yapıldı.
KİPTAŞ TAKSİTLE SATTI
Takas sonucu arazinin mülkiyeti 25 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla KİPTAŞ’a geçti. KİPTAŞ da arazi ve üzerindeki binayı 29 milyon 990 bin lira artı KDV tutarıyla Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) sattı. Tutarın yüzde 30’u peşin alındı, kalanı 10 taksit yapıldı.
Söz konusu araziye ilişkin raporda “Kamu kaynaklarının, gençlik merkezi adı altında proje yapılıyor izlenimi verilerek heba edildiği, asıl gayenin bir vakfın hizmet binasının yapılması olduğu” belirtildi. Belediyenin gelirlerinin giderleri karşılamadığı bir dönemde, çok kıymetli bir yerde bulunan arazi ve üzerindeki binanın satışında rekabet sağlanarak daha yüksek gelir elde edilebileceğine dikkat çekilen raporda, “dairelerle takas yapılmasındaki asıl amacın, açık artırma ile satışının önüne geçilerek adrese teslim satış imkânının yaratılması olduğu” ifade edildi.
KİM ÇIKAR SAĞLADI?
“Takas sürecine ilişkin iş ve işlemlerin kapsamlı bir şekilde incelenmesi, birilerinin özel çıkarı için kamu zararına işlem yapılıp yapılmadığı, kamu zararı oluştuysa miktarın ve sorumluların tespiti ve zararın tazmini yönünde yasal işlem yapılması için” dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Raporda bu sürece ilişkin “2015 yılında TÜGVA’ya bina yapılması iradesi gösterilmiş ve bu yolda gerek İBB gerekse KİPTAŞ’ın imkânlarından yararlanılmıştır. Bununla ilgili elde olunan bilgi ve belgeler savcılık makamına iletilmekle birlikte, mezkur takastan İBB envanterine kaydedilen daireler için satış izni alınmak istenmiş ancak, meclis bunu reddetmiştir’’ denildi.
2 - SOSYAL KONUTLAR SARAY PERSONELİNE
Mülkiyeti İBB’ye ait olan çeşitli ilçelerdeki sosyal konutların ikametgâhı İstanbul’da bulunmayan ve dar gelirli olup olmadığı belli olmayan bazı kişilere tahsis edildiği tespit edildi. Bazı kişilerin ikametgâhının Ankara olduğu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği personeli ya da Cumhurbaşkanlığı Koruma ekibinde görevli oldukları görüldü. Tespitler sonucunda mevzuata aykırı satış ve tahsis işlemlerini yapan eski Emlak Daire Başkanı Yaşar Parlak, eski emlak müdürleri Abdulkadir Yılmaz ve Kenan Paşalı, eski emlak müdür yardımcıları Faruk Eren ve Cengiz Töksöz hakkında İstanbul Valiliği’nden ön inceleme izni istendi. Ancak valilik dönüş yapmadı. Müfettişler raporuna “Binlerce ihtiyaç sahibi belediye çalışanımız var iken başka kurumlarda çalışan ve ihtiyaç sahibi olup olmadığı tespit edilmeden yapılan tahsisler düşündürücü bulunmuştur” notunu düştü.
3 - USULSÜZ BAKIMA İNCELEME YOK
Eski Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, eski Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran ve eski Şehir Tiyatroları Müdürü Necip Sedat Çakır’ın, Açıkhava ve Sultangazi sahnelerindeki bakım onarım işlerini mevzuata uygun olarak yerine getirmedikleri tespit edildi. 2019 yılında doğrudan temin limitinin 90 bin 358 lira olduğunu vurgulayan müfettişler, söz konusu işi 252 bin 815 liraya, doğrudan temin usulüne benzer şekilde yaptırdıklarını tespit etti. Müfettişler, bu isimlerin soruşturulması için 10 Eylül 2020 yılında İstanbul Valiliği’ne başvurdu ancak hâlâ ön inceleme izni verilmedi.
4 - BELEDİYE YILLARCA DENETLENMEMİŞ
Müfettişler, geçmiş dönemde İBB’de yıllarca iç denetim yapılmadığını veya yaptırılmadığını da tespit etti. Bunun üzerine eski İç Denetim Birim Başkanı Sabri Çakıroğlu hakkında disiplin cezası istendi. Ayrıca eski Belediye Başkanları Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal’ın da yargılanması istendi.
5 - İKİ MİLYONLUK BÜYÜK ZARAR CEZASIZ KALDI
İBB Başkanlığı Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü’nce 2016 yılında yapılan “İstanbul Genelinde Yeni Yeşil Alanların Yapım İşi” ihalesi incelendi. Geçici Kabulü yapılan Rahmi Demir Mesire Alanı ve Pendik Yaşam Korusu 1. Etap mahallerinde eksik imalatlar tespit edildi. Buralarda gerekli imalat, bakım ve onarım çalışması yapılmadığı belirlendi. Mahallerinde mevcut olup, bugün yerinde bulunmayan ve halen kullanılamayacak durumda olan imalatların miktar ve toplam bedeli olan 2 milyon 494 bin 11 lira kamu zararı oluştu. Konuyla ilgili eski Avrupa Yakası Park Bahçe müdürü Ömer Çebi, Park Bahçe ve Yeşil Alan eski Daire Başkanı M. İhsan Şimşek ve eski Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit hakkında hem idari hem de adli soruşturma yapıldı ancak İstanbul Valiliği 22 Nisan’da soruşturma izni vermedi.
6 - EĞİTİMDE BİLE FAZLADAN ÖDEME
İBB bünyesinde görev yapan personele yönelik “Yerel Yönetimlerde İnovatif Yaklaşımlar Konulu İl Dışı Eğitim Programı Organizasyon Hizmet Alım İşi”nde belirlenen tutardan 370 bin 866 lira fazladan ödeme yapıldı ve kamu zararı oluştu. Konuyla ilgili süreci müfettişler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na taşıdı.
7 - 57 MİLYONLUK İŞE 65 MİLYONLUK İHALE
İSBAK’ın “İTaksi Projesi” kapsamında “Araç İçi Kamera ve Bilgisayar Sistemi Alım İşi” için 2018 yılında çıktığı ilk ihale iptal edildi. Yenilenen ve adrese teslim olduğuna dair tespitler bulunan ihale ile yaklaşık maliyeti 57 milyon lira olarak hesaplanan iş, 65 milyon liraya verildi. Alınan araç içi kameraların öngörülen niteliklerde olmadığı tespit edildi. Müfettişler konuyla ilgili suç duyurusu yaptı.
8 - YASADIŞI KİRALAMA İDDİASI İNCELENİYOR
Mülkiyeti İBB’ye ait Galata Köprüsü altındaki işyerleriyle ilgili de eski Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut tarafından imzalanan ve yasal dayanağı olmayan bir protokol tespit edildi. Protokolle oluşturulan yönetimin ve yönetime bedelsiz olarak bırakılan işyerlerinin bir kısmının kiraya verilmesinin yasal olup olmadığı müfettişler tarafından inceleniyor.
9 - ÇAMLICA CAMİSİ İÇİN 2.5 MİLYAR LİRA
Müfettişler, Çamlıca Camisi için İBB’nin bugüne kadar harcadığı tutarı da inceledi. İBB cami için aydınlatmadan temizliğe, güvenlikten bakım ve onarıma kadar toplam 290 milyon 601 bin 510 dolar harcadı. Bugünkü kurla hesaplandığında cami işleri için harcanan para 2 milyar 522 milyon 421 bin 106 lirayı buluyor. Caminin inşaat maliyeti ise 66.5 milyon dolar olarak hesaplanıyor.
10 - BAŞAKŞEHİR’DEKİ BÜYÜK VURGUN
2016 yılında Kiptaş’ın Başakşe-hir’de 300 milyon TL’ye aldığı arsanın satış sürecinde yaşanan skandallar da ortaya çıktı. Süreçte 129 milyon 887 bin 275 lira + KDV tutarında fazla ve yersiz ödeme yapıldığı yönünde kuvvetli suç şüphesi oluştu. Müfettişler oluşan kamu zararının miktarı, sorumlularının tespiti ve zararın tazmini için rapor düzenledi ve suç duyurusu yaptı.
11 - ARAÇ SALTANATI
Müfettişler, İBB tarafından “2019 Yılı Araç Kiralama Hizmet Alımı İşi” kapsamında, Mayıs/2019 hakediş döneminde yüklenici firmaya iadesi yapılan 879 adet aracın hangi birim ve kişiler tarafından hangi amaçlar doğrultusunda kullanıldıklarını da inceledi.
Düzenlenen raporda, 138 milyon 757 bin 501 lira bedelli ihale kapsamında birçok yabancı menşeli lüks binek aracın edinildiği belirlendi. Raporda 827 adet aracın Cumhurbaşkanlığı, 15 Temmuz Derneği, AKP Genel Merkez, Türkiye Gençlik Vakfı’nın da aralarında olduğu çok sayıda kuruma ve kuruluşa tahsis edildiği görüldü.
Raporda, “Usulsüz uygulamalar nedeniyle, söz konusu iş ve işlemleri gerçekleştiren eski Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut, eski Destek Hizmetleri Daire Başkanı Osman Savaş ve eski Destek Hizmetleri Müdürü Mehmet Cebeci’ye disiplin cezası teklif edilmiş ve uygulanmıştır” denildi. Adı geçenler hakkında soruşturma başlatılması için İstanbul Valiliği’nden ön inceleme izni istendi ancak bu isteğe bugüne değin herhangi bir cevap alınamadı. İhale kapsamında iade edilen araçların kira bedeli, personel gideri, akıryakıt gideri ve HGS-OGS/Köprü ve Otoyol geçiş ücretleri toplam 29 milyon 442 bin 844 lira tuttu.
Ayrıca müfettişler Türkiye Misli.Com 3. Lig’de mücadele eden profesyonel kulüp niteliğinde bulunan Esenler Erok Spor, AKP Genel Merkezi, Genel Başkan Yardımcıları, İstanbul İl Başkanlığı ve Silivri İlçe Başkanlığı ile Türkiye Gençlik Vakfı ve Sıcak Yuva Vakfı tarafından kullanılmak üzere toplam 87 adet aracın mevzuata aykırı bir şekilde tahsis edildiği ve bu araçlara ait toplam 3 milyon 761 bin lira kira, sürücü, yakıt ve HGS-OGS giderinin belediye bütçesinden karşılanmak suretiyle kamu zararına neden olunduğunu tespit etti.
12 - BAKAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından 2018 yılında yapılan “İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Bağlı Birimlerin Yatırım Organizasyonlarının Tanıtım ve Medya Çalışmaları İşi” ihalesi kapsamında da rapor hazırlandı. Raporda işlerin tamamına yakınının sözleşme ve teknik şartnameye uygun olarak yerine getirilmediği, muayene kabulü ve hakedişlerinin usule uygun şekilde yapılmadığı halde toplam 15 milyon 458 bin lira artı KDV tutarında yapılan ödemenin kamu zararı olduğunun tespiti yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu o dönem genel sekreter yardımcısı ve ihale ve harcama yetkilisiydi. İBB Karaismailoğlu’nun da aralarında yer aldığı bazı İBB yetkilileri, ilgili Medya AŞ görevlileri ve alt yüklenici şirketler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bunlarla birlikte, adı geçen İBB görevlileriyle ilgili disiplin soruşturması açıldı ve oluşan kamu zararının tahsili işlemleri de devam ediyor.
***
(II) Yurttaşın sırtına yüklenen dev zarar: 13.2 milyar lira
İçişleri Bakanlığı müfettişleri, İBB Teftiş Kurulu’nun üzerinde çalıştığı 35 dosyaya el koydu. Cumhuriyet, 13 milyar 202 milyon 700 bin liralık kamu zararını kapsayan o dosyalara ulaştı. İşte 16 maddede yurttaşın sırtına yüklenen dev zarar...
1. ÖNCE EL KOYDU SONRA İADE ETTİ
Müfettişler, İBB mülkiyetinde ve kullanımında bulunan taşınmazların envanterinin çıkarılması, kullanım durumlarının tespit edilmesi ve on yıl içerisinde taşınmazlara ilişkin olarak yapılan satış, kiralama, tahsis ve ecrimisil iş ve işlemleri de inceliyor. Çalışmalar sürerken bu dosyaya bakanlık tarafından el konuldu ancak sonra iade edildi. Kurulun çalışmaları sürüyor.
2. SAHTE YAZILIMA İKİ MİLYON LİRA
Müfettişler, İstanbul Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’nin satın aldığı “Odoo” adlı yazılım programının lisansının orijinal olmadığını da tespit etti. Danışmanlık şirketine 2017-2020 yılları arasında toplamda 2 milyon 45 bin 791 lira ödeme yapılmış. Müfettişlerin bu çerçevede, yapılan iş ve işlemlerin yerindeliğinin tespiti ile varsa oluşmuş bulunan kamu zararının ve buna sebep olanların ortaya konulması çalışmaları devam ederken bakanlık müfettişleri bu dosyaya da el koydu.
3. YANLIŞIN FATURASI ÇOK AĞIR OLDU
Müfettişler, raylı sistemlerde “Proje Süre Uzatımı Kaynaklı Proje Bedeli Artışları’’nı da incelemek istedi. “Projelerin finansal planlanması yapılmadan ihale edilmesi, sözleşme iş bitim sürelerinin gerçekçi olmaması gibi sebeplerle projelerin sürelerinin uzadığı, bunun da maliyet artışlarına neden olduğu, raylı sistem projlerinde alınan yanlış kararlardan dolayı kamunun yaklaşık 11 milyar Türk Lirası zarar ettiği’’ iddia ediliyor. Ancak müfettişlerin araştırmaları sürerken bu dosyaya da bakanlık müfettişleri tarafından el konuldu.
4. YASAL DAYANAĞI OLMAYAN TAHSİS
Müfettişler, Çamlık Mahallesi, Piri Reis Caddesi’ndeki bazı öğrenci yurdu binalarının Kiptaş tarafından Bilim ve İnsan Vakfı’na 49 yıllığına tahsis edilmesi hakkında araştırma başlatmıştı. Bu kapsamda tahsisin yasal dayanağının olmadığı, Kiptaş’ın halihazırda aylık 124 bin 905 lira kira gelirinden mahrum kaldığı belirlendi ancak dosyaya bakanlık müfettişleri el koydu.
5. İSMEK İHALESİ MERCEK ALTINDA
“2016-2019 Dönemi İstanbul Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları ve Seminerleri (İSMEK) Hizmet Alımı İşi” de mercek altına alındı. Müfettişler bu iş ve işlemlerin tüm yönlerini araştırırken dosyaya bakanlık müfettişleri tarafından el konuldu.
6. İTFAİYE ARAÇLARI İNCELENİYORDU
İtfaiye Daire Başkanlığı’nca satın alınmış bulunan itfaiye araçlarına ilişkin alım sürecinin incelenmesi için müfettiş görevlendirmesi yapıldı, çalışmalar devam ederken bu dosya da bakanlık müfettişlerine devredildi.
7. İGDAŞ’IN SÖZLEŞMELERİ
İGDAŞ ile Boğaziçi Peyzaj İnşaat Müşavirlik Teknik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ (BİMTAŞ) arasında, 2016 ve 2017 yılında yapılan “3 Boyutlu Kent Modeli Haritası Üzerine Doğalgaz Şebekesinin 3 Boyutlu Modellemesi ve Boru Hatları Bütünselliğinin Sağlanması Hizmeti Alımı Sözleşmesi” ile “3 Boyutlu Uygulama Geliştirme İyileştirme Hizmeti Alımı Sözleşmesi”nin incelenip araştırılması hakkında müfettiş görevlendirildi ancak bu dosya da bakanlık müfettişlerine devredildi.
8. BU ÖDEME NEDEN YAPILDI?
Müfettişlerin incelemesinde, Hürriyet Mahallesi, “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında Kiptaş ile Nas Yatırım Gayrimenkul arasında 19 Mart 2018 tarihinde “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Malikleri ile İmzalanmış Sözleşmelerdeki Tüm Hakların Devrine Dair Sözleşme” imzalandığı, buna karşın Kiptaş’ın 15.8 milyon lira, yani sözleşme bedelinin yarısından fazlasını, Nas Yatırım yükümlülüklerini yerine getirmeden ödediği görüldü. Bu dosyaya da el konuldu.
9. 1.9 MİLYON DOLARLIK ARAZİYE 13.4 MİLYON DOLAR ÖDENDİ
İBB’nin geçmiş dönemde özel mülkiyetli Başakşehir Mahmutbey’de Şehit Piyade Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası içinde yer alan bir askeri alanın 13 milyon 396 bin dolar bedelle (o günkü kurla 41 milyon 234 bin 45 TL) satın alması da müfettiş incelemesine konu oldu. Arazinin bugünkü değeri Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ekspertizlerine yaptırılan tespite göre 1 milyon 892 bin dolar. Bu kapsamda hazırlanan raporda “Taşınmazın alım gerekçesinin bulunmaması, taşınmazın askeri stratejik alan niteliğinde olması ve üzerinde mevcut imar durumuna göre yapılaşma hakkının bulunmaması, alım-satım işlemlerindeki tüm vergi ve masrafların İBB’ye yüklenilmiş olması hususları birlikte değerlendirildiğinde, birilerinin özel çıkarına Büyükşehir Belediyemizin zarara uğratılmış olduğu anlaşılmıştır’’ denildi. Bakanlık müfettişleri bu konuyla ilgili bir işlem yapmadı.
10. CAMİ İHALESİNDE BİLE ZARAR
Müfettişler, “Selatin Camilerinin İbadete Hazır Halde Bulundurulması Hizmet Alımı İşi’’ ihalesi kapsamında yapılan iş ve işlemler neticesinde 67 milyon 307 bin 129 lira kamu zararı oluştuğu iddiasını incelerken dosyaya el konuldu.
11. ÜÇLÜ PROTOKOLE İNCELEME
Sarıyer Çamlıtepe’deki gecekondu dönüşümüne ilişkin çalışma ile ilgili belediye başkanlığı, S.S. Oto Sanatkârları Konut Yapı Kooperatifi ve Cemre inşaat Turizm arasında imzalanan protokol çerçevesindeki iş ve işlemler de inceleniyordu.
12. BELEDİYE DAYADI DÖŞEDİ, HALK ÖDEDİ
Bazı vakıf, dernek, okul ve spor salonlarına; ulaşım, malzeme, yeme-içme, teşrifat, bakım onarım, tadilat, yer tahsisi, konaklama, personel desteği, spor malzemesi, eğitim materyali, kiralama bedeli, bilişim malzemesi, proje ve tanıtım medya adı altında toplamda 847 milyon 592 bin 858 liralık harcamayla ilgili de inceleme ve araştırmalar yapıldı. 29 adet taşınmazın kira sözleşmeleri iptal edildi. Bu sürece ilişkin incelemelerde, 2015 yılından iptal tarihine kadar 64 milyon 27 bin 585 lira kira ödemesinde bulunulduğu belirlendi.
Ayrıca İBB tarafından kiralanmak suretiyle ortak proje kapsamında vakıflara tahsis edilen taşınmazlara yapılan döşeme harcamalarının 46 milyon 643 bin 864 lira, 15 Temmuz Derneği ve Türkiye Gençlik Vakfı’nın su, elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan toplam harcamaların 152 bin 203 lira, Vakıf ve Derneklerle yapılan bakım, onarım ve döşeme işleri kapsamında gerçekleştirilen harcamanın ise 54 milyon 122 bin 139 lira olduğu tespit edildi.
Müfettişler toplamda 164 milyon 945 bin 792 lira mevzuata aykırı harcama olduğunu tespit etti. Bunlarla ilgili eski İBB başkanları Kadir Topbaş, Mevlüt Uysal ve konuya ilişkin meclis kararlarında isimleri bulunan belediye meclis üyeleri hakkında yasal işlem yapılması talebiyle raporu İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay Başkanlığı’na gönderdi. Müfettişler yeme-içme işlemlerinin yerindeliği hakkındaki çalışmalarına devam ederken bakanlık müfettişleri çalışmalara el koydu.
13. UÇAN İSRAF
Metro İstanbul Sanayi Ve Ticaret AŞ tarafından 22 Mayıs 2012 tarihinde KDV dahil 590 bin ABD Doları’na satın alınan 1988 model SIKORSKY S-76B tipi helikopterin 23 Ocak 2019 tarihinde KDV dahil 601 bin 800 liraya satıldığı belirlendi. Müfettiş incelemelerinde Metro İstanbul Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi bu helikopteri alış tarihinden satış tarihine kadar vermiş olduğu kiralama hizmetinden toplamda 3 milyon 220 bin 401 lira gelir elde etmesine karşın 14 milyon 400 bin 340 lira gidere katlandığı görüldü. Helikopter kiralama hizmeti verilmeyen 2018 yılında yalnızca personel ücret gideri olarak 919 bin 589 lira ödemede bulunulmuş. İBB müfettişleri bu çerçevede Metro İstanbul Sanayi ve Ticaret AŞ firmasınca söz konusu helikopterin neden alındığı, alım kararının kimler tarafından verildiği, kiralama işlemlerinin İBB dışında bir yerlere verilip verilmediği, İBB’nin aldığı kiralama hizmetinin yerinde kullanılmış olup olmadığı hususlarının inceleme ve araştırmasını tamamlamadan bakanlık müfettişleri tarafından dosyaya el konuldu.
14. SEÇİM SABAHI AKP TEŞKİLATINI İBB DOYURMUŞ
Müfettişler, Beltur’un yine İBB şirketlerine yönelik Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde 24 - 30 Mart 2019 tarihleri arasında 35 bin 675 kişiye düzenlediği 3 Milyon 587 bin 500 liralık yemek etkinliğini de inceledi. Bu kapsamda 30 Mart 2019 tarihinde İsper A.Ş. adına yapılmış gibi gözüken akşam yemeği etkinliğine, “Seçim sabahı ilçe teşkilatlarına verilen sandviçler catering” şeklinde bir açıklamanın yapılmış olduğu tespit edildi.
“Seçim sabahı ilçe teşkilatlarına verilen sandviçler catering” açıklamalı giderin de, 30 Mart 2019 tarihinde Hıdiv Kasrı’nda Hamidiye A.Ş. şirketince yapılmış bir etkinlik olarak gözüktüğü kaydedildi.
Yine Beltur A.Ş. tarafından söz konusu tarihler arasında; Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi, Galata Kulesi, Hıdiv Kasrı, Miniatürk, Çadır Köşk, Malta Köşkü, Beyaz Köşk, Küçük Çamlıca, Gülhane, Paşa Limanı, Sarı Köşk gibi mekanlarda ve Catering olarak kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği, kokteyl ve luncbox adı altında organizasyonlar yapıldığı belirlendi. Bu organizasyonlara ilişkin listelerin açıklama kısmında “seçim sabahı ilçe teşkilatlarına verilen sandviçler catering, vefa buluşma yemeği, miting, Kartal A.İ.L., Beyaz Gezi VİP, fuar yemeği, AKP Parti Grup, Binali Bey, Binali Beyin korumaları ve Beşiktaş İlçe Teşkilatı’’ gibi ifadelere yer verildiği ifade edildi.
Müfettişler bu konuya ilişkin “Elde olunan ilk bilgi ve belgeler ışığında, kamu kaynaklarının siyasi çalışmalar için kullanılmış olabileceği ve bunun gizlenmesi için içerik itibariyle sahte belge üretildiği kanısı oluşmuştur’’ notunu düştü.
15. FATİH’TEKİ BÜYÜK VURGUN
Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortak iş yaptığı Metal Yapı Konut’tan satın alınan Fatih Vatan Caddesi’ndeki arazinin satış süreci, İBB müfettişleri tarafından incelendi. Müfettişler, belediyenin bu süreçte on milyonlarca dolar zarara uğratıldığını tespit etti. Şirketin o günkü yönetim Kurulu başkanı Ömer Saçaklıoğlu’nun, İBB’ye yazdığı dilekçeler de ortaya çıktı. Dilekçelerden biri süreçten Cumhurbaşkanı’nın da haberdar olduğunu gösteriyor. Müfettişler tarafından hazırlanan raporda “Belediye Başkanlığımızca satın alınarak ödemesi yapılan mezkur taşınmazların alım gerekçesinin bulunmaması, alındıktan sonra imar planlarının değiştirilmesi ve ilk tespitler birlikte değerlendirildiğinde, birilerinin özel çıkarına Büyükşehir Belediyemizin zarara uğratılmış olduğu anlaşılmıştır’’ denildi. İBB, sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istedi ancak dosyaya el koyan İçişleri Bakanlığı hâlâ harekete geçmedi.
16. BİR ŞİRKETE ÜÇ AYRI FİYAT BİÇİLDİ
İBB Müfettişlerinin incelediği dosyalardan en dikkat çekenlerde biri de Hamidiye Kaynak Suları şirketinin Güven Su şirketini satın alması sürecine ilişkin. Şirket, Güven Su hisselerinin tamamını 23 Haziran 2016 tarihinde 75 Milyon liraya, o günkü kurla 26.8 Milyon dolara alıyor.
Müfettişlerin ilk inceleme ve araştırma neticesinde hazırlanan raporda özetle “Güven Su San. ve Tic. A.Ş. unvanlı firmanın 2016 yılı şirket değerine ilişkin iki farklı değerleme tutarı bulunduğundan, Hamidiye Kaynak Suları San. Tur. Tic. A.Ş. tarafından mevcut bilgi, belge ve sektör tecrübeleri çerçevesinde yeniden yapılan şirket değerlemesi sonucunda ise Güven Su Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2016 yılı şirket değerinin 25 Milyon TL olarak değer biçildiği, şirket değerine yönelik kullanılan veriler sabit olmasına rağmen 75 Milyon 10 bin 329 lira, 112.8 Milyon TL ve 25 Milyon TL olmak üzere 3 farklı değer takdirinin ortaya çıkmış olması, bağımsız denetim firmaları tarafından hazırlanan değerleme tutarlarının gerçeğe aykırı bilgi/belgelerle hazırlanma ihtimali yönünde kuvvetli suç şüphesinin varlığını ortaya koydu'' denildi.
Ayrıca raporda bu durumun ancak adli makamlarca yapılacak soruşturma neticesinde şüpheden uzak biçimde tam ve kesin olarak ortaya konabileceği dikkat çekilerek raporun acilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndeerilmesi gerekitğini vurguladı. Bu dosyaya da el koyan bakanlık müfettişleri işlem yapmadı.
***
(III) AKP yönetimindeki İBB, AKP’li ilçe belediyelerinden taşınmaz aldı, yüz milyonlarca lira ödedi
İBB'nin AKP döneminde satın aldığı birçok arsa için müfettişler inceleme yaptı. Taşınmazların alınma nedenleri bilinmiyor. Araştırma sürerken dosyalara İçişleri Bakanlığı tarafından el konuldu.
İBB Teftiş Kurulu’nun, AKP dönemine ilişkin yaptığı incelemelerde, AKP’li başkanlar tarafından yönetilen ilçe belediyelerinden satın alınan taşınmazlar da önemli yer tutuyor. Bu satın almalara ilişkin, teftiş kurulunun, araştırma ve inceleme onayı aldığı ancak İçişleri Bakanlığı tarafından el konulan toplam 13 dosya bulunuyor. Toplam 350 milyon 650 bin 702 lira 8 kuruş ödenen bu taşınmazların hangi ihtiyaç için ve hangi gerekçeyle alındığı belli değil. Bu soruların yanıtları, teftiş kurulunun incelemesi sonucu belki ortaya çıkacaktı ancak İçişleri Bakanlığı dosyalara el koydu. Şimdi aynı yanıtları bakanlığın vermesi, bu taşınmazların AKP’li ilçe belediyelerine milyonlarca lira ödenerek neden satın alındığını ortaya koyması bekleniyor. İşte o 13 dosya:
1 - Tuzla Belediyesi mülkiyetindeki Aydınlı mevkii 6070 ada, 1 parselde bulunan, ilköğretim tesis alanı niteliğindeki 2 bin 962 metrekare arazinin tamamı ile Aydınlı mevkii 3734 parselde bulunan, Tuzla Belediyesi’nin hissesine tekabül eden belediye hizmet alanı niteliğindeki 7 bin 091 metrekarelik alan, 10 milyon 5 bin 876 lira bedelle, 15 Mart 2016 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
2 - Sultangazi Belediyesi mülkiyetindeki 50. Yıl Mahallesi, 2409 ada, 4 parselde bulunan, konut alanı niteliğindeki 4 bin 346 metrekarelik alan, 13 milyon 38 bin lira bedelle 23 Ocak 2014 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
3 - Sultangazi Belediyesi mülkiyetindeki Gazi Mahallesi, 1187 ada, 14 ve 15 parselde bulunan, kısmen ticaret ve konut, kısmen dini tesis alanı niteliğindeki 36 bin 245 metrekarelik alan, 47 milyon 118 bin 500 lira bedelle 14 Ağustos 2015 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
4 - Sultangazi Belediyesi mülkiyetindeki Zübeyde Hanım Mahallesi, 868 ada, 1 parselde bulunan, yeşil alan niteliğindeki 83 bin 864 metrekarelik alan 54 milyon 511 bin 600 lira bedelle 24 Ekim 2014 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
5 - Güngören Belediyesi mülkiyetindeki Gençosman Mahallesi, 348 ada, 2 parselde, kültür merkezi alanı niteliğindeki 4 bin 47 metrekarelik alan, 12 milyon 142 bin 710 lira bedelle 8 Mart 2017 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
6 - Eyüpsultan Belediyesi mülkiyetindeki, 1836 ve 1858 parsellerde bulunan park alanı, pazar alanı ve belediye hizmet alanı niteliğindeki toplam 8 bin 919 metrekarelik alan, 24 milyon 997 bin 879 lira 50 kuruş bedelle 13 Ekim 2016 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
7 - Bahçelievler Belediyesi mülkiyetindeki 1254 ada, 12 parselde bulunan hissesine tekabül eden 13.79 metrekarelik konut alanı niteliğindeki alan ile aynı belediyenin 1545 ada, 23 parseldeki hissesine tekabül eden 81.6 metrekarelik belediye hizmet alanı niteliğindeki alan, 379 bin 283 lira 83 kuruş bedelle 12 Mayıs 2016 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
8 - Beykoz Belediyesi mülkiyetindeki Çubuklu Mahallesi, 833/1, 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12, 15 ve 835/4, 9, 10 parsellerde yeşil alan ve yol alanı niteliğindeki toplamda 29 bin 993 metrekarelik alan, 38 milyon 990 bin 900 lira bedelle, 13 Ocak 2014 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
9 - Esenler Belediyesi mülkiyetindeki 1073 ada, 2 parselde bulunan spor alanı niteliğindeki 39 bin 170 metrekarelik alan, 36 milyon 860 bin lira bedelle 30 Aralık 2015 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
10 - Esenler Belediyesi mülkiyetindeki Atışalanı Havaalanı Mahallesi, 21 pafta, 644 ve 645 parsellerde bulunan Esenler Belediyesi’nin hissesine tekabül eden kısmen yol, kısmen belediye hizmet alanı, kısmen sağlık tesis alanı, kısmen de konut alanı niteliğindeki toplamda 959 metrekarelik alanlar, 2 milyon 349 bin 550 lira bedelle 25 Haziran 2015 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
11 - Esenler Belediyesi mülkiyetindeki Atışalanı Havaalanı Mahallesi, 1070/2, 542/33, 640, 643, 644 ve 645 parsellerde bulunan belediye hizmet alanı, yol alanı, kültür alanı, sağlık tesis alanı ve konut alanı niteliğindeki toplamda 10 bin 584 metrekarelik alan, 25 milyon 402 bin 872 lira bedelle, 28 Mart 2014 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
12 - Çekmeköy Belediyesi mülkiyetindeki Sultançiftliği Mahallesi, F22D25B4D pafta, 884 parselde bulunan belediye hizmet alanı niteliğindeki 16 bin 994 metrekarelik alan, 37 milyon 812 bin 72 lira 75 kuruş bedelle, 22 Ocak 2016 tarihinde İBB tarafından satın alındı.
13 - Sancaktepe Belediyesi mülkiyetindeki Samandıra 8743 ada, 2 parselde bulunan sağlık tesis alanı niteliğindeki 2 bin 110 metrekarelik arazi ile Yenidoğan 469 ada 5 parselde bulunan şehir parkı alanı niteliğindeki 49 bin 454 metrekarelik alan, 47 milyon 41 bin 458 lira bedelle 23 Ocak 2019’da İBB tarafından satın alındı.
BU TAŞINMAZLARI KİM SATTI?
İBB müfettişleri, kimi şahıslar ve vakıflardan alınan bazı arazileri de inceledi. Bu taşınmazlara neden milyonlarca lira ödendiği, arazileri İBB’ye satanların kim olduğu araştırılıyordu. Müfettişler 6 dosya üzerinde duruyordu. Bu dosyalara da İçişleri Bakanlığı tarafından el konuldu.
1 - İBB ALDI, ŞİMDİ BOŞ DURUYOR
Müfettişler, Fatih İlçesi, Dervişali Mahallesi’ndeki Fatih İlim ve Kültür Vakfı’na ait taşınmazların İBB tarafından neden alındığını araştırırken dosyaya bakanlık el koydu. İncelemeler kapsamında iki konut alanı ve kültürel tesis alanına belediyenin 10 milyon 365 bin lira harcadığı belirlendi. Şu anda boş bir şekilde duran taşınmazlara ilişkin müfettiş raporunda ‘’Destek Hizmetleri tarafından yapılan incelemede binanın güçlendirme ile kullanılır hale gelemeyeceğinin, yıkılıp yeniden yapılması gerektiğinin belirtilmiş olduğu, buna karşın mevcut imar ile yeniden aynı büyüklükte inşaat yapmanın şu an itibarıyla mümkün olmadığı bilgisi edinilmiştir’’ denildi.
2 - YEŞİL ALANA MİLYONLARCA LİRA
İBB müfettişleri, Esenler’de bulunan 1913 metrekarelik yeşil alanın İBB tarafından Müslüm Duras adlı kişiden 6 milyon 150 bin liraya neden alındığını araştırırken bu dosyaya da bakanlık müfettişleri el koydu. Duras’ın Esenler İBB AKP Meclis üyesi İlyas Duras’ın babası olduğu belirtildi.
3 - AKP’Lİ İSMİN ARAZİSİ ALINMIŞ
Bayrampaşa, Sağmalcılar Mahallesi’ndeki 898 bin 87 metrekarelik Süleyman Sancak’a ait arazi İBB tarafından 2.5 milyon liraya alınmış. İBB müfettişleri bu kamulaştırmanın nedenini araştırırken bakanlık devreye girdi. Sancak’ın Bayrampaşa AKP İlçe Başkanlığı’nda faaliyette bulunduğu öne sürüldü.
4 - 5.7 MİLYON ÖDENDİ, YIKILDI
Avcılar’daki 664 bin 26 metrekarelik Türkiye İlmi ve İctimai Hizmetler Vakfı’na ait riskli binanın 5.7 milyon liraya neden alındığı araştırılırken bakanlık devreye girdi. Bu alanın hizmet protokolü çerçevesinde Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na verilmek istendiği ancak riskli olduğu için kullanılmadan yıkıldığı öğrenildi.
5 - 1.1 MİLYON LİRA FAZLA ÖDEME
Büyükçekmece, Tepecik Mahallesi’ndeki 1705 metrekarelik ilköğretim alanı İBB tarafından alındı. İBB’nin, kendi Emlak Müdürlüğü değerlemesine göre 2.5 milyon lira değer biçilen yer için 3.6 milyon lira ödenmiş.
6 - AKP’Lİ İSMİN ARAZİSİ ALINMIŞ
İBB, Fatih, Denizabdal Mahallesi’ndeki konut alanı planlı 210,03 metrekarelik dükkânı da 3.2 milyon liraya almış. Dükkânın sahipleri Muhammet Ali Durmaz ve Nafiz Bilal Durmaz. Dükkan Sıcak Yuva Vakfı’nın tam altında.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder