19 Aralık 2021 Pazar

KISA KISA GÜNDEM (19 ARALIK 2021)

 


1)İzmir Kınık'ta maden ocağında patlama: 45 kişi yaralandı.(Yeniçağ)


İzmir'in Kınık ilçesindeki Polyak Eynez madeninde meydana gelen göçükte 45 işçi yaralandı. Göçük altında kurtarılmayı bekleyen işçi olmadığı açıklandı.
İzmir’in Kınık ilçesinde Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’ye ait maden ocağında patlama meydana geldi.Patlamanın metan gazı sıkışmasından kaynaklandığı açıklandı. Olay yerine İzmir ve Manisa’dan çok sayıda sağlık ve kurtarma ekipleri sevk edildi.İzmir Valiliği'nden patlamaya ilişkin yapılan açıklamada “Kınık ilçesinde bir kömür madeni işletmesinde kısmi bir göçük olduğu ilk belirlemelere göre can kaybı ve ağır yaralı kimse olmamıştır" dendi.

2)Bunu da Sünger Bob’a çevirdiler. Siz yeter ki restore etmeyin!(Yeniçağ)

Giresun'daki Orta Çağ'dan kalma Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı'nın restorasyonunu 'betonlaşma' algısı nedeniyle eleştirilere neden oluyor...

Giresun’daki Orta Çağ’dan kalma Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı aslına uygun olmayan şekilde restore edildi. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, yapının kimliğinin zedelendiğini belirterek, “Bu tür restorasyonlarda 'iyi koruyacağız 'diye sıva benzeri bir malzemeyi kullanmak yerine, orijinalini bilmiyorsak sıvasız kaba duvarı bırakmak bazen çok daha estetik ve daha doğal görünür” dedi.

3)'Aselsan QATAR' markası tescil edildi.(SOL)

Aselsan, Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurarak, 'Aselsan QATAR' markasını tescil ettirdi.

Katar'a ve BAE'ye satış iddialarına konu olan Aselsan, Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurarak, “Aselsan QATAR” markasını tescil ettirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, söz konusu marka başvurusu ve tescilini, Aselsan’ın Katar’a yönelik faaliyetlerini Meclis gündemine taşıdı. Tanal, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Aselsan’ın marka başvuru ve tescili hakkında bilgi talep etti.

Aselsan'ın sitesinde yer alan iştirakleri:



4)JP Morgan TL algo işlemleri için aracılık hizmetini sonlandırdı.(Cumhuriyet)

UBS'in Türk lirası ile ilgili rapor yayımlamayı sonlandırmasının ardından Türk lirası ile ilgili bir karar da JP Morgan'dan geldi. Kurum, müşterilerine Türk lirası algo işlemleri için aracılık hizmeti vermeyi sonlandırdı. 
İsveç merkezli UBS bankasının Türk Lirası’yla ilgili rapor yayımlamayı sonlandırmasının ardından bir karar da ABD’li bankacılık devi JP Morgan’dan geldi. BloombergHT’nin aktardığına göre, bankadan müşterilerine gönderilen notta, TL bazlı yeni algoritmik işlemlerin kabul edilmeyeceği belirtilirken, varolan TL algo işlemlerinin de kısa süre içinde sonlandırılması yönünde çağrıda bulunuldu.Cari pozisyonlar için kâr alımlarının normal işlem süreçleri dahilinde sürdürüleceği de belirtildi.

5)Diyanet'in fetvacısı 'rehber' hazırladı: Gündem bu sefer evlilik.(Sefa Uyar-Cumhuriyet)

Daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi olan ve halen Türkiye Katılım Bankaları Birliği Danışma Kurulu üyeliği yapan Prof. Dr. Ahmet Yaman’ın Diyanet tarafından yayımlanan Aile Hayatı adlı kitabında, evliliğin, “evlenmediği takdirde zina yapacağı korkusu taşıyanlar” için farz ya da vacip, “eşine eziyet çektirme ve haksızlık yapma ihtimali bulunan kimseler için mekruh, zulüm ihtimalinin kesinlik taşıması durumunda ise haram” olduğu belirtildi.

6)Resimler müzeden Saray'a gitmiş.(Serfiraz Ergün-Cumhuriyet)

Osmanlı ressamlarının müzedeki 77 eseri bir protokolle Saray’a verilmiş. Protokol süresi bittiği halde tablolar hâlâ iade edilmediği için müzede fotoğrafları yer alıyor.




(https://www.cumhuriyet.com.tr/kultur-sanat/resimler-muzeden-saraya-gitmis-1893783)

7)İlaçta yüzde 120 zam kapıda.(Hüseyin Şimşek-BİRGÜN)

Bu yıl ilaç alımları için avro üzerinden belirlenen sabit kurun 4,57 TL olduğunu ve güncel kurun 19 TL’ye kadar ulaştığını ifade eden CHP’li Taşcıer, “İthal ilaç fiyatlarında yüzde 120’lik bir artış yaşanacak” dedi.

Türkiye’de her yıl Şubat ayında ilaç fiyat kararnamesinin yayımlandığını ve o sene içerisinde ithal ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak sabit avro kurunun belirlendiğini ifade eden Taşcıer, “İthal ilaçlar için sabit avro kuru 2018’de 2,69 TL, 2019’da 3,40 TL, 2020’de 3,81 TL ve 2021’de de 4,57 TL olarak belirlenmişti. Bugün ise avro kuru 19,20’yi bile görmüş durumda. Görünen o ki kararname yayınlanana kadar 25 TL’yi de geçecek. Böyle bir ortamda ilaç fiyatlarında olağanüstü zamlar görmemiz artık beklenti değil, bir kesinlik haline geldi” dedi.

8) Van'da çalışan sayısını yarıya indiren çağrı merkezi, çalışanlarının mola saatlerini de iptal etti.(Evrensel)

Geçtiğimiz gün asgari ücreti karşılayamayacaklarını duyurup işçileri işten çıkaran Van'da bir çağrı merkezi şimdi de çalışanlarının mola saatlerini iptal etti.

İşten çıkarılan işçilerin olduğu 2 projede, müşteri temsilcilerinin günlük 75 dakika olan molaları kaldırıldı. Çalışan sayısını yarı yarıya düşüren şirket, bütün işleri şirkette kalan müşteri temsilcilerine yaptırmaya başladı. İşçiler iki gün önce ortalama 90 ila 120 çağrı aldığını belirtirken şimdi minimum 260 çağrı aldıklarını ifade ediyor. Evrensel'e konuşan bir işçi şunları söyledi: 'Tüm gün boyunca saniyelik çağrı düştü çağrıyı sonlandırıp anlık çağrı alıyoruz bir taraftan kısa tutun çağrıyı diyorlar bir taraftan talepleri çağrıda kapatın diyorlar, backoffice bölümü uyguna geçti. Yarın talepler patlasa yine backoffice arkadaşlarımız suçlu olacak. Arkadaşlarımızı işten çıkartıp bizlerin iş yükünü arttıranlar bugün molalarımızı iptal etmekten hiç çekinmiyorlar. Saatlerdir tuvalete gidemiyordum çağrıdayken çağrı düşmesin diye mola tuşladım, beni arayıp 'neden mola diyorlar'. Günde 9 saat çalışıp mola yapamayacak mıyız? Üstüne üstlük molalarımızda da taleplerimizi kapatıp işlem yapıyoruz" 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder