MEB’in araştırması ile sakıncalı bulunan ve yargı tarafından birçok defa iptal edilen sözlü sınav, yine binlerce öğretmenin emeğini çöpe attı. Öğretmenler, “Yalnızca bizim değil, ailemizin de geleceği çalındı” dedi.
Sözlü sınav uygulaması, binlerce öğretmen adayını mağdur etti. Yüksek KPSS puanı ile atanmak için başvuran binlerce öğretmen adayı, sözlü sınavda verilen düşük puanlar ile elendi. BirGün’e konuşan sözlü sınav mağduru öğretmenler, “Bütün bir yılımız boşa gitti, ailelerimizin emekleri hiç oldu” dedi.
Kamuya personel alımlarında, “İstenmeyeni eleme aracı" olarak kullanıldığı gerekçesiyle karşı çıkılan sözlü sınav uygulaması, atanamayan öğretmenlerin canını bir kez daha yaktı. Sosyal medyada, “Mülakata Hayır” etiketiyle kampanya başlatan sözlü sınav mağduru öğretmenler tepkilerini, “Öğretmen atamaları KPSS puanıyla yapılsın, emeklerimiz sözlü sınavla yok edilmesin” ifadesiyle yansıttı.
EMEKLERİ ÇÖP OLDU
Binlerce öğretmeni mağdur eden sözlü sınava yönelik, “Sınav komisyonu herhangi bir kriter olmaksızın not veriyor” eleştirilerinin haklılığını ortaya koyan çok sayıda örnek sosyal medyadan paylaşıldı. Elenen bazı öğretmenlerin KPSS puanları ile sözlü sınav puanları şöyle:
►KPSS’de bölümünde birinci olan öğretmen, 87 KPSS puanına karşın sözlü sınavda 55 aldı.
►Biyoloji alanında doktora yapan ve KPSS’den 88 puan alan öğretmene mülakatta 55 verildi.
►Felsefe bölümü mezunu 92 KPSS puanlı öğretmenin sözlü sınav puanı 58 oldu.
►KPSS’den 96 puan alan ve ilk 100’e giren Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, 58 sözlü puanıyla atanmadı.
►KPSS’ye sekiz aylık hamileyken girdiğini belirten ve 91 puan alan Almanca öğretmeni B.F’ye sözlü sınavda 51 verildi.
UYKULARIMIZ KAÇIYOR
Ataması yapılmayan öğretmenler sosyal medyada, “Mülakata Hayır” etiketinin altına yazdıkları yorumlarda tepki ve duygularını dile getirdi. Mağdur öğretmenler, sözlü sınavın kaldırılmasına yönelik kampanyaya şu ifadelerle destek verdi:
CANIMIZ YANDI
BirGün’e konuşan ismini vermek istemeyen öğretmenler de yaşadıkları hayal kırıklığını ve taleplerini dile getirdi. Bir öğretmen, “Bütün bir yılımızı atanmak umuduyla çalışarak geçirdik. Çoğumuz KPSS’ye hazırlanırken bir yandan da para kazanmak zorunda olduğu için yarı zamanlı işlerde çalıştı. KPSS’den aldığımız yüksek puanların mutluluğu sözlü sınava kadar sürdü. Güya not kriterleri belli sözlü sınavda, hak etmediğimiz puanlar ile elendik” dedi.
Diğer öğretmen ise şu ifadeleri kullandı: “Aramızda ekonomik durumu kötü olan, ailesinden
aldığı parayla dershaneye gidip KPSS’ye hazırlanan arkadaşlarımız var. Yalnızca bizlerin
değil, ailelerimizin de canını yaktılar. Hiçbir bilimsel kritere dayandırılamayan sözlü sınavdan
vazgeçilmesini, atamalarda KPSS puanının dikkate alınmasını istiyoruz.”
DERHAL KALDIRILMALI
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, öğretmen alımlarındaki sözlü sınavların şaibeli olduğunu belirtti. BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Karabıyık, sözlü sınavın kaldırılması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:
HAYATIN AKIŞINA AYKIRI
Ankara 14. İdare Mahkemesi, daha önce KPSS’den yüksek puan alıp mülakatla elenen bir adayın başvurusunda MEB’i haksız bulmuştu. Öğretmen adayının başvurusuna ilişkin alınan kararda genel kültür ve eğitim bilimleri testinden tam puan alındığı hatırlatılmıştı. Buna karşın mülakatta “İfade Yeteneği ve Muhakeme Gücü”nden ise 20 üzerinden 10 puan alan öğretmenin başvurusuna ilişkin kararda mahkeme bu durumu “Hayatın olağan akışına aykırı” ifadelerini kullanmıştı. Mahkeme, adayın 58 puan aldığı sözlü sınavın iptal edilmesi ve yeniden gerçekleştirilmesine karar vermişti.
ÖĞRETMENLERİN HAKKINI YEDİRMEYECEĞİZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu KPSS’den yüksek puan alıp mülakatla elenen öğretmenlerle görüştü. Görüşme sonrasında kameralar karşısına geçen öğretmenler üzüntülerini dile getirdi ve emeklerinin karşılığını almak istediklerini dile getirdi. Ardından konuşan CHP Lideri ise şunları söyledi: “Öğretmenler bu ülkenin geleceğidir. Bu haksızlığı herkes duymalı. Bakan Bey’e sabahtan beri ulaşamıyorum. Dün akşam yüksek puan alan ama sözlüde olan bir öğretmenle görüştüm. Bana ‘Çok üzüldüm, keşke yüksek puan almasaydım” dedi. Bu çocukların hayatını çalmak kimsenin hakkı değildir. Hepimiz buna itiraz etmeliyiz. Bu konuda Danıştay’ın verdiği karara dahi uymuyorlar. Aklımızın almadığı olaylar gerçekleşiyor. Bu evlatlarımızın hakkını, hukukunu korumak benim boynumun borcudur. Her türlü hukuki desteği vereceğiz ve haklarını alana kadar da mücadele edeceğiz. Saray da şürekâsı da bunu iyi bilsin. Birilerinin hakkını birilerine yedirmeyeceğiz. Bunu yaparsanız, torpille, kayırmacılıkla bu iş yürümez. İktidar olduğumuzda bu mülakat belasını kaldıracağız.”
DAYISI OLAN ATANIYOR
Atamalarda kayırmacılığa yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen sözlü sınavın öğretmen adaylarında yarattığı duygular, MEB’in dergisinde 2019 yılında yayımlanan araştırmayla gözler önüne serilmişti. Sözlü sınavın, nitelikli öğretmen seçimi için yeterli olmadığı sonucuna varılan araştırmada bir öğretmenin mülakata ilişkin, “Hak ve adalet kavramları üzerine oldukça fazla düşünmemi sağladı bu uygulama” sözlerine yer verildi.
PUANLAR TUTARLI DEĞİL
Araştırmada, sözlü sınavdan geçer not alan öğretmenlerin dahi uygulamadan memnun olmadığının altı çizildi. Atanan öğretmenlerin mülakata ilişkin şu görüşleri paylaşıldı:
ADAYLARIN PSİKOLOJİLERİ ETKİLENİYOR
Sözlü sınavın psikolojik etkileri konusundaki görüşler ise araştırmada şöyle ifade edildi:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder