1-Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 22,9 oldu (duvaR)
TÜİK verilerine göre ocak ayında geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 0,1 artışla yüzde 22,9 oldu. Dar tanımlı işsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yine yüzde 11,4 olarak açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. TÜİK verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı yılın ilk ayında bir önceki aya göre 21 bin kişi artarak 3 milyon 859 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 10,3 iken kadınlarda ise yüzde 13,6 olarak tahmin edildi.(https://www.gazeteduvar.com.tr/genis-tanimli-issizlik-orani-yuzde-229-oldu-haber-1556009)
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bakanlık tarafından imar değişikliği yapılarak Limak Holding’e devredilen AOÇ alanı için açıklama yaptı: Bakanlığın LİMAK için yaptığı plan değişikliği katliamdır. Daha önce Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) bölgesindeki çimento fabrikası arazisine Limak Holding tarafından lüks konutlar ve dükkanlar yapılması için proje hazırlandığını gündeme getiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kapsamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Limak Holding için Atatürk Orman Çiftliği alanında imar planı değişikliği yapılmasına tepki gösterdi. (ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ALANINDA PLAN DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLEMEZ) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, plan değişikliğini yargıya taşıyacağını bildirerek, “Atatürk Orman Çiftliği koruma amaçlı nazım imar planına ilişkin açılan davalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam ederken, 5659 sayılı kanun ve Sayıştay kararları ortada iken Atatürk Orman Çiftliği alanında Ankara’nın imarı için yapılan Çimento fabrikası alanına konut, ticaret, iş merkezi, her şey dahil yaşam alanı öneren plan değişikliği kabul edilemez” dedi.(https://www.gazeteduvar.com.tr/limakin-aocde-yapacagi-talana-mimarlardan-tepki-hukuka-aykiri-haber-1556033)
Ocak ayında 20 bin, şubatta 19 bin 270 lira gelen elektrik faturalarını ödemeyeceğini açıklayan Moda Sahnesi’nin elektriği kesildi. Moda Sahnesi, Aralık ayında 7 bin lira gelen elektrik faturasının Ocak ayında 20 bin lira, şubat ayında ise 19 bin 270 lira gelmesine tepki göstererek sosyal medya hesaplarından faturaları ödemeyeceğini açıklamıştı. Üst üste ihtarların gittiği Moda Sahnesi’nde bugün elektrikler kesildi.(https://www.gazeteduvar.com.tr/moda-sahnesi-zamlara-karsi-cikti-elektrigi-kesildi-haber-1556034)
5-Koç Holding, Tüpraş işçilerine "sefalete devam" dedi(Evrensel)
Koç Holding ilk altı ay yüzde 27, beşinci altı ayda binde 25 ücret artışı ve 3 yıl boyunca da enflasyon farkı teklif etti. Sözleşme döneminde resmi enflasyonun yüzde 25 olduğu düşünüldüğünde yüzde 2 oranında artışa denk düşüyor. Petrol-İş Sendikası ve Koç holding arasında yapılan Tüpraş toplu iş sözleşmesi üçüncü görüşmesinde Koç Holding yüzde 27 zam teklif etti. Sendika ise henüz bir açıklama yapmadı. İzmit, İzmir Aliağa, Kırıkkale ve Batman’da bulunan 4 Tüpraş rafinerisinde çalışan 3 bin 950 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin üçüncü oturumu gerçekleşti. Sözleşme taslağında Sendika, iki yıllık sözleşme ve yüzde 50 oranında zam talep ederken Koç Holding ise 3 yıllık sözleşme için teklifi Tüpraş işçileri için hayal kırıklığı yarattı. *İlk 6 ay için yüzde 27 *Beşinci 6 ay TÜFE + yüzde 0,25 *Diğer 6 aylar için TÜFE *Sosyal yardımların tamamı için yıllık yüzde 25,5 oranında zam yapıldı.
Yurttaşa, “Lüksten kaçının” uyarısında bulunan Diyanet, tercihini bir kez daha beş yıldızlı otelden yana kullandı. Görevli personelin harem-selamlık şeklinde okuz gün boyunca lüks otelde eğitim aldığı öğrenildi.(https://www.birgun.net/haber/yurttasa-tasarruf-diyanet-e-luks-otel-379946)
Türkiye Varlık Fonu (TVF), konuya yakın kaynaklara göre Türk Telekom hisselerini almak için bankalardan yaklaşık 1,6 milyar dolarlık finansman sağlamaya hazırlanıyor. TVF, Türk Telekom’u almak için hazırlıklara başladı. Bloomberg'e konuşan Kaynaklar TVF’nin, aralarında Türk Telekom’da yüzde 55 hissesi olan bankaların da olduğu, bir grup bankayla finansman sağlama konusunda görüşmeleri ileri aşamaya taşıdığını belirtti.Kaynaklara göre; anlaşmanı büyüklüğünü kredinin miktarını aşabilir. Bankalar ayrıca Türk Telekom’dan 200 milyon dolar birikmiş temettü ödemesi alabilir. Satışa konu olan yüzde 55 hissenin bugünkü piyasa değeri 1,3 milyar dolar civarında bulunuyor. Varlık Fonu ve banka hisselerinin temsilcisi Levent Yapılandırma Yönetimi (LYY) konuya ilişkin Bloomberg'e yorum yapmadı. Kredinin 2 yılı geri ödemesiz olmak üzere 6 yıl vadeli olması planlanıyor.(ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ) Şirket, 14 Kasım 2005 yılında özelleştirme çalışmaları kapsamında, yüzde 55 hissesi ile Oger Telekomünikasyon A.Ş.’ye devredildi. 6 milyar 550 milyon dolara gerçekleşen devir, cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştu. Ancak bu rekor 2013 yılında, İstanbul'a yapılacak olan üçüncü havalimanı ihalesi ile el değişti. Devir sırasında kablo televizyon yayını ve kablo internet hizmetleri Türksat'a aktarılırken, deniz haberleşmesi ve seyir güvenliği hizmetleri de Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne devredilmişti. Temmuz 2018'de Oger Telekom'un bankalara olan kredi borcunu ödeyememesi nedeniyle, kredi veren bankalar, şirketin Türk Telekom'daki hisselerini devraldı. 17 Ağustos 2018'de BTK'nın devrine izin vermesinden sonra, 29 Ağustos 2018'de Hazine ve Maliye Bakanlığı alacaklı bankalar tarafından devralınmasına onay verdiğini açıklamıştı.
‘İş garantili’ denilerek sunulan meslek liselerinde de sonuç fiyasko oldu. Mezunların yüzde 47’si işsiz kaldı. Öğrenci sayısı 432 bin azaldı. 6 yılda kapısına kilit vurulan meslek lisesi sayısı ise 1887. YKS’de başarısız olan öğrenci sayısı da artıyor. (YKS BAŞARISI GİDEREK DÜŞÜYOR) Son 6 yılda bin 887 mesleki ve teknik okulun kapandığı belirtilen raporda “Bu kurumlarda eğitim gören öğrenci sayısı ise 432 bin azaldı. Bu Mesleki eğitimde çok ciddi bir stratejik planlama zafiyetinin egemen olduğunun göstergesidir” denildi. Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişteki başarısının da ciddi biçimde düştüğü kaydedilen raporda şu bilgilere yer verildi: "2020 yılında, meslek lisesi çıkışlı yaklaşık 1,2 milyon öğrencimiz üniversite sınavına girmişken bu öğrencilerden sadece 102 bin öğrenci örgün bir lisans programına yerleşebilmiş. Önlisans ve açıköğretim programları ile birlikte bu oran ancak yüzde 30’u bulabilmekte. Yani sınava giren 850 bine yakın meslek lisesi çıkışlı öğrenci hiçbir yükseköğretim programına yerleşememiş. 2015 yılında mesleki ve teknik eğitimdeki gençlerin yüzde 45’i bir yükseköğretim kurumuna yerleşebiliyorken bu oranın 2020 yılında yüzde 30’lar seviyesine kadar düşmesi, meslek liselerinden mezun olan gençler için yükseköğretime geçişin giderek daha zorlaştığını ve yaşanan sorunların derinleştiğini göstermekte.”(https://www.birgun.net/haber/meslek-liselerinin-kapisina-kilit-vuruldu-379944)
Araç muayene istasyonlarından haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle eleştirilen TÜVTÜRK’ün 2021 yılında 11 milyon 275 bin 643 aracı muayene ettiği, toplam kazancının ise en az 4,1 milyar TL olarak gerçekleştiği öğrenildi. CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, “Araç sahipleri birkaç dakika süren rutin muayene sonrası mecburen fahiş fiyatlar ödemek zorunda kalıyor. TÜVTÜRK, devlete ödemek zorunda olduğu parayı düştükten sonra kasasına 3,9 milyar TL koyuyor” dedi. 2007 yılında 552 milyon 150 bin dolar karşılığında, “Araç muayene istasyonlarını geliştirme ve işletim hakkını” 20 yıllığına devralan TÜVTÜRK’ün 2021 yılında muayenesini gerçekleştirdiği araç sayısı belli oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun CHP’li Burhanettin Bulut’un soru önergesine verdiği yanıta göre, 2021 yılında 11 milyon 275 bin 643 araç TÜVTÜRK istasyonlarında muayene edildi. Muayene edilen araç sayısı olarak belirtilen 11,2 milyona, herhangi bir para talep edilmeyen tekrarlı muayenelerin dahil edilmediği bildirildi.(KALAN PARA 3,9 MİLYAR TL) Bulut, zamdan önce otomobil muayene ücreti olarak uygulanan 372 TL’den hesaplandığında, TÜVTÜRK’ün 2021 yılında araç muayenelerinden elde ettiği toplam gelirin 4 milyar 194 milyon 539 bin TL olduğunu söyledi. TÜVTÜRK'ün araç muayene istasyonlarının 20 yıllık işletim hakkını Türkiye Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 2007 yılında 552 milyon 150 bin dolara aldığını anımsatan Bulut, şunları söyledi: “İhale 2004 yılında yapılmış ancak yargı süreci nedeniyle bir türlü satışı tamamlanamamıştı. TÜVTÜRK’ün yıllık ödemesi 27 milyon 607 bin 500 dolar. 2021 yılı ortalama dolar kuru, 8,89 TL. Yani TÜVTÜRK'ün araç muayene istasyonlarına yıllık ödediği 245 milyon 430 bin 675 TL. Bu parayı devlete ödedikten sonra TÜVTÜRK’e kalan para ise 3 milyar 949 milyon 108 bin 521 TL.” Araç muayene ücretleri için yurttaşa çıkarılan yüksek bedele de dikkati çeken Bulut, şu değerlendirmelerde bulundu: “Son gelen zamlarla birlikte araç muayene ücretleri KDV dahil otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde yüzde 37 artarak 503,86 TL’den 685,58 TL’ye, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda yüzde 36 artarak 372,88 TL’den 507,40 TL’ye, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde yüzde 36 artarak 189,98 TL’den 258,42 TL’ye yükselmiştir. Araç sahipleri birkaç dakika süren rutin muayene sonrası mecburen bu fahiş fiyatları ödemek zorunda bırakılmaktadır.”
10-Yeni Tarım Bakanı Kirişçi'nin şirketi ortaya çıktı: 'Gıda kartellerine danışmanlık yapıyor'(Cumhuriyet)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder