19 Nisan 2022 Salı

KISA KISA GÜNDEM (19 NİSAN 2022)

 


1- Alaattin Çakıcı Türkiye'yi terk etti (SOL)

Mafya lideri Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'den ayrılıp ABD'ye yerleştiği öğrenildi. MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin talebiyle serbest bırakılan mafya lideri Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'den ayrılıp ABD'ye yerleştiği öğrenildi. Halktv'de yer alan habere göre, Çakıcı önce Kanada'ya gitti, ardından üç buçuk yıl yaşadığı ABD'ye geçti. Birçok sağlık sorunu bulunduğu belirtilen Çakıcı'nın, ABD'ye gitme nedeninin tedavi amaçlı olduğu öne sürüldü.

2- Yandaş isim kendisine 'yalaka' denilince sinirlendi: 'Sevmek ayıp mı yahu' (SOL)

AKP yandaşlığıyla kendisine televizyon kanallarında magazin yorumcusu olarak yer bulan Hakan Ural, Saray'daki iftar sonrası paylaşımıyla alay konusu olunca 'isyan' etti. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği iftar programına katılan isimlerden olan magazin programı yorumcusu Hakan Ural "Cumhurbaşkanımız Erdoğan ellerimizi hiç bırakmadık. Sevmek ayıp mı yahu" demişti. Bu sözleri sonrası sosyal medyada gündem olan ve "yalaka" eleştirileri alan yandaş isim, eleştiriler sonrası canlı yayında "isyan" etti, "Hadi ben devletin yalakasıyım hamdolsun sen neyin yalakasısın? Ben sonuna kadar Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyorum. Nokta" dedi.

3- Cübbeli Ahmet'in yakını ihaleyi aldı, halk plajına çöktü (SOL)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İller Bankası’nın İstanbul Tuzla’daki denize sıfır arazisi üzerine yapılan “yalı projesine” halk plajının da dahil edildiği ortaya çıktı. İller Bankası 2019 yılında Tuzla’daki arazisi üzerine bir konut projesi yapılması için ihale düzenledi. İhaleyi Vesen Yapı Şirketi-Osman Acar Limited Şirketi Ortak Girişimi aldı ve 540 milyonluk sözleşmeye imzalandı. Arazi üzerine yapılan ve “Mercan Tuzla Vesen Yalıları” adı verilen konut projesinin satışları da geçen aylarda başladı. İnşaatı yapan ve ihaleyi alan Vesen Yapı Şirketi’nin sahibi ise kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Mahmut Ünlü'nün damadının ağabeyi Mehmet Muhittin Palazoğlu’na ait. Muhittin Palazoğlu aynı zamanda Nakşibendi Şeyhi Sürmeli Hoca Muhittin Palazoğlu’nun da torunu. BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre inşaat şirketinin yetkilileri plajın halka kapatıldığı ve konut projesine dahil edildiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Projemiz Tuzla’nın Mercan Bölgesi yapılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kuruluşu olan İller Bankası garantörlüğündedir. Konut projesinin 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanıp konutların teslim edilmesi hedefleniyor. İller Bankası’nın 40 bin 795 metrekare alana sahip denize sıfır arazisi üzerinde geliştirilen proje, 16 blokta sadece 158 adet daireden oluşuyor. Daire satış fiyatlarımız 1 milyon 360 bin dolardan başlıyor. Kuru 13 TL’ye sabitledik ve 17 milyon 680 bin TL’ye tekabül ediyor satış başlangıç fiyatlarımız.  Denize sıfır bizim projemiz. Sağlık Bakanlığı tarafından mavi bayrak verilen ve girilen bir plaj. Kamuya ait bir alan ama sadece site sakinleri kullanabilecek bu alanı. Çünkü zaten güvenlik açısından da etrafı kapalı olacak. Çok eskiden burası belediye plajı olarak geçiyordu ama uzun süredir kullanılmıyordu.” Uzun yıllar İller Bankası'nın eğitim ve dinlenme tesisleri olarak kullanılan İstanbul Tuzla'da deniz kıyısındaki yaklaşık 50 bin metrekarelik arazinin kaderi, 2017 yılında değişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İller Bankası arazisinin “turistik tesis ve park” olan imarını; ticaret ve konut olarak değiştirmişti. Ardından konut proje inşaatının başlamasıyla da uydu görüntülerinde daha önce ağaçlarla kaplı arazideki ağaçların kesildiği görülmüştü. (AKP'li başkanın bilgisi yokmuş) 
AKP’li Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Kıyı kenar çizgisindeki alanlar devletten izin alınmadan kullanılamaz. İzin almaları lazım devletten ve ilgili kamu kurumlarından. Onlar izin aldılar mı bilmiyorum. Biz sadece inşaat ruhsatını veriyoruz belediye olarak. Eğer böyle bir şey yaptılarsa da kendilerinin bileceği bir konu bu. Kıyı kenar çizgisindeki tüm alanlar halka açıktır ama kanunen gidip kiralarlarsa ben buna bir şey yapamam. İnşaat falan yapıldığına dair de bana bir bilgi gelmedi” diye konuştu.('Sahiller halka ait olmalı') Tuzla Belediye Meclisi’nin CHP’li Meclis Üyesi Rıza Çalasın, yaptığı açıklamada halk plajının konut projesine dahil edilerek halkın kullanımına kapatıldığını belirtti. CHP’li Çalasın, “Yaklaşık 10 yıldır AKP’li Tuzla Belediyesi, ‘Tuzla sahillerini halka açtık, gönül belediyeciliği, sahiller herkesin’ diye davul zurnayla reklam yapıyordu. Konut projesine dahil edilen plaj da daha önce halk plajıydı ve Tuzla’daki tek halk plajıydı. Pandemiden kısa bir süre önce halka açılmıştı ve yurttaşlar burada denize giriyordu. Belediye düzenlemesini yapmıştı ve pandemiyle beraber kullanıma kapatıldı. Ardından da bu konut projesine dahil edildiği ortaya çıktı. Sahiller halkındır ve bir grubun kullanımına bırakılamaz” ifadelerini kullandı.

4-'Bu dönem zenginlik edilenlerin yurt dışında en az 200 milyar doları var' (SOL)

CHP'nin idari ve mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Türkiye'deki ekonomik sıkıntının basit bir kriz değil ‘buhran' olduğunu söyledi. Kuşoğlu çözüm için gerekli finansal kaynağın nerede aranması gerektiğine ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunlar bu dönemde borçlandılar ama ağırlıklı olarak borçlandıkları parayı, döviz getirecek alanlarda değil inşaat sektöründe kullandılar. Türkiye, aldığı borcu ödeyemez duruma geldi. Buna ilave olarak bu dönemde zengin edilenler, bizim (beşli çete) dediklerimiz dahil olmak üzere iktidar tarafından kayrılanlar, o dövizleri aldı yurt dışına götürdü. Şu anda yapılan hesaplara göre yurt dışında en az 200 milyar dolarları var. Bu para kaçırıldı. Bunun 100 milyar dolar gelsin Türkiye'yi abat ederiz.”

5-Erdoğan: Suriyeli kardeşlerimizin onurlu geri dönüşleri için çaba sarf ediyoruz(SOL)



Erdoğan büyükelçilerin katılımıyla yapılan iftar yemeğinde konuştu.  Büyükelçilerin katılımıyla gerçekleştirilen iftar yemeğinde konuşan  AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye 5 milyon kişiye geçici ev sahipliği yapmaktadır. Suriyeli kardeşlerimizin onurlu geri dönüşleri için çaba sarf ediyoruz" dedi. Rusya-Ukrayna savaşına dair de açıklamalarda bulunan Erdoğan "İstanbul'daki görüşmelerden olumlu neticeler alınması için çabalarımıza devam edeceğiz" dedi. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle: "Her iki taraf da İstanbul'daki görüşmeleri ilerletmekten yana olduklarını belirtiyor. Bu savaşın bir kazananını olmayacağını liderlere iletiyorum. İki komşumuz arasında önce ateşkesin sonrasında da kalıcı barışın tesisi insanlık adına yapılmış en hayırlı işlerden biri olacaktır. Ukrayna'nın egemenliğinin korunmasıyla barışçıl çözümler bulunabileceğine inanıyorum. İstanbul'daki görüşmelerden olumlu neticeler alınması için çabalarımıza devam edeceğiz.  Ukrayna savaşı adil bir dünya düzeni talebimizi bir kez daha gösterdi. Dünya 5'ten büyüktür diyerek başlattığımız Birleşmiş Milletler reformunun önemi anlaşılmış oldu. Türkiye NATO içindeki görevlerini yerine getirmiştir. Sığ değerlendirmelerin aksine Ukrayna'daki son gelişmeler NATO'nun ve NATO'daki Türkiye'nin önemini açıkça ortaya koymuştur.AB üyeliği Türkiye'nin hedefi olmayı sürdürmektedir."

6-İBB Genel Sekreter Yardımcısı açıkladı: Rumeli Hisarı'na konut yapacaklardı(SOL)

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat önceki AKP'li yönetim döneminde Rumeli Hisarı'na konut yapılmasını içeren projeyi durdurduklarını söyledi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB Miras tarafından gerçekleştirilen restorasyon projesi için düzenlenen basın gezisine katıldı, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Önceki AKP'li yönetim döneminde gündeme gelen ve Rumeli Hisarı'na konut yapılmasını içeren projeyi ilk kez açıklayan Polat, projeyi engellediklerini söyledi. Polat, "Tarihi belgelerden biliyoruz ki Rumeli Hisarı 18-19. yüzyılda bir mahalle kimliğine dönüşüyor. Burada evler ve bir yaşam var. Hatta biz geldiğimizde bütün bu evleri yeniden yapan bir proje vardı, biz onu durdurduk. Hisarın içerisinde yaklaşık 21 tane konak yapılacaktı, proje belirli bir aşamaya gelmişti. Varlığı bilinen cami ise tekrar inşa edildi. Bu rekonstrüksiyon bir camidir, bizim tescilli yapılar grubunda, korunması gereken yapılan grubunda tanımlanmış bir camimiz" dedi. Rumelihisarı Boğazkesen Fetih Mescidi hakkında da bilgi veren Polat, “Bu proje yapıldığında, hem konser hem cami yerleştirilebilirdi. Eski amfinin yerine yerleştirildi. Tarihsel izi de oradaydı. Yeni restorasyonda Rumeli Hisarının gördüğünüz bütün burçları ve tarihi alanları İBB mülkiyetinde ama avlusundaki hiçbir nokta İBB’de değil. Yetki alanımızda değil. Burada bir tasarrufta bulunabilmek için mülk sahibi olan milli emlakın izni gerekir ”dedi. Rumeli ve Anadolu Hisarlarını ‘İstanbul Hisarlar Müzesi’ adıyla kente yeni kültür ve sanat alanı olarak kazandırmayı hedeflediklerini söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Rumeli Hisarı avlusunu konaklarla dolduran projenin durdurulmasıyla başlayan restorasyon çalışmaları sonrası Hisar’da müze ve sergi alanları olacak, yeniden konserler düzenlenecek” diye konuştu.

7- AKP’li Samsun Belediyesi, Atatürk'ün İlkadım Anıtı önüne reklam panosu koydu, lambaları söktü(Cemil Ciğerim-Cumhuriyet)


Onur Anıtı’nın yıkılmak istendiği Samsun’da, bu kez de İlkadım Anıtı önüne 20 metrelik reklam panosu konuldu. ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, “Anıtın aydınlatma lambaları da söküldü” dedi.
(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/akpli-samsun-belediyesi-ataturkun-ilkadim-aniti-onune-reklam-panosu-koydu-lambalari-soktu-1927236)

8- Cep telefonu ve tütünde ÖTV matrahı değişti (CUMHURİYET)

Resmi Gazete'de yayımlanan kara göre, cep telefonu ve tütünde özel tüketim vergisi matrahları yeniden belirlendi. 
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre özel tüketim vergisi matrahı 1.500 TL'yi aşmayan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 25 oldu. Özel tüketim vergisi matrahı 1.500-3 bin TL arasında olan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 40 olarak belirlenirken, 3 bin TL'nin üzerindeki telefonlarda yüzde 50 oldu.Daha önce yüzde 25'lik dilimde 1.200 TL'yi geçmeyen telefonlar yer alıyordu. Yüzde 40'lık dilimde ise 1.200-2 bin 400 TL'lik ÖTV matrahı olan telefonlar bulunuyordu.(TÜTÜNDE DE MATRAHLAR YENİDEN BELİRLENDİ) Ayrı bir kararla tütündeki ÖTV matrahları da yeniden belirlendi. Buna göre net muhtevası 500 gramı geçmeyen ambalajlarda olan tütünlerde vergi oranı yüzde 55, asgari maktu vergi tutarı 0,0921 ve maktu vergi tutarı 0,8370 oldu. 500 gramı geçen ambalajlarda olan tütünlerde de aynı oran belirlendi.

9-Pandemide kaç kişinin yaşamını yitirdiği belli değil: Sayılar bizde ‘sır’ gibi (Mustafa Çakır-Cumhuriyet)

“Fazladan ölüm oranı”nın, 2020 için bakanlığın açıkladığı Covid-19 nedeniyle ölüm sayısının beş katı, 2021 için ise iki katı olduğu dikkat çekiyor.
(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/pandemide-kac-kisinin-yasamini-yitirdigi-belli-degil-sayilar-bizde-sir-gibi-1927249)


10-Etnografya Müzesi de yandaşa emanet edildi (İsmail Arı-BİRGÜN)

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Etnografya Müzesi’nin restorasyonunu eski AKP Karabük İl Başkan Yardımcısı Cengiz Ünal’ın şirketine yaptıracak, yaklaşık 13 milyon TL ödeyecek.
Başkent Ankara’nın simgeleri arasında gösterilen ve 1930 yılında açılan Etnografya Müzesi için milyonlarca liralık restorasyon ihalesi düzenlendi. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı 29 Mart’ta “Ankara Etnografya Müzesi Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi İşi” adı altında bir ihale düzenledi. "Belli istekliler arasında düzenlenen" ihaleyi 12 milyon 965 bin TL teklif veren Boğaziçi Kent Yapı Turizm İnşaat Taşımacılık Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin aldığı açıklandı. 6 Nisan tarihinde şirket ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan sözleşmeyle de restorasyon çalışmalarının 24 Ekim’e kadar tamamlanması istendi.Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, eski AKP Karabük İl Başkan Yardımcısı ve Karabük MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkan Yardımcısı Cengiz Ünal milyonlarca liralık restorasyon ihalesini alan Boğaziçi Kent Yapı Şirketi’nin kurucuları arasında yer alıyor. Ancak, şirketin 7 Ekim 2019 tarihli genel kurul kararına göre de Ünal, şirketteki hisselerini yeğeni Bekir Uluçay’a devretti. Şirket, 2014 ile 2022 yılları arasında kamu kurumlarından toplam 42 milyon 223 bin TL değerinde 12 ayrı ihale aldı.(ALDIKLARI İLK İHALE DE DEĞİL) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 19 Kasım 2019 tarihinde “Ankara Resim Ve Heykel Müzesi 2019 ve 2020 yılları Sari Restorasyonu” adı altında ‘Belli istekliler arasında’ düzenlenen ihaleye 14 şirket katıldı. Ancak ihalede sadece dört şirketin teklifi geçerli sayıldı ve ihaleyi, 17 milyon 801 bin TL teklif veren Boğaziçi Kent Yapı Şirketi’nin kazandığı açıklanmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Bağlı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, 4 Ekim 2019 tarihinde de “Ankara Resim Ve Heykel Müzesi Envanterine Kayıtlı Özgün Yağlı Boya Tablolarının Onarımı İle Grid Tablo Asma Sistemi Yapımı” adı altında bir ihale düzenledi. Kamu İhale Kanunu’nun tartışmalı pazarlık usulüyle düzenlenen İhaleye üç şirketin katıldığı belirtilirken 623 bin TL teklif veren Boğaziçi Kent Yapı Şirketi almıştı.

11-Kayyumlara zırh (Hüseyin Şimşek-Birgün)

Devlet memuru statüsünde olmadığı halde TMSF bünyesinde yer alan şirketlere atanan bürokratlara ‘dokunulmazlık’ getiriliyor. Memurlar ile kayyumlar, hatalı işlemler ve neden oldukları zararlara rağmen izinsiz yargılanamayacak.
(https://www.birgun.net/haber/kayyumlara-zirh-384776)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder