8 Haziran 2022 Çarşamba

TARİHTE BUGÜN (8 HAZİRAN)

 


OLAYLAR:

632- Hazreti Muhammed, 63 yaşında vefat etti. Ebu Bekir ilk halife seçildi.
1783 – İzlanda’daki Laki Yanardağı sekiz ay sürecek püskürme faaliyetine başladı. 9000’den fazla kişi öldü, yedi yıl sürecek açlık dönemi başladı.
1876 Fransız yazar George Sand öldü.
1929- Anadolu’daki topraksız köylülere devlet tarafından toprak verilmesine ilişkin kanun kabul edildi. Sanayi Koruma Kanunu kabul edildi.
1936- Cumhuriyet döneminde iş, işçi, işveren ilişkilerini düzenleyen ilk kapsamlı yasa olan İş Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Kanun en az on işçi çalıştıran işyerlerinde uygulandı. Kanuna göre grev ve lokavt yasaktı. İş Kanunu 15 Haziran 1937’de uygulanmaya başladı.
1938- Japonlar Çin’in Kanton şehrini bombaladı; ölü sayısı belirlenemeyecek kadar fazla.
1948- Çekoslovakya Cumhurbaşkanı Eduard Beneş’in istifasıyla, Komünist Partisi bütün iktidarı ele geçirdi.

1949- Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından hazırlanan raporda aralarında film yıldızları Frederic March, John Garfield, Paul Muni, ve Edward G. Robinson’ın da bulunduğu Holywood ünlüleri Komünist Parti üyesi ilan edildi. Bu raporla birlikte 1940’ların sonuyla 1950’ler boyunca ABD’yi saracak olan anti-komünist histeri başladı.

1949 - 5434 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu” kabul edildi.

1949 - George Orwell’in 1984 adlı romanı yayımlandı.

1951 - Türkiye'de ilk kalp ameliyatı, Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde yapıldı.

1953 – ABD Anayasa mahkemesi, Washington, D.C.’deki restoranların siyahlara servis yapmayı reddedemeyeceğine karar verdi.
1957- Cumhurbaşkanı Celal Bayar,”Türkiye’de irtica avdet edemez” dedi.
1958- İstanbul Beyazıt Meydanı’nda Kıbrıs için “Ya Taksim, Ya Ölüm” mitingi yapıldı.
1960- İstanbul’da on binlerce kişi 27 Mayıs askeri darbesini ve orduyu desteklemek için miting yaptı.Ordu mensupları hazineye yardım amacıyla alyanslarını bağışlamaya başladılar.
1963- Basına baskılar sürüyor; Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Yön ve Barış Dünyası dergilerini kapattı.
1965- Eğitim özelleşiyor; Meclis’te Özel Öğretim Kurumları Kanunu kabul edildi. Kanun 1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilinceye kadar sürekli tartışma konusu oldu.
Aynı gün, memur sendikalarına ilişkin esasları düzenleyen Devlet Personeli Sendikaları Kanunu da kabul edildi.
1966- Başbakan Süleyman Demirel “Demokrat Parti’nin devamıyız” dedi. Bu sözleri nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldı.
1968- ABD’li siyah lider ve medeni haklar eylemcisi Martin Luther King’in öldürülmesi sanığı James Earl Ray Londra’da yakalandı.
1970- Sağmalcılar Cezaevi’nde tutuklu bulunan Deniz Gezmiş ve Cihan Alptekin Bursa Cezaevi’ne nakledildi.
1970 - İzmir/Kınık Yaylaköy’de 2 ilkokul öğretmeni “komünistlere ölüm” diye saldıran 30 köylü tarafından dövüldü.
1973- General Fransisco Franco İspanya’yı 34 yıl yalnız başına yönettikten sonra Luis Blanco’yu devlet başkanlığına atadı.

1973 - İstanbul Boğaz Köprüsü'nde taşıtla geçiş denemesi yapıldı

1973 -  Antalya Altın Portakal en iyi oyuncu ödüllerini Hülya Koçyiğit ve Tarık Akan kazandı.
1975- Maraş’ta Yılmaz Güney’in “Zavallılar” filminin oynandığı Atlas ve Ceylan sinemaları ülkücülerce tahrip edildi.

1975 - Kıbrıs Türk Federe Devleti Anayasası halk oylamasına sunuldu ve onaylandı.

1977- Boykotu kırmak için ODTÜ’ye gelen ülkücülere engel olmak isteyen Ertuğrul Karakaya jandarma kurşunu ve süngüsüyle hayatını kaybetti.
1977 -  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Bülent Ecevit: “Adalet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile işbirliği yapamayız.” dedi.
1978- “Gırgır”ve “Mikrop”dergileri ile Politika gazetesinde karikatür çizen, 3 gün önce ülkücülerce kaçırılan Yıldız DMMA’nın solcu öğrencisi İGD üyesi İbrahim Güngör’ün (19) cesedi, telle boğularak öldürülmüş halde Davutpaşa Atatürk Öğrenci Yurdu’nun arkasında bulundu.
1983- MGK, ANAP ve HP’den yedişer üyeyi veto etti.

1987 - İstanbul'da deniz otobüsü seferlerine başlandı.

1987- TKP/ML’li Hasan Hakkı Erdoğan’ın gözaltında işkenceyle öldürülmesinden yargılanan 5 polisin duruşmasında bir tanık daha polisleri teşhis etti.
1988- İTÜ/ İşletme’de öğrenciler halk oyunlarının yasaklanması, yeni mescit açılması”vb. uygulamaları protesto etti.
1988-  TİP ve TKP genel sekreterleri H.Kutlu ve N.Sargın 185 günlük tutukluluklarının ardından ilk kez DGM’de yargıç karşısına çıkarıldı.
1989- Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) Davası savunmalarını içeren “Yargılayan Savunma” adlı kitabında komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla 1.5 ay önce tutuklanıp 20 yıla kadar hapis istemiyle Ankara DGM’de yargılanan Avukat İbrahim Açan (70) beraat etti.
1989 - “Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz” adlı kitabından dolayı 7.5 ile 15 yıl arası hapis istemiyle gıyabında yargılanan Server Tanilli ile Amaç Yayınları Sorumlu Müdürü Mehmet Adil Demirci beraat etti. Toplatılan kitapların da iadesine karar verildi.
1990- İstanbul’da görülen Dev-Sol dava duruşmasında salonda görevli üsteğmenle tartışan sanıklar askerlerce coplandı.
1990 - Çanakkale E Tipi Cezaevi’nde 5 yazı işleri müdürü, 2 sendikacı ve TKP davasından 1 hükümlünün 16 Mayıs’ta başlattığı açlık grevi 24.gününde “eylemin kamuoyunda yeterli desteği gördüğü” açıklamasıyla bitirildi.
1990-  Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) tarafından kendisine gönderilen yılbaşı kartına cevap vererek komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanan Beykoz Belediye Başkanı Şevket Arıkan ile iki özel kalem memuru beraat etti.
1991 -  Bir grubun TCK’nın düşünce ifadesini yasaklayan 141, 142, 159, 163 ve 312. maddelerinin yazılı olduğu siyah bir tabutla Sultanahmet Meydanı’nda yürüyüş yaparak alana bırakıp uzaklaşmasından 45 dakika sonra, polisler tabutu omuzlarda taşıyarak bir taksiyle götürdü.
1991 -  İzmir’de TÜRSAB’ın ”Çevre ve Turizm” panelinde ANAP’lı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fahrettin Kurt, Aliağa’ya son teknolojiyle çevreyi en az kirletecek bir termik santral yapılacağını söyleyince Yeşiller protesto ederek ”Kirlilik Ödülü” sunmak istedi ve engellendi.
1991 - Okulların kapanışına 2 gün kala saçı uzun öğrencileri okula almadığı için 3 bin öğrencinin boykotuna yol açan Ankara Ayrancı Lisesi Müdürü C.Gülcan bir ortaokulun Türkçe öğretmenliğine atandı. ANAP’lı Milli Eğitim Bakanı, TBMM’de müdür için “tarikatçı” demişti.
1991- 600 bin kamu işçisinin toplu sözleşmelerinde uyuşma sağlanamadı. İşçilerin protesto eylemleri arttı. Düğümlenen kamu toplu sözleşme görüşmelerini ve Türk-İş’in tavrını protesto için Gölcük ve diğer askeri tersanelerde çalışan binlerce işçi Yalova-İzmit yolunu aileleriyle birlikte 1 saat süreyle kapatıp miting yaptı.
1991 - Dersim/ Mazgirt’te kolluk güçleriyle girdiği çatışmada yaralı olarak yakalanan Naki Göksu’nun Ataçınar köyünde, köylülerin gözü önünde işkence gördüğü ve kurşanlanarak öldürüldüğü açıklandı.
1992- Cumhurbaşkanı Turgut Özal Doğru Yol Partisi (DYP) ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) koalisyon hükümetinin “Demokratikleşme paketi”inde yer alan yargı reformu yasasını veto etti.
1992 -  Özgür Gündem gazetesi Diyarbakır muhabiri Hafız Akdemir, gazeteye giderken uğradığı silahlı saldırıyla öldürüldü.
1992 -  İstanbul Elektrik Tünel Tramvay İşletmesi’nde (İETT) çalışan 30 bini aşkın işçi, toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasını protesto etmek için 1992 yılında bugün toplu viziteye çıktılar.
1993- Anayasa’nın 133. maddesinin değiştirilmesiyle özel radyolar serbest bırakıldı.
1994- OYAK-Renault firması da hızla artan stoklara dayanamayarak üretimi durdurmaya karar verdi. Şirket 9-25 Haziran tarihleri arasında üretimin durdurulacağını açıkladı.
1994 - Sosyalist Birlik Partisi ve 5 sosyalist grubu çatısı altında toplayan Birleşik Sosyalist Parti (BSP) kuruldu; genel başkanlığına Sadun Aren getirildi. Birleşik Sosyalist Parti (BSP), 1994'te kuruldu. Partinin kurucu genel başkanı Sadun Aren'dir.  Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra güç kazanan özgürlükçü sosyalizm  anlayışına yakın duruşuyla bilinen SBP öncülüğünde, Kurtuluş, Emek, Yeni Yol ve Sosyalist Politika gruplarının çabasıyla kurulmuştur. Gruplar arasında önemli bir mesele olarak değerlendirilen Kürt sorunuyla ilgili büyük ve yoğun tartışmalar yaşanmıştır. Önce Birleşik Sosyalist Hareket (BSH) adıyla kuruluş çalışmaları yürütülmüştür. 1996 yılında Geleceği Birlikte Kuralım Parti Girişimi ile birleşerek ismini ÖDP olarak değiştirmiştir. BSP'nin kurucu genel başkanı Profesör Sadun Aren, ÖDP'nin de onursal kurucu başkanıdır.12 Eylül darbesi sonrasında sosyalist sol hareketin farklı fraksiyonlara dağılmış gruplarını bir araya getirme amacı taşıyan BSP'nin temelleri, 1989 ve 1990'da düzenlenen Kuruçeşme Toplantıları'nda atıldı. Bu tartışmada yer alan ve farklı politik ve ideolojik geçmişlere sahip beş sosyalist hareketin bir araya gelmesiyle, 8 Haziran 1994'te Ankara'da kurulmuştur.BSP, 1994 Türkiye yerel seçimlerine SBP listelerinde girmiştir. 1995 Türkiye Cumhuriyeti genel seçimlerine ise HADEP listelerinden katılmıştır.

1995- Şişli Belediyesi’nin özel şirketle çöpleri toplamasına engel olmak isteyen kadrolu işçilere polis müdahale etti.
1995 -  Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, uzun tutukluluk ve yargılamadan dolayı Türkiye’yi TBKP liderleri Haydar Kutlu ve Nihat Sargın’a 60 bin Frank (yaklaşık 520 Milyon TL) tazminat ödemeye mahkum etti; daha önce”gözaltında kötü muamele”den 3 milyar TL tazminat ödenmişti.
1995 - Ankara Emniyet Müdürlüğü, Öğretim Elemanları Sendikası’nın (ÖES) 2.Olağan Genel Kurulu’na ilişkin başvurusunu işleme koymadı. Ankara Valiliği de sendikayı “kanunsuz” olarak nitelendirdi.
1996- Adli Tıp Kurumu’nda Mehmet Ağar atamalarıyla başlayan ülkücü kadrolaşma sürüyor. Fizik İhtisas Dairesi başkanlığına atanan, seçimlerde birçok kez MHP’den aday olan İsmail Hakkı Uysal’ın adı 1978’de Barış Yıldırım’ın öldürülmesi ve birçok kurşunlama olaylarına karıştı.
1996 -  Cumartesi Annelerinin öğlen Galatasaray’daki eylemine izin vermeyen polis, aralarında HABİTAT-II için İstanbul’da bulunan temsilcilerin de bulunduğu yaklaşık 50 kişiyi gözaltına aldı; daha sonra toplanan başka bir kayıp yakını grubu da dövülerek gözaltına alındı.
1999- Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan hakkında idam cezası istedi.
1999-  1980’de Kemal Türkler’i öldürmekten sanık ülkücü Ünal Osmanağaoğlu ilk kez yargı önüne çıktı. Ülkücü sanık cinayeti kendisinin işlemediğini iddia ederken K.Türkler’in kızı Nilgün Soydan saldırıdan sonra kaçan 3 kişiden birinin Ünal Osmanağaoğlu olduğunu söyledi.
1999 -  “F.Gülen Raporu”nu düzenleyen Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde “Cevdet Saral” ekibi, İçişleri Bakanı S.Tantan tarafından”tele-kulak skandalı” gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldı. Fethullahçıların elinde olduğu söylenen İDB’den yalnızca Başkan Sabri Uzun görevden alındı.
2001- Ölüm orucunda 230 günü dolduran Sevgi Erdoğan’ın (45) tahliyesinin ardından eylemini Büyük Armutlu’daki evde sürdürdüğü açıklandı.
2001-  Cam işkolunda 13 işyerinde 5.800 işçinin 24 Mayıs’ta başlattığı grev Bakanlar Kurulu’nca 60 gün ertelendi.
2009- Kuzey Kore, ülkeye yasadışı yollardan giriş yaptıkları gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nden iki kadın gazeteciyi, 12 yıl süreyle “zorla çalıştırma”ya mahkum etti.
2010- İzmir ve ilçelerinde örgütlenen kadın çiftçiler, Türkiye’nin ilk “Kadın Çiftçiler Güçbirliği”ni oluşturdu.
2010 -  Rusya’nın, Mersin/ Akkuyu’da nükleer santral kurmasını öngören anlaşma imzalandı
2011- ”12 Eylül Darbesi” ile ilgili soruşturma kapsamında dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın ifadesi alındı.
2011- Madımak Oteli önünde basın açıklaması yapmak isteyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve ailelere izin verilmedi.
2012- Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver’de memurları taşıyan bir otobüse yönelik bombalı saldırıda 32 kişi öldü.
2012 -  AKP hükümetinin kürtajı yasaklama girişimi eş zamanlı olarak birçok ilde protesto edildi.
2012 -  İstanbul’un 5 ilçesinde ilköğretim okullarının öğrenci, veli ve öğretmenleri, imam-hatibe dönüştürmeleri protesto etti.
2012 -  İŞTİ̇SAN ve İstanbul Seyirci Platformu, tiyatroların özelleştirilmek istenmesine karşı Cemil Topuzlu önündeydi.
2012 -  “Dışarıdaki Gazeteciler” KCK operasyonlarında gazetecilerin tutuklanmasını Taksim’den G.Saray’a yürüyüşle protesto etti.
2013- Gezi Direnişi’ne katılan tüm kadın örgütleri G.Saray’dan Gezi Parkı’na yürüyerek “Tayyipsiz, tacizsiz bir yaşam için sokaktayız” dedi. Futbol taraftar grupları Taksim Meydanı’na yürüdü. TYS ve Pen Yazarlar Derneği Gezi Parkı’nda ortak destek açıklaması yaptı. Cumartesi Annelerinin 428.buluşmasında oyuncu Nur Sürer Gezi Direnişi’ne destek bildirisini okudu. İzmir’de akşam Gündoğdu Meydanı’nda toplanan onbinlerce kişi aynı anda meşaleler yaktı. Kuğulupark’ta akşam Beşiktaş Çarşı grubunun meşaleli eylemi vardı. Akşam Kuğulupark’tan Kızılay’a yürüyen yaklaşık 15 bin kişiye polis müdahale etti.
2016- Mardin’in Midyat ilçesinde PKK tarafından bomba yüklü araçla emniyet müdürlüğüne düzenlenen saldırıda 3’ü polis 6 kişi hayatını kaybetti, 23’ü sivil 51 kişi yaralandı.
2016 -  Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu Mahkemesi, Nijerya hükümetini, 2013’te Boko Haram militanı olduğu şüphesiyle öldürülen ve yaralanan siviller için 3,25 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.


      DOĞUMLAR ve ÖLÜMLER:

  • 1809 - Thomas Paine, Amerikalı siyasetçi (d. 1737)
  • 1846 - Rodolphe Töpffer, İsviçreli yazar, öğretmen, ressam, karikatürist ve çizgi romancı (d. 1799)
  • 1921 - Suhartodoğdu. Endonezya Devlet Başkanı (ö. 2008)
  • 1945 - Karl HankeNazi Almanyası siyasetçisi ve SS subayı ("Breslau cellatı" lakaplı) (d. 1903)
  • 1945 - Robert Desnos, Fransız şair (d. 1900)
  • 1955 - Tim Berners-Lee, doğdu.  İngiliz bilgisayar programcısı (Dünya Çapında Ağ (www) bilgi paylaşım sistemini kuran)


  • 1959 - Pietro Canonica (1 Mart 1869, Moncalieri – 8 Haziran 1959, Roma), İtalyan heykeltıraş, ressam ve besteci. Uluslararası üne sahip bir heykeltıraş olan Canonica, cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'de gerçekleştirdiği büyük çaplı mermer ve bronz heykeller ile Türk sanat tarihinde iz bırakmıştır. İstanbul'daki ünlü Taksim Cumhuriyet Anıtı, Türkiye’deki eserlerinin en ünlüsüdür.İtalya'nın en önemli sanat kurumlarından birisi olan Torino Albertina Güzel Sanatlar Akademisi'nde heykeltıraşlık eğitimi aldı. 1922'de Torino'dan Roma’ya taşındı. Özellikle atlı heykellerdeki ustalığı ona ün getirdi. Pek çok aristokratın ve İngiliz Kraliyet ailesi mensuplarının heykellerini yapan sanatçı; büstler, heykeller yapmak üzere Avrupa’nın hemen hemen tüm saraylarından davet aldı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa sarayları ve aristokrat çevreler için eser üretme imkânı kalmayınca büyük anıtsal çalışmalara yöneldi. İtalya'da I. Dünya Savaşı şehitleri anısına meydanlara dikilen anıtların çoğu Canonica'nın eseridir. Canonica, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ne yaptırılacak anıtlar için 1920'lerde bu ülkeden siparişler aldı. Kendisine ilk olarak Ankara'da Etnografya Müzesi önüne dikilecek Atlı Atatürk Anıtı için sipariş verilmişti. Ankara'da Mareşal Atatürk Anıtı'nı da yaptıktan sonra, Taksim Meydanı'na yapılacak olan Cumhuriyet Anıtı için İstanbul Belediyesi'nden sipariş aldı. Eser, 1928'de kaidesinin üzerine yerleşti. 1928'de düzenlenen Gazi Büstü Kupası için Atatürk büstü yaptı. Türkiye'deki son eseri, Roma'da üretilip 1932'de yerine yerleştirilen İzmir'deki atlı Atatürk anıtı’dır. 1928’de Roma'daki St. Peter Bazilikası'na Papa XV. Benedict'in bir heykelini yapan sanatçı, 1929’da İtalya Akademisi'ne seçildi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra daha çok dini eserler verdi. Hayatı boyunca Venedik, Paris, Roma, Londra, St. Petersburg ve Brüksel’deki hemen hemen tüm önemli ulusal ve uluslararası sergilere katıldı. Başta San Luca Akademisi olmak üzere pek çok diğer İtalyan ve yabancı akademisinin üyesi idi. Heykeltıraşlığının yanı sıra müzik alanında da başarılı olmuştur. Cravero de Vittore Veneziani’den müzik dersleri almış ve opera eserleri bestelemiştir. Tanınmış operaları: La Sposa di Corinto (Korynthos Gelini); Enrico di Mirval, Miranda (Shakespeare in The Tempest -Fırtına- adlı oyunundan). Ayrıca resim çalışmaları da vardır; kendi portrelerini ve doğa manzaralarını içeren resimler yapmıştır. Başarılı sanat yaşamı nedeniyle 1950’de İtalya Parlamentosuna ömür boyu senatör seçilen Pietro Canonica, 8 Haziran 1959’da Roma'da hayatını kaybetti. Sanatçı, Roma şehrinin izniyle Villa Borghese Parkı'nın içindeki tarihi bir yapıyı ev ve stüdyo olarak kullanma ayrıcalığını elde etmiş ve hayatının sonuna kadar orada yaşamıştı. Evini kendisinin, o dönemin ve içinde bulunduğu sosyal çevrenin ruhunu yansıtacak şekilde döşedi. Ölümünden sonra evi, müze haline geldi.Pietro Canonica'nın yapıtları arasında en önemlileri: St. Petersburg'da Çar II. Aleksandr’ın Atlı Anıtı; Buenos Aires'te Arjantin cumhurbaşkanı Figueroa Malacorta Anıtı; Kolombiya'da Simon Bolivar Anıtı; Bağdat’ta Kral I.Faysal’ın atlı heykeli ve Türkiye'de yaptığı dört Atatürk anıtı.
  • 1967 - Sergei Gorodetsky, Rus şair (d. 1884)
  • 1969 - Robert Taylor, Amerikalı aktör (d. 1911)
  • 1970 - Abraham Maslow, Amerikalı bilim insanı (d. 1908)
  • 1985 - Afet İnan, Türk tarihçi ve sosyoloji profesörü (Atatürk’ün manevi kızı) (d. 1908)
  • 1986 - Hasan Refik Ertuğ, Türk gazeteci ve yazar (d. 1911)
  • 1911’de Ustrumca’da doğdu.Mülkiye Mektebi'ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.  Mesleğe 1928’de Servet-i Fünun Dergisi yazı işlerinde başladı.Çeşitli devlet dairelerinde görev yaptıktan sonra Mülkiye Mektebi'ne idare i hukuku ve kamu hukuku profesörü atandı.Basın ve Yayın Umum Müdür Muavinliği yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü ile Yüksek Denizcilik Okulu’nda ders verdi. TRT’de Radyo Müdürlüğü yaptı. İstanbul Üniversite Rektörlüğü’nde Genel Sekreter olarak tayin oldu. Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfının kuruluşunda görev aldı.”Basın Yayın Tarihi” ve “Radyo İşletmeciliği” derslerini verdi. Siyasal ilimler dergisinde başladığı yazarlığını (1931), Vakit, Vatan, Yeni vatan gazetelerinde sürdürdü (1935-1957). Başlıca! yapıtları: İdare Hukuku Dersleri (2 cilt] 1946-1947), Gazetecilik Öğretimi (1947).Radyo İşletmeciliği ve Meseleleri (1951Ü Basın ve Yayın Tarihi (1955), Türk Basın Nasıl Doğdu ve Gelişti (1957). Basın ve Yayın Hareketleri Tarihi (1960). The Turkısh Press (1964).

  • 2017 Rıdvan Ege (1925, Denizli - 8 Haziran 2017, Ankara), Türk akademisyen, genel cerrahi, ortopedi, çocuk cerrahisi, travmatoloji, el cerrahisi uzmanı. Kurulmasına öncülük ettiği Ufuk Üniversitesi mütevelli heyet başkanı. İlk, orta ve lise eğitimlerini Denizli'de tamamladı. İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1948 yılında mezun oldu.Erzincan ve  Diyarbakır'da "uçuş hekimi" olarak 3,5 yıl görev yaptı. Genel cerrah olmasının ardından, 1955 yılında ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı için ABD'ne gitti. Columbia Üniversitesi'nde aldığı eğitimden sonra 1959 yılında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olarak Türkiye'ye döndü. 1961'de GATA'da ilk kez kurulan Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinin başına getirildi. 1962'den 1963'e kadar Harvard ve Columbia Üniversitelierinde görev yaptı. 1968 yılında yeniden Columbia ve Southern California Üniversitelerinde "el cerrahisi" eğitimi almak üzere görevlendirildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Ankara ve Gazi Üniversiteleri Senato ve Üniversitelerarası kurul üyeliği, Kazaları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Ankara, Antalya ve Gazi Üniversiteleri Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim dalı başkanlıkları, Birleşmiş Milletler, 1981 Sakatlar Yılı teknik yönetmenliği, Dünya Sağlık Örgütü danışmanlığı, Sağlık Bakanlığı danışmanlığı gibi görevlerde bulundu. Rıdvan Ege, 111 kitap, 316 araştırma ve çalışma yayınladı. Türkçe dışında yayımlanan iki derginin sahibi ve editörü, iki derginin de editörlerinden olmasının yanı sıra, College of İnternational Surgery, IFSSH (Uluslararası El Cerrahisi Dernekleri Federasyonu), EFORT (Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Dernekleri Federasyonu) Yönetim Kurulu ve SICOT International Comitee ile Japon El Cerrahi Derneği Onursal üyesidir. MMOT (Akdeniz ve Ortadoğu Ortopedi ve Travmatoloji Birliği) kuruculuuğu ve 12 yıl başkanlığı görevini yürüten Ege, 8 yıl süreyle de Uluslararası Kazalar ve Trafik Tıbbı Birliği (AATM) Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Rıdvan Ege, 2001 yılında 8. Dünya El ve Üst Ekstremite Cerrahi Kongresi, 2005'te 23. Dünya Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi Başkanlığı yaptı. Meslek hayatı boyunca ABD, Mısır, Japonya, Nairobi gibi 26 ülkeye konuşmacı olarak davet edildi. Yurt dışında 8 ülkeden birçok madalya, plaket, bilim kurulu onursal üyeliği ödüllendirmeleri alan Dr. Ege, 1999 yılında Ankara'da Ufuk Üniversitesi'ni kurdu. Profesör Rıdvan Ege, kendisi, eşi ve kızı adına Ankara ve İzmir'de Anaokulu, İlkokul ve Anadolu Liseleri yaptırdı ve Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na bağışladı. Başkanı olduğu Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı'nın girişimiyle kurulan Dr. Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ufuk Üniversitesi'ne bağlandı. Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı ve Türkiye Sakatların Rehabilitasyonu Vakfı, Türkiye Ortopedi ve Travmatoloji Derneği, Türk El Cerrahisi Derneği, Türk Modern Cerrahi Araştırma ve Eğitim Derneği gibi Sivil Toplum Kuruluşlarının kurucusu ve başkanı olan Ege, Trafik Güvenliği Yılı Bilimsel Kurul Başkanı olarak birçok ilde çeşitli etkinliklerde bulundu. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi; Dr. Rıdvan Ege Teşvik Ödülü adıyla başarılı ortopedistlere ödül vermektedir. Prof. Dr. Rıdvan Ege, 8 Haziran 2017'de Ankara'da vefat etti. Cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedildi
  • 2017 - Glenne Headly, Amerikalı oyuncu (d. 1955)

  • 2018 - Anthony Michael Bourdain (25 Haziran 1956; New York, Amerika Birleşik Devletleri - 8 Haziran 2018, Fransa), Amerikalı yazar ve New York'taki Brasserie Les Halles'ın baş şefiydi. Yemeğe olan düşkünlüğü genç yaşta ailesi ile Fransa'ya yaptığı bir gezi ile başladı. Bir istiridye teknesinde ilk defa istiridyeyi tattı ve o günden sonra iyi veya kötü değişik tatlar bulmak amacıyla dünyayı dolaştı. 2005'te Travel Channel adlı TV kanalında "No Reservations" adlı bir TV dizisi üretti.
  • 2018 - Eunice Gayson, İngiliz oyuncu (d. 1928)
  • 2020 - Manuel Felguérez, Meksikalı soyut sanatçı (d. 1928)
  • 2020 - Bonnie Pointer, Amerikalı siyahi kadın şarkıcı (d. 1950)

  •     Kaynak:https://tr.wikipedia.org/ - onurvakfi.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder