20 Ağustos 2022 Cumartesi

KISA KISA GÜNDEM (20 AĞUSTOS 2022)

 


1) Çekya'da “Açlık Taşları” ortaya çıktı (Evrensel)

Çek Cumhuriyeti'nde Elbe Nehri'nin sularının çekilmesiyle beraber 1616 yılından kalma "Açlık Taşları" ortaya çıktı: "Beni görüyorsan ağla."

Çek Cumhuriyeti'nden başlayıp Almanya'ya kadar uzanan Elbe Nehri'nin kıyısında ortaya çıkan "Açlık Taşları" (Hunger Stones) Avrupa'daki kuraklığın ciddiyetini gözler önüne seriyor. Decin kentindeki nehir yatağında suların çekilmesiyle geçmişi 1616 yılına dayanan bir taşın üzerinde Almanca yazılan “Wenn du mich siehst, dann weine” (Beni görüyorsan ağla) ifadesi ortaya çıktı. Bu taşlar, gelecek nesillere, su tekrar bu seviyeye düşerse kıtlıkla ilgili zorluklara katlanmak zorunda kalacakları konusunda bir uyarı olarak su seviyesini işaretlemek için geçmişte yaşanan kuraklık sırasında nehre gömüldü.

2) AKP’li eski vekilin kardeşine özel yol ve elektrik hattı (Sevim Dabağ-Evrensel)

AKP Gümüşhane Eski Milletvekili Sabri Varan'ın müteahhit kardeşine, özel elektrik hattı çekildiği ve yol yapıldığı iddia ediliyor. Mevcut hat ve yol varken yenisinin yapılasına köylüler tepkili. (https://www.evrensel.net/haber/468459/akpli-eski-vekilin-kardesine-ozel-yol-ve-elektrik-hatti)

3) Fişleme ve ihbar merkezi CİMER (Kayhan AYHAN-BİRGÜN)

Sosyal medya paylaşımları, kişisel husumet gibi pek çok nedenden CİMER'e yapılan şikâyetler artıyor. Avukatlar, soruşturma ve davalara yol açan CİMER şikâyetlerinin ihbar ve fişleme sistemi olarak ön plana çıktığını söylüyor.(https://www.birgun.net/haber/fisleme-ve-ihbar-merkezi-cimer-399741)

4) Reklama 6 ayda 748 milyon TL (Mustafa Bildircin-BİRGÜN)

Türk Hava Yolları, Ocak-Haziran 2022’de 748 milyon TL’lik rekor reklam harcamasına imza attı. Türk Hava Yolları’nın Bu yılın ilk yarısındaki reklam harcaması, 2021 yılının aynı dönemine oranla yüzde 186 arttı.(https://www.birgun.net/haber/reklama-6-ayda-748-milyon-tl-399738)

5) 210 milyon TL’ye meydan (Mustafa Bildircin-BİRGÜN)

Haziran 2022 itibarıyla 3,5 milyar TL’lik Hazine borcu bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit’e yaptırılacak meydan için 209,4 milyon TL’lik sözleşme imzaladı.(https://www.birgun.net/haber/210-milyon-tl-ye-meydan-399748)

6) Yolu yine Beşli Çete onaracak (İsmail Arı-Birgün)

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği “Tem otoyolu ile bağlantı yollarının büyük onarım” ihalesi de Beşli Çete’den Kolin İnşaat’a gitti. Kamunun kasasından, Kolin İnşaat’a 394 milyon TL ödenecek. Milyonlarca liralık bir ihale daha kamuoyunda Beşli Çete olarak bilinen şirketler arasında yer alan Kolin İnşaat’a gitti. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Karayolları Genel Müdürlüğü 11 Ağustos’ta “Babaeski Kavşağı - Saray Kavşağı Arası Tem Otoyolu ve Bağlantı Yollarında Üstyapı İyileştirilmesi ve Büyük Onarım İnşaatı” adı altına bir ihale düzenledi. Belli istekliler arasında düzenlenen ihaleyi 394 milyon 310 bin TL teklif veren Kolin İnşaat’ın aldığı bildirildi.Kolin İnşaat kamudan çok sayıda devasa projenin de ihalesini aldı. Şirket son 10 yılda 28 milyar TL değerinde 54 ayrı ihale aldı. Şirketin en fazla ihale aldığı kurumlarında başında da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü geliyor. Kolin İnşaat, AKP’yle birlikte büyüyen, ‘ilgi alanları’ genişleyen, ihalelerin vazgeçilmez ismi olan ve yağma projeleriyle doğayı katleden şirketler sıralamasında başı çekiyor. Dünya Bankası'nın 1990-2020 yılları arasında en çok ihale alan şirketler listesinde Türkiye’den beş şirket ilk 10'da yer alıyor. Limak, dünyada en çok altyapı yatırımı ihalesi alan 2’nci şirket olurken, Cengiz 4, Kolin 5, Kalyon 6 ve MNG 7’nci sırada bulunuyor.(LİMAK DA KAPTI) Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü de (TEİAŞ) Beşli Çete’deki bir değer şirket olan Limak İnşaat’a ihale verdi. TEİAŞ, 6 Temmuz’da Yusufeli Hidroelektrik Santralı için tünel yapılacağı belirterek bir ihale düzenledi. Ardan ihalenin 3 milyon 670 bin TL’ye Limak İnşaat’a verildiği açıklandı. İhale yine Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale yöntemi ihaleyi istediğine verme yöntemi olarak da adlandırılıyor.

7) Üniversite öğrenim ücretleri konusunda emsal karar: En fazla yüzde 79.60 zam (BİRGÜN)

Bakırköy 6'ncı Tüketici Mahkemesi tarafından alınan emsal niteliğinde karar ile Beylikdüzü'nde bulunan özel bir üniversitenin en fazla yüzde 79.60 zam yapabileceği belirtildi. Avukat Murat Bostan "Bununla da yetinmeyeceğiz. Yüzde 5-10 gibi okulların da taahhüt ettiği oranlar üzerinden esas davamızı açacağız" dedi.(https://www.birgun.net/haber/universite-ogrenim-ucretleri-konusunda-emsal-karar-en-fazla-yuzde-79-60-zam-399770)

8)Erdoğan 'gaz' müjdesi vermişti: Konutta 10 kez, sanayide 14 kez zamlandı! (Sarp Sağkal-Cumhuriyet)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faturaların düşeceği vaadiyle duyurduğu “doğalgaz müjdesinin” üzerinden iki yıl geçti. Bu sürede konut faturaları, 10 kez yapılan zamla 2.5 kattan fazla artarken sanayideki artış 14 zamla 7.5 katı buldu.(https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/erdogan-gaz-mujdesi-vermisti-konutta-10-kez-sanayide-14-kez-zamlandi-1971684)

9) MHP'li Kütahya Belediyesi'nin 'vazo' ihalesine katılım olmadı (Cumhuriyet)

MHP'li Kütahya Belediyesi, kentin ortasına inşa etmeyi düşündüğü 45 milyon TL'lik vazo şeklindeki kule için ihaleye çıktı. "Kütahya'ya gezmeye gelinmesi için davetkâr olacağı” savunmasını yapılan vazo kule için yapılan ihaleye kimsenin katılmadığı ortaya çıktı.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/mhpli-kutahya-belediyesinin-vazo-ihalesine-katilim-olmadi-1971769)

10) 58 milyon avroya yapılan havaalanı için 206,6 milyon avro ödenecek (SOL)

CHP'li Atila Sertel, Kütahya'daki Zafer Havalimanı için verilen garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1'ine dahi ulaşılamadığını açıkladı. 
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHİM) bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında Kütahya'daki Zafer Havalimanı için yolcu garantisi nedeniyle bugüne kadar ödenen toplam tutarı ve sözleşme bitimine kadar ödenmesi öngörülen meblağı sordu. DHMİ tarafından verilen yazılı yanıtı aktaran Sertel, "firmanın 1 koyup 4 aldığını" söyledi.('Hazine'den milyonlar aktarılacak') Sertal, gelen yanıt sonrasında ortaya çıkan tabloyu açıkladı: "52 milyon 818 bin euroya yapılan Zafer Havalimanı’nda garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1’ine dahi ulaşılamadı. Yani sapma yüzde 98-99. Zafer Havalimanı için sözleşme süresi 29 yıl 11 ay. Bu şirket yatırdığı parayı 52 milyon 818 bin euroyu 9 yıl içerisinde tahsil etti. Şimdi tam 20 yıl boyunca Zafer Havalimanı’nı yapan ve işleten şirket oradan yolcu uçsa da uçmasa da uçak inse de inmese de parasını alacak. Hazine’den milyon eurolar akıtılacak. 52,8 milyon euroya yapılan Zafer Havalimanı için vatandaşlarımızın vergilerinden kesilen paralarla bu şirkete 206,6 milyon euro para ödenecek. Bu havalimanını devlet kendi imkanlarıyla yapsaydı 9 yılda kendini amorti edecekti. Ve öyle de oldu. Havalimanına yatırılan para 9 yılda çıktı. Şimdi bu şirket 20 yıl daha halkımızdan para almaya devam edecek.('Kendi ceplerinden mi ödüyorlar?') Zafer Havalimanı örneğinin tek olmadığını belirten Sertel, garanti ödemeli projeler nedeniyle iktidarı eleştirdi: "Bu kadar öngörüsüz bir şekilde verilen garanti hiçbir yerde yok. İşçiye, memura, asgari ücretliye zam yaparken eli titrerken, yandaş müteahhitlere bu kadar bol kepçe para dağıtan başka iktidar yok. Bir de 'Halkın cebinden para çıkmıyor, devletin cebinden para çıkmıyor' deniliyor. Bu milyon eurolar kimin cebinden çıkıyor? Kendi ceplerinden mi ödüyorlar? Yazıktır, günahtır. Biraz özeleştiri yapın, 'Hata yaptık' deyin. Ama o da yok. Rakamlar ortada olmasına rağmen körü körüne savunmaya devam ediyorlar."
(Derleyen:Mustafa Kırcı)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder