En az 100 bin kişi ev sahibi olma hayali kurarken, konut mağduru oldu. Müteahhit, belediye ve arsa sahibi üçgeninde 21’inci yüzyılın en büyük soygunu yapıldı. Soygunun 1,8 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.
Ağaoğlu’nun İstanbul Çekmeköy’deki projesi de halen bitirilemedi. (Fotoğraf: BirGün)
İktidara yakınlığıyla bilinen, devasa konut ve gökdelen projeleri ile işlerini büyüten Ali Ağaoğlu’ndan Fikret İnan’a kadar kamuoyunun yakından tanıdığı birçok ismin temelini attığı konut projelerini tamamlayamadığı için binlerce yurttaşı mağdur etti. Maket üzerinden ev alıp müteahhitlere yüzbinlerce lira ödeyen, birikimlerini teslim eden yurttaşlar, inşaatlar tamamlanmadığı için yıllardır evlerini teslim alamıyor. Mağdur olanlar seslerini yaptıkları eylemler ile sosyal medyada duyurmaya çalışıyor.
OLMAYAN DAİRE SATILDI
İstanbul’da da en fazla konut mağdurunun olduğu ilçe Esenyurt. İlçedeki konut mağdurları, yaşadıkları mağduriyetten 2014’te göreve gelen ve 2017’de istifa eden eski Esenyurt Belediye Başkanı AKP’li Necmi Kadıoğlu’nu sorumlu tutuyor. İlçedeki kontrolsüz büyümeye göz yumduğu ifade edilen AKP’li Kadıoğlu’nun 5 katlı inşaat izni ve ruhsat verdiği bir konut projesinin 12-13 katlı olarak gösterildiği maketin önünde fotoğrafı da yer alıyor. 5 kat izni verilen, maketinde 12-13 katlı olacağı gösterilen bu konut projesinde, daireler blokların 24 katlı olacağı söylenerek satıldı. Yani yurttaşlara projede olmayan daireler satıldı ve binlerce kişi mağdur edildi. Kadıoğlu döneminde ilçeye yapılan en az 29 büyük konut projesinde usulsüzlük olduğu da iddialar arasında.
AĞAOĞLU MAĞDURLARI
AKP’ye yakınlığıyla bilinen, 17-25 Aralık Operasyonu’nda “yolsuzluk ve rüşvet” suçlamasıyla gözaltına da alınan Ali Ağaoğlu, İstanbul Çekmeköy’deki konut projesini tamamlayamadı, daire alanlar mağdur olduklarını söyledi.
Ağaoğlu İnşaat, 2017 yılında İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde, "Ağaoğlu Çekmeköy Park" adlı bir konut projesi inşa etmeye başladı ve projenin 2020’de tamamlanacağı açıklandı. 6 Ekim 2017’de Projenin tanıtımında konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Bu araziyi 20 küsur sene önce almıştım. Şu anda 150’nin üzerinde kişi para yatırıp sözleşmesini yaptı. Toplam 738 dairemiz var. İddia ediyorum ki bu ay içerisinde bu projenin de satışını tamamlarım” dedi. Ancak proje bir türlü tamamlanamadı. Projeden daire alan çok sayıda yurttaş ise mağdur oldu.
Sosyal medyada Ağaoğlu’nun projesinden daire aldıklarını ve mağdur olduklarını belirten bir yurttaş, “Ağaoğlu Çekmeköy projesinden 2017’nin Kasım’ında topraktan daire satın aldık. 2020’nin Nisan ayında teslim edilecekti. Yıl 2022 halen kaba inşaat, iskelet halinde. Şu an hiç çalışma yok, muhatap alacağımız kimse de yok. Aylardır, belki yıllardır çalışma yok ve ne olacağı belirsiz. Biz her ay kredimizi ödüyoruz, kanımızı çekiyorlar. Ve hiçbir gelişme olmaması, manevi olarak da çökertiyor bizi” ifadelerini kullandı.
İş insanı Fikret İnan’ın sahibi olduğu Fi Yapı da Esenyurt’taki konut projesiyle binlerce yurttaşı mağdur etti. 14 yıl önce ev almak için şirkete binlerce lira ödeyenler mağdur oldu. Fikret İnan’ın yaptığı ve tamamlanamayan Fi Sade projesinin mağdurları Fi Sade Malikleri Platformu’nu kurdu. Platformun Sözcüsü Can Volkan Dökmeci, yıllardır sürdürdükleri mücadeleyi şöyle anlattı: “Doların 1,3 TL olduğu 2009’da Fi Yapı’ya daire almak için 109 bin TL ödedim. 2012’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Esenyurt Belediyesi arasındaki anlaşmazlık sonucu, emsalden fazla kat çıkıldığı gerekçesiyle İBB inşaatı durdurdu. Ruhsatlar iptal edildi, inşaat mühürlendi. 2015’te darbe girişiminden sonra, şirkete FETÖ bağlantısı nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) el koydu. Gerekçe, Fi Yapı’nın FETÖ şirketine daire satmasıydı. Şirketin sahibi Fikret İnan o dönem tutuklandı, sonra serbest bırakıldı, aldı TMSF İnan’a şirketi iade etti.
Şirketini geri alan İnan, bizim binlerce lira ödediğimiz ve yarım kalan konut projesindeki kapı, pencere gibi malzemeleri söktü, sattı. Bu şekilde yüzde 70’lerde olan inşaat oranı malzemeler sökülünce, yüzde 55’lere kadar geriledi. Biz bu duruma itiraz ettikçe, sesimizi duyurdukça Fikret İnan bizleri tehdit ediyor. Hatta bize destek olan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’yi bile tehdit etti. Bu projeden daire alan 3 bin 200 kişi, aileleri dâhil ettiğimizde yaklaşık 10 bin kişi mağdur durumda. Birçok kişi daire parasının yüzde 80’ini peşin ödemişti. Yabancı mağdurlar da var. Projenin 400’e yakın da yabancı daire sahibi mağduru var.”
GÜL İLE AÇILIŞLARA KATILDI
Fi Yapı’nın projesinden ev almaya karar verdiğinde şirkete güvendiğini belirten Dökmeci, “Fikret İnan, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde, Gül ile açılışlara katılıyordu. Beşiktaş’ın stadına Fi Yapı ismi verildiği bir dönem. Depremzedelere ev vereceğim dedi. Güçlü bir profil sergiledi” dedi.
Bulut İnşaat isimli şirkete 2012 yılında 1+1 daire almak için 57 bin TL ödeyen Ziynet Dırak ise bir başka konut mağduru. Maket üzerinden ev aldığını, inşaatın temelinin atıldığını da görünce şirkete güvendiğini anlatan Dırak, “2013’ün 10’uncu ayında evimizi teslim edeceklerdi. Sonra bir baktık 2014 oldu, ‘ruhsat alamıyoruz’ dediler ama ufak ufak inşaat sürdü. Sonra ‘belediye ruhsat vermedi’ dediler. 2016’da müteahhit metrekare başı bin TL talep etti bizden. Biz buna itiraz ettik. Proje yarım kaldı ve bizim müteahhit Temel Bulut şimdi cezaevinde. Açtığımız dava sürüyor. Aradan 10 yıl geçti ama dava sonuçlanmadı. Benim gibi 720 kişi aynı projeden dolayı mağdur daire almak isteğim projeden” diye konuştu.
1,8 MİLYAR DOLARLIK VURGUN
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzeçebi de konut mağdurlarının düzenlediği eylem ve basın açıklamalarına katılıp destek veriyor. BirGün’ün sorularını yanıtlayan CHP’li Hamzeçebi, ülke genelinde yaklaşık 100 bin konut mağduru olduğunu, aileler de dâhil edildiğinde konut mağdurlarının sayısının yarım milyona ulaştığını söyledi. En fazla konut mağdurunun Esenyurt’ta olduğunu belirten Hamzeçebi, “Sorunun asıl kaynağı tüketiciyi koruyan kanunların layıkıyla uygulanmaması. Müteahhit, belediye ve arsa sahipleri 21’inci yüzyılın en büyük soygununu, dolandırıcılığını yaptı. Ülkede konut mağdurlarının müteahhitlere ödediği para 1,8 milyar dolar” dedi. Devletin üzerine düşeni yapmadığının altını çize Hamzaçebi konut dolandırıcılığını örneklerle anlattı: “Esenyurt’ta bir müteahhit güzel bir ofis tutup döşüyor. Ofise Cumhurbaşkanı’nın, bakanların resmini asıyor, ortaya bir maket koyuyor. Maketin başında dönemin AKP’li Esenyurt Belediye Başkanı poz veriyor. Bir belediye başkanı böyle bir ofiste, müteahhitle poz veriyorsa bu ne anlama gelir? Bu projenin arkasında belediye var proje güvenilir mesajı veriliyor bu şekilde. Poz verdiği makette binalar 12-13 katlı. Ancak ruhsat 5 kat için verilmiş. Daireler binalar 24 katıymış gibi satılmış. Yani olmayan daireler satılmış. Çok sayıda örnek var bunun gibi.
DEVLET GÖREVİNİ YAPMADI
CHP grubu adına araştırma önergesi verdim. Belediye, arsa sahibi ve müteahhit tarafından yapılan yüzyılın en büyük soygunu dedim. MASAK’a para aklama şüphesiyle soruşma açılması talebinde bulundum, soruşturma devam ediyor. Soru önergeleri verdim. En son 11 Aralık’ta Fi Yapı’nın mağdurlarına destek vermeye gittim. Fi Yapı’nın sahibi de beni savcılığa vermiş. Sonuçta evet, devlet üzerine düşen görevi yapmamış. Maket üzerinden daire satılması da kesinlikle yanlış. Vatandaşın eksiği var ama sorumluluk devletin. Devlet görevini yerine getirmemiş.”
***
‘DÜNYA KADAR PARA ÖDEDİK’
Ağaoğlu’nun projesinden satın aldığı dairesinin teslim edilmediğini belirten bir başka yurttaş ise yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı: “2017’de kredi çekip almış olduğumuz daire 1 yıl içinde sözde teslim edilecekti. Fakat 5 yıl oldu halen daha yapılacak. Muhatap alabilecek kimse de yok. Dünya kadar para ödedik ve ödemeye devam ediyoruz. En azından bir bilgi verin. Telefonları bile açmıyorlar. Satarken böyle değildiniz. Gayet ilgili ve alakalı davranıyordunuz.”
***
10 GÜNDE 8 BİN BAŞVURU
Orta gelirlilere yönelik "Yeni Evim Konut Finansman Programı"na ilk 10 günde başvuran kişi sayısının 8 bin 27’de kaldığı görüldü. Program kapsamında 81 il üç bölgeye ayrılmıştı. En fazla talebin olduğu şehir olan İstanbul’u kapsayan birinci bölgede bin 859 başvuru ile yapıldı.
***
BELEDİYELER BUNLARA GÖZ YUMUYOR
Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Sözcüsü Fahri Kaygu ise sorunun yarım kalan konutlar olmadığını, dolandırıcılık olduğunu belirtiyor. Sadece Esenyurt’ta 30 bin konut mağduru bulunduğunu ifade eden Kaygu, “Esenyurt’ta, Fikirtepe’de, ülkenin birçok noktasında binlerce kişi konut mağduru. Müteahhit firmalar maketler üzerinden konut pazarladı. Konutlar belli oranlarda yapıldı. Sonra bir kısmında arazi sahipleri dava açtı, kiminde sözleşmeler feshedildi. Kimilerinde inşaatlar paravan şirketlere devredildi. Bazı projelerde mafya gelip projelere çöktü. Birçok projede satılan konutlar tekrar tekrar satılmış. Konut mağdurlarının açtığı ve devam eden çok sayıda dava bulunuyor” dedi.
Fi Yapı Esenyurt Projesi de çok sayıda kişiyi mağdur etti. (Fotoğraf: BirGün)
Kaygu kendi konut mağduru olma hikâyesini de şöyle anlattı: “Esenyurt’ta daire almıştım. 2011’de dolandırıldığımı anladım. Ev aldığım projeye belediye 4 kat olacak şekilde ruhsat vermiş. Ancak müteahhit 14 katlı maket yapmış. Belediye müteahhite bunu neden yapıyorsun diye sormuyor. Bizi dolandıran müteahhitlerin avukatlığını, Beylikdüzü ve Büyükçekmece AKP ilçe başkanlığını yapan, belediye başkan adayı olup seçilemeyen avukat Celal Babayiğit yapıyor. Belediye, arsa sahibi ve müteahhit üçgeninde yüz yılın soygunu yapıldı Esenyurt’ta. Konut dolandırıcılığına maalesef belediyeler de göz yumuyor. Bizim mağduriyetimiz konutların yarım kalması nedeniyle değil. Bizler dolandırıldık."
İsmail Arı / BİRGÜN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder