17 Mart 2023 Cuma

KISA KISA GÜNDEM ... (17 MART 2023)

 


Bakan Koca'nın 'hizmete açtık' dediği hastane bomboş, yataklar dışarda (SOL)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün 'tüm imkânlarıyla hizmet verdiğini' söylediği Samandağ Devlet Hastanesi terk edilmiş durumda.

Hatay'da bulunan Samandağ Devlet Hastanesi 20 Şubat’ta gerçekleşen ve zemininde çatlaklar oluşturan 6,4’lük depremin ardından tahliye edildi. Aradan geçen üç haftanın ardından Bakan Koca, “Samandağ Devlet Hastanesi, 116’sı doktor olmak üzere 755 personeli, 42 polikliniği, 160 yatak kapasitesi, 5 ameliyathanesi, 22 diyaliz yatağı, diş polikliniğiyle hizmetlerini sürdürüyor” açıklaması yaptı.(Hastane yatakları dışarda)  Cumhuriyet'ten Rıfat Kırcı'nın haberine göre, henüz 6 ay önce yani geçen Ekim ayında hasta kabulüne başlayan hastanenin durumu içler acısı. Depremzedeler için sahra hastaneleri kurulurken Samandağ Devlet Hastanesi kullanılamıyor. Açılışından önce '6 küvöz ünitesi olacağı belirtilen hastanede küvözlerden birisi hastanenin dış kapısının önüne konmuş. Kentte sadece Samandağ ilçesinde bile on binlerce yaralı olmasına karşın acil girişinin ışıkları yanmıyor. Hasta yatakları çöp konteynerlerinin yanına bırakılmış. Koridorlar ise boş ve terk edilmiş  halde. (AKP’li müteahhit yaptı) Samandağ Devlet Hastanesi’nin yapım işi ihalesi AKP Elazığ İl Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tetik’in abisi Yılmaz Tetik’e verilmişti. 5 Mart 2018 tarihinde 48 milyon 668 bin TL’ye ihale imzalanmıştı. Hastane Yılmaz Tetik’in yönetim kurulu başkanı olduğu M.Y.S Yol Yapı Madencilik şirketi tarafından yapıldı. Ancak hastane internet sitelerinde Mustafa Tetik’in sahibi olduğu ve yönetim kurulu başkanlığını Yılmaz Tetik’in yaptığı Tetiş Yapı İnşaat firmasının projeleri arasında gösteriliyor. Öte yandan AKP’li Mustafa Tetik deprem sonrası yapılan 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına 6 milyon TL bağışlayacağını duyurmuştu.

Depremzede çocukların oyun çadırı kapatıldı, çocuklar 'hırsızlık'la suçlandı(SOL)
Pazarcık'ta çocuklara psiko-sosyal destek vermek için kurulan oyun çadırı 3 gün kapatıldı. Görevli psikolog çocukları 'hırsızlık yapmakla' suçladı.

Depremin merkez üssü Maraş Pazarcık'taki Fatih Mahallesi’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir psikolog, “hırsızlık” yapıldığı iddiasıyla çocuklara psiko-sosyal destek vermek için kurulan oyun çadırını 3 gün kapalı tutma kararı aldı. Suriyeli çocukların “hırsızlık” yaptığını öne süren psikolog, iddialara göre “Sizi cezalandıracağım” diyerek çocuklara bağırdı. Mezopotamya Ajansı'ndan Rukiye Adıgüzel'in haberine göre, bir depremzede, psiko-sosyal destek için bölgeye gönderilen görevlinin çocuklara bağırdığını ve “hırsızlıkla” itham ettiğini söyledi. Psikologun tavrından duyduğu rahatsızlığı dillendiren depremzede, “Psikolojileri düzelsin diye kurulmuş olan bu çadırdaki yaklaşımlar çocukların psikolojisini daha çok bozuyor” dedi. “Çocuklar orada nasıl zaman geçirsin?” diye soran depremzede, artık çocuklarını eğitim ve oyun çadırlarına göndermek istemediğini söyledi.

Sel felaketinin ardından: Dere ıslahı yapmayan belediye borç alıp Taliban'a göndermiş (SOL)

Sel nedeniyle yurttaşların yaşamını yitirdiği Şanlıurfa'da AKP'li Büyükşehir Belediyesi'nin dere ıslahı yapmak yerine Japonya'dan borç alıp parayı Taliban'a yolladığı ortaya çıktı.

On binlerce insanın hayatını kaybedip milyonlarca kişinin zorlu koşullarda yaşamaya mecbur kaldığı deprem bölgesi Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel meydana geldi. 15 kişinin hayatını kaybettiği selin ardından AKP'li Şanlıurfa Belediyesi ise "Yakın geçmişimizde yaşanan en büyük sel felaketi ile karşı karşıyayız. Metrekareye yağan 170 kilogram yağışla birlikte 65 yıldır görülmeyen bir afet geçirdik" açıklamasında bulundu. Belediyenin açıklamasının aksine tedbirsizliğin can aldığı bir kez daha gözler önüne serildi.Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, IRAP raporunun ardından dere ıslahı dahi yapılmadığını, ölümlerin nasıl göz göre göre geldiğini anlattı. ('Taliban’a para gönderilmiş')  Murat Ağırel, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Şanlıurfa'da ölümlerin nasıl göz göre göre geldiğini anlattı. "Dere ıslahı yapmak yerine Japonya’dan borç alarak Taliban’a para gönderen Şanlıurfa Belediyesi’ni anlatayım" diyen Ağırel'in açıklaması şu şekilde: "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi sel felaketi ile ilgili paylaşımında şunları yazdı: 'Yakın geçmişimizde yaşanan en büyük sel felaketi ile karşı karşıyayız. Metrekareye yağan 170 kilogram yağışla birlikte 65 yıldır görülmeyen bir afet geçirdik.' Yani depreme 'Asrın Felaketi' diyen partinin yönettiği belediye sele, 'Yarım Asırlık Felaket' demişler. Gerçekten öyle mi? Oysaki 2021 yılında AFAD ve Şanlıurfa valiliğinin ortaklaşa düzenlediği IRAP var. Yani İl Afet Risk Azaltma Planı… Madde madde yaşanacakları yazılmış raporda. Mesela sel felaketi bölümünü inceleyelim… Taşkın olacak dereleri ilçeler dahil yazmışlar. İl merkezi için hangi derelerden bahsediliyor raporda? Cavşak, Karakoyun, Akpınar derelerinden bahsediliyor ve sel olacak yerler derecelendiriliyor. Peki yağan yağmurlarda hangi dereler taştı? Cavşak, Karakoyun ve Akpınar… Peki, taşan dererler için ne deniyor biliyor musunuz? Yer teslimi yapılmayan yerlerde ıslah çalışması yapılamamış. Hatta yapım ihalesi yapıldığı halde yer teslimi yapılmadığından ihaleler iptal edilmiş! Başka ne denmiş? Büyük projelerin finanse edilmesindeki sorunlar, ödenek yetersizliği, yağmur ve kanalizasyon sistemlerinin geliştirilmemesi, taşkın olacak yerlerin imara açılmış olması, derelerin temizliğinin yapılmaması gibi sebepler var. Başka ne tespitler yapılmış? Hoca kılıklı soytarı çıkar kırmızı çizgi kanun değişmediği için tanrı cezalandırıyor der, yöneticisi çıkar yarım yüzyılın felaketi der ama gerçek iş bilmezliktir. Rapor kapı gibi hazırlanmış. Ölümler göz göre göre gelmiş. Dahası da var. Dere ıslahı için para bulunamadığı yazan raporun aksine Şanlıurfa Belediyesi Japonya’dan borç para almış. Ama bunu dere ıslahında kullanmak yerine Taliban’a göndermiş." (https://twitter.com/muratagirel/status/1636081885913792514)

EYT işlemlerinde AKP'liler için özel birim: 'VİP hizmeti'(SOL)

SGK'de iktidara yakın kişilerin emeklilik işlemlerinin hızla tamamlanması için özel bir birim kurulduğu, SGK emekçilerinin de bu birime 'VİP' adını verdiği belirtiliyor. SGK emekçileri, geçim zorluğu çeken ve emekli olmak için borçlanan yurttaşların işlemlerini vicdani sorumluluk gereği de tamamlamak için var güçleriyle çalıştıklarını daha önce ANKA Haber Ajansı’na aktarmıştı. Ancak son paylaşılan bilgiye göre, SGK’de emeklilik işlemleri için özel bir birim kuruldu. Bu birimde çalışan personel için özel bir oda tahsis edildi. SGK emekçilerinin “VİP” olarak tanımladıkları bu alanda ise sadece Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve TBMM’den özetle iktidara yakın kişilerden gelecek emeklilik başvurularının hızla sonuçlandırılmasına başlandı. Hatta bu birimde SGK’de çalışan personelin kendi emeklilik işlemlerinin dahi yapılmasına izin verilmiyor.

İbrahim Tatlıses bir kez daha AKP'den aday olma yolunda (SOL)

Daha önce dört kez AKP’den milletvekili aday adayı olan İbrahim Tatlıses, bu seçimde de şansını deneyeceğinin sinyalini verdi. Odatv’ye konuşan Tatlıses, “Daha bir hafta var. Açıklamamı göreceksiniz” dedi. Tatlıses, 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na iki kez seçim kaybeden Binali Yıldırım için düzenlediği destek toplantısında “Tayyip Erdoğan için ölürüm” demişti.

Osmaniye'deki depremzede çadırları arazi 'MHP il başkanına ait' denilerek taşınmak isteniyor (SOL-Osmaniye)

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Osmaniye'de kurduğu çadırlarda kalan depremzedeler, çadırların yanındaki arazinin MHP İl Başkanına ait olduğu gerekçesiyle tahliye edilmek isteniyor. Osmaniye'de depremde en çok yıkımın yaşandığı İstasyon Mahallesi'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce kurulan çadır kentin yeri Valilik tarafından bir kez daha değiştirilmek isteniyor. Gerekçe ise Osmaniye MHP İl Başkanı Yusuf Çomu'nun çadırların bulunduğu arazinin yanındaki boş arazinin sahibi olması. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deprem sonrası kurduğu çadırlar, Osmaniye'deki ilk yerinden okul bahçesi olduğu ve okullar açılacağı için kaldırılmıştı.  Valilik 30'a yakın çadırın taşınması için şimdiki araziyi göstermiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının desteği ile İstasyon Mahallesi'ndeki bu boş araziye kurulan çadırlara ise depremzedeler yerleştirilmişti. Ancak bu süre zarfında araziye İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce getirilen banyo, tuvalet ve yemekhanenin kurulmasına da izin verilmemişti. Şimdi de depremzedeler çadırların bulunduğu alanın yanındaki arazinin şahsi sahibi olduğu belirtilen MHP İl Başkanı Çomu'nun isteği üzerine yerlerinden edilmek isteniyor. MHP'li başkan Çomu'nun daha önce de il emniyet müdürü ile birlikte çadırların bulunduğu alana gelip çadırların sökülmesi için baskı yaptığı belirtiliyor. Depremin ardından ilan edilen OHAL'e rağmen depremzedelere MHP'li başkanın "şahsi arazisi" olduğu gerekçesiyle yerlerini değiştirmeleri baskısı bugün de devam etti. soL'un edindiği bilgiye göre depremzedelere önce hasarlı bir düğün salonu yer olarak gösterildi, şimdi de Vali çadırlardaki depremzedeleri başka bir yere geçmeleri için ikna etmeye çalışıyor. Depremzedeler ise konteynerler gelene kadar bulundukları arazide bir ay daha kalmak istiyorlar. Çadırların sökülmesi durumunda belediye tarafından bu alana Ramazan çadırı kurulmak istendiği de iddialar arasında.

Bakanlık imar kararı ile kaçak kafeleri yasal hale getirdi (SOL)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yıkım kararı aldığı Üsküdar Salacak'taki kaçak kafeler, AKP’li Üsküdar Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı imar planı ile yasal hale getirildi. Söz konusu kafelerin 2019 yılında da imar affından faydalandığı ortaya çıktı. İmar planındaki değişikliğe ilişkin sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, “İmar Barışı’ndan yararlanarak yapı kayıt belgesi alan bu yapılar afet anında da vatandaşlarımızın can güvenliği için risk teşkil etmektedir. Bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı gereken yargı sürecini başlatacağımızı İstanbulluların bilgisine saygıyla sunarım” ifadelerini kullandı.

70 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi Kızılay'ın şube başkanı çıktı (SOL)


Adıyaman Başsavcılığı'nın Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında 70 kişinin hayatını kaybettiği Süeda Kent Sitesi’nin müteahhidi Mehmet Murat Bulut gözaltına alındı. Bulut, işlemlerinin ardından sevk edildiği nöbetçi hakimlikçe tutuklandıArtı Gerçek'te yer alan habere göre Bulut’un Kızılay’ın Adıyaman şube başkanı olduğu ortaya çıktı. Kızılay’ın internet sitesinde Adıyaman Şube Başkanı olarak hala Mehmet Murat Bulut'un ismi yer alıyor.

Bakanlara 'liste başı' koruması: 'Akar Kayseri'den, Koca Hatay'dan aday olacak'(SOL)

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine 58 gün kala AKP'de milletvekili listeleri üzerindeki çalışmalar da hızlandı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesindeki 11 bakanın, deprem bölgesindeki iller ve büyükşehir listelerinin birinci sıralarından aday gösterilmesi gündemde.  Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Hatay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Kayseri, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Ankara birinci sıradan aday yapılabileceği konuşuluyor. Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Gaziantep 1. sıradan aday gösterilebileceği; eski Bakan Lütfi Elvan’ın ise yeniden aday olmayabileceği ifade ediliyor.(Akar'ın 'sağ kolu' istifa etti) AKP'li 26 il başkanı istifalarını sunarak milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulundu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “sağ kolu” olarak bilinen Özel Kalem Müdürü Tuğgeneral Remzi Albasan da AKP'den adaylık için emekliye ayrılarak TSK’daki görevini bıraktı. Partilerin yapacakları ittifak protokollerini 24 Mart’a kadar YSK’ya teslim etmesi gerekiyor.

Fransa'da hükümet Meclis'i devre dışı bırakarak emeklilik yasasını geçirdi, halk sokakta (SOL)

Fransa'da hükümet emeklilik yaşını 64'e çıkaran yasa teklifini Meclis'i devre dışı bırakarak yürürlüğe soktu. Halk ülke genelinde sokağa çıkarken hükümet gensoru riskiyle karşı karşıya.(https://haber.sol.org.tr/haber/fransada-hukumet-meclisi-devre-disi-birakarak-emeklilik-yasasini-gecirdi-halk-sokakta-368984)

Son Dakika... Kentsel dönüşüm destek paketi açıklandı (Cumhuriyet)

Son dakika haberleri... Hazine ve Maliye Bakanlığı, kentsel dönüşüme yönelik destek paketini duyurdu. Pakette 12 ay ödemesiz toplam 48 ay vadeli finansman sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, finansman paketi kapsamında kişi başı 1 milyon 250 bin TL'ye kadar finansan imkânı sunulacak. Finansman maliyetinin 840 baz puana kadar kısmını Hazine karşılayacak. Kentsel dönüşüm sürecinde konut üreticisi firmalara da destek sağlanacak. Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında şu ana kadar uygulanan tazmin oranı bu paket özelinde yüzde 7'den yüzde 9'a çıkarılacak.(12 AY ÖDEMESİZ KREDİ) Finansman paketi ile 12 ay ödemesiz toplam 48 ay vade ile 250 milyon TL'ye kadar finansan imkânı sunulacak. Bu kapsamda 50 milyar TL kefalet limiti kullanıma açıldı.

İstanbul ve 4 ildeki icra müdürlüklerinde 'ihale' operasyonu: 60 kişi gözaltında (Cumhuriyet)

İstanbul ve 4 ildeki icra müdürlüklerinde, taşınmaz satışı ihalelerine katılmak isteyen kişileri tehditle vazgeçirerek, anlaşmalı kişilerin kazanmasını sağlayıp haksız kazanç elde ettikleri belirlenen 60 kişi gözaltına alındı.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/istanbul-ve-4-ildeki-icra-mudurluklerinde-ihale-operasyonu-60-kisi-gozaltinda-2061931)

2022’de 5,5 milyon tapuya el konuldu (Mustafa Bildircin-BİRGÜN)

İktidar eliyle yaratılan ve önlenemez hale gelen ekonomik kriz, yurttaşın barınma hakkını tehdit eder boyuta ulaştı. 2022 yılında, borçlar nedeniyle toplam 5 milyon 572 bin 805 tapuya e-haciz uygulandığı ortaya çıktı. Müdürlüğün verilerine göre, 2020 yılında 3 milyon 737 bin 827, 2021 yılında 5 milyon 431 bin 29 olan tapuda e-haciz tesis sayısı, 2022 yılında 5 milyon 572 bin 805’e kadar yükseldi. Müdürlüğün e-haciz, terkin ve kamu haczine yönelik istatistiklerinde şu veriler sıralandı: Tapuda e-haciz tesis sayısı: 5 milyon 572 bin 805, Tapuda e-haciz terkin sayısı: 2 milyon 311 bin 741, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından konulan kamu haczi: 635 bin 497 (https://www.birgun.net/haber/2022-de-5-5-milyon-tapuya-el-konuldu-425113)

Ordu'da sahile yakın ilçelerdeki yapı denetimlerinde korkutan sonuç(Evrensel)

Ordu’da sahile yakın üç ilçede yapı denetimlerinde korkutucu sonuçlar çıktı. "2000 yılından önce yapılan binaların Altınordu'da yüzde 70’i, Fatsa'da yüzde 50’si, Ünye'de yüzde 60'ı riskli çıktı.(https://www.evrensel.net/haber/485169/orduda-sahile-yakin-ilcelerdeki-yapi-denetimlerinde-korkutan-sonuc)

(derleyen: mstfkrc)









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder