8 Mart 2023 Çarşamba

KISA KISA GÜNDEM - 8 MART 2023 -

Asrın ihmali! (Mustafa Bildircin-BİRGÜN)


İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki yapı stokuna yönelik depremden 40 gün önce, kritik öneriler içeren rapor hazırlandığı ancak raporun dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Raporda imzası bulunan yetkili, pasif göreve çekildi. (
https://www.birgun.net/haber/asrin-ihmali-423945)

Çocuklar Menzil Cemaati’ne teslim (İsmail Arı-Birgün)


Menzil Cemaati, Adıyaman’daki köyünde 1100 depremzede çocuğun bulunduğunu açıkladı, çocuklara “tekbir işareti” yaptırdığı görüntüleri paylaştı. Menzil şeyhi karşısında ise asker ve polis ‘el pençe divan’ duruyor.(https://www.birgun.net/haber/cocuklar-menzil-cemaati-ne-teslim-423942)

Yargıda yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi: Ağır hasta çocukların annelerinin cezaları ertelenebilecek(Birgün)

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı İcra ve İflas Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifine göre, kanser hastalığı gibi ağır hastalığa yakalanan çocukların hükümlü olarak cezaevinde bulunan annelerinin cezalarının infazı ertelenebilecek.(https://www.birgun.net/haber/yargida-yeni-duzenlemeleri-iceren-kanun-teklifi-agir-hasta-cocuklarin-annelerinin-cezalari-ertelenebilecek-424001)

Yeşilay da arpalık!(İsmail Arı-Birgün)


103 yıl önce kurulan Yeşilay da tıpkı Kızılay gibi AKP’nin arka bahçesi oldu. Sağlık Bakanlığı’nın 291 milyon TL aktardığı Yeşilay’ı Erdoğan’ın kızı, eski TÜGVA müdürü ve çok sayıda AKP’li yönetiyor.

Depremzedelere göndermesi gereken çadırları ve yardım malzemelerini satan Kızılay gündemdeki yerini korurken 103 yıl önce kurulan Yeşilay da iktidarın arka bahçesine dönüştürüldü. Yeşilay’ın da neredeyse tüm yöneticileri tıpkı Kızılay’da olduğu gibi AKP’li veya iktidarla yakın ilişki içerisinde olan isimler. İktidarın Yeşilay’ı bu kadar önemsemesinin nedeni ise milyonlarca liralık bütçesi.Sağlık Bakanlığı’nın 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nun “Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler” başlıklı bölümünde yer alan bilgiye göre, bakanlık kasasında Yeşilay’a 291 milyon 354 bin TL aktarıldı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın son son 8 yılda Yeşilay’a aktardığı toplam para ise tam 844 milyon 984 bin lira olarak açıklandı.

                                                                         ***

AKP’LİLER YÖNETİMDE

Yeşilay'ın yönetiminde bulunan isimler şöyle:

► Esra Albayrak


AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi.

► İlyas Kaya

yesilay-da-arpalik-1133810-1.

AKP’li eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşi.

► Ahmet Kaan

yesilay-da-arpalik-1133811-1.

Önder İmam Hatipliler Derneği’nde genel başkanvekilliği görevini yürütüyor.

► Ülkenur Büke

yesilay-da-arpalik-1133812-1.

2019 yerel seçimlerinde AKP’den Silivri Belediyesi meclis üyeliğine seçildi.

► Salih Çil

yesilay-da-arpalik-1133813-1.

İBB’de çalıştı, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜGVA’da müdürlük yaptı.

► Safa Koçoğlu

yesilay-da-arpalik-1133814-1.

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı. Aile Bakanlığı’nda müşavir olarak çalıştı.

► Faruk Kacır

yesilay-da-arpalik-1133815-1.

AKP döneminde İBB’de yöneticilik yaptı. PTT’de müdürlük yaptı.

► Samet Koca

Bilal Erdoğan’la birlikte Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda yöneticilik yaptı.

► Suna Üstüner

yesilay-da-arpalik-1133816-1.

İçişleri Bakanlığı’nda daire başkanı.

► Harun Mertoğlu

yesilay-da-arpalik-1133817-1.

Saray’a bağlı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’nda (TİHEK) yer alıyor.

► Salih Kaygusuz

yesilay-da-arpalik-1133818-1.

Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü.

                                                                         ***

Milyonlar akıyor

♦ 2015: 15 milyon TL
♦ 2016: 15 milyon 930 bin TL
♦ 2017: 16 milyon 443 bin TL
♦ 2018: 116 milyon 322 bin TL
♦ 2019: 93 milyon 289 bin TL
♦ 2020: 148 milyon 548 bin TL
♦ 2021: 163 milyon 83 bin TL
♦ 2022: 291 milyon 354 bin TL

Toplam: 8 YILDA 844 MİLYON 984 BİN TL

                                                                      ***

Boğaz’da tarihi yapı tahsis edildi

İstanbul Sarayburnu’ndaki tarihi Sepetçiler Kasrı 2011’de Yeşilay’a tahsis edildi. Tarihi yapı Yeşilay Genel Merkezi olarak kullanılıyor.
Öte yandan 2021’de tarihi Sirkeci Garı sahasında bulunan liman bölgesi, Yeşilay’a 49 yıllığına tahsis edildi. Ancak 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları ile Sepetçiler Kasrı’nı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı Hasan Gürsoy’un almak istediği ortaya çıkmıştı.

                                                                        ***

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

Kızılay başkanı yalan söylemiş

Çadır ve yardım malzemelerini satmasıyla ülke gündemine oturan Kızılay’ın Başkanı Kerem Kınık, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada “155 yıldır kamudan katkı almıyoruz. Bağışlarla, uluslararası fonlarla kendi girişimlerimizle bütçemizi oluşturuyoruz” demişti. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın 2022 Yılı Faaliyet Raporu ile Kınık’ın doğru söylemediği ortaya çıktı. Raporda Yer alan bilgilere göre, sadece geçen yıl bakanlık kasasından Kızılay’a yaklaşık 74 milyon TL aktarıldı.

Aile saltanatı kurmuşlar(İsmail Arı-Birgün)

                                            Atalan çiftinin düğününe AKP’li vekil Ravza Kavakçı da katılmıştı.

Sağlık Bakanlığı’nın kasasından her yıl milyonlarca lira aktarılan Yeşilay’ın genel müdürlük koltuğuna Sultan Işık Atalan’dan sonra eşinin oturduğu ortaya çıktı.

Kızılay’ın depremzedelere göndermesi gereken çadır ve yardımları satması büyük bir tepkiye neden olurken Yeşilay’da da durum farksız. Hem 155 yaşındaki Kızılay hem de 103 yaşındaki Yeşilay, liyakatsiz yöneticilerle dolduruldu. İktidarın arka bahçesine dönüştürülen Yeşilay’ın da neredeyse tüm yöneticileri tıpkı Kızılay’da olduğu gibi AKP’li veya iktidarla yakın ilişki içerisinde olan isimler. Yeşilay’ın genel müdürlük kadrosunda yaşananlar ise yok artık dedirtti.

Yeşilay’ın genel müdürlüğünü 2018’den 2020’nin ağustos ayına kadar Sultan Işık Atalan yaptı. Aynı zamandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın derneği olarak bilinen Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) yöneticisi olan Atalan, 2020’nin başında Nurullah Atalan ile evlendi. Çiftin nikahına dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gibi çok sayıda AKP’li katıldı.

Sultan Işık Atalan evliliğinden bir süre sonra, 2020 yılının ağustos ayında maaşlı bir yöneticilik koltuğu olan Yeşilay Genel Müdürlüğü görevini bıraktı. Ancak genel müdürlük koltuğuna kocası Nurullah Atalan’ın oturduğu ortaya çıktı. Halen bu göreve devam eden Atalan ile Yeşilay yetkililerine BirGün ulaştı. Ancak habere dair bir açıklama yapılmadı.

Sağlık Bakanlığı’nın 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nun “Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler” başlıklı bölümünde yer alan bilgiye göre, bakanlık kasasında Yeşilay’a 291 milyon 354 bin TL aktarıldı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın son son 8 yılda Yeşilay’a aktardığı toplam para ise tam 844 milyon 984 bin lira olarak açıklandı.

Yeşilay’ın yönetiminde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi olan Esra Albayrak, AKP’li eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşi olan İlyas Kaya, 2019 yerel seçimlerinde AKP’den Silivri Belediyesi meclis üyeliğine seçilen Ülkenur Büke, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜGVA’da müdürlük yapan Salih Çil gibi çok sayıda yandaş ve bürokrat yer alıyor.

Enkaz kalkmadan Kolin ihaleyi aldı (İsmail Arı-Birgün)

Beşli Çete’den Kolin Holding’in, TEİAŞ’tan deprem felaketinin 5’inci gününde 85 milyon TL’lik ihale aldığı ortaya çıktı. Milyonluk ihale ‘pazarlık’ usulüyle verildi. 

En az 46 bin yurttaşı yaşamdan koparan ve 11 kenti yerle bir eden büyük deprem felaketinin 5’inci gününde, kamuoyunda ‘Beşli Çete’ olarak bilinen şirketler arasında yer alan Kolin’e milyonlarca liralık bir ihale verildiği açığa çıktı.Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü (TEİAŞ), Denizli ve Aydın’daki üç jeotermal enerji santralı için bir ihale düzenledi. İhaleyi Kolin Holding’e bağlı Armin Elektrik İnşaat’ın aldığı açıklandı. Şirket ile TEİAŞ arasında 10 Şubat tarihinde 85 milyon 885 bin TL’lik sözleşme imzalandığı duyuruldu. Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi, uzun yıllardır ‘adrese teslim ihale’ olarak yorumlanıyor.(AKP İLE BÜYÜDÜLER)  Kolin, AKP’yle birlikte büyüyen, ‘ilgi alanları’ genişleyen, ihalelerin vazgeçilmez ismi olan şirketler sıralamasında başı çekiyor. Dünya Bankası’nın 1990-2020 yılları arasında en çok ihale alan şirketler listesinde Türkiye’den beş şirket ilk 10’da yer almış, bunlar arasında Kolin de bulunmuştu. Listeye göre Limak, dünyada en çok altyapı yatırımı ihalesi alan 2’nci şirket olurken, Cengiz 4, Kolin 5, Kalyon 6 ve MNG 7’nci sırada. Öte yandan Armin Elektrik Şirketi, kamudan son 5 yılda 18 ihale kaptı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 420 milyon TL’yi buluyor. Şirketin en fazla ihale aldığı kurumların başında ise TEİAŞ ile TCDD geliyor.

Uyuşturucu bütçesinin sadece 3’te 1’i harcandı (Mustafa Kömüş-BİRGÜN)


Uyuşturucu kullanımı artarken Emniyet’in bağımlılıkla mücadele için ayrılan bütçenin sadece üçte birini kullanarak 310,6 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.(https://www.birgun.net/haber/uyusturucu-butcesinin-sadece-3-te-1-i-harcandi-423971)

CHP’li Yüceer’den 8 Mart raporu: İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığından bu yana en az 603 kadın öldürüldü (Evrensel)

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer 8 Mart raporunda “İstanbul Sözleşmesi’nden imzamızın çekilmesinin ardından en az 603 kadın öldürüldü, 464 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti” dedi.(https://www.evrensel.net/haber/484359/chpli-yuceerden-8-mart-raporu-istanbul-sozlesmesinden-cikildigindan-bu-yana-en-az-603-kadin-olduruldu)

İstanbul’daki toplanma alanlarının yüzde 60’ı artık yok!(Nisa Sude DEMİREL-Evrensel)

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan: “İstanbul afet planında yer alan toplanma alanlarının yüzde 60’ı şu anda mevcut değil, var olan toplanma alanlarının çoğu afet toplanma alanına uygun değil”.İlk müdahalede oldukça yetersiz ve geç kalınan Maraş merkezli depremlerin üzerimden bir ay geçmesine rağmen, hâlâ temiz suya erişim çok zorken, bazı bölgelere ise çadır ya da konteyner ulaşmış değil. Yaşanan yıkıcı deprem akıllara beklenen İstanbul depremini getirdi. 6 Şubat depremi hem hazırlıksızlığı hem de koordinasyonsuzluğu ortaya çıkarırken, beklenen İstanbul depremine dair korkuları artırdı. İstanbul depremine ilişkin yapılması gereken hazırlıkları ve eksiklikleri konuştuğumuz Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan durumun vahametini şöyle özetledi: “İstanbul afet planında yer alan toplanma alanlarının yüzde 60’ı şu anda mevcut değil.” ("TOPLANMA ALANLARI UYGUN NİTELİKTE DEĞİL") Yaşanacak bir depremin ardından ilk sığınılacak yerler deprem toplanma alanları. Fakat son yıllarda birçok afet toplanma alanı ya AVM dikildi ya farklı amaçlar için kullanıldı ya da afet toplanma alanı olmaya uygun değil. AFAD’ın İstanbul için 10 bin ile 20 bin arasında afet toplanma alanı olduğunu söylediğini belirten Kubilay Kaptan “Bu sayıya küçük çocuk parklarını bile dahil ediyorlar. Halbuki buralarının niteliği afet toplanma alanına uygun değil” diyor. Kaptan afet toplanma alanlarının sahip olması gereken özellikleri “Afet toplanma alanları binlerce insana aynı anda yardım götürebilmek için seçilir. Afet toplanma alanı denilen alanlar ya yola yakın, ya çığ riski altında, ya bataklık. Afet toplanma alanları konteynerler, hastaneler kurmaya uygun olmalı. Bunlar da en az bir stadyum büyüklüğünde yaşanabilir” diye anlatıyor.("KAPI KAPI BİLİNÇLENDİRME ZORUNLU") Halihazırda var olan ve işe yarayabilecek toplanma alanlarının da insanlar tarafından bilinmediğini söyleyen Kaptan “Bunların bilinmesi halka bırakılmaz. Merkezi ve yerel kuruluşların iş birliğiyle kapı kapı gezilmesi gerekiyor. Toplanma alanlarının yeri, deprem anında ne yapılması gerektiği anlatılmalı. Deprem çantası sağlanmalı. Bunlar o kadar küçük miktarlara mal olacak şeyler ki” diyor.Türkiye genelinde binaların yüzde 6’sının tamamen göçmesi bekleniyor. Geri kalan binalarda yaşayan insanların deprem sırasında ne yapacağını bilmesinin hayati olduğunun altını çizen Kaptan “Yüzde 6’sı tespit edilerek yıkılması gerek zaten. Fakat insanlara deprem anında ne yapacağının anlatılması, işlevli bir deprem toplanma alanının olması ve insanların yerini bilmesi zorunluluktur” ifadelerini kullanıyor.(KONTEYNER YOK, GÜBRE KONTEYNERLERİ GÖNDERİLİYOR) Tüm bunlar yapılmadığı sürece mahallelere afet müdahale konteyneri konulmasının anlamsız olduğunu ifade eden Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, “Mahallede afet ekibi yok, kullanılabilecek bir deprem toplanma alanı yok. Konteynerin içindekiler neye yarayacak o zaman?” diyor ve “’Yapalım da arkasında durmayalım’ mantığı yine” diye ekledi. Deprem bölgesine barınmak için gönderilen konteynerlere de değinen Kaptan “Her afet bölgesinde kaç kişinin açıkta kalacağı bellidir. Ona göre depoda hazır konteyner bekler. Ama bunu yapmadıkları için şimdi şantiyede ya da gübre deposu olarak kullanılan konteynerler depremzedelere gönderiliyor” dedi.("DEPREM HAZIRLIĞI SADECE BİNA GÜÇLENDİRME DEĞİLDİR") Her durumda olduğu gibi afet yönetiminde de inşaat kafası ile hareket edildiğini söyleyen Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan “Birçok insan istenen paranın büyüklüğü nedeniyle evine risk tespiti yaptıramıyor. İnsanlar ölme riskini göze almak zorunda kalıyor” diyerek 8 katlı bir binanın sadece inceleme masrafının 280 bin TL’ye varabildiğini söyledi. Deprem hazırlığının bina güçlendirmekten ibaret olmadığını söyleyen Kaptan bir an önce insanların deprem anı hakkında bilinçlendirilme çalışmaları yapılması çağrısını yaptı.

SOCAR’ın zam teklifi işçide tepki yarattı (Eren SARAN-Evrensel)

SOCAR Holding’e ait PETKİM ve Star Rafineri’de yeni dönem toplu iş sözleşmesinde Petrol-İş Sendikası’nın yüzde 64 zam isteğine karşılık yüzde 25 zam teklif edildi, işçiler duruma tepki gösterdi.

Noter ücretlerine yüzde 100 zam (SOL)

Noterlik hizmetlerinden alınan ücretler ikiye katlandı. Noterlerde yapılan işlemlerden tahsil edilen ücretlere ilişkin tarifede yüzde 100 oranında artışa gidildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan 2023 yılı noterlik ücret tarifesine göre, noterler taşınmaz sözleşmelerinde, satışa konu taşınmazın satış değerinin binde 1’i oranında ücret alacaklar. Bu ücret 500 TL’den az, 4 bin TL’den fazla olamayacak.(Her bir sayfa için 23,76 TL) Noterlerin, yaptıkları işlemlerden harçlar kanununa göre aldıkları harçların yüzde 30’u oranında tahsil ettiği noter ücretinde alt sınır 8,66 TL’den 17,32 TL’ye, vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesi ücreti 391,91 TL’den 783,82 TL’ye, hazırlanan her bir sayfadan alınan yazı ücreti 11,88 TL’den 23,76 TL’ye, tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak alınan ücret ise 3,71 TL’den 7,42 TL’ye çıkarıldı.

Betona su kattılar, itiraz eden mühendisi darp ettiler (SOL)

İnşaat mühendisleri, meslektaşlarının maruz kaldığı saldırıyı basın açıklamasıyla protesto etti.

Uşak’ta bir yapı denetim mühendisi numune aldıktan sonra betona su katıldığını fark etti. İtiraz eden mühendis ve yanındaki stajyeri, inşaatın kalıp ustaları tarafından darp edildi. 1 Mart'ta Kemalöz Mahallesi'nde 4 katlı bir konut inşaatında yaşanan olayda, yapı denetim firması kontrol mühendisi Y.Y. yanındaki stajyer A.A. ile birlikte inşaat sahasına girerek beton dökümü sırasında ilk mikserden numune  aldı. Fakat numune alımından sonra beton mikserine su katıldığını fark ederek çalışanları uyardı. Denetleme için bulunduklarını ve betona su katılma işleminin kendilerine söylenmesi gerektiğini hatırlatan kontrol mühendisi betondan bir kez daha numune aldı.(Kalıp ustaları saldırdı) Aynı şantiyede ikinci mikserin beton dökümü sırasında yine betona su katıldığını gören kontrol mühendisi, yüksek makine gürültüsü nedeniyle el işaretleri ile durumu kalıp ustalarına anlatmaya çalıştı. Kalıp ustaları mühendisi binanın üst katlarına çağırdı. Stajyer ve mühendis binaya çıkmaya çalışırken merdivenlerde inşaatın kalıpçılarının saldırısına uğradı. Şiddete maruz kalan mühendis ve stajyer darp raporu alarak, inşaat ustalarından şikayetçi oldu.(Mühendislerden protesto) Sözcü’nün haberine göre betona su katılmasının içinde bulunulan şartlar altında beton dayanıklılığını yüzde 50'ye düşürebileceğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şubesi Başkanı Ümit Alp, "Su katılmasının kötü yanı mukavemeti düşürür. Alınan numunelerde beton mukavemeti düzenli çıkarsa bir yaptırımı yok ancak düzensiz çıkarsa karot örneği alınacak. O da yetersiz çıkarsa bina yıkılabilir" ifadelerini kullandı. Uşaklı mühendisler kent meydanında toplanarak meslektaşlarına yapılan saldırıyı kınadı. Grup adına konuşan Alp "Ne yazık ki bu insanlık dışı saldırı ilk değildir. Yapı denetim firması çalışanları, denetim görevlerini yerine getirirken şantiyelerde aynı riskle her zaman karşı karşıya kalmaktadırlar" diye konuştu.

(derleyen:mstfkrc)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder