Gazetemizin dün duyurduğu kaybolan 3.5 milyon Avroluk battaniye parasıyla ilgili Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu’ndan “İddialar gerçekdışı” açıklaması geldi. Oysa elimizdeki belge bütçenin 10 Şubat’ta onaylandığını gösteriyor. Bu parayla battaniye alınması da şart koşuldu.
Ulusal Kızılay-Kızılhaç derneklerini bir araya getiren ve aralarında eşgüdüm ve işbirliğini sağlayan bir federasyon var adı Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu yani kısaltması (IFRC).
Türkiye, Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü IFRC’nin üyesi. Kızılhaç Federasyonu BM gibi 190 ülkenin Kızılaylarının üst yapısı. Deprem olduktan sonra üye kuruluşlar hemen Türk Kızılay ile iletişime geçiyor ve “Size yardımcı olmak istiyoruz“ diye bildiriyorlar. Federasyon yani IFRC denen kuruluş yardımların toplanması ve dağıtılması noktasında sekretaryayı sağlıyor.
Türkiye’ye en fazla donör yani yardım sağlayan kuruluş Almanya ve Avusturya Kızılayları. Yapılan açıklamada Türkiye’ye yardımda bulunan 50 ülkenin Kızılayı var. Bu ülkelerin Kızılaylarının koordinasyonunu federasyon yapıyor. Toplanan nakit ve ayni yardımları bir araya getirerek Türk Kızılay’ına iletiyor. Kendisine üye olan kuruluşun yolsuzluk yapıp yapmadığını denetleyen ve ülkelere taahhüt veren kurumdur ayrıca.
Çadır haberim çıkınca Almanya’daki Alman Kızılhaç’ının yaptığı açıklama ile ilgili yetkilileri aradım. Federasyon yani IFRC bu ortaya çıkan somut gerçekle ilgili bir araştırma yaptı mı diye sordum.
Cevap: Hayır.
Araştırma yapmadığı gibi federasyon üye kuruluşlara basının sorması durumunda yapacakları açıklamayı gizli bir yazışma ile göndermiş. Demiş ki; “Size bu yönde soru gelirse sadece bu açıklamayı yapacaksınız.” Haliyle “Yok artık” dedim. Ancak bunun da belgesine ulaştım. Yapılan açıklama ve federasyon tarafından gönderilen basın metni bire bir aynı!
Paranın taşeronluğunu yapan bu federasyon ne yazık ki şeffaf ve güvenilir değil. Denetleme görevini yapmak yerine başka “motivasyonla” hareket ediyor. Ne demek istediğimi merak ediyorsunuz. Biraz daha somutlaştıralım. IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain 19 Şubat’ta deprem bölgesine geldi. Huyumuz mu suyumuz mu bulaştı bilmem genel sekreter deprem bölgesine giderken 35 bin CHF verilerek özel jet kiralayıp gitmiş. Hangi bütçeden? KIZILAY yardım bütçesinden mi? Yoksa IFRC’ye verilen yardım paraları ile oluşan bütçeden mi?
E PES ARTIK!
Huyu suyu derken afaki söylemiyorum zira bu kuruluşun yardım paraları ile bizim KIZILAY yetkilimiz Alper Bey’e özel helikopter tutmuşluğu da var. Neyse bu genel sekreterin bu davranış karşısında federasyon çalışanı Frederic Barzo istifa ediyor. Kendisini aradık konuştuk. Jet kiralama işini doğruladı. Kiralama bedelinin 35 bin CHF değil 27 bin CHF olduğunu belirtti. İstifa nedeni sadece jet kiralama olayı olmadığını meslek etik gereğine uymayan davranışlar nedeniyle istifa ettiğini belirtti. Yani jet kiralama olayı doğru. O gün acaba uçak mı yoktu diye kontrol ettim. Hayır bolca uçuş varmış. Federasyonun temel prensip ve kuralları var. Federasyon üyelerinin yolsuzluk suçlamalarından da sorumludur. İnceleme yapacak kişi Türkiye’ye gelip yardım parası ile özel jet tutuyor, tüm kuruluşlara baskı yapıp bu basın metninin dışında açıklama yapmayacaksınız diyor. Al birini vur ötekine... Para babalarının mesken tuttuğu yardım kuruluşu görünümlü örgütler de evsiz barksız kalmış insanlar üzerinden faydalanıyor. Faydalanırken de lükslerinden taviz vermiyorlar.
Kızılay dünkü haberimizden sonra bir açıklama paylaştı. Çin’den gelen “20 bin çadır nerede?” demiştik. Cevap olarak “Yurtdışından ülkemize toplamda 38 bin 757 adet çadır geldi ve AFAD’a teslim edildi” demişler. Böyle olunca yeni soru ortaya çıktı. Cevaplanması için aradım yetkilileri yine cevap vermediler. Buradan soralım. Depremin ilk günlerinde çadır sattığınızı ortaya çıkardığımda “60 bin çadırı AFAD’a teslim ettik” demiştiniz. Yurtdışından gelen 38 bin 757 çadır AFAD’a teslim edilen toplam rakama dahil mi?
3.5 MİLYON AVRO’NUN BELGESİ
Diğer durum Kızılhaç Federasyonu’na 3.5 milyon Avro battaniye için fon geldiği konusu. Bu fonun bekletildiğini Kızılay’ın boşalan stokunu mu dolduralım yoksa battaniye mi verelim diye bekletildiğini yazmıştım ve donörlerden gelen bağış tablosunu paylaşmıştım. Kızılay ve federasyon başkanı bunu yalanladı ama Kızılay’ın açıklamasında “Boşalan depoyu doldurmak uluslararası bir standart” diye cevaplamışlar.
Ben kaynağıma ve bilginin doğruluğuna güveniyorum. Elimde belge olmasa bunu yazar mıyım?
IFRC Türkiye Temsilcisi Ruben Cano, “Haberde iddia edildiği gibi IFRC olarak Kızılay’dan cevabını beklediğimiz bir ‘battaniye’ konusu bulunmamaktadır. Öte yandan federasyona battaniye konusunda yine haberde iddia edildiği gibi gelen bir bağış kaynağı da söz konusu değildir. Haberde yer alan battaniye ile ilgili tüm iddialar gerçekdışıdır” demişti. Bu fonun kaynağı Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi’dir (ECHO). Bu bütçe 10 Şubat’ta onaylandı. Hani Ruben Cano zorlanmasın diye onaylanan referans numarasını da verelim: 2023/00640/RQ/01/01.
(Hatta size bu para ne için gönderilmiş ECHO’nun resmi belgesini de paylaşayım.)
(Murat Ağırel - Cumhuriyet)
Battaniye parası nerede? (Murat Ağırel-Cumhuriyet)
Ülkemizi yasa boğan deprem felaketinin üzerinden 33 gün geçti. Yaşamını yitiren yurttaşlarımızın sayısı 50 bine dayandı. Bölgede halen giderilemeyen sorunlar var. Çadır sorunu hâlâ devam ediyor. Son olarak önceki gün çadırları yağmur suları bastı. Çocukların içerisinde kaldığı halleri düşündükçe ter basıyor. Kahroluyorum. Araştırdıkça ne kadar bozuk bir düzene insanların mahkûm edildiğini görüyorum. Nereye atsam ahlaken bir bataklık görüyorum.
Depremin ilk günlerinde çadır bulmak artık piyangodan ikramiye çıkma olasılığı ile ölçülüyordu. Zira her afette alıştığımız koşulsuz şartsız yanımızda olan gözbebeğimiz KIZILAY, çadır satışı ile ilgileniyordu.
Bu haberi yazdığımda deyim yerinde ise Türkiye’de herkes “Bu kadar da olamaz” dedi. Beni bilenler, tanıyanlar yazdıklarımın sonuna kadar arkasında olduğumu bilir. Ama lütfen yalan çıksın diye yorum yaptılar. Hak veriyorum. Fakat konunun muhatapları da doğrulayınca ortalık karıştı.
Satılan sadece çadır mıydı ve sadece AHBAP’a mı satılmıştı? Hayır tabii ki…
TEB (Türk Eczacılar Birliği), Arçelik, Opet, Michelin gibi firmalara da çadır satışı yapıldı. Konserve ve yapılan ikinci el yardımlar da satıldı.
Hatta KIZILAY’a fason çadır üreten firma dahi İBB’ye çadır sattı.
Tam kriz anından faydalanma durumu. Kimse bana ticaret diye anlatmasın. Depremin ikinci üçüncü günü insanlar enkaz altında, sağ kalanlar soğuk havadan korunmak için yer arıyor ama yardım kuruluşu çadır satıyor. Kimseye anlatamazsınız. Batan geminin malları…
Bu haberlerden sonra KIZILAY cephesinde bunlar yaşanırken Alman Kızılhaçı’nın yaptığı bir basın açıklaması karşıma çıktı. Açıklama içinde yer alan bilgiler bizim Türkiye’deki Kızılay’ın yaptığı açıklamanın neredeyse aynısı. Nasıl olur diye araştırırken karşıma neler çıktı neler.
Anlatalım...
Depremin hemen sonrasında federasyona bağlı donörler yani bağışçılar için 350 milyon CHF yardım çağrısı açılıyor. İlk aşamada bunun 15 milyon 336 bin CHF’lik kısmı geliyor. Bu yardımlar gerek nakit gerek ayni oluyor. Belgesini de paylaşalım:
Mesela Avusturalya, 2 milyon 293 bin CHF nakit yardımında bulunuyor. Avrupa Birliği kuruluşu ECHO, 2 milyon 986 bin CHF yardımda bulunuyor. Fransa Kızıl Haçı ise 1 milyon 586 bin CHF ayni yardımda bulunuyor. İspanya, Japonya Belçika da ayni yardımda bulunuyor. Yani ne var bu yardım içinde çadır, ilaç, giyecek, tulum gibi.
Bunların dışında mesela Çin, 20 bin çadır göndermiş. Fransa, İspanya çadır göndermiş. Çin’den gelen çadırlar ne oldu. Ben akıbetine ulaşamadım. THY ile taşınmasına dair belgelere ulaştım ancak sonrasında bu çadırların nereye gönderildiğine dair bir belgeye veya bilgiye ulaşamadım. Türk Kızılay yetkilileri çadır haberimden sonra ne telefonuma çıktılar ne de yazılı sorularıma cevap verdiler.
KIZILAY resmi açıklamasında 75 bin 136 çadır sevk ettik açıklaması yapmıştı. Acaba bu çadırlar deposunda var olan çadırlar mı yoksa Kızılhaç birliklerinden gelen çadırlar mı cevabını bilmiyoruz. Zira sadece Çin’den 20 bin çadır gelmiş. Onu da satmamışlardır herhalde diye düşünüyorum.
3.5 MİLYON AVROLUK BATTANİYE YARDIMI
Mesela federasyona bir yardım geliyor. Bu da 3.5 milyon Avro tutarında battaniye yardımı. Soğuk iklim koşulları için önem sıralamasında en önemli ihtiyaçlardan biri. Federasyona gelen bu yardım ne yapılıyor? Bekletiliyor efendim. Yazımı yazarken halen bekletiliyordu.
Çünkü bu para ile battaniye alıp dağıtalım mı? Yoksa KIZILAY’ın deposunda eksilen battaniye stokunu mu tamamlayalım diye karar vermeye çalışıyorlardı.
(Murat Ağırel / CUMHURİYET)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder