Boğaziçi'nde barınma krizi: Yatakhaneye çevrilmiş spor salonu mu, AKP bağlantılı yurtlar mı? (MERT DEMİREL-SOL/ÖZEL)
Boğaziçi Üniversitesi'nde yurt krizi devam ederken, öğrencilere sunulan çözüm önerileri; AKP ve tarikat bağlantılı kurumların yurtları, yatakhaneye çevrilmiş spor salonları ve kulüp odaları...
Türkiye'de yaşanan hayat pahalılığı ve krizin etkisiyle, konut kiralarında büyük artış yaşandı. Konut kiralarının maaşla karşılanamayacak seviyelere ulaşması, yaşanan konut krizini günden güne derinleştiriyor.
Konut krizinden en çok etkilenen kesimlerden biri öğrenciler. Eğitim hakkı için farklı şehirlere taşınan öğrencilerin en büyük problemi barınma. Yaşanan konut krizi ve özel öğrenci yurtlarının fahiş ücretleri nedeniyle KYK veya okumakta oldukları okullara bağlı yurtlara başvuran birçok öğrenci ya açıkta kalıyor ya da kötü şartlar altında yaşamaya mahkum ediliyor.
Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından birisi olan Boğaziçi Üniveristesi'nde de durum farklı değil. Öğrenciler, ek yataklar ve diğer kapasite artırma yöntemleriyle kötü şartlara mahkum edilirken, okula bağlı beş yurdun boşaltılmasına yönelik kararın ardından 1000'den fazla öğrenci yurt hakkı kazanamadı.
Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin, uzun zamandır devam etmekte olan yurt krizine çözüm önerisi, halihazırda kapasitesini aşmış yurt odalarına ek yatak koymak, öğrencileri AKP ve tarikat bağlantılı kurumların yurtlarına yönlendirmek, spor salonlarına koğuş düzeni oluşturmak ve kulüp odalarını yatakhaneye çevirmek...
Peki Boğaziçi Üniversitesi'nde bu zamana kadar neler oldu ve öğrencileri önümüzdeki eğitim döneminde neler bekliyor?
Beş yurdun boşaltılmasına karar verildi
Boğaziçi Üniversitesi'nde, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından öğrencilerin halihazırda kaldığı beş yurdun boşaltılmasına karar verildi. Çürük raporu olan "Birinci Kuzey" ve "İkinci Kuzey" yurtları yıkılırken; "Birinci Kilyos", "Kilyos Otel" ve "Superdorm" yurtları ise güçlendirilecek.
Boğaziçi Üniversitesi'nde halihazırda devam etmekte olan yurt sorununa ek olarak söz konusu beş yurtta kalmakta olan yaklaşık 1000 öğrencinin nasıl barınacağı ise kafalarda soru işareti yaratıyor.
1000'den fazla öğrenci yurt hakkı kazanamadı
Yurt krizi uzun zamandır devam eden üniversitede, 2022-2023 akademik yılının verilerine göre 9 bin 573’ü lisans, 2 bin 783’ü lisansüstü ve 2 bin 480’i hazırlık öğrencisi olmak üzere toplam 14 bin 836 öğrenci eğitim görüyor. Yıkılması planlanan ve öğrenci alınmayacak olan yurtların toplam kapasitesi ise yaklaşık 2 bin 500 kişi.
Rektörlük bu sene de, geçen sene olduğu gibi krizin üstünü çeşitli yöntemlerle kapatmak için girişimde bulunmuştu. Fakat üniversitenin resmi sitesinde, 2023-2024 yılı için açıklanan yurt kapasitesi sayısının 2809 olarak belirtildiğini göz önüne alırsak bu sefer sorunun ekstra yataklar ve ranzalarla çözülemeyecek boyutta olduğu olduğu ortada. Ne var ki, geçtiğimiz ay açıklanan yurt yerleştirme sonuçlarında 1000’den fazla öğrenci yurt hakkı kazanamadığını öğrendi.
'Sosyoekonomik durum' kriteri ve yurt hakkı kazanamayan depremzede öğrenciler
Yurt krizi devam ederken, öğrenciler tarafından konuya ilişkin çeşitli toplantılar ve eylemler düzenlendi. Yönetimin yerleştirme kriteri olarak öğrencilerin ‘’sosyoekonomik durumlarına’’ göre bir hesaplama sistemi kullandığını belirtmesi üzerine öğrenciler, şeffaf bir şekilde bu kriterlerin paylaşılmasını talep etti.
Fakat rektörlük şeffaflık çağrısına yanaşmadı. Aksine, öğrencileri yalanlayan AKP tarafından atanan rektör Naci İnci, öğrencilerin taleplerinin ‘’karalama’’ olduğuna dair bir basın açıklaması yayımladı. Diğer yandan, rakamlar ve öğrencilerin yaşadığı deneyimler, yönetimin yalanlarını gözler önüne seriyor.
Üstelik ‘’sosyoekonomik durum’’ kriterinden ötürü yurt hakkı kazanamayan öğrenciler arasında 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen depremzede öğrenciler de var. Başlı başına bu durum bile bahsedilen kriterin ne kadar gerçeklikten uzak olduğunu gösterir nitelikte.
Rektörlükten 'çözüm' önerileri
Naci İnci, geçen yıl da barınma sorunuyla gündeme gelen üniversitenin resmi sitesinden öğrencileri AKP ve tarikat bağlantılı kurumların yurtlarına yönlendirmişti.
Yapılan açıklamada söz konusu kurumlara ek olarak Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) ve Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV) gibi kurumlara da başvurabilecekleri iletildi. BURA ve BYV, AKP'ye yakınlığıyla bilinen kurumlardan. Bir öğrenci tarafından BYV'ye yurt yardımı talebiyle atılan bir e-posta sonrası, vakıf cevap olarak attığı e-postada yardım talebinde bulunan öğrenciyi açık bir şekilde tarikat yurtlarına yönlendirmişti.
Yönlendirilen yurtlar şu şekilde:
- Etiler Camii Kız Öğrenci Yurdu
- İnsan Vakfı
- Ensar Vakfı
- İlim Yayma Cemiyeti
- Türgev
- Önder Diyanet Vakfı
- Yeni Dünya Vakfı
- Birlik Vakfı
Boğaziçi Üniversitesi'nde 5 yurt boşaltılacak: 1200 öğrenci açıkta kalacak
Boğaziçi Üniversitesi'nde beş yurt depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılacak. Açıkta kalacak 1200 öğrencinin nerede konaklayacağı belirsiz.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü 6 Şubat’ta yaşanan Maraş merkezli depremlerin ardından çürük raporu olan “Birinci Kuzey” ve “İkinci Kuzey” yurtlarını yıkma kararı aldı. “Birinci Kilyos”, “Kilyos Otel” ve “Superdorm” yurtları ise deprem güçlendirme çalışmaları nedeniyle boşaltılıyor.
BirGün'den Umut Serdaroğlu'nun haberine göre, Superdorm yurdunda kalan Şamil B. isimli Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi diğer yurtların kapasitesinin artırılmasına rağmen yaklaşık 1200 öğrencinin açıkta kalacağını ifade etti.
Konuyla ilgili yönetim tarafından bilgilendirme yapılmadığını ifade eden Şamil B. şöyle konuştu:
“Bizim durumumuzu gözetmeden böyle bir karar aldılar. Bizi bilgilendirmediler bile. Depreme dayanıklılık raporlarını istiyoruz paylaşmıyorlar. Raporlara ulaşabilmek için okulun ‘Bilgi edinme hakkı birimi’ne başvurduk ancak bekleme süreci uzun. Onlar bunu paylaşana kadar yurttan çıkmak zorunda bırakılabilirim. Mart ayından bu yana sonuçlar ellerinde. Neden daha önce aktif eylemliliğe geçmediler, neden başka bir çözüm düşünmediler anlamıyoruz. Bu süreçte birçok eylem yaptık, basın açıklaması düzenledik. Yönetim yine de kulaklarını kapamaya devam ediyor.”
Kulüp odalarını boşaltacaklar
Şamil B., kayyum yönetiminin çözüm olarak yurtlarda yer alan kulüp odalarını boşaltma girişimine başladığını aktararak şunları söyledi:
“Bize kulüp odalarını boşaltarak yurt odası yapacaklarını söylediler. Kulüpleri taşıyacakları yeni bina ise Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) eski binası. Ancak bina kulüpleri için elverişli değil. Odalar eksi katlarda; nemli ve rutubetli. Depo ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gibi böyle odalar ve malzemeler büyük zarar görür.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder