Hatipoğlu’ndan gazetecilere: Hepinizi maaşa bağlayacağım (Şenay Bilik Yıldırım-duvaR)
AK Parti’nin Eskişehir adayı Nebi Hatipoğlu, belediye başkanı olması halinde her gazeteciye dönemin asgari ücreti kadar maaş vereceği vaadinde bulundu. (https://www.gazeteduvar.com.tr/hatipoglundan-gazetecilere-hepinizi-maasa-baglayacagim-haber-1660499)
İddia: AK Partili Nebi Hatipoğlu gazetesini ücretsiz organizasyonlar karşılığında sattı (duvaR)
Gazetecilere maaş vaadiyle gündeme gelen AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, sahibi olduğu gazeteyi, kendisi gibi İYİ Parti'den aday olan ama seçilemeyen Hakan Kaymak'a devretti. Devir bedelinin ise seçim çalışmalarının Kaymak'a ait salonlardan ücretsiz yapılması olduğu iddia edildi. KRT TV'den Can Bursalı'nın haberine göre, AK Parti'nin Eskişehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliğinde bir araya geldiği gazetecilere "Tüm basın mensuplarına belediye planlarından, şirketlerinden bir asgari ücret de belediye olarak biz vereceğiz" dedi. Bu sözler, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti'nin tepkisini çekti. Açıklamada, "Bir belediye başkan adayının basın kuruluşlarına destek vermek istemesi normal ancak çalışanlara rüşvet gibi vaat doğru değildir" denildi.(HATİPOĞLU, GAZETESİNİ ARALIK AYINDA KAYMAK'A SATTI) 14 Mayıs seçimlerinde milletvekilli seçildiği İYİ Parti'den AK Parti'ye geçen Hatipoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarafından yerel seçimlerde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ilan edildi. 2021 yılında kentte yayın yapan Milli İrade Gazetesi'ni satın alan Hatipoğlu'nun medya patronluğu 2023 yılının aralık ayında sona erdi. Hatipoğlu, gazeteyi Eskişehir'de yayın yapan 2 Eylül Gazetesi'nin sahibi Hakan Kaymak'a sattı. Kaymak da Hatipoğlu gibi 14 Mayıs 2023'teki milletvekili seçimlerinde İYİ Parti'den aday olmuştu.(HATİPOĞLU, SEÇİM ORGANİZASYONLARINI KAYMAK'IN SALONLARINDA YAPACAK) 6 milletvekilinin seçildiği Eskişehir'de İYİ Parti'nin 5. sıradan milletvekili adayı gösterdiği Kaymak ile Hatipoğlu arasındaki gazete satışında ücret ödemesi yapılmadığı belirtiliyor. Kentte düğün, davet ve organizasyon salonları olan Kaymak'ın, Milli İrade Gazetesi'ni işyerlerini seçim kampanyasında kullandırma karşılığında aldığı öğrenildi. İkisi de İYİ Parti'den siyasete atılan Hatipoğlu ve Kaymak'ın, 31 Mart'taki yerel seçimlerde gazete satışı karşılığında AK Parti için çalışacak. Hatipoğlu belediye başkan adayı olarak yaptığı seçim çalışmalarında yemek ve toplantı etkinlikleri düzenleyecek. Bu etkinlikler ücretsiz olarak Kaymak'ın düğün, davet ve organizasyon salonlarında gerçekleşecek.
Erdoğan ve Bahçeli: 'Can Atalay kararını okutun' (Selda Güneysu-Cumhuriyet)
TBMM Genel Kurulu, yeni yıl nedeniyle ara verdiği çalışmalarına 16 Ocak Salı günü yeniden başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, TBMM Başkanlığı’ndan, “Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin yargı kararının okutulmasını istediği” ifade ediliyor.(https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/erdogan-ve-bahceli-can-atalay-kararini-okutun-2161220)
AKP’nin listeleri yine şaşırtmadı: Belediye başkan adayları imam hatipli çıktı (Işık Kansu-Cumhuriyet)
AKP’nin, önümüzdeki yerel seçimler için açıkladığı belediye başkan adaylarının çoğunluğunun imam hatip okulu mezunu ya da ilahiyatçı olduğu belirlendi. Cumhuriyet’in yaptığı belirlemelere göre AKP adayları içindeki imam hatipli ve ilahiyatçılar şöyle: *Tahir Büyükakın (Kocaeli): İzmit İmam Hatip Lisesi mezunu. *Şahir Şerifoğlu (Elazığ): Elazığ İmam Hatip Lisesi mezunu. *Alinur Aktaş (Bursa): İnegöl İmam Hatip Okulu mezunu. *Halit Doğan (Samsun): Çarşamba İmam Hatip Lisesi mezunu. *Mehmet Sekmen (Erzurum): İstanbul Fatih İmam Hatip Lisesi mezunu. *Mehmet Kocatepe (Artvin): Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. *Aytekin Şenlikoğlu (Giresun): Giresun İmam Hatip Okulu mezunu. *Eyüp Erdoğdu (Tokat): Tokat İmam Hatip Lisesi mezunu. Makam sahibi olmak için AKP’nin Balıkesir Belediye başkan adayı olarak açıklanan Yücel Yılmaz da 2019’da, son gelişmeleri doğrularcasına “AKP’de makam sahibi olmak için ya imam hatipli ya da Trabzonlu olacaksın” açıklamasını yapmıştı.
Mermer ocağı açan işletmeler, iş bitince bölgeyi rehabilite etmiyor: Bursa delik deşik (Şeyda Öztürk-Cumhuriyet)
Yıllar önce faaliyeti biten üç mermer ocağı, çalışma alanlarını “iyileştirmeden” Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’ne devredildi.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/mermer-ocagi-acan-isletmeler-is-bitince-bolgeyi-rehabilite-etmiyor-2161207)
Deprem bölgesinde konteyner kentlerde yaşayanların can güvenliği sorunu artıyor: ‘Ölmek istemiyoruz’ (Çağdaş Bayraktar-Cumhuriyet)
Güvenliklerinden kaygı duyan çadır ve konteynerlerde yaşayan depremzede yurttaşlardan biri, “Anne konteyner kurşun geçirmez değil mi” sorusuyla karşı karşıya kaldı.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/deprem-bolgesinde-konteyner-kentlerde-yasayanlarin-can-guvenligi-sorunu-2161234)
Ruh sağlığı hastaları Göksu’ya ‘emanet’ (İsmail Arı-Birgün)Göztepe Prof. Süleyman Yalçın Hastanesi için Esenler Belediyesi etkinlik yapacak. (Fotoğraf: AA)
Hastane odasında ‘teyemmüm taşı’ (Sibel Bahçetepe-Birgün)Sağlıktaki gerici uygulamalar hız kazandı. Kamu hastanelerindeki sorunları görmezden gelen iktidar manevi danışmanlık hizmetlerine ağırlık verdi. Son olarak Bayburt Devlet Hastanesi’nde sağlık sorunları nedeniyle abdest alamayan hastalar için odalara ‘Teyemmüm taşı’ konulması tepkiye yol açtı.(https://www.birgun.net/haber/hastane-odasinda-teyemmum-tasi-496629)
Kızamık yine yeniden (Zeki Gül-Evrensel)
Kızamık Türkiye için de ciddi bir sorun haline geldi yeniden. 2023 yılının özellikle ocak ve şubat aylarında pik yapmıştı. O yüzden bu yıl da kış ayları için alarm zilleri çalıyor diyebiliriz. “2018 yılında 23 bin kişiye kadar yükselen aşı reddi” sorunu ülkemizde giderek büyüyen bir problem haline gelmiş durumda. İslam inancı üzerinden aşı karşıtlığı ise görece az olmakla birlikte geleceğin problemli bir alanı olmaya meyilli. Ülkemizde, yaklaşık 3.6 milyon kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra 320 bin kadar diğer uyruklardan kişi yaşamakta. Bunların aşı izlemlerinde gedikler olduğu bilinmekte. Savaşların çıktısı mültecilik başlığında aşısızlık ile küresel bir soruna evriliyor. Yine son deprem sonrası Türkiye’de 2 milyona yakın nüfus hareketliliğinin olası olumsuz yansımalarını ise bu yıl daha net göreceğiz.(https://www.evrensel.net/yazi/94158/kizamik-yine-yeniden)
Yoğun bakımlar doldu, ameliyatlar erteleniyor (Birgün)Hastanelerde mevsim normallerinin üzerinde hasta yoğunluğu var. Yoğun bakımların doluluğunun yüzde 100’e yaklaştığını belirten Prof. Utku "Yoğun bakımda yer bulmakta sıkıntı yaşandığından ameliyatlar erteleniyor" dedi.(https://www.birgun.net/haber/yogun-bakimlar-doldu-ameliyatlar-erteleniyor-497143)
PTT’nin iştiraki borca battı (Mustafa Bildircin-Birgün)PTT’nin bir iştiraki daha iflasın eşiğine geldi. 2018’de “Yerli ve milli” sloganı ile kurulan PTT Para Lojistik'in öz kaynakları eksi 72,7 milyon TL’ye kadar eridi. Vergi ve sigorta borçlarını ödeyemeyen şirket batık durumda.(https://www.birgun.net/haber/pttnin-istiraki-borca-batti-497149)
Müebbet aldı ama ismi her yerde var (İsmail Arı-Birgün)
İzmir’de bir okula 12 Eylül döneminin işkencecisi Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesi gündem olurken cinayete azmettirmekten müebbet hapis cezası alan ve cezasının kesinleşmesiyle yurtdışına kaçan firari Galip Öztürk’ün adı da hâlâ birçok okulda ve yurtta yer alıyor. Öztürk’ün adını taşıyan bazı okul ve yurtlar şu şekilde: *Samsun Bafra’daki Galip Öztürk Ortaokulu *Samsun Çarşamba’da Galip Öztürk İlkokulu *İstanbul Beykoz’da Galip Öztürk Çocuk Evleri Sitesi *Samsun Ayvacık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Galip Öztürk Öğrenci Pansiyonu *Samsun Üniversitesi Canik Kampüsü Galip Öztürk Kültür Merkezi . Galip Öztürk, 25 yıl önce Beyoğlu’nda öldürülen Kuvvet Köseoğlu cinayetine ilişkin yargılandığı davada, cinayeti azmettirme suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezasının onandığı gün Gürcistan’a kaçan Öztürk aynı zamanda da Kızılay’ın verdiği “Merhamet Madalyası”nın da sahibi. Öztürk ayrıca, Metro Turizm’in de bağlı olduğu Metro Holding’in de sahibiydi. Ayrıca FETÖ soruşturması kapsamında devlet tarafından kapatılan Canik Başarı Üniversitesi’nin eğitim fakültesine de yine Galip Öztürk’ün adı verilmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Birlikte mümkün Türkiye’ şiarıyla gerçekleştirilen forumda İş Kanunu’nda değişiklik yapılacağını söylemişti. Hedefte güvencesiz çalıştırma ve kıdem tazminatının gaspı var.(https://www.evrensel.net/haber/507710)
Patronların eline verilmiş kılıç ‘ara buluculuk sistemi’ (İbrahim KIZILYER-DİSK/Gıda-İş yöneticisi / Evrensel) Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
2024 yılında geçerli olacak asgari ücret belirlenmeden önce, asgari ücretteki artışın kıdem tazminatını da etkileyeceğini bilen patronlar 2023’ün son ayında işten çıkarmalara başladı. AKP döneminde asgari ücrete oranı gittikçe düşen, 2023 aralık ayında 23 bin 489 TL olan kıdem tazminatı tavanının, yeni asgari ücret belirlendikten sonra ufak bir artışla 35 bin bandına geleceği, patronları “Kıdem tazminatını alarak ayrılmak isteyenlere kapı açık” dedirtti. Bu ise 10-15 yıl kıdemi olan işçilerin birkaç haftada 100-150 bin arasında kayıp yaşaması anlamına geliyor. Bazı tekstil ve yemek üretimi yapan firmalarda işçiler aralık ayının son günlerinde iş akitlerinin feshedildiğini Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) gelen mesajlarla öğrendiler. Yaklaşık bir yıldır sendikalaşmaya çalışan İstanbul Avcılar’daki Depar Deri’de 29 Aralık akşamı, kıdemi yüksek işçilerin çıkışlarının verildiği haberi çalışanlara iletildi. Bunların çoğunluğu sendikalaşmaya öncülük eden işçilerdi. Öte yandan patronların 4-5 yıldır sıklıkla, özellikle ‘Pandemi, yüksek enflasyon, pazar daralması gibi’ ‘kriz’ dönemlerinde, siyasi iktidarın da desteğini arkalarına alarak işçilerin İş Yasası’nda da yer alan haklarını geçersiz kılma hamleleri sürüyor. Son yıllarda, 2018’de çıkarılan ara buluculuk sisteminin patronların eline tutuşturulan güçlü bir silah olduğu daha net anlaşıldı. Buna bir de iş davalarının 4-5 sene sürdüğü eklendiğinde işçinin patron karşısındaki pozisyonu adeta ‘Eli kolu bağlı bir mahkum’ gibi tarif edilebilir. 2023 ortalarından bugüne Esenyurt bölgesinde bulunan ve patronlarla zam pazarlığına ve sendikal örgütlenme çabasına girişilen Detay Kahve, Soyyiğit Gıda, Korozo ve Oğuz Ambalaj gibi fabrikalarda da toplam 200’ün üzerinde işçi işten atıldı. Ara bulucu tezgahını aşarak dava açan işçi sayısı sadece 14. Bu işçilerin kıdem tazminatlarını alamadıkları için dava açmayı tercih ettiklerinin altını çizelim. Hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı yaşayan işçilerde, işe iade ve sendikal tazminat davası açmak yerine az da olsa ‘sıcak parayla’ ekonomik sorunlarını çözebilme eğiliminin baskın hale geldiği söylenebilir. Yukarıdaki örneğe bakıldığında, ‘ara bulucu’ anlaşmasına imza atan 200’e yakın işçinin, ellerine geçen paradan fazlasını patrona hibe ederek davayı sonlandırmalarında, işçilerin içinde bulundukları ekonomik sıkışmışlığın baskısı daha net görülebilir. Yaşadığı yoksulluğun altında ezilen işçilerde, ‘Ara bulucu eliyle aldığı tazminatının bir kısmı ile borcunu, harcını azaltmak’ kısa vadede avantajlı bir durum olarak değerlendiriliyor. Bir başka gerçeklik ise geçmiş yıllarda fabrika önlerinde 7-8 ay süren direnişlerin, mahkeme ve adliye koridorlarına, sokaklara taşan eylemlerin görece daha nadir yaşanması. Bugün iş yerlerinde fazla mesaiye kalmamak, hastalanınca rapor almak, çalışma koşullarına itiraz etmek işten atmanın gerekçesi haline gelmiş durumda.Mevcut AKP ve MHP hükümetinin, Cumhurbaşkanı ve bakanlarıyla patronların taleplerini karşılamak için 2018 yılında mahkemelerin yükünü hafifletme propagandasıyla çıkardığı ara buluculuk yasasının son iki yıldaki pratiğine bakıldığında, bu yasanın 2024’te de işçi sınıfının tepesinde Demokles’in Kılıcı gibi sallanacağı görülüyor.
(derleyen. mstfkrc)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder