CHP'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılıp yargılama sürecine dahil edilmeli (Birgün)
Personel servislerinin kaldırılması, lojman kiralarının artırılması gibi kararlara tepki gösteren Kamu-Sen, toplusözleşme ile gelen hakların kararname ile kaldırılamayacağını açıkladı.(https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/kamu-sen-calisanlarin-haklarini-budayan-tasarruf-paketi-maddelerine-2208872)
Konkordato alarmı (Havva Gümüşkaya)
Reuters'tan çarpıcı iddia! Yapı Kredi satılıyor mu? Koç Holding'den açıklama geldi (Cumhuriyet)
Koç Holding'in sahip olduğu Yapı Kredi Bankası hisselerinin satışı için First Abu Dhabi Bank FAB.AD ile ileri aşama görüşmelere geçtiği aktarıldı. Konuya yakın kaynaklar fiyat konusunda sıkı pazarlık yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde işlem büyüklüğünün 8 milyar dolar seviyelerinde olabileceğini belirtti.
Koç Holding'ten ise satış iddiasına ilişkin açıklama geldi. Koç Holding'ten ise satış iddiasına ilişkin açıklama geldi. Koç Holding Yapı Kredi'nin yüzde 61,2'sini 8 milyar dolara satma iddiasına ilişkin yaptığı açıklamada "Holding şirketi olarak portföyümüz ile ilgili gündeme gelebilecek alternatiflerin değerlendirilmesine yönelik olarak, ilgili taraflarla görüşmeler yapılabilmektedir" ifadesini kullandı. Açıklama şöyle: "Basın-yayın organlarında, bağlı ortaklığımız Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'de (YKB) sahip olduğumuz payların satışına yönelik görüşmelerin son aşamaya geldiğine dair haberler çıkmıştır. Bilindiği üzere holding şirketi olarak portföyümüz ile ilgili gündeme gelebilecek alternatiflerin değerlendirilmesine yönelik olarak, ilgili taraflarla görüşmeler yapılabilmektedir. Medyaya yansıyan konuyla ilgili olarak da benzer nitelikte ön görüşmeler devam etmekle birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme bulunmamaktadır. İşbu açıklama yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine yapılmıştır."
Kamu alacakları için gecikme zammı oranı yüzde 3,5'ten yüzde 4,5'e, tecil faizi de yüzde 36'dan yüzde 48'e çıkartıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 4,5 olarak belirlendi. Söz konusu oran yüzde 3,5 olarak uygulanıyordu. Öte yandan 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'un birinci maddesinde düzenlenen kanuni faiz oranının 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere yıllık yüzde 24 olarak uygulanmasına karar verildi. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Tahsilat Genel Tebliği ile tecil faiz oranları da değiştirildi. Tebliğle yıllık yüzde 36 olarak uygulanan olan tecil faizi oranı, yüzde 48 olarak belirlendi. Bugünden itibaren yapılacak müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına yıllık yüzde 48 tecil faizi uygulanacak. Tebliğin yayım tarihinden önce yapılan müracaatlara dayanılarak tecil edilecek amme alacakları ile tebliğin yayımı tarihinden önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun ödenmekte olan amme alacaklarına, tecil şartlarına uygun ödendikleri sürece müracaat tarihlerinden itibaren eski tecil faizi oranı uygulanacak.
Açlık sınırının altında kalan aylıkları ile yoksulluğa mahkum edilen emekliler, aylıklarına gelecek zammı beklerken emeklilere kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerde yıl sonuna kadar yüzde 15 indirim yapılabilmesine imkan tanıyan düzenleme yayımlandı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ve kamu hizmetlerinden indirimli veya ücretsiz yararlanabilme şartlarını düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) kanunu uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara kamu kurum kuruluşlarına ait sosyal tesislerde uygulanması gereken ücret tarifelerinde yıl sonuna kadar yüzde 15 indirim yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçen hafta emeklilerle ilgili yeni çalışmaları duyurmuştu. Bu kapsamda emeklilerin kamu tesislerinden yüzde 15 indirim ile faydalanacağı belirtilmiş, emeklilerin yaz aylarında ise Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait öğrenci yurtlarını ücretsiz kullanabileceği bildirilmişti.(TEMMUZDA YÜZDE 25 ZAM BEKLENİYOR) 6 aylık enflasyonun beklenti doğrultusunda yüzde 25,4 oranında gerçekleşmesi halinde memur ve memur emeklilerine yüzde 9,17 oranında enflasyon farkı, yüzde 10 oranında da toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda yüzde 20,1 oranında zam yapılacak. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık yüzde 25,4 oranında zam yapılacak. İşçi ile memur emeklisi arasında 5,3 puanlık fark oluşacak. 10 bin liralık en düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde emeklilerin alım gücü temmuzda 7 bin 975 liraya düşecek.
UCM ilk kez ABD'nin yakın bir müttefikini hedef aldı: ‘Böyle giderse sıra bize gelir’(soL)
Biden UCM’nin Netanyahu ve Gallant hakkında yakalama kararı başvurusunu “rezilce” diye nitelerken, Kongre’deki Cumhuriyetçiler UCM’ye karşı yaptırım istiyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “yakalama kararı” çıkarılmasını istemesi mahkeme açısından bir ilk oluşturuyor. UCM’de ilk kez ABD'nin yakın müttefiki bir ülkenin başbakanı hakkında yakalama emri çıkarılması talep edilmiş oldu.(https://haber.sol.org.tr/haber/ucm-ilk-kez-abdnin-yakin-bir-muttefikini-hedef-aldi-boyle-giderse-sira-bize-gelir-393444)
Kastamonu'da bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı (Birgün)
Hatay'ın Antakya ve Altınözü ilçelerinde arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışması yapılması kararlaştırıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Hatay'ın Antakya ilçesinde 8, Altınözü ilçesinde 6 mahallede Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışması gerçekleştirilecek.(ORMAN SINIRLARININ DIŞINA ÇIKARTILACAK) Öte yandan Cumhurbaşkanı Kararı'yla Kastamonu'nun İhsangazi ilçesindeki bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılması kararlaştırıldı. Karara göre, orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak.
Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor... Yasal düzenlemelere göre kiracıların, oturdukları daireyi gösterme yükümlülükleri neler? (Cumhuriyet)
Kimi kiracılar, oturdukları daireyi satın almak ya da kiralamak için gelenlere evlerini göstermek istemiyor. Bu da kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlığa neden oluyor. TRT'den Semih Çalışkan'ın aktardığına göre, öncelikle ev sahibinin kiracıdan evi, makul sürelerde ve saatlerde göstermek için izin alması gerekiyor. Ancak bu süreler konusunda taraflar arasında pek çok kez anlaşma sağlanamıyor. Peki yasalara göre, mevcut kiracıların o daireyi haftada kaç kez göstermeleri gerekiyor? Arabulucu Avukat Niymet Yaman Yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi: "Yargıtay diyor ki; hafta içi iki ya da dört saat, hafta sonu iki ya da dört saat olacak şekilde düzenleme yapılıyor. En önemlisi de bunu sınırlı süreyle yapıyor. Altı ay boyunca gösterebilirsin, üç ay süreyle gösterebilirsin gibi sınırlama koyuyor."(ANLAŞMAZLIK DURUMUNDA NE YAPILMALI?) Yıldırım, ev gösterme anlaşmazlıklarında, uzlaşmaya varılmaması halinde, tarafların mahkemeye başvurabildiğini aktardı: "Kiracıdan evin gösterilmesine izin davası, yer gösterme izin davası olarak geçen davayı açabilir. Evin bulunduğu muhit muhtemel satılma süreleri gibi hususlar dikkate alınıyor ve bir süre belirleniyor. Ve mahkeme de kararında aynı şekilde bilirkişi heyeti vasıtasıyla kiracının yaptığı işe, evi gösterebileceğinin saatleri uygun bir belirleme yapıyor."
Limak’a Gökova, Cengiz’e yarımada (Evrensel)
AKP önce milyonlarca dolarlık kamu arazilerini şirketlere ‘teşvikle’ verdi, şimdi Cengiz ve Limak’ın önündeki ‘ÇED engelini’ kaldırdı. Böylece Limak Gökova’yı, Cengiz Gökburun’u kapatacak.
AKP iktidarından aldığı adrese teslim ihalelerle gündeme gelen Limak Holding tarafından Bodrum’da orman ve sit alanında yapılması planlanan 5 yıldızlı otel için ‘‘ÇED gerekli değildir’’ kararı verildi. Şirket, projeyi yapmak üzere 49 yıllığına tahsis hakkı kazandı. Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Bodrum’a bağlı Kızılağaç Mahallesi Gerenkuyu mevkisinde 36 bin 220 metrekarelik ormanlık alanda yapmayı planladığı ‘turizm konaklama tesisi’ projesi için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) dosyasını 4 Aralık 2023 tarihinde Muğla Valiliğine sunmuş ve 8 Aralık’ta ÇED süreci başlatılmıştı. ÇED sürecinin başlamasının ardından Kızılağaç Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve bölge halkı, mahallelerinde denize ücretsiz bir şekilde girebildikleri yer olan Gerenkuyu’ya yapılacak projeye karşı çıkmış ve ÇED raporunun olumlu çıkması durumunda iptali için dava açılacağını duyurmuşlardı. Orman ve sit alanında yer alan projeye, Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 24 Nisan’da ÇED gerekli değildir kararı verildi. Karar, Bodrum Belediyesinin resmi internet sitesinde 17 Mayıs’ta duyuruldu.(LİMAK’A 49 YILLIĞINA VERİLDİ) ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından “turizm yatırımcılarına kamu taşınmazı tahsisi” kapsamında ihalesi yapıldı ve yatırımcı Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ihaleyi kazandı. Buna göre şirket, projeyi yapmak üzere 49 yıllığına tahsis hakkı kazandı. Şirket, 354 milyon lira yatırımla 312 ada 1 parselde bulunan 36 bin 220 metrekarelik araziye 214 odalı, 5 yıldızlı otel yapmayı planlıyor. Turizm tesisinde konaklama birimlerinin yanı sıra; havuzlar, ana restoranlar, alakart restoranlar, lobi bar, havuz barı, fitness, sauna, spa, teknik alanlar, depo ve idari ofisler gibi birimler yer alacak.(CENGİZ’E YARIMADA TAHSİS EDİLDİ) ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, 13-16 Mayıs tarihleri arasında Muğla’da 6 proje için ÇED süreci başlatılırken 6 projeye de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Muğla’da ÇED süreci başlatılan projeler arasında turizm konaklama tesisi, maden ocağı, konaklama tesisi kapasite artışı ve tekne yanaşma yeri feribot iskelesi bulunuyor. ‘‘ÇED gerekli değildir’’ kararlarının arasında Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan ve bölge halkının tepkisine neden olan turizm konaklama tesisi kapasite artışı projesi de yer alıyor. Cengiz İnşaat’ın otel projesine tepkiler sürerken yine Cennet Koyu’nda Hattat Bodrum Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan, 109 oda ve 280 yatak kapasiteli turizm konaklama tesisi projesi için ÇED süreci başlatıldı. Yatağan ilçesi, Katrancı Mahallesi Mevkisi’nde Mikroman Maden Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan “Yarma ve sondaj yöntemiyle IV. grup maden arama” projesi için ‘‘ÇED gerekli değildir’’ kararı verildi. Saha orman alanı ve güney çevresinde tarım alanları içinde kalıyor. Söz konusu saha incelendiğinde fıstık çamı ve bozuk fıstık çamı niteliğinde olduğu görüldü. Bodrum’da mülkiyeti Tarım ve Orman Bakanlığında bulunan, Usuluk Koyu Tabiat Parkı doğal sit alanında kalan tesis için büyütme izni verildi. Yapılacak yeni eklemelerle birlikte tesisin yatak kapasitesi bin 470’e çıkacak.
Denizler şirketin (Aycan Karadağ)
Üç yılda sadece beton döktüler (Mustafa Bildircin)
(YAPMAYACAKSAN NEDEN YIKTIN?) CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, yıkık stadı yerinde inceledi. 2020 yılında yıkılan stadın yerinde Mayıs 2024 itibarıyla yeller estiğini kaydeden Yazgan, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İktidarın yanlış ekonomik politikaları ve plansız uygulamaları, bir ilçenin statsız kalmasına neden oldu. Stat için bir çivi çakılmaz mı? Konuyu Kasım 2023’te TBMM gündemine taşıdım, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a stadın ne zaman tamamlanacağını sordum. Ancak Bakan Bak, soru önergeme yanıt vermedi. Gerekçesi ortaya çıktı. Meğer ne zaman biteceğini Bakan da bilmiyormuş. Yapmayacaksanız, neden yıkıyorsunuz? İktidar, önce ulusal bayram kutlamalarını statlardan aldı ardından statların ismini değiştirdi ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün adını statlardan kaldırdı. Şimdi de statları yıkıp, atıl bırakıyorlar. Üç buçuk yıl geçti, ortada stat yok. Böyle olur iktidarın stadı.”(https://www.birgun.net/haber/uc-yilda-sadece-beton-doktuler-530851)
Cumhurbaşkanlığı'nın adını kullanarak dolandırıcılık: Aralarında eski TÜGVA yöneticisi de var (Birgün)
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) eski yöneticisi Latif Çetintaş’ın da aralarında bulunduğu 3 kişi Cumhurbaşkanlığı’nın adını kullanarak dolandırıcılık ile suçlanıyor. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianameye göre, davanın şikâyetçisi konumunda medikal ürün satışı yapan Mehmet Ekti (53) yer aldı. Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, geçen 26 Nisan’da tamamlanan iddianamede, Berke Meşe (30), annesi Nilgün Meşe (54) ile Latif Çetintaş (34) ise, ‘dolandırıcılık’ iddiası ile haklarında dava açılan isimler oldu. Berke Meşe ile Latif Çetintaş’ın tutuklu bulunduğu dosyaya göre, üç sanık Ekti’yi Cumhurbaşkanlığının adını kullanarak dolandırmakla suçlanıyor. İddianameye göre Çetintaş, babasını, Cumhurbaşkanının koruma müdürü; diğer sanık Berke Meşe ise annesini, Cumhurbaşkanlığı basın danışmanı olarak tanıttı. Ekti’nin ifadesine göre, Meşe ve Çetintaş, Cumhurbaşkanlığı’nın 50 adetlik Audi filosu aldığını söz konusu araçlardan 7 tanesini el altından kendisine satabileceklerini söyledi. Taraflar iddiaları kabul etmezken, davanın ilk duruşması önümüzdeki hafta görülecek.
EMEP Milletvekili İskender Bayhan: SADAT Nijer’e neden asker gönderiyor? (Evrensel)
EMEP Milletvekili Bayhan, Nijer’deki Türk üslerini ve maden sahalarının korunması amacıyla “Türkiye istihbaratı”nın Suriyeli silahlı grupları Nijer’e gönderdiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.
Milli Savunma Bakanı'na soru önergesi yönelten Bayhan, Fransa başta olmak üzere yabancı savunma şirketlerinin çekilmesiyle Suriyeli silahlı grupların Nijer’e gönderildiğini ve bu organizasyonun Türkiye istihbaratı ve SADAT tarafından yönetildiğine dair iddiaları gündeme getirdi. Bayhan, “Türkiye’nin Afrika’da korunması gereken mevcut bir askeri yapılanması veya üsleri mi vardır? Eğer doğruysa, Türkiye’nin Nijer’deki varlığı neye ve kimlerin çıkarına hizmet etmektedir?” diye sordu. Bu zamana kadar iki grubun Afrika’ya gönderildiği, 550 kişilik üçüncü grubun ise bir ay içinde gönderilmesinin planlandığı ve silahlı grupların “Türk istihbaratı tarafından 40 günlük eğitime tabi tutulduğu”na dair iddialara yanıt isteyen Bayhan şu soruları yöneltti: - “Nijer'de altın ve diğer maden aramalarını yapan şirketlerin isimleri nelerdir?, - Türkiye'den hangi şirketler bu çalışmalara katılmaktadır ve bu faaliyetler hangi anlaşmalar çerçevesinde yürütülmektedir? Ayrıca, çıkarılan altınlar Rusya'ya mı gönderilmektedir?”, - Kamuda tasarruf genelgesi yayınlayıp, emekçilerin servis hakkını gasbedip, personel sayısını kısıp, sosyal hakları kaldırıp sonra da maden şirketlerini korumak için ‘Milli Ordu’nun milislerine milyonlarca dolar bütçe ayırmayı nasıl izah ediyorsunuz?(https://www.evrensel.net/haber/518793)
Dolandırıcıların yeni yöntemi: Sahte rapor için ’ikiz araç’ oyunu (Cumhuriyet)
Dolandırıcılar, ikinci el otomobil sektöründe araçların ekspertiz raporunu temiz göstermek için plaka değişimi ile ‘ikiz araç’ yöntemiyle bir çok kişiyi mağdur ediyor. Uzmanlar, mağduriyetin önüne geçilmesi için güncel rapor, şaşi ve araç beyin kontrolü yaptırılması uyarısında bulunuyor.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/dolandiricilarin-yeni-yontemi-sahte-rapor-icin-ikiz-arac-oyunu-2208946)
AA’nın aktardığına göre Toprakkale ilçesi Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir demir çelik üretim tesisi içinde yapılan ek bina çalışması sırasında kireç silosu devrildi. Bina yapımında çalışan 2 işçi, devrilen silonun altında kalarak yaşamını yitirdi. Olayda çok sayıda işçi de yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Osmaniye'deki hastanelere kaldırıldı. Yerel Payas Haber Ajansı ise kireçhane bölümünde çökme meydana gelen firmanın adını Palget olarak duyurdu.
DTCF Dekanı ile Ülkü Ocakları el ele: 'Taşıma ülkücülerle' kampüs içinde devir teslim töreni (soL-Özel)
Ankara Üniversitesi DTCF Dekanının izniyle kampüse sokulan okulla ilişiği bulunmayan 100'ü aşkın Ülkü Ocakları mensubu burada "başkanlık devir teslim töreni" yaptı.(https://haber.sol.org.tr/haber/dtcf-dekani-ile-ulku-ocaklari-el-ele-tasima-ulkuculerle-kampus-icinde-devir-teslim-toreni)
(derleyen: mstfkrc)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder