10 Temmuz 2024 Çarşamba

GÜNDEM BAŞLIKLARI -10 Temmuz 2024-

 

Ali İsmail Korkmaz etkinliklerle anılacak -Birgün-

Eskişehir’deki Gezi Direnişi sırasında darbedilerek hayatını kaybeden 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, ölümünün 11’inci yılında çeşitli etkinliklerle anılacak. Ali İsmail’in ailesi tarafından kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) tarafından düzenlenecek olan anma töreni, Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan Defne Atatürk Stadyumu’nda akşam saat 20.30’da gerçekleştirilecek. (NE OLMUŞTU?)

19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz Gezi Direnişi sırasında 2 Haziran’da aralarında polis Mevlüt Saldoğan’ın da bulunduğu eli sopalı esnafların saldırısına uğramıştı. Darbedildikten sonra gittiği hastanede tedavi edilmeyen Korkmaz’a, ilk müdahale 20 saat sonra yapılmıştı. 38 gün boyunca komada kalan Ali İsmail, 10 Temmuz 2013’te yaşamını yitirmişti. Açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Kayseri’de görülmüştü. Anayasa Mahkemesi’nin bozma kararı sonrasında, davada yargılanan polis memuru Hüseyin Engin’e “kasten basit yaralama” suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.

                                                           *

Nüfusun dörtte biri desteğe muhtaç: 17,1 milyon kişi yardım alıyor -Mustafa Bildircin/Birgün
Aile Bakanlığı, Türkiye'nin içinde bulunduğu derin ekonomik krizi ortaya koyan sosyal yardım karnesini hazırladı. 1 Haziran itibarıyla altı ayda yardıma muhtaç hane sayısı 500 bin artışla 4 milyon 278 bine fırladı.(https://www.birgun.net/haber/nufusun-dortte-biri-destege-muhtac-17-1-milyon-kisi-yardim-aliyor-543608)

                                                                     *

İşsizlik verileri açıklandı: Gerçek işsizlik yüzde 25,2 oldu -Birgün-

Türkiye'de işsizlik oranı, mayısta bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise 2024 yılı mayıs ayında yüzde 25,2 oldu.(https://www.birgun.net/haber/issizlik-verileri-aciklandi-gercek-issizlik-yuzde-25-2-oldu-543638)                                                                    
                                                                     *

Saray’ın yuttuğu son kurum TÜİK -Melisa Ay/Birgün-
ÖSYM, yargı, KİT’ler derken TÜİK de son darbeyle yere serildi. AKP ülkeyi kurumlar mezarlığına çevirdi. Cumhuriyet ile yaşıt tarihiyle ülkenin en önemli birikimlerinden TÜİK, artık yalnızca tartışmalarla anılıyor.(https://www.birgun.net/haber/sarayin-yuttugu-son-kurum-tuik-543583)

                                                                           *

Şatafatı parmak iziyle örtecek -Mustafa Bildircin/Birgün-

Kurum içinde cadı avı başlatan Diyanet, merkez yerleşkesine olağanüstü güvenlik tedbirleri getirdi. Koruma sayısını 6’ya çıkardığı bildirilen Erbaş’ın talimatıyla Diyanet’in makam katına parmak izli sistem yerleştirildi.(https://www.birgun.net/haber/satafati-parmak-iziyle-ortecek-543571)

                                                                  *
PTT Başmüdürü’ne kral sofrası, işçiye 3 dakika baskısı -Volkan Pekal/Evrensel-

Adana PTT Baş Müdürlüğünde taşeron işçiler, iş baskısı ve düşük ücretler nedeniyle iş bıraktı. Teslimat sayısının 120'ye çıkarılması ve hafta sonu tatillerinin kaldırılması, işçilerin sabrını taşırdı.(BAŞ MÜDÜRE KRAL SOFRALARI, İŞÇİYE 3 DAKİKA BASKISI) Ural, “PTT tasarruf derken Cumartesi günleri Başmüdür Korkmaz Gencer’in kendine mesai yazdırıp taşeron işçisi kadınlara kendine kahvaltı sofrası kurduruyor. Müfettiş gelsin, güvenlik kameralarına geriye dönük baksın, kameraları izlesin, o kral sofrası burada kuruluyor mu, kurulmuyor mu?​” dedi. Kral sofraları kuranların bir dağıtıcı bir teslimatta 3 dakikadan fazla araç kullanırsa yakıt parasını o dağıtıcıdan alacağını söylediğini anlatan Ural, “Bu şartları kabul etmek zorunda bırakıldık. Araba durduktan dördüncü dakika itibarıyla benden parasını isteyecekler. Her bir kargo teslimi için üç dakika belirleniyor. Mesai saati diye bir şey yok” dedi.(https://www.evrensel.net/haber/522862)

                                                          *

5 bin 296 futbol sahası büyüklüğünde alan tehlikede: Akbelen yetmedi, sıra Trakya’da! -Gökay Başcan/Birgün-
                                 Türbinlerin kurulacağı alandaki ağaçlar kesilerek yerine beton dökülüyor.

Akkuyu’dan Akbelen’den, yolcusuz havalimanlarından tanıdığımız IC Holding’in yenilenebilir enerji santralları da büyük tehdit. Bakanlık, şirketin 200 sayfalık proje dosyalarını 2 günde ‘okuyarak’ işleme koydu.(https://www.birgun.net/haber/5-bin-296-futbol-sahasi-buyuklugunde-alan-tehlikede-akbelen-yetmedi-sira-trakyada-543603)
                                                                    *
Hukuki süreç taş ocaklarını engelleyemiyor -Ramis Sağlam/Evrensel-

Foça’da ‘ÇED gerekli değildir’ kararının bozulması için davası devam eden iki taş ocağı, köylünün evinin dibine kadar geldi. Taş ocakları köylünün geçim kaynağı olan zeytinlikleri de yok ediyor.(https://www.evrensel.net/haber/522852)

                                                                       *
Kârı yüzde 5 düştü, üretimi Asya'ya taşıdı: Dyson İngiltere'deki 1000 çalışanını işten çıkarıyor -soL-
İngiliz Dyson şirketi, "maliyet azaltma" hedefiyle İngiltere'deki 1000 çalışanını işten çıkaracak. Bu sayı, şirketin ülkedeki toplam işçisinin dörtte birinden fazlasına tekabül ediyor.(https://haber.sol.org.tr/haber/kari-yuzde-5-dustu-uretimi-asyaya-tasidi-dyson-ingilteredeki-1000-calisanini-isten-cikariyor)

                                                              *
AKP'nin 'Vatandaş Diplomat' projesi: Yurtdışına gidecek vatandaşlara 'bunları anlatın' kitapçığı -soL-
Cumhurbaşkanlığı, yurtdışına giden vatandaşları "diplomat" yapmaya karar verdi. Beş dildeki kitapçıkta Erdoğan "Son 20 yıl" vurgusu yaptı, esas olarak AKP'nin anlatılmasını istedi.(https://haber.sol.org.tr/haber/akpnin-vatandas-diplomat-projesi-yurtdisina-gidecek-vatandaslara-bunlari-anlatin-kitapcigi)

                                                                         *
Erdoğan 5 valinin yerini değiştirdi: Kayyımlar, usulsüzlüğü tescillenenler, laiklik karşıtları...-soL-
Cumhurbaşkanı kararıyla Diyarbakır, Malatya, Kocaeli, Çanakkale ve Elazığ valiliklerine yeni isimler atandı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, 5 ile yeni vali atandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Sur kayyımıyken Diyarbakır Valisi olarak atanan Abdullah Çiftçi görevden alındı yerine, Vali-Mülkiye Başmüfettişi Murat Zorluoğlu atandı. Zorluoğlu, Bakanlar Kurulu'nun 2017 tarihli kararı ile Van Valiliği görevine getirildikten sonra Van Büyükşehir Belediyesine kayyım olarak atanmıştı. Zorluoğlu, 2019 yılında AKP’den Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu.(Usulsüzlükleri ispatlandı, AKP'den belediye başkanı oldu) Sayıştay denetçileri, Van Büyükşehir Belediyesinin o dönem işçilik hizmeti aldığı Mavi Kent A.Ş.'ye işçilik maliyetlerinden 23 milyon lira daha fazla ödediğini tespit etmişti. Ayrıca yol yapım işlerinde kurallara uyulmadan iş artışı yapıldığı, kurum kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmadığını, yine firmalara yapılan işin çok daha üzerinde paralar ödendiği belirlenmişti. Zorluoğlu'nun yerine atandığı eski Diyarbakır Valisi Abdullah Çiftçi ise Diyarbakır Valiliğinden önce bir dönem Sur Belediyesine kayyım olarak atanmıştı. Çifçi de 2018 yılında AKP'den milletvekili adayı olmuştu.('Devletin ideolojisi İslam’dır' demişti) Malatya Valiliğine Seddar Yavuz atandı. Yavuz Kocaeli Valisiyken laikliğin yanlış anlaşıldığını iddia ederek "Devletin ideolojisi İslam’dır" demişti. Ordu Valisi olduğu dönemde de hükümetin eleştirilmesine dayanamayarak katıldığı açılış törenini terk etmişti.  Kocaeli'nin yeni valisi İlhami Aktaş oldu. Aktaş, Çanakkale'de görev yaptığı 2022'de gerici gruplarla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından kentte Onur Yürüyüşü düzenlenmesini yasaklamıştı. Çanakkale Valiliğine Ömer Toraman ve Elazığ Valiliğine Numan Hatipoğlu atandı. Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise merkeze çekildi.

                                                        /././

Taksiye dönüşüm davasında karar kesinleşti: Yargı, İBB'nin uygulaması 'hukuka uygun' dedi -Cumhuriyet-

İBB'nin UKOME’de görüşülerek hayata geçirdiği ihtiyaç fazlası minibüs ve dolmuşları taksiye dönüştürme projesi için açılan davada süreç tamamlandı. UKOME kararlarının iptali için esnaf odasının açtığı davayı reddeden 10. İdare Mahkemesi’nin kararı, Bölge İdare Mahkemesi tarafından hükme bağlandı. İlk derece mahkemesinin kararı, Bölge İdare Mahkemesi tarafından onaylandı. İstinaf talebi reddedilmesiyle UKOME kararı İBB lehine kesinleşmiş oldu.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/taksiye-donusum-davasinda-karar-kesinlesti-yargi-ibbnin-uygulamasi-2225827)

                                                            /././

Hakkâri’de tarihi köprüyü yıktılar -Yusuf Ziya Cansever/Cumhuriyet-
Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde tarihi Altınsu (Şapatan) Köprüsü, yeni köprü yapılacağı gerekçesiyle önceki akşam yıkıldı. İlgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle tahrip olan taş kemerli köprü yıllarca restore edilmeyi bekledi. 1800’lü yıllarda yapılan, 6 metre yüksekliğinde ve 20 metre uzunluğundaki köprü 2015 yılında Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmişti.

(derleyen: mstfkrc)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder