3 Ağustos 2024 Cumartesi

3 koltuk birden + Doğalgaz zammı 5 yılda yüzde 500’e dayandı + Ormanlar villalara açıldı (SÖZCÜ)

 3 KOLTUK BİRDEN -Veli Toprak-

Emlak Katılım Yönetim Kurulu Başkanı ve Çevre Bakanlığı müşaviri Mehmet Emin Birpınar, Futbol Federasyonu’nun Dış İlişkiler Başkanlığı’na da getirildi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu göreve gelir gelmez yönetimde dikkat çeken değişiklikler yaptı. TFF Dış İlişkiler Kurulunda Mehmet Emin Birpınar, Amatör Futbol Disiplin Kurulunda Tacar Çağlar, Etik Kurulunda Rıdvan Gündoğdu, Kulüp Lisans Kurulunda ise Mustafa Çattık başkanlık görevine getirildi. Bu atamalarda en dikkat çekici ismi olan Mehmet Emin Birpınar, Emlak Katılım Yönetim Kurulu Başkanı ve Çevre Bakanlığı müşaviri olarak da görev yapıyor. Birpınar’ın danışmanlığı yürüten, Bosna Hersek doğumlu Haris Pojata ise Birpınar’ın oğlu Saim Birpınar’ın şirketinde de Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Birpınar’ın geçmişteki sosyal medya paylaşımları da dikkat çekici. Gezi Parkı eylemlerini eleştirip “Tek bir ağaç bile kesilmemişken bin türlü yaygara yaptılar’’ dedi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç için de “Parti kursa yüzde kaç oy sizce bu milletten? Gezi eylemleri Türkiye’deki sermaye düşmanı sosyalistleri Koç sevdalısı yaptı. Koç ailesi okul yaptırdı diyorlar.  Koç Lisesi ve üniversitesine hiçbir garibanın çocuğu gidemez. Kilise tamir ettiren Koç camiyi es geçiyor. Koç ailesinin bu milletin hoşuna giden hangi, hayır işi var? Galatasaray candır, gerisi heyecandır’’ gibi paylaşımlarda bulunmuştu.

GEZİ PAYLAŞIMLARI

Birpınar, Murat Kurum’un bakanlığının ilk döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı oldu. Kurum’un 2’nci kez bakanlık görevine gelmesinin ardından sosyal medya hesabından, “Yeni dönemde yüksek enerjisi, tecrübesi, çalışkanlığı ve ekip ruhuyla çevre ve şehircilik konularında çok önemli işleri başaracaktır. İnancımız tamdır. Zorlukların üstesinden gelip, güzel projelere imza atacaktır. Yolu açık olsun’’ mesajını paylaşmıştı.

Mehmet Emin Birpınar, Çevre Bakanlığı’nda görev yaparken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çevre aşkıyla ilgili kitabı kaleme aldı.

Erdoğan için kitap yazdı

Mehmet Emin Birpınar, Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olduğu dönemde “Çevreye Aşık Lider… Recep Tayyip Erdoğan’’ adıyla bir kitap yayınlamıştı. 1966 yılında Konya’da doğan Birpınar, 1988 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora eğitimini de Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladı. 1994 yılında Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı. 2009 yılında ise profesör oldu. Birleşmiş Milletler iklim değişikliği müzakerelerinde de Türkiye’yi temsil eden Birpınar, Su Mühendisliği Araştırma ve Geliştirme Merkezi, İnşaat Mühendisleri Amerikan Cemiyetine de üye bulunuyor. Birpınar, 3 Eylül 2018’den bu yana Türkiye Emlak Katılım Bankası Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.                                                         ***

Doğalgaz zammı 5 yılda yüzde 500’e dayandı -Tolga Uğur-

Konutlara yüzde 24.4 olarak yansıtılacak son zamla beraber vatandaşın doğal gaz tarifesi 5.5 yılda yüzde 470 arttı.

VATANDAŞIN en temel hakları olan ısınabilmek ve karnını doyurabilmek için vazgeçilmezi olan doğal gaz, 5 yılda yaklaşık yüzde 500 pahalandı. BOTAŞ’ın yüzde 38 olarak açıkladığı ancak konutları yüzde 24.4 oranında etkileyeceği belirtilen son zamdan sonra enerji yoksulluğunda Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda olan Türkiye’de kışın çok daha zor geçmesi bekleniyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ‘Türkiye’nin Enerji Görünümü 2024’ raporunda derlediği verilere göre 2019’dan bu yana doğal gaza zam üstüne zam yağdı. BOTAŞ’ın konutlar için satış tarifesi 2019’da yüzde 41.14 arttı. Covid-19 pandemisinin damgasını vurduğu 2020 yılında ise konutlarda doğal gaz yüzde 0.63 zamlanırken, 2021’de doğal gaz zamları yeniden hayatın merkezine yerleşti. 2021’de iktidarın doğal gaza her ay zam yapmasıyla konutların kullandığı doğal gaza 1 yılda yüzde 47.15 oranında zam yapıldı.

2.KADEME 8’E KATLANDI

Zam furyası 2022’de de sürmüş ve konutlarda doğal gazın fiyatı 1 yılda yüzde 119.37’lik artışla iki kattan fazla pahalanmıştı. Seçim yılı olan 2023’te ise iktidar oy için konutların doğal gazına zam yapmamış, büyük sanayi işletmelerinin gazına ise yüzde 40.1 oranında indirim yapmıştı. 2019 Ocak’tan bu yana BOTAŞ’ın konut satış tarifesi, son yapılan zammı yüzde 24.4 olarak kabul edildiğinde tam yüzde 470 oranında artarak neredeyse 6 kat pahalandı. TMMOB’un hesaplamasına göre 2019 Ocak’tan bu yana 2. kademe doğal gaz müşterilerinin tarifesi de yüzde 741 zamlandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre de 2019 Ocak- 2024 Haziran döneminde doğalgaz abonman ücretindeki artış yüzde 494 oldu.

5 haneden 1’i ısınamıyor

TÜRKİYE, enerji yoksulluğunda Avrupa’da ikinci sırada yer alıyor. Avrupa Birliği’nin İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2022 yılı verilerine göre Bulgaristan’da hanelerin yüzde 22.5’i evini yeterince ısıtamıyor. 27 ülkenin bulunduğu Avrupa Birliği bölgesinde evini yeterince sıcak tutamayan hanelerin oranı 2022’de yüzde 9.3 olurken, Türkiye’de ise bu oran yüzde 20.4 oldu. Raporda, resmi verilere göre 2022 ve 2023’te toplam 856.696 haneye doğal gaz yardımı yapıldığı da belirtildi.

                                                     /././

Ormanlar villalara açıldı -Erdoğan Süzer-

Bir imzayla 9 ildeki toplam 1 milyon 17 bin metrekare alan daha orman dışına çıkarıldı. İstanbul’un Beykoz ormanlarında 27 parça orman alanı yine villalara kurban edildi.

İstanbul’un oksijen deposu olan Beykoz ormanlarına yönelik villa talanına bir yenisi daha eklendi. İstanbul’un Beykoz İlçesi Görele Mahallesi’ndeki ormanlara yapılmış villalar biraz daha genişlesin diye tam 5 bin 801 metrekareden oluşan 26 parça orman, orman alanı dışına çıkarıldı. SÖZCÜ’nün “Villaları çıkaramadılar, ormanı ormandan çıkardılar” manşetiyle kamuoyuna duyurduğu İstanbul ormanlarındaki talan hız kesmiyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla İstanbul, Amasya, Bingöl, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Niğde, Mersin ve Samsun’daki toplam 1 milyon 17 bin metrekarelik orman alanı, yerleşime açmak için orman sınırları dışına çıkarıldı. Normalde bir ağaç dalının bile kesilemeyeceği bu ormanlar artık orman sayılmadığı için üzerindeki ağaçlar kesilip her türlü inşaat yapılabilecek.

BEYKOZ ORMANLARI GİTTİ

İstanbul’un Beykoz İlçesi Görele Mahallesi’nde orman sınırları dışına çıkarılan yerlerde havuzlu lüks villalar boy gösteriyor. Uydu fotoğraflarından elde edilen görüntüler, villaların ormanların içine yapıldığını ve daha sonra ormana doğru uzadığını gösteriyor. Geçmişte ormanlara yapılıp 2B Yasasıyla aftan yararlanan villaların daha sonra orman içine doğru büyüdüğü, 2B Yasası yeni bir affa izin vermediği için de Orman Kanunu’nu delen Ek 16 maddesiyle işgale yeni geçit verildiği belirtiliyor. Toplamda 1 milyon 17 bin metrekare ormanın orman dışına çıkarıldığı son kararda en fazla orman kaybı 270 bin metrekare ile Samsun’da yaşandı. Bu ili 265 bin metrekare ile Kütahya, 191 bin 834 metrekare ile Niğde izledi.

Binlerce dosya sırada bekliyor

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Başkanı Hüsrev Özkara, ülkenin dört bir yanındaki orman alanlarının orman sınırları dışına çıkarılması talebiyle binlerce kişinin sırada beklediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını bekleyen taleplerin tamamının onaylanması halinde orman varlıklarının ciddi ölçüde kayba uğrayacağını belirten Özkara, “Bunlar daha bir şey değil. Yakında çok daha geniş alanların orman dışına çıkarıldığını göreceğiz. Ek 16’ncı maddenin ucu çok açık olduğu için 2B affından çok daha tehlikeli. Bu maddenin acilen iptal edilmesi gerekir” dedi.

(SÖZCÜ)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder