2 Ağustos 2024 Cuma

Şükredin, başkasının elindekine göz dikmeyin + Sertifika ile ‘helal’inden harcıyorlar + Halktan 1.2 trilyon gitti, KKM’ye vergi geldi (SÖZCÜ)

Şükredin, başkasının elindekine göz dikmeyin -Deniz Ayhan-

Eşini kuraya sokmadan özel vize ile hacca götüren ve Mekke’deki lüks otelde bir ay kalan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı vatandaşa şükretmeyi önerdi.

Vatandaş açlık ve sefaletle mücadele ederken, lüks otellerde hac, son model araçlar ve 5 yıldızlı otellerde toplantılarla gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşa yine ‘şükredin’ dedi. (HUZURLU YAŞAYAMAZ) Eşini kuraya sokmadan özel vize ile hacca götüren ve Mekke’deki lüks otelde bir ay kalan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı vatandaşa şükretmeyi önerip “Elindeki nimet yerine başkasının elindeki nimete gözünü dikerek mutsuz, şükürsüz ve nankör insan bu dünyada huzurla yaşayamaz” dedi. Diyanet’in dijital yayın kanalında ‘İnsan niçin mutsuz olur’ başlığı ile açıklamalarda bulunan Martı, “Şükür aslında nimeti fark etmektir. İnsanın elindeki güzellik, imkan ve nimetleri fark ederek olumluya odaklanmasıdır’’ dedi ve şunları söyledi: “Olumsuza odaklanan devamlı eksikleri, noksanları gören, sahip olamadıklarına yanan bir insan hep mutsuzdur. ‘Niye onun şusu var benim yok? Niye o bunu başardı, ben başaramadım? Allah ona neden şunu verdi, bana vermedi’ şeklinde kendisini etrafındakilerle kıyaslayan ve elindeki nimeti görmek yerine bir başkasının elindeki nimete gözünü dikerek mutsuz olan insan bu dünyada huzurla yaşayamaz.”Sosyal medya kullanıcıları Martı’nın açıklamalarına tepki göstererek, “Halkı yemeye doymadınız, şükretmeyi öğrettiniz. Uyananlar yemiyor artık” diye eleştirdi.

                                                      /././

 Sertifika ile ‘helal’inden harcıyorlar -Deniz Ayhan-

‘Helal sertifika’ verip ülkeye büyük gelir sağlayacağı iddiası ile 2017’de kurulan Ticaret Bakanlığı’na bağlı Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), 7 yılda yalnızca 84 akreditasyon yapabildi. HAK’ın 2024 yılı bütçesi 50 milyon 880 bin TL olarak açıklanırken, kurumun bu senenin ilk 6 ayında harcadığı miktar ise 22 milyon 850 bin 261 lirayı buldu.(BÜTÇESİ 7 MİLYONDU) HAK, bir süre önce de Helal Uygunluk Değerlendirme Kursu’na yüzde 114, Helal Kozmetik Standardı Eğitim Kursu’na da yüzde 53 zam yapmıştı. Bir başkan, 4 yönetim kurulu üyesi olan, ayrıca 32 memur, 15 sürekli işçisi ile birlikte 47 personeli bulunan kurum, kısa süre önce üç ilahiyatçı ile üç de mühendisi göreve almıştı. HAK, Ankara’da büyük ofis, eğitim ve toplantı salonları olan 1.007 metrekarelik binasında hizmet veriyor. HAK’ın kurulduğu 2017’de bütçesi 7 milyon 741 bin TL olarak belirlenmişti.  Kurumun bütçesi 2018’de 7 milyon 743 bin TL’ye, 2019’da 7 milyon 890 bin TL’ye çıktı. 2020 yılında ise bütçesi 5 milyon 206 bin TL olarak belirlendi. 2021’de ise 7 milyon 648 bin TL’ye çıkarılan kurumun bütçesi 2022’de 13 milyon 815 bin TL’ye, 2023’te 22 milyon 816 bin TL’ye, 2024’te ise 50 milyon 880 bin TL’ye kadar çıktı.

                                                     /././

Halktan 1.2 trilyon gitti, KKM’ye vergi geldi  -Erdoğan Süzer-

Ekonomiyi altüst ettiler. Düzeltmek için KKM’yi icat edip varlıklılara devletin kasasından 1.2 trilyon dağıttılar. Kazanan kazandı şimdi de vergi getirdiler.

Yanlış ekonomi politikaları yüzünden ateşi çıkan dövizi frenlemek için icat edilen Kur Korumalı Mevduat’taki (KKM) vergisiz koruma zırhı kaldırıldı. KKM hesaplarından faiz geliri kazananlara da banka mevduatlarında olduğu gibi yüzde 5 ve yüzde 7.5 oranlarında Gelir Vergisi geldi. Ancak KKM’ye faiz vergisi, Hazine ve Merkez Bankası kasasından bir avuç varlıklı kesime 2023 sonu itibarıyla 1 trilyon 38 milyar lira aktarıldıktan sonra geldi. Bu yılki ödemelerle birlikte KKM hesabı sahiplerine hiçbir vergi alınmaksızın ödenen faizin 1.2 trilyon TL’yi aştığı tahmin ediliyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, vadesi 6 aya kadar (6 ay dahil) olan KKM hesaplarından elde edilen faiz gelirinden yüzde 7.5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli KKM hesabı gelirlerinden de yüzde 5 oranında stopaj kesilecek. Bu vergi kesintisi altın ve katılım hesapları dahil  tüm KKM hesaplarından elde edilecek faiz geliri için uygulanacak.(MEVDUAT FAİZİ DÜŞEBİLİR) Kararla ayrıca banka mevduatlarına 1 Mayıs’tan başlayarak 31 Temmuz’a kadar aynı şekilde yüzde 5 ve yüzde 7.5 olarak uygulanan stopaj oranlarının süresi 31 Ekim’e kadar uzatıldı. 1 Mayıs’ta 6 aya kadar vadeli banka mevduatlarına uygulanan ve stopaj oranı yüzde 5’ten yüzde 7.5’e, 1 yıla kadar kolan vadede yüzde 3’ten yüzde 5’e ve 1 yıldan uzun vadede de sıfırdan yüzde 2.5’e yükseltilmişti. Böylece mevduatın vergisi artırılarak KKM’nin avantajı korunmuştu. Şimdi KKM’ye de vergi getirilmesiyle mevduatın avantajı öne geçmiş oldu. Bu durumun mevduat faizlerine aşağı yönlü katkı sağlayacağı ifade ediliyor.(Vergisiz ballı kazanç elde ettiler)  İktidarın icat ettiği KKM yüzünden kamunun kaynakları vergi dahi alınmadan bir avuç yatırımcıya aktı. İlk kez 2022 yılında devreye sokulan KKM yüzünden Hazine o yıl 92.5 milyar, 2023’te de 59.5 milyar olmak üzere iki yılda toplam 152 milyar lira faiz ödemek zorunda kaldı. Merkez Bankası da ilk yıl 72.8 milyar geçen yıl da 833.4 milyar olmak üzere KKM sahiplerine toplam 906.3 milyar lira faiz ödedi. Merkez’in rekor zarar etmesine yol açan KKM hesabı sahiplerine iki yılda ödenen vergisiz net faiz 1 trilyon 58 milyar TL oldu. Bu yıl ödenen faizlerle birlikte toplam ödemenin 1.2 trilyon TL’yi bulduğu tahmin ediliyor.

(SÖZCÜ)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder