15 Aralık 2018 Cumartesi

İstifa ettiremediklerimiz - BARIŞ İNCE

2004 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın özelleştirilmesi için hayata geçirilen hızlı tren projesi için alelacele bir açılış yapıldı. En yoğun hat olan Ankara-İstanbul hattındaki hızlı tren uygulamasına yetersiz altyapıya rağmen izin verildi. 22 Temmuz 2004 günü Sakarya’nın Pamukova ilçesinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıktı. 41 kişinin ölümüne, 80’inin de yaralanmasına neden olan elim bir kaza meydana geldi.


İstifası istenen dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Ben zor anlarda bırakıp kaçacak adam değilim” dedi.

2008 yılında Kütahya’nın Çöğürler Köyü yakınlarında TCDD Pamukkale Ekspresi’nin vagonları raydan çıktı, 9 yurttaşımız hayatını kaybetti. Tren kazasını araştıran bilirkişi heyeti, Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Güney Afrika’dan ithal edilen rayların gevrek bir malzeme olduğu sonucuna ulaşıldı” raporunu gönderdi. Bu rayların denetlenmesi için gerekli olan cihazların maliyetinin 600 bin lirayı bulması nedeniyle Hazine’den bir türlü onay çıkmamıştı. Gerekli ölçümler yapılmamıştı. Yetkililer, “Raylar donmuş, biz ne yapalım” dedi.

2009 yılında Bozöyük’te tren bir iş makinesine çarptı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, “5 yurttaşın ölümüyle sonuçlanan üzücü bir kaza yaşadıklarını” söylemekle yetindi. TCDD Genel Müdürlüğü’ne 2003 yılında getirilen ve döneminde kaza rekoru kırılan Karaman bu üç kazanın da sorumluluğunu üstüne almadı, istifa etmedi. Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki ekibinde yer alan Karaman, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da hemşerisiydi.

2018 yılında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bir yolcu treninin devrildiği kazada 24 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi yaralandı. Yetkililer, “aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından” kaynaklandığını belirtti.

Mühendisler Odası ise incelemelerinde altyapıdaki zayıflıklardan ve denetim eksikliğinden bahsetti. Yani ihmalden…

Devlet Demiryolları Genel Müdürü İsa Apaydın istifa etmedi. Kazada 9 yaşındaki oğlunu kaybeden acılı anne Mısra Öz’ü sosyal medya hesaplarından engelledi. 

Ve dün… Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren ile aynı güzergâhta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenin çarpışması sonucu ilk belirlemelere göre 9 yurttaşımız yaşamını yitirdi. Yetkililer kazanın neden olduğunu uzun süre belirleyemedi. Sinyalizasyon ihmaline dair herhangi bir açıklama gelmedi. Devlet Demiryolları Genel Müdürü İsa Apaydın, Twitter hesabını kilitledi!

Toplumu kaderciliğe mahkûm ettirmek için uydurulmuş “fıtrat” lafları arkasına gizlenen belli: “Rantımıza ve rahatımıza dokunmayın.” En temel hakkımız olan hesap sorma hakkımızı kullanmadıkça biz, bu pişkinlikleri daha çok izleriz.


Esas günahımız seçtiklerimiz değil, istifa ettiremediklerimiz!

Barış İnce / BİRGÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder