Üniversitelerin varlık nedeni bilimle uğraşmak ve bilim öğrenmiş insanlar yetiştirmektir. Bu nedenle bilimsel araştırmalar, deneyler ve projeler için üniversitelere ödenekler tahsis edilir.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan’ın “Türkiye'nin nasıl oluyor da dünyanın en büyük 500 üniversite arasında esamesi okunmuyor?" sorusuna Sayıştay’ın üniversiteler hakkında yayınladığı raporlar ile cevap vermeye devam ediyorum.
Yazı dizimize ait ‘’Ege Üniversitesi’’ ve ‘’Cumhuriyet Üniversitesi’’ yazılarımız yayınlanmıştı. Bugün ki yazımız ise ‘’Kırıkkale Üniversitesi’’…
Üniversitelerin varlık nedeni bilimle uğraşmak ve bilim öğrenmiş insanlar yetiştirmektir. Bu nedenle bilimsel araştırmalar, deneyler ve projeler için üniversitelere ödenekler tahsis edilir.
Sayıştay, Kırıkkale Üniversitesi’nin 444 adedi bilimsel araştırma, 22 adedi TÜBİTAK tarafından desteklenen toplamda 471 adet projesine ait verileri incelemiştir. Projelere ait verilerin incelenmesi neticesinde; üniversitenin projeler için tahsis edilen bütçeyi bilimsel altyapı ve destek demirbaşları temin etmek yerine kişisel ofis demirbaşları alımında kullandığını tespit etmiştir.
Özetle üniversitede bilimsel alt yapının geliştirilmesi ve buna ilişkin projelerin desteklenmesi için ayrılan kaynakların ofis demirbaşları temininde kullanıldığı tespit edilmiştir.
Üniversitenin 2017 yılı denetiminde;
-254 adet yurtdışı bilimsel faaliyetlere katılım desteklendiği, 79 adet dış mali kaynak teşvik başvurusu olduğu, 34 adet tercüme/redaksiyon desteği verildiği, 183 adet yurtdışı bilimsel faaliyetlere katılım desteklendiği, 26 adet dış mali kaynak teşvik başvurusu olduğu, 24 adet tercüme/redaksiyon destek verildiği, 10 adet tez teşvik başvurusu olduğu, 3 adet buluşu patentleştirmeye ilişkin giderlerin karşılanması için destek verildiği tespit edilmiştir.
Söz konusu bu projeler kapsamında ise alınan demirbaşlar tabloda sunulmuştur.
Ayrıntılı bilgileri yukarıda ki tabloda verilen demirbaşlar, sadece iki proje kapsamında alınan demirbaşlardır. Söz konusu projeler kapsamında alınan ve tabloda listelenen demirbaşların niteliği incelendiğinde ise alınan demirbaşların bilime, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal, sanatsal, kültürel gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlamaktan çok kişisel kullanıma dönük demirbaşlar olduğu açıkça görülmektedir.
Neticede bu alınan demirbaşlar üniversitenin deposuna proje bitiminde iade edilecektir diye düşünebilirsiniz. Ancak Sayıştay söz konusu demirbaşların kurum taşınır sistemine kayıtlı olmasına rağmen ilgili kişilerin kişisel kullanımında kaldığını da tespit etmiştir.
Sayıştay, Kırıkkale Üniversitesi özel bütçesinin 2016 yılı hesaplarının incelenmesi sırasında; konusu aynı olan, yakın tarihlerde ve aynı firmadan alınan masa, sıra, koltuk, gibi büro mobilyaları alım işlerinin 4734 sayılı Kanunun22-d maddesinden faydalanmak amacıyla parçalara bölündüğü tespitine yer verilmiştir. Konu 2017 yılında da denetlenmiş, aynı usulsüz alımlara 2017 yılında da devam edildiği Sayıştay tarafından tespit edilmiştir.
Kırıkkale Üniversitesi yetkilileri tüm alımları aynı firmadan yapmak için toplam tutarın eşik değerlerin (15.000 TL) altında kalması için ihale muhteviyatı alımları parçalara bölmüştür.
Üniversitelerimizin, neden dünyada ilk 500 üniversite arasında yer almadığının cevaplarından bazıları yukarıda somut delilleri ile durmaktadır.
Bilimsel Araştırma Projesi; tamamlandığında sonuçları ile alanında bilime katkı yapması, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması beklenen bilimsel içerikli, yükseköğretim kurumu içi ve/veya dışı, ulusal ve/veya uluslararası kurum ya da kuruluşların katılımlarıyla da yapılabilecek projeler ile bilim insanı yetiştirme ve araştırma altyapısı kurma ve geliştirme demektir.
Ancak bunun için ayrılan bütçe ne yazık ki yukarıda somut verileri gördüğünüz üzere bilimsel araştırmalar için kullanılmamıştır. Dolayısı ile bu Üniversitelerden bilimsel başarı beklemek ne yazık ki imkânsıza yakındır.
Cevaplar vermeye devam edeceğim…
Murat Ağırel / ODATV
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder