8 Mart 2019 Cuma

Yurt Dışından İadesi Sağlanan Eserler(V) - (Kaynak-T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı)



Yurt Dışından İadesi Sağlanan Eserler




66) Kanatlı Denizatı Broşu (2013 Almanya) Uşak Müzesi Müdürlüğü'nden sahtesi ile değiştirildiği tespit edilen ve “İnterpol Çalıntı Sanat Eserleri Veri Tabanı”nda uluslararası alanda arattırılması sağlanan kanatlı deniz atı broşuna benzer bir eserin Almanya, Hagen’de yürütülen bir soruşturma kapsamında bulunduğu Bakanlığımıza bildirilmiştir.

 
Söz konusu eser üzerinde gerçekleştirilen analiz ve incelemeler sonucu eserin Uşak Müzesi Müdürlüğü’nden çalınan kanatlı deniz atı broşu olduğu tespit edilmiş ve eserin ülkemize iadesine ilişkin gerekli girişimler Adalet, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı ile koordineli olarak sürdürülmüştür.
 
Alman yetkili makamları nezdinde yapılan girişimler sonucu eser 06.03.2013 tarihinde Sayın Bakanımıza teslim edilerek ülkemize iadesi sağlanmış, 08.03.2013 tarihinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü O. Murat Süslü tarafından Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğüne teslim edilmiştir.


67) Avustralya'dan Getirilen 23 Parça Sikke (2013)  Avustralyalı bir dinbilimci yıllarca koleksiyonunda gözü gibi baktığı sikkelerinin, ölümünün ardından Türkiye’ye verilmesini istedi.

Türkiye’nin var gücüyle, ülke topraklarından başta kaçakçılık olmak üzere çeşitli nedenlerle götürülen, kültür varlıklarını geri getirme çalışmaları artık kişilere de esin kaynağı oluyor. Avustralyalı din bilimci Julie HOOKE’un kişisel koleksiyonunda özenle koruduğu Anadolu bölgesi kaynaklı sikkeler yeniden ana topraklarına döndü.
 
Türkiye’nin son dönem atağa geçerek kaçak eserlerin yeniden ana topraklarına dönüşünü sağlamak için özverili çalışmalarını dünya basınından takip eden HOOKE, yıllar önce müzayedelerden satın altığı sikkelerin Türkiye’ye gönderilmesini meslektaşı Rosemary CANAVAN’a vasiyet etti.
 
2012 yılında Julie HOOKE’un vefatı üzerine Avustralya’da Katolik İlahiyat Üniversitesi’nde dekan yardımcısı olan CANAVAN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile temasa geçti. HOOKE’un vasiyetini aktararak sikkelere ait liste ile talebine ilişkin dilekçeyi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne iletti. Bunun üzerine, CANAVAN ile irtibata geçilerek, sikkelerin Melburn Başkonsolosluğumuza verilmesi, oradan Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na nakli ve devamında 03.05.2013 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslimi sağlandı.
 
Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, “Avustralya’dan getirilen 23 parça sikkenin 22’si tunç biri gümüş. M.Ö. birinci ve 2. YY. Roma dönemine ait şehir sikkeleridir.” dedi.
 
Bir süre “dün”e meraklı “günümüz” insanıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde buluşucak olan sikkeler daha sonra Julie HOOKE’un vasiyeti üzerine  Denizli Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edilerek kendisinin adının geçtiği bir plaketle sergilenecek.
 
Sikkelerin Türkiye’den nasıl çıktığı bilinmemekle birlikte söz konusu liste incelendiğinde çoğunlukla Roma Dönemi’ne ait olduğu ve büyük bir kısmının antik dönemde Mysia (Anadolu’nun kuzeybatısı) ve Phrygia (bugünkü Afyon, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Çorum’u içine alan bölge) olarak adlandırılan bölgelerden geldiği anlaşılan 23 adet sikke olduğu belirlendi.
 


68) 18. Yüzyıl Osmanlı Mezar Taşları (2013 - İngiltere)  İngiltere'de bir müzayededeki satışı Sayın Bakanımız Ömer Çelik'in girişimiyle durdurulan Osmanlı mezar taşları Türkiye'ye getirildi.

Sayın Bakan Çelik'in, Londra'da satışa çıkarılan 18'inci yüzyıla ait dört Osmanlı mezar taşının satışının durdurulmasını sağlamasının ardından, Türk-İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, mezar taşlarının İstanbul'dan çalındığına ilişkin kanaatin kuvvetlenmesi üzerine, Sayın Bakanımızın talimatı ve Bakanlığın ısrarlı takibiyle yürütülen görüşmeler neticesinde, müzayede evi mezar taşlarının Türkiye'ye iadesini kabul etmiştir.
 
29 Ağustos 2013 tarihinde Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğince müzayede evinden alınarak, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğine teslim edilen dört mezar taşının biri kadın diğerleri ise erkek mezar taşıdır.
 
Osmanlı Türkçesiyle Arap harfleriyle yazılmış ve dört satır yazı ile ölüm tarihi verilmiş olan kadın mezar taşının üzerindeki metnin Latin harflerine çevirisi şu şekildedir.
 
1- Merhume ve mağfure
2- Şerif Mustafa Kerimesi
3- Hadice Kadın ruhuna
4- El- Fatiha sene 1154
 
Şerif Mustafa’nın kerimesi Hadice (Hatice) Hanımın Miladi takvime göre 1741/1742 senesinde vefat ettiği anlaşılmaktadır.
Diğer mezar taşlarının ise yapılacak incelme sonucunda kimlere ait oldukları kesin olarak tespit edilecektir.


69) Aksaray Ulu Camii Mimber Kapısı Kanatları (2013) Kültür ve Turizm Bakanlığı 1998’den bu yana Interpol tarafından aranan Aksaray Ulu Camii Kapı Kanatları’nın Türkiye’ye iadesini sağladı.

 
Minber kapısının kanatları 22.02.1998 tarihinde yerinden sökülerek götürülmüş ve o günden bu yana 15 yıldır Interpol aracılığıyla aranmaktaydı. Uzmanlar, hakkında çalıntı ve polis kayıtları bulunan kapının uzun yıllardır bulunamamış olmasının sebebi, eserin kaçakçılarca kamuoyuna unutturularak bir nevi soğutma devresine sokulmak istenmesi olarak değerlendiriyor.
 
Kapı kanatları, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatıyla Bakanlığın diplomatik ilişkileri ve hukuki hakları dikkatli ve ısrarlı bir şekilde devreye sokarak yürüttüğü çalışmalar sonucunda gizli bir operasyonla Türkiye’ye getirildi.
 
İade sağlandıktan sonra ilk olarak kapı kanatlarının orijinal olup olmadığını anlamak üzere uzmanlar incelemede bulundu. İnceleme sonucu hazırlanan raporda, kanatlarının Aksaray Ulu Camii minberinin kapısına ait olduğu kesin olarak belirlendi ve tarihi eser 20.11.2013’te Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü’nde koruma altına alındı.


70) ABD'den İade Edilen Amforalar (2014)  Vaşington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne başvuran Amerikalı Rick O’Ryan isimli bir şahsın, özellikle son yıllarda yurt dışında tespit edilen ülkemiz kökenli kültür varlıklarının iadesi konusunda Bakanlığımızın gayretli çalışmalarından etkilendiğini ifade ederek 1950’li yılların başlarında Türkiye’de görevli bulunan babasının ABD’ye götürdüğü 2 adet amforayı ülkemize iade etmek istemesi üzerine Bakanlığımızın girişimiyle diplomatik kargo yoluyla ülkemize gönderilen 2 adet amfora, 19/02/2014 tarihinde Bakanlığımız uzmanları tarafından teslim alınmıştır.

 
Geç Doğu Roma Dönemi’ne tarihlendiği anlaşılan söz konusu amforalar halen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nde muhafaza edilmektedir.


71) ABD'den İade Edilen Amforalar (2014)  Vaşington Büyükelçiliği’ne başvuran Amerikalı Kyoko Schmidt isimli bir şahsın merhum eşinin 1965 yılında Türkiye’de yaşadığı dönemde aldığı 2 adet amforayı ülkemize iade etmek istemesi üzerine Vaşington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne teslim edilen amforalar diplomatik kargoyla ülkemize getirilerek 09/04/2014 tarihinde Bakanlığımız uzmanları tarafından teslim alınmıştır.

Söz konusu amforalar halen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nde muhafaza edilmektedir.


72) ABD'den İadesi Sağlanan At Gemi (2014) Bakanlığımızın ülkemiz kökenli kültür varlıklarının ülkemize iadesi yönündeki haklı çalışmaları pazar ülkeler olarak nitelendirilen Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de yankı bulmaktadır. Bu ülkelerde farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalarımız neticesinde Amerika Birleşik Devletleri'nin ikamet eden Anne Daughtry adlı şahıs, elinde bulunan bir adet Anadolu kökenli kültür varlığının ait olduğu ülkede korunması gerektiğini bildirerek Los Angeles Başkonsolosluğumuza teslim etmiştir.

Milattan Sonra 2. Yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi'ne ait bronz at koşum takımı parçası (Gem) 19 Eylül 2014 tarihinde teslim alınarak Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde koruma altına alınmıştır.


73) ABD'den İadesi Sağlanan Lydia Bölgesi'ne Ait 10 Adet Mezar ve Adak Steli (2014)

2006 yılında Genel Müdürlüğümüze iletilen bir dilekçede, Lidya Bölgesine ait Manisa kökenli mezar ve adak stellerinin ABD’de internet üzerinden satışa çıkarıldığı bildirilmiştir.
Yoğun çalışmalar sonucunda, 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in talimatıyla, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları nezdinde stellerle ilgili tekrar girişimde bulunulması talep edilmiştir.
Bu esnada, FBI ve Vaşington Emniyet Müşavirliğimizce gerçekleştirilen ortak çalışmalar sonucu, stellerden 10 tanesinin yeri tespit edilmiştir.
M.S. 1-3. yüzyıllara ait oldukları tespit edilen 10 adet stel, 4 Ağustos 2014 tarihinde Vaşington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nce teslim alınmıştır.
Diplomatik kargoyla gelen eserler Bakanlığımız uzmanları tarafından 9 Eylül 2014 tarihinde teslim alınarak aynı gün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslim edilmiştir. 


74) Avustralya'dan İadesi Sağlanan "Yortan Kabı" (2014) Özellikle Truva, Semahöyük, Beycesultan, Afyon-Kusura, Aphrodisias gibi merkezlerde M.Ö. III. bin yıla tarihlenen arkeolojik tabakalarda görülen Yortan Tipli bir kabın  www.e-bay.com  isimli internet sitesinde satışa çıkarıldığı tespit edilmiştir.


Genel Müdürlüğümüzce bahse konu eserin ülkemize iadesi için Dışişleri Bakanlığımız aracılığı ile gerekli girişimleri başlatmış olup yapılan görüşmeler sonucu eserin satıştan çekilmesi sağlanmış ve 17 Ekim 2014 tarihinde Melburn Başkonsolosluğumuzca teslim alınmıştır. 

Ülkemize iadesi sağlanan eser 04.11.2014 tarihi itibariyle Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne nakledilmiş ve sergilenmeye başlamıştır.


75) Amerika Birleşik Devletleri tarafından New York Havalimanı’nda ele geçirilerek ülkemize iade edilen 69 adet kültür varlığı (2014) 

2,7 x 0,7 x 0,3 – 4,8 x 1,6 x 0,5 cm ölçüleri arasında 43 adet bronz ok ucu; 5,6 x 0,7 x 0,7 – 7,3 x 0,7 x 0,7 cm ölçüleri arasında 9 adet demir ok ucu; 2,3 cm halka çapı ve 1,6 cm kaş çapı olan Roma dönemine ait 1 adet bronz yüzük; 2,9 cm genişliğinde, 5,2 cm uzunluğunda ve 0,4 cm kalınlığında olan 1 adet bronz at çeneliği; 1 adet gümüş sikke (Miletos, M.Ö. 5. yy, obol); 5 adet bronz sikke; 9 adet gümüş sikke (Osmanlı akçesi).


76) İngiltere’den İadesi Sağlanan Türk Bayrağı (2014) 

I.Cihan Harbi esnasında, Şam şehrindeki Osmanlı Karargâhı’nın İngiliz kuvvetlerince işgal edilmesinin ardından gönderden indirildiği ve İngiliz General Edmund Allenby tarafından büyük dedesi Başçavuş Edgar Turner’e teslim edildiği iddiası ile Jack TURNER isimli İngiliz vatandaşı tarafından Londra Büyükelçiliğimize teslim edilen Osmanlı Bayrağı, 29.12.2014 tarihinde Bakanlığımız uzmanlarınca teslim alınmıştır.

208cm x 169 cm. ebatlarında olan bayrak 81 cm. genişliğinde iki ayrı kumaşın ortadan dikilerek bir araya getirilmesiyle oluşturulan bayrağa ilişkin; İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ve Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan dönemsel özellik değerlendirmesi, dokuma türü, kir analizi, lif ve doğal boyar madde analizi sonucunda; bayrağın 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra üretildiği tespit edilmiş ve I. Dünya Savaşı yıllarında kullanılmış, dönemin özelliklerini yansıtan bir bayrak olabileceği kanaatine varılmıştır.

Söz konusu bayrak, Ankara Cumhuriyet Müzesi Müdürlüğü’nde sergilenmektedir.


77) A.B.D. Brauer Sanat Müzesi’nden İadesi Sağlanan 2 adet Stel (2015)

Bakanlığımızın yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış ülkemiz kökenli eserlerin iadesi kapsamında almış olduğu başarılı sonuçlar son yıllarda artarak devam etmektedir. Ülkemizin bu çabası neticesinde yurt dışında bulunan kişi ve kurumlar elinde bulundurdukları Türkiye kökenli eserleri kendi rızaları ile iade etmektedirler. Bu kapsamda, son olarak, ABD’nin Indiana Eyaletindeki Valparaiso Üniversitesi, Brauer Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan Sardis Kökenli 2 adet mezar stelinin ait olduğu topraklara iadesi sağlanmıştır. Söz konusu eserler 5 Haziran 2015 Genel Müdürlüğümüz yetkilileri tarafından teslim alınarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde muhafaza altına alınmıştır.


78) Avusturya’dan İadesi Sağlanan Boğa Figürini (2015)

Avusturya, Viyana’dan bir şahıs tarafından kargo ile Antalya Müzesi Müdürlüğü’ne bir boğa figürini gönderilmiştir. Kargo içerisinde ayrıca Antalya Müzesi Müdürlüğü hitaplı Almanca bir not bulunmuştur. Söz konusu notta, şahsın 1963 yılında bir haftalığına geldiği Antalya’da bahse konu eseri satın aldığı ve artık eseri kendi anayurduna iade etmek istediği ifade edilmektedir. 
Söz konusu eser Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000-M.Ö. 1200) ait olup pişmiş topraktandır. Yaklaşık olarak 9 cm yüksekliğinde ve 7 cm eninde olup Antalya Müzesi Müdürlüğü’nde muhafaza edilmektedir. 


79) ABD’den İadesi Sağlanan 2 Adet El Yazması Eser (2015)

Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi’nde yapılan sayım sonucunda yerinde olmadığı tespit edilen 111 adet el yazması eserin bulunabilmesi amacıyla 2000 yılında gerekli duyurular yapılarak söz konusu eserlerin İnterpol Çalıntı Eser Veri Tabanında yayınlanması sağlanmıştır.
Bu eserlerden 5544 Demirbaş Numaralı "Lubab el İşaret ve’t-Tenbihat" ve 5545 Demirbaş Numaralı "Miftahu'l Ulum" adlı iki adet el yazmasının, ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi, Schoenberg Koleksiyonunda olduğunun tespiti üzerine, el yazmalarının ülkemize iadesi kapsamında gerekli girişimler başlatılmıştır.
Bakanlığımızın girişimleri ve karşı tarafın uzlaşmacı tutumu sonucunda iade edilen eserler 17.06.2015 tarihinde Ankara Etnoğrafya Müzesi Müdürlüğü’nde muhafaza altına alınmıştır.
Söz konusu el yazmalarının her ikisi de Arapça kaleme alınmıştır. 
"Lubab el İşaret ve’t-Tenbihat" Hicri 606 (Miladi 1209-1210) tarihlidir. Yazarı Fahreddin el Razi’dir. Felsefe ve kelama ilişkin yazılmış bir eserdir.
"Miftahu'l Ulum" Hicri 671 (Miladi 1272-1273) tarihlidir. Yazarı Ebu Ya'kub es-Sekkaki’dir. Behzat bin Ali tarafından kopyalanmış nüshasıdır. Arapça gramer konusunda yazılmış bir eserdir. 

80) İsviçre’den İade Edilen Kültür Varlıkları

Ülkemiz kökenli bazı kültür varlıkları, bir İsviçre vatandaşı tarafından Zürich Kültür ve Tanıtma Ataşeliğimize posta yoluyla gönderilmiştir.
 Söz konusu eserler Roma ve Geç Roma dönemine ait seramik ve mimari parçalardan oluşmakta olup 10 adettir. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünde muhafaza edilmektedir. 
 

81) Amerika Birleşik Devletleri’nden İade Edilen Kültür Varlıkları

Ülkemiz kökenli bazı kültür varlıkları, bir Amerikan vatandaşı tarafından Vaşington Kültür ve Tanıtma Ataşeliğine teslim edilmiştir.
Roma Dönemine ait 4 adet mimari parçanın, 7 adet mermer yer döşeme parçasının, 1 adet mozaik parçasının (3 adet tessera) ve 2 adet Selçuklu Dönemi sırlı kaide parçasının oluşturduğu eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde muhafaza edilmektedir. 


82) Amerika Birleşik Devletleri’nden İadesi Sağlanan Osmanlı Devlet Arması

Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden bir Türk tarafından kendisinde bulunan Osmanlı devlet armasını ülkemize teslim etmek istediği bildirilmiştir.
Bu kapsamda;  bahse konu Osmanlı Devlet Arması, Los Angeles Başkonsolosluğumuz yetkililerince teslim alınarak diplomatik kargo ile ülkemize getirilmiştir.
Bakanlığımız uzmanları tarafından 26/01/2016 tarihinde Dışişleri Bakanlığı’ndan teslim alınmış ve aynı gün Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir.
Söz konusu arma, Sultan II. Abdulhamid Dönemi’ne ait olup, krem renkli atlas kumaş üzerine renkli ipliklerle işlenmiştir. Eserin ölçüleri 35 x 40 cm, çerçevenin ölçüleri ise 59 x 65 cm olup çerçevesi günümüz yapımıdır. 
Armadaki güneş, devletin büyüklüğünü, güneşin ortasındaki tuğra, en büyük Müslüman Türk hanedanını, kavuk, saltanat ve hilafeti, çiçekler, müsamahayı, terazi, adaleti, kitap, Kur’an-ı Kerim’i, silahlar, orduyu, madalyonlar, çeşitli milletlerden oluşan Osmanlı toplumunu temsil etmektedir.


83) Bursa İznik Müzesi Müdürlüğü’nden Çalınan Lahit Parçası

Bursa İli, İznik Müze Müdürlüğü bahçesinde muhafaza edilen 1516 envanter numaralı lahit parçasının çalındığının 15/05/2011 tarihinde tespit edilmesi üzerine yurt içinde ve yurt dışında arattırılması için gerekli girişimler Bakanlığımızca başlatılmıştır.
Almanya, Münih’te bulunan Gorny & Mosch Müzayede Evinin Aralık 2012 tarihli ve 210 numaralı açık arttırmasında 8 lot sayısıyla satışa sunulduğu öğrenilen eserin satışı durdurulmuştur.
Bakanlığımız, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın koordineli çalışmasıyla söz konusu eser, 12/08/2015 tarihinde teslim alınarak aynı gün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nde muhafaza altına alınmıştır.


84) İsviçre’den İadesi Sağlanan Herakles Lahdi

İsviçre’nin Cenevre gümrüğünde ele geçirilen Herakles lahdi ile ilgili süreç, 2011 yılında İsviçre Interpol biriminin İçişleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğünü bilgilendirmesi ile başlamıştır. Bu tarihten itibaren Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından araştırma ve inceleme çalışmaları başlatılmış; Türk ve yabancı arkeologlardan rapor istenmiştir. Söz konusu raporlar ve daha sonraki araştırmalar sonucunda eserin, Antalya, Perge antik kentinden kaçak kazılar yoluyla elde edildiği ve yasadışı olarak ülkemiz dışına çıkarıldığı anlaşılmıştır.
İsviçre, Cenevre Başsavcılığının 2015 yılındaki lahdin ülkemize iade kararı, önce Cenevre Mahkemesinde, ardından İsviçre Federal Mahkemesinde temyiz edilmiştir. Davacıların, Federal Mahkeme kararını vermeden önce temyiz başvurularını geri çekmesi üzerine Herakles lahdinin ülkemize iadesi kesinleşmiştir.
13 Eylül 2017 tarihinde Türkiye’ye getirilen Herakles lahdi, 24 Eylül 2017 tarihinde yapılan açılış töreni ile Antalya Müzesinde sergilenmeye başlamıştır.


85) İskoçya'dan İadesi Sağlanan Altın Taç

İskoçya’nın Edinburgh şehrinde ele geçirilen MÖ 4. yüzyıla tarihlenen ülkemiz kökenli altın tacın iadesi için çalışmalar 2010 yılında başlatılmıştır. 2013 yılında İskoçya’da açılan mülkiyet tespiti davasında eserin ülkemiz kökenli olduğuna yönelik argümanlarımız, bilimsel ve yasal tespitlerimiz mahkemeye delil olarak sunulmuştur. 5 Aralık 2017 tarihli duruşmada ilgili şahıs sahiplik iddiasından vazgeçmiş ve eserin mülkiyeti Edinburgh Mahkemesince ülkemize verilmiştir. Karya dönemine ait olduğu belirlenen “Altın Taç” 18 Ocak 2018 tarihinde Türkiye’ye getirilmiştir.


86) Fransa'dan İadesi Sağlanan Bronz Dağ Keçisi Heykelciği

Erzurum Müzesi Müdürlüğünden kaybolan ve Interpol Çalıntı Sanat Eserleri Veritabanına kayıtlı bir bronz dağ keçisi heykelciğinin Fransa’da faaliyet gösteren bir galeride olduğunun tespit edilmesi üzerine gerekli araştırma ve incelemeler Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir.
Konunun öncelikle iyi niyet çerçevesinde çözümünü teminen, kanıtlayıcı belgeler eseri elinde bulunduran kuruluşa sunulmuş ve iade talebimizin iletilmiştir.
Yapılan görüşmeler neticesinde heykelcik, galeri sahibi tarafından iyi niyet çerçevesinde Bakanlığımıza iade edilmiş ve 15 Ocak 2018 tarihinde ülkemize getirilmiştir.

(Bitti..)

Mustafa Kırcı
(Kaynak : T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı)

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder