12 Temmuz 2021 Pazartesi

Yüzlerce milyonluk ihale davası - CUMHURİYET

1)  Yüzlerce milyonluk ihale davası (Cumhuriyet) - 12/07/2021

2)  'Şarampol' operasyonu (Cumhuriyet) - 30/10/2008

3)  Vurgundan sonra umre (Hürriyet) - 03/11/2008

                                                                   ***

1)  Yüzlerce milyonluk ihale davası (Cumhuriyet) - 12/07/2021

Çevre Bakanlığı’nın, yöneticisi “Şarampol Operasyonu’nda” yargılanan Özcoşkunlar Şirketi’ne 305 milyon TL’lik ihale verdiği açığa çıktı. İhaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma Gökçek’e kadar uzanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yöneticisi ihaleye fesat karıştırmak suçundan yargılanan Özcoşkunlar Şirketi’ne milyonlarca liralık ihaleler verdiği açığa çıktı. Şirketin yöneticisi Mahmut Özcoşkun, 2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın kişisel internet sitesine gönderilen bir ihbar ile başlatılan “Şarampol Operasyonu” kapsamında gözaltına alınarak yargılandı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Mersin Anamur Alaköprü İskan Yerleşkesi Tarımsal Araziler Oluşturulması” adı altında düzenlediği üç ayrı ihaleyi Özcoşkun Yapı Mimarlık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne verdi.

2016 yılında düzenlenen ilk ihale 46 milyon 55 bin TL’ye, 2018 yılında düzenlenen ihale 72 milyon 550 bin TL’ye ve geçtiğimiz Nisan ayında düzenlenen ihale de 187 milyon 11 bin TL’ye Özcoşkun Yapı Şirketi’ne verildi. Üç ayrı ihale için Bakanlık kasasından şirkete ödenen para ise 305 milyon TL’yi geçti.

İHBAR AKP'Lİ BİNALİ YILDIRIM’A YAPILMIŞ

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Ticaret Bakanlığı’na bağlı MERSİS’te yer alan bilgilere göre, Özcoşkun Yapı Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcoşkun ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili de Mahmut Özcoşkun. Şirket yöneticisi Mahmut Özcoşkun’un adı bir dönem “Şarampol Operasyonu’na” da karıştı.

Operasyon, dönemin Ulaştırma Bakanı AKP'li Binali Yıldırım’ın kişisel internet sitesine gönderilen bir ihbar metni ile başladı. Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, şüphelileri dört ay boyunca kamera ile izledi. Şüphelilerin ihale gününde Karayolları bahçesinde toplanarak, diğer firmaları saf dışı bırakabilmek için yaptıkları konuşmalar da kaydedildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2008’de Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü tarafından açılan hizmet ve malzeme ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada 46 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüphelilerden 25’i tutuklanmıştı. O dönem Mahmut Özcoşkun da tutuklu yargılandı. Haberlere yansıyan bilgilere göre, şüphelilerin Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan bazı yetkililerle çıkar ilişkisine girerek, karayolu yapım ve karayolu onarım ihalelerine ilişkin gizlilik dereceli bilgileri öğrendikleri belirlendi.

İPİN UCU GÖKÇEK'E KADAR UZANIYOR

Dava kapsamında savunma yapan sanık Mahmut Özcoşkun, o dönem AKP'li Melih Gökçek yönetiminde olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) bağlı ASKİ’nin 5 bin tonluk mıcır malzemesi ihalesini kazanmasına ilişkin çarpıcı detaylar vermişti.

Özcoşkun, AKP’li Gökçek döneminde belediyenin 5 bin tonluk mıcır malzemesi ihalesine usulsüzlük yapıldığını anlatarak, “Aslında ortada bir ihale yok, doğrudan temin var. İşi yaptık, sonra ihale yapıldı. Olay tarihinde ASKİ’den bizi aradılar. Acilen mıcır gerekiyormuş, en uygun taş ocağı da bizim taş ocağıymış. ASKİ mıcırı bizden su borusu patlaması sebebiyle önce aldı, fiilen hasar bölgesine mıcırı götürdü, daha sonra fiyat istedi. Aslında mıcır alımıyla ilgili bir başka firma daha düşük teklif verdi. Ancak onların taş ocağı uzaktı” demişti.

                                                                           ***

2)  'Şarampol' operasyonu (Cumhuriyet) - 30/10/2008

Başkentte gerçekleştirilen ''Şarampol'' operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Karayolları 4. Bölgede çalışan kamu görevlileri ile bazı yol yapım firmaları sahiplerinin de bulunduğu 46 kişinin, yol yapım ve onarım ihalelerine fesat karıştırarak, devleti zarara uğrattıkları öne sürüldü. Gözaltına alınan 46 kişiden 28'i bugün polis tarafından adliyeye sevk edildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü'ndeki ihalelere fesat karıştırarak yada usulsüzlük yaparak haksız kazanç elde ettiklerinin belirlenmesi üzerine gerçekleştirilen soruşturma sonunda, 27 Ekim'de başta Ankara olmak üzere Düzce, Malatya ve Bolu'da 
''Şarampol''  adı verilen operasyon düzenlendi.

Operasyonda aralarında Karayolları 4. Bölge Müdür Yardımcısı Adem G, Bakım Baş mühendisi Birol D, mühendisler  Kurtuluş ŞCem EMehmet D, ve şef  Galip T, bir futbol takımının yöneticisinin oğlu olduğu belirtilen Cem Kamil A. ile yol yapım firmalarının sahip ve çalışanlarının bulunduğu toplam 46 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlarla birlikte 21 adet bilgisayar, 58 adet CD, 7 adet veri depolama cihazı, ''İhaleden çıkma'' bedeli olarak tespit edilen çok sayıda çek, senet ile menfaat ilişkisini ortaya koyan defter, not kağıdı ile soruşturmaya ilişkin olduğu değerlendirilen doküman ele geçirildi.

Yapılan soruşturma ve gözaltına alınan kişilerin emniyetteki sorguları sonunda, bazı şirket yönetici ve çalışanlarının ihalelere fesat karıştırmak amacıyla suç örgütü kurdukları, Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan bazı yetkililerle çıkar ilişkisine girerek, karayolu yapım ve karayolu onarım ihalelerine ilişkin gizlilik dereceli bilgileri öğrendikleri belirlendi.

Söz konusu kişilerin, şartname alan firmaların listesini de ele geçirdikleri, ihalelere katılacak diğer firma yetkilileriyle açık yada gizli anlaşmalar yaparak teklif bedellerini etkiledikleri, ihaleyi kazanacak firmayı önceden belirledikleri ve anlaşma sağladıkları diğer firma yetkililerine anlaşma gereği ''ihaleden çıkma'' tabir edilen bedeli ödedikleri tespit edildi.

Zanlıların, ihale süreci planladıkları şekilde yürümediği durumda kurum yetkilileri ile irtibata geçerek ihaleleri iptal ettirdikleri ve belirledikleri kurumla sözleşme imzalanmasını sağladıkları öğrenildi.

Suç örgütündeki kişilerin bu şekilde 12 ihaleye fesat karıştırdıkları, 3 ihaleyle ilgili usulsüzlük yaptıkları, şirket yöneticilerine rüşvet verdikleri, kamu görevlilerinin de görevlerini kötüye kullandıkları bildirildi.

Cem Kamil A.'nın isminin 4 ihaleye karıştığı da belirtilirken, zanlıların ihale başına 5-10 milyon YTL haksız kazanç sağladıkları, kamu görevlisi olanlardan birinin aldığı rüşvetlerle Çankaya'da ev yaptırdığı öne sürüldü.

Gözaltına alınan zanlılardan 18'i Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla emniyetten serbest bırakılırken, 28 kişi ise adliyeye sevk edildi.

                                                                          ***
3)  Vurgundan sonra umre (Hürriyet) - 03/11/2008

Karayolları ihalelerine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle "Şarampol" operasyonu kapsamında tutuklanan firma sahiplerinden H.K.’nin, yolsuzluk soruşturmasına konu olan ihalelerin yapıldığı gün Umre’ye hareket ettiği belirlendi.

Lise mezunu olan müteahhit H.K. mahkemede aylık gelirinin 10 bin YTL olduğunu, halen oturduğu villasının yanı sıra üzerine kayıtlı üç ayrı evi daha bulunduğunu beyan etti.

H.K. nöbetçi mahkemede şu savunmayı yaptı:

"K. inşaatın yüzde 20 hisse sahibiyim. İddia edilen suçlarla hiç ilgim yok. İhaleye fesat karıştırıldığının iddia edildiği gün ben Suudi Arabistan’a gitmek üzere havalimanında bekliyordum. Rüşvet verme iddiası da yanlıştır. Sadece tavsiye vardır. Ustanın tavsiye edilmesi konuşulmuştur."

H.K., tutuklanan Karayolları 4. Bölge Müdür Yardımıcısı A.G.’ye rüşvet vermekle de suçlanan müteahhit. A.G., mahkemede, H.K.’dan aldığı paraların rüşvet olmadığını belirterek, umrede olduğunu öğrendiği müteahhitten, para koleksiyonu için yeni çıkan 50’lik, 100’lük riyallerden istediğini söylemişti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder