Ayancık’taki sel yüzlerce ihmal ve rant belediyeciliğin bir sonucu. AKP ya da CHP, söz konusu rant ise yok birbirlerinden farkları.
Sinop Ayancık’taki sel felaketinin sorumluluğu, ilçede onbeş yıl üç dönem görev yapmış, imar ve şehircilik politikasını belirlemiş, şehirde geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olan, birçok yanlış karar ve uygulamaya imza atmış AKP’li eski Belediye Başkanı Ayhan Ergün’ün hanesine yazılmaya çalışılıyor. Dediklerine göre tek günah keçisi o. Oysa bu bir düzen sorunu. AKP’li Ayhan Ergün sorunların nedeni olan o düzenin önemsiz dişlilerinden biri sadece. Selin sorumluları kırk yıldır yaşadıkları hiçbir afetten ders almayan yüzlerce kamu görevlisi, müteahhit, göz yuman merkez yönetimi ve tabii olup biteni izleyen, sessizce onay veren Ayancıklılar.
***
İşkence, faili meçhul cinayet ve kaybetme gibi devlet kaynaklı dikkat çekici ve gösterişli şiddet türlerini biliyorsunuz. Peki yok saymanın, üstünü örtmenin, ilgisizliğin ve mahrum bırakmanın sessiz ve görünmez birer şiddet türü olduğunu hiç düşündünüz mü?
Beş (5) koca gün geçti üzerinden. Yaşanan cinayetlerin suçu – evet, buna doğal afet diyenler de var- sadece AKP’li eski Ayancık Belediye Başkanına yüklenerek geri kalanlar aklanamaz. O zadece faillerden biri. Cevaplanması gereken sorular var. Pazarcık fidanlığının taşınması için kimler ve hangi kuruluşlar canhıraş çalışmıştır? Ayancık, Kumluk, Mustafa Kemal Paşa köylerine iki binli yılların başından itibaren yapılan hidroelektrik santrallerine kimler seyirci kalmış, kimler arsalarını satmış ya da müteahhitlerden para almıştır? O müteahhitler kimlerin otellerinde aylarca konaklamıştır? Cevizli ve Beşiktaş mahallerinde son otuz yıldır kaç adet yasa ve yönetmeliklere aykırı imar ruhsatı verilmiştir? Ayancık Sanayi Sitesi, Ayancık Devlet Hastanesi, Ayancık pazar yeri, ki bir de altına otopark istiyordu hemşerilerim, toplu konutlar hangi bilimsel veriler dikkate alınarak inşa edilmiştir?
2019’da seçilen Belediye Başkanı çay yatağına sermayedarlara arsa tahsisi yapıp, tekstil atölyesi açılışına katılarak “göç alan Ayancık” reklamı yapmamış mıdır daha dün? Belediye Meclisinde çay yatağındaki Aşağıköy imara açılmak istenmemiş midir?
Dahası, eski Ayancık Kaymakamı ve Bolu Vali Yardımcısı Çağlayan Kaya’ya kumpas kuran Orman İşletme Müdürü kimdir? Orman köylüsünün örgütlü olduğu OR-KOOP adlı kooperatif tüm bu hususlarda nasıl bir tavır takınmıştır? Babaçay Köyüne taşınan tomruk deposunun kaldırılması ile ilgili verilen dilekçelere hangi kamu kurum ve kuruluşlar, yöneticiler kör, sağır ve dilsiz kalmıştır? Tomruk deposunun Ayancık’tan Babaçay Köyüne taşınmasına hangi Kaymakam izin vermiştir?
Cinayet ortada, katiller belli. Daha önce pek çok kez yazdım, katili de cinayeti de işaret ettim. Gözlerinizi açma zamanı gelmedi mi a benim sevgili hemşerilerim!
VOLKAN ATILGAN EMEK / SOL
***
Selin vurduğu Ayancık'ın eski kaymakamı: Tomruk deposunu kaldırmak istedim, tepki gösterdiler.(SOL)
Sinop'un Ayancık ilçesindeki selde yıkımın artıran tomruk deposunun eski kaymakam Çağlayan Kaya tarafından kaldırılmak istendiği ancak kendisine yöreden tepkiler geldiği ortaya çıktı.
Sinop'un Ayancık ilçesinde 9 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinde izinsiz kurulan ve selin etkisiyle yerleşim yerlerine yağan "tomruk deposunu" kaldırmak isteyen eski kaymakam Çağlayan Kaya, Halk TV'de İsmail Saymaz'a konuştu.
Halk TV'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Kaya, beş yıl önce Orman İşletme Müdürlüğü’nün derenin kenarında izinsiz şekilde tomruk deposu kurduğunu tespit etti.
Kaya, selde yıkıcı etkiyi arttıracağı için depoyu dağ yamacına taşımak istedi. Muhtarlar ve köylüler “Kaymakam ekmeğimizle oynuyor” diye ayaklanınca Kaya, tayinini istedi. Dört yıl sonra bugün, Kaya’nın öngördüğü üzere, derenin kenarındaki tomruklar felakete yol açtı.
Kaya, “Dediğim şekilde müdahale edilse üç köprü, pazar yeri ve sanayi sitesi yıkılmazdı. Tomruklar hasar vermezdi” dedi.
Sel raporu oluşturuldu
Kaya, Ayancık’ta göreve başladıktan sonra dere kenarları ve yatağına yapılmış 12-13 yapıyı tespit ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Ayancık’ta sel riski olan bölgeleri tespit ettim. Dönemin valisine rapor olarak götürdüm. 1963’te Ayancık tamamen bitmiş selden. Daha sonra 70’lerde, 81’de, 92’de ve 2012’de sel olmuş. ‘Binaların kaldırılması lazım. Risk içeriyor. Selde yıkıcı etkiyi arttıracak’ dedim. Burada tomruk deposu da geçiyor.”
'Tomruk deposu izinsiz koyuldu'
Kaya, valiye raporu sunduktan bir ay sonra Yenikonak’ta bulunan tomruk deposunda toplantı yaptığını vurgulayarak, şöyle dedi:
“Dedim ki siz dere yatağına tomruk deposu yapmışsınız. Neye göre yaptınız, belgesini çıkarın. Belge çıkaramadılar. Ne Devlet Su İşleri’nden izin almışlar, ne Acil Afet Durum Genel Müdürlüğü’nden, ne de valilikten… İzin yok. İşin tuhaf yanı: 2012’de sel geçiriyor Ayancık. Adamlar 2014’te tomruk deposunu izin almadan koymuşlar. Bunun üzerine ‘Dağ yamaçlarında ağaçların az olduğu yerler tespit edelim, depoyu taşıyalım’ dedim. Üç yer tespit ettim.”
'Muhtarlar karşı çıktı'
Bu toplantıdan sonra eve gidince art arda telefonunun çaldığını kaydeden Kaya, şöyle devam etti:
“Orman İşletme Müdürü; köylüleri, çalışanları ve muhtarlara ‘Kaymakam ekmeğinizle oynuyor, tomruk deposunu Boyabat’a taşıyacak' diyor. Her gelene anlatmak zorunda kaldım. Dayanamadım. İki gün sonra 71 muhtarı toplayıp görüntülü brifing verdim. 2012 yılının sel felaketi, 1963 yılının fotoğrafları… Dedim ki, tomruk deposunu Boyabat’a taşımayacağız. Yenikonak’ın göbeğine, selin olduğu yere izinsiz tomruk deposu yapılmış. Yerini de gösterdim. ‘Tam dağ yamacındaki bölgeye taşıyacağız' dedim. Ayancık’ın ekmeğiyle niye oynayalım? İkna edemedim. İyi bir linç kampanyası başladı. Tarih, 22 Aralık 2017. Toplantıyı bitirirken şöyle dedim muhtarlara: Eğer tomruk deposu taşınmazsa, umarım Ayancık felaketle daha karşı karşıya kalmaz. Yok eğer kalırsa da tomruklar köprüleri yıkıp Ayancık’ı bitirdiği zaman, bugünü not edin.”
'Tayin istemek zorunda kaldım'
Kaya, Eylül 2018’de tayin istediğini, Bolu Vali Yardımcısı olduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
“Tayin isteme sebeplerimden biri de bu tomruk deposu hadisesinde bana yapılanlardı. İkincisi, tomruk deposunun gerisinde kumluk yolu var, 8-9 köyün ilçeye gelmesini sağlayacak bir yerdi. Bunu da dere yatağına yapmak istediler. Muhtarlar siyasileri ve valiliği sıkıştırdı. ‘Yol istiyoruz’ dediler. Vali beye ‘Bu dere yatağına yapılırsa en küçük selde gider’ dedim. Depo meselesinden tavırlılardı. Bunu da söyleyince her şeye karşı çıkıyor gibi algı oluştu. Tayin istedim. Tayin istememin yüzde 80’i bu nedendendi.”
'Depo taşınsa felaket olmazdı'
Kaya, tomruk deposunun taşınması halinde bu facianın yaşanmayacağını savunarak, şöyle dedi:
“Dediğim şekilde müdahale edilse üç köprü yıkılmazdı. Derenin kenarındaki pazar yeri ve sanayi sitesi yıkılmazdı. İlçe merkezine tomruklar girip binalara hasar vermezdi. Bu çalışmalarımızın hepsi kaymakamlığın arşivinde mevcut. Tabi selin yıkıcı etkisi vardır. Tomruklar bu etkiyi iki üç katına çıkarır. Ayancık’ın Sinop merkezle bağlantısı kesildi. Bunu sağlayan üç köprü vardı. Üçü de yıkıldı.”
Ankesör aramalarından açığa alındı
Çağlayan Kaya, 2016 yılında Sinop Ayancık Kaymakamı olarak atandı. İki yıl bu görevde kalan Kaya, 2018’de Bolu Vali Yardımcılığına getirildi.
Kaya, Aralık 2020’de ankesörlü arama soruşturması kapsamında açığa alındı. 2008 ve 2011 yılında ankesörlü telefondan arandığı ileri sürülen Kaya’ya dava açılmadı. İhraç edilmeyen Kaya, bu yıl eylül ayında görevine dönmeyi bekliyor.
(SOL)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder