18 Ağustos 2021 Çarşamba

Kaplumbağa üreme alanını piknik yeri yaptılar - SELİN İZMİRLİ / SOL

 Deniz kaplumbağası üreme kumsalı MHP’li belediyenin ve özel işletmelerin saldırısı altında. MHP’li Belediye Başkanı tepki gösteren çevrecilere 'lümpen, dış destekli, provokatör' dedi.

Türkiye’nin resmî olarak envanterine aldığı ve kabul ettiği 21 deniz kaplumbağası üreme kumsalından biri olup 2009/10 sayılı Genelge’nin yanı sıra Barcelona ve Avrupa Yaban Hayatını Koruma gibi uluslararası sözleşmeler gereğince özel koruma statüsünde olan Anamur Kumsalı, MHP’li belediyenin ve özel işletmelerin saldırısı altında. 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, 31 Mayıs 2019 tarihinde Anamur Belediyesi tarafından Karaağaç yuvalama kumsalına piknik alanı yapılmak üzere yaklaşık 7 dönümlük kum ve kumul alana toprak dökülerek, çim ve ağaç dikildi. Deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarını korumaya dair kuralları belirleyen 2009/10 sayılı Genelge’yi ve Kıyı Kanunu’nu ihlal eden bu yasa dışı çalışma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından durduruldu. Hatta Doğa Koruma ve Millî Parklar Mersin İl Müdürlüğünce Anamur Belediyesi'ne idari para cezası ve dökülen toprağın kaldırılıp sahanın rehabilite edilmesi için 15 Temmuz 2019 tarihine kadar süre verildi.

Ancak 2020 sonu, 2021 yılı başı itibarıyla, doğal habitatın bozulmasına neden olacak şekilde kumsala ve kumul alana dökülen toprak hâlâ kaldırılmadığı gibi, dökülen toprağın ve dikilen ağaçların bir kısmı, kış aylarında yükselen deniz dalgalarıyla sürüklendi. 

Doğa tahribatına neden olan Anamur Belediyesi'ne karşı çevre mücadelesi

Deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalına belediye tarafından toprak dökülmesi ile başlayan piknik alanı yapma girişimi, farklı habitat tahribatları ile devam etti. Anamur Belediyesi, iki farklı bakanlık tarafından verilen durdurma kararlarına uymayıp sahadan el çekmeyince, Anamurlu doğa korumacıların kurduğu Anamur Çevre Platformu ve MERÇED Anamur Temsilciliği tarafından çevre mücadelesi başlatıldı.

MHP’li Belediye Başkanı'ndan çevrecilere: Lümpen, dış destekli, provokatör…

Yaşadığı bölgenin doğasını korumaya çalışan vatandaşlar gerçekleştirdikleri eylemlerden sonra MHP’li Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ın suçlamalarıyla karşılaştı. Çevrecileri “edebiyat parçalama heveslisi” olarak nitelendiren Kılınç şunları söyledi:

"Son günlerde çevrecilik adına, ideolojik bakışla düşmanlık yapılmaktadır. Birtakım malum çevreler, şimdiye kadar ihmal edilmiş, halkımızın huzur içinde dinlenebileceği, piknik, mesire alanı, halk plajını engelleme gayreti içindedirler. Ben seçim öncesi vadettiğim sözlerimin arkasındayım. Polemik konusu bulamadığı zaman kendisiyle dövüşen 3-5 kişinin kendini tatmin için edebiyat parçalama heveslerine tabiatı kurban edemem.

Çevrecilik aynı zamanda yaşadığı mahallin çevresinin düzenli olmasını istemektir. Dokuyu bozmadan yapılan düzenlemeye karşı çıkmak lümpen çevreciliktir. Ülkemizin her yerinde Alman vakıflarının çevre istismarcılarının bazılarını destekledikleri, çeşitli eylemlerle provokatörler vasıtasıyla muhalif çevreleri harekete geçirmeye çalıştıkları tarafımızca bilinmektedir. Yüksek çevre hassasiyeti olan bizler ise ezelden çevreciyiz."

İşgalci belediye ve işletmecilere müdahale edilmedi

Bugüne kadar Karaağaç bölgesinde belediye tarafından, kumsalın diğer bölümlerinde ise özel işletmeciler tarafından gerçekleştirilen ihlallere karşı yetkililer tarafından hiçbir müdahalede bulunulmadı. Neredeyse tüm yuvalama kumsalı, caretta caretta deniz kaplumbağaları ile yumuşak kabuklu Nil kaplumbağalarına yuvalama alanı bırakılmayacak şekilde işgal ve tahrip edilmiş durumda.

İç hukuk yollarını tüketen MERÇED Bern Konseyine başvurmak zorunda kaldı

Belediyenin iki bakanlık tarafından verilen durdurma kararlarına uymadığını ve bakanlıklarca da bu işin ciddiye alınmadığını gördükten sonra durumu Uluslararası Akdeniz Deniz Kaplumbağaları Koruma Birliği (MEDASSET) aracılığıyla Bern Konseyi’ne iletmek zorunda kaldıklarını belirten MERÇED temsilcileri, ilerleyen aşamalarda, belediye ve kumsalın 1. koruma bölgesi (kıyıdan itibaren ilk 65 metre) içinde faaliyet gösteren işletmeler tarafından yuvalama kumsalına yapılan tüm saldırıları rapor ettiklerini ve mücadeleye ara vermediklerini vurguluyor. 

Gelinen son aşamada, hükümet yetkilileri olayın üstünden geçen iki kış boyunca deniz tarafından alınan toprağın kalanını gecikmeli olarak kaldırsa da saha rehabilite edilmediği için oldukça kötü durumda.

Eylül ayında Bern Konseyi'nde gerçekleştirilecek olan toplantıda durumun değerlendirmeye alınacağını bildiren MERÇED yetkilileri, konseye sunacakları raporda 2019’dan bu yana bölgede yaşanan usulsüzlükleri ve çevre tahribatını dile getireceklerini ve konunun takipçisi olacaklarını ifade ettiler. 

SELİN İZMİRLİ / SOL 

                                                                     ***

Marmaris ranta açıldı: Orman alanına otel ve konut projesine 'ÇED gerekli değildir' kararı.

(SOL)

Sinpaş GYO’nun Marmaris Kızılbük’teki otel ve devremülk projesi için, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.


Muğla'da günler süren yangınların hemen ardından Sinpaş GYO'nun Marmaris ilçesine bağlı Kızılbük’teki otel ve devremülk projesi için "ÇED Gerekli Değildir" kararı çıktı.

Marmaris'in İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009'da Sinpaş Holding’e satılmıştı. 1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlandı. Ancak 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi. Emin Hattat, 2006 yılında iflas edince de inşaat tamamen durdu.

Arazi 2009 yılı Aralık ayında yaptığı lüks konutlarla tanınan Sinpaş Holding’e satıldı. Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye zengin yabancılar için 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak, belediye imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermedi. Bunun üzerine Sinpaş, dev araziye devremülk usulü 4 mevsim yaşanacak bir termal tesis yapmaya karar verdi.

Yangın devam ederken karar alındı

Kızılbük’teki otel ve devremülk projesi için "ÇED Gerekli Değildir" kararı çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, "Muğla ili Marmaris İlçesi, İçmeler Mah. Kızılküm Mevkiindeki (2518 Parsel) SİNPAŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. tarafından yapılması planlanan MARMARİS KIZILBÜK RESORT OTEL VE DEVREMÜLK (205 Odalı Otel ve 1407 Adet Devremülk) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince MARMARİS KIZILBÜK RESORT OTEL VE DEVREMÜLK projesine ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir" denildi.

Sinpaş 4-5-6 Ağustos'ta henüz yangınlar kontrol altına bile alınamamışken Kızılbük’ü halka arz ettiğini açıkladı.

Marmaris Kent Konseyi ise konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

(SOL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder