23 Aralık 2021 Perşembe

KISA KISA GÜNDEM (23 ARALIK 2021)

 


1)PTT'nin 2 milyon dolar ödediği şirket iflas etti: Para nerede? (SOL)

Sayıştay’ın TBMM’ye sunulan PTT AŞ 2020 Yılı Denetim Raporu’nda yer alan bilgilere göre, PTT AŞ'nin kıymetli maden ticaretiyle uğraşan 750 bin TL sermayeli bir firmaya kıymetli madenlere ilişkin ticari faaliyetler yürütmek ve bunlara yatırım yapmak amacıyla 2 milyon dolar ödedi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, firma 5 Kasım 2020 tarihinde "teknik iflasta" olduğunu bildirdi. Bunun üzerine PTT 3 Şubat 2021 tarihinde, 2 milyon dolar tutarındaki fonlamanın yasal faiziyle birlikte iki ay içerisinde kendilerine verilmesini talep etti. Ancak bahsi geçen paranın geri ödenip ödenmediği konusunda raporda bir bilgi yer almadı.

2)BDDK 'dış güç' JP Morgan'a danışmanlık izni verdi.(SOL)

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), JPMorgan Chase Bank NA İstanbul Şubesi'ne JPMorgan Chase & Co'nun doğrudan veya dolaylı bağlı kuruluş ve iştiraklerine destek / danışmanlık hizmeti sunma izni verdi. 
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan BDDK kararına göre, JPMorgan Chase Bank İstanbul Şubesi, bu kuruluş ve iştiraklere; küresel işlem bankacılığı ve yatırım bankacılığı ürün ve hizmetlerine ilişkin belge düzeni, referans niteliğinde fiyat belirleme gibi operasyonel destekler, idari ve operasyonel konularda iletişim desteği sağlanması, yerel mevzuat, uyum, vergi, hukuki konular ve müşteri tanı süreçleri konularında destek ve danışmanlık hizmeti sağlayabilecek. JP Morgan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıklıkla başvurduğu 'dış güçler' argümanın muhataplarından olarak biliniyor. Geçtiğimiz dönmelerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu JP Morgan hakkında soruşturma başlatmıştı. BDDK, müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendiren bankalarla ilgili şikayetler üzerine inceleme başlattığını ifade ederken, SPK, JP Morgan'un yayımladığı raporun, yanıltıcı içerikleri nedeniyle, hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığı şikayetleri üzerine inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

3)Nureddin Nebati'den Berat Albayrak'ın evine 4 saatlik ziyaret: 'Dolar çakılmadan bir gece önce...'(SOL)

Can Ataklı, bugün kaleme aldığı yazısında çarpıcı bir iddia ortaya attı. Ataklı, doların 18 liradan 12 liraya düşmesinden bir gece önce Nureddin Nebati'nin Berat Albayrak'ın evine gittiğini yazdı.  Bugün ise ikiliyle ilgili çok çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, Nureddin Nebati'nin dolar çakılmadan bir gece önce Berat Albayrak'ı evinde ziyaret ettiğini yazdı. Dolar pazartesi günü çok sert bir düşüş yaşamıştı. Kış bahçesinde 4 saat  Ataklı "Eski Maliye Bakanı damat Berat Albayrak’ın oturduğu sitenin kapıları açılıyor, içeri yoğun koruma araçları eşliğinde siyah bir araç giriyor." diye başladığı yazısını "İçindeki kişi yeni Maliye Bakanı Nureddin Nebati. Yeni bakan, doğru eski bakanın evine gidiyor, evin yanındaki kış bahçesine geçiyorlar ve tam 4 saat burada kalıyorlar." diye sürdürdü. Ertesi gün Ankara'ya döndü  Ataklı'nın iddiasına göre içeri yiyecek-içecek servisi yapanlar dışında hiç kimse alınmazken, Nebati 4 saatlik ziyareti bitirdikten sonra ertesi gün sabah uçağı ile Ankara’ya döndü. "Doların çakılmasından bir gün önce “Damat Berat Albayrak’ın adamı” denilen Maliye Bakanı, böyle bir ziyaret yapıyor." diyen Ataklı "Şimdi gel de o gece sıradan vatandaşların bir milyar dolar bozdurmaları sonunda, doların çakıldığına inan." diyerek düşüncelerini dile getirdi.

4)Parasını en çok dövize yatıran şehir ortaya çıktı: Cumhur İttifakı'nın oyu yüzde 76...(SOL)

Cumhur İttifakı'nın yüzde 76 oy aldığı Aksaray'da her 10 liralık tasarrufun 7 lirası dövizde duruyor.Yüksek enflasyon ve TL'nin değerinin hızla düşmesiyle birlikte son iki yıldır giderek yükselen dolarizasyon eğiliminin illere yansıması ilginç bir tabloyu ortaya koyuyor.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, en çok dövize yönelen illerde AKP'nin ve MHP'nin oy ağırlığı dikkat çekti.

2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın yüzde 76,7 oy aldığı Aksaray, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 70.2 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alıyor.

Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranı Cumhur İttifakı'nın yüzde 71 oy aldığı Nevşehir'de yüzde 67.7, yüzde 78,1 oy aldığı Yozgat'ta yüzde 67.5, yüzde 72 oy aldığı Kayseri'de yüzde 64.8, yüzde 73 oy aldığı Kütahya'da yüzde 62.6'ya ulaşıyor.

BDDK verilerine göre, eylül sonu itibarıyla Türkiye'nin 40 ilinde tasarruflardaki dolarizasyon oranı yüzde 50'yi geçiyor.

5)BKM: Kasım ayında kredi kartı ile ödeme yüzde 64 arttı.(SOL)


Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre kasım sonu itibarıyla Türkiye'de 83,4 milyon adet kredi kartı, 148,6 milyon adet banka kartı ve 55,7 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor. 

Kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 64 arttı. 2020 yılının kasım ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 11'lik, banka kartı adedinde yüzde 4'lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 33'lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artış göstererek 287,7 milyon adede ulaştı. "İnternetten kartlı ödeme tutarı geçen yılın 2 katına ulaştı" İnternetten kartlı ödemeler hayatın her alanında tercih edilen en önemli ödeme araçlarından biri olmaya devam ediyor. Özellikle kasım ayında farklı günlerde mağazalar ve e-ticaret siteleri tarafından uygulanan indirimlerle beraber internetten kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90 gibi yüksek bir artışla 55 milyar TL'yi geçti. İnternetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ise, geçen yıl kasım ayında yüzde 26 iken, bu yıl yüzde 29'ya ulaştı; yani bu yıl kasım ayında her 3 TL kartlı ödemenin 1 TL'si internetten gerçekleşti.

6)Devlet sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca hayatını kaybetti.(Cumhuriyet)

Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, 95 yaşında hayatını kaybetti. 
Tam adı Mehmet Alaeddin olan sanatçı,  bestekar ve tıp doktoru  Yavaşça, 1 Mart 1926'da Kilis'te dünyaya geldi. "Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok/Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok" sözlerinin bestecisi usta sanatçı, 95 yıllık ömrüne 652 beste ile 256 ödül sığdırdı. Aynı zamanda hekim de olan Yavaşca, eserlerinin 82'sini görev yaptığı hastanelerde besteledi.

7)Karınca Lojistik’te sendikalaşmayı engellemek için iş kolu değiştirildi.(Evrensel)
 
İstanbul’daki Karınca Lojistik firmasında işçilerin sendikalaşmasını engellemek isteyen firma yönetimi iş kolu değişikliği yaptı. Karınca Lojistik’te çalışan işçiler ücretlerinin yükseltilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bir süre önce Liman-İş’te örgütlenmeye başladı. Ancak işçiler bir süre sonra istifa baskısıyla karşılaştı. Daha önce konuyla ilgili açıklama yapan Liman-İş, işçilerinin çoğunluğunun sendikaya üye olduğunu belirterek, patrona “Karınca Lojistik yönetimini sendikal haklara saygılı davranmaya çağırıyoruz” diye seslenmişti.

Karınca Lojistik yönetimi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurarak iş kolu değişikliğine gitti. Karınca Lojistik yönetiminin başvurusu sonrası şirket “Taşımacılık” iş koluna alındı.

8)Merkez Bankası rezervlerinde sert düşüş.(Birgün)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerindeki erime devam ediyor. TCMB’nin net rezervleri, 17 Aralık verilerine göre önceki haftaya kıyasla 9 milyar dolar azalarak 12,16 milyar dolara düştü ve mayıs ayından bu yana en düşük miktar kaydedildi. Swap (borç alınan para) hariç rezervler, eksi 38,8 milyar dolardan eksi 46,7 milyar dolara geriledi. TCMB verilerine göre toplam rezervler ise 17 Aralık haftasında 116,5 milyar dolara düştü. Bir önceki hafta bu rakam 123 milyar dolar olmuştu. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın bu hafta da 7 milyar dolar civarında satış yaptığı tahmininde bulunuyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder