1-İşte BAE'nin Varlık Fonu'nda göz koyduğu şirketler(YENİÇAĞ)
Birleşik Arap Emirlikleri, yetkililerle görüştüklerini söylemişti. BAE Yatırım Fonu Başkanı, TL'deki erimenin kendileri için "harika bir fırsat" olduğunu söyledi. Edinilen bilgiye göre; BAE'nin görüştüğü Varlık Fonu'ndaki şirketler arasında Türk Telekom, BOTAŞ, THY ve Alsancak Limanı, Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, TVF Finansal Yatırımlar, Platform A.Ş, Türkiye Petrolleri, TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya.
Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda’ya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “moron” diyen ve 3 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalan yazar Jakub Zulczyk aleyhindeki suçlamalar düşürüldü. Varşova Bölge Mahkemesinde Yargıç Julian Grochowicz, yazar hakkında açılan davanın “ifade özgürlüğünü ihlal edebileceğini ve yetkililerin gelecek zamanda da eleştirilmesini engelleyebileceği” gerekçesiyle reddedildiğini açıkladı. Grochowicz, "Sanık herhangi bir suç işlemedi, bu yüzden cezalandırılmayabilir" dedi. Karar Polonya'da birçok yorumcu tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak iktidardaki Hukuk ve Adalet (PIS) partisi, kararın "nefret söylemini meşrulaştırdığını" vurgulayarak duruma tepki gösterdi. Duda’nın sözcüsü daha önce yaptığı açıklamada, Duda’nın yazar herhangi bir şikayette bulunmadığını, davanın özel bir şikayet sonucu açıldığını belirtmişti.
4- Yaşlı vatandaşlara işitme cihazı darbesi(Cem Yıldırım-Sözcü)
İşitme problemi yüzünden cihaz kullanmak zorunda kalan vatandaşlar isyanda... SGK katkısı yüzde 20 artışla bin liradan bin 200 liraya çıktı ancak cihazlar 12 bin liradan başlıyor. İşitme cihazlarında SGK katkısı yüzde 20 artışla bin liradan bin 200 liraya çıktı. Özellikle yaşlı vatandaşların kullandığı işitme cihazı fiyatları da 12 bin lirayı çıktı. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar “Her şeye yüzde 100 zam geldi, işitme cihazlarındaki devlet katkısı ise sadece yüzde 20 arttı. 1200 lira devlet katkısı ile 12 bin liralık cihazı nasıl alalım?'' diyerek dert yandılar.CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de konuyu TBMM gündemine getirdi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. – İşitme cihazlarını çoğunlukla yaşlı ve emekliler kullanıyor. Yeniden değerleme oranı yüzde 36 ama işitme cihazlarına sağlanan katkıda sadece yüzde 20'lik artış yapıldı. Kulağı ağır duyan bir vatandaşımız bunu raporladıktan sonra işitme cihazı için SGK tarafından bin 200 liralık katkı veriliyor. Üstelik bu hak kendisine 5 yılda bir veriliyor. Bu rakam geçen sene bin lira idi. Yüzde 20 artışla bin 200 TL oldu.
Rize Güneysu'da "İlim Öğrenenlere Destek Vakfı"na bağlı "4-6 yaş Gül Bahçesi Kuran Okulu"na giden çocuklara "Mekke’nin Fethi" gösterisi yaptırıldı. Haberi duyuran gazeteci İsmail Saymaz, çocuklar tavaf ettirildiği, küçük kız çocuklarının başlarının bağlandığı fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı. Saymaz, "Belediye Başkanı dahil bütün ilçe protokolü orada" diye yazdı. İsmail Saymaz ayrıca yine Güneysu'da bulunan Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden de görüntüler paylaşarak, "Kaymakam Arif Oltulu geliyor. Okulun konferans salonu varken, mescidinde konferans yapılıyor. Konu, dini meseleler mi? Hayır, kaymakamlık mesleğinin zorlukları" diye yazdı.
6- AKP'nin 2021 yılında cemaatlere aktardığı para ortaya çıktı (SOL)
2021 yılı için 223 cemaate 173 milyon 704 lira aktarıldığı ortaya çıktı.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın yaşamına son vermesinin ardından konuşan İYİP Isparta Milletvekili Aylin Cesur, 2016’dan beri neredeyse hiç yeni bir yurt yapılmadığını söyledi. "773 tane devlet yurdu var. 4 bin 406 tane de özel yurt var. 2021 itibariyle özel yurtların kapasitesi 442 bin devlet yurtlarının kapasitesi 695 binlere gerilemiş" diyen Cesur, "Bugün 8 milyon üniversite öğrencisi var, 4 milyon yakın yurt ihtiyacı olan öğrenci var, bütün bunların tamamının sesi olarak Enes’in sesini herkesin kulaklarına, vicdanlarına kazıması lazım" şeklinde konuştu. Cesur şöyle devam etti: "En yoksul kesimin 12,3 milyonun 6 milyonu genç. 850 liralık krediyle, bursla ki bunu da hepsine veremiyorsunuz, bir milyona öğrenciye ancak burs verebiliyorsunuz. 650 bin öğrenciye kredi verebiliyorsunuz. Bu öğrencilerin 20 lira gibi günlük ücretlerle geçinmeleri, yurt bulmaları bir yerde kalacak yer bulmaları imkânsız. Sonra siz devletin kaynaklarını kalkıyorsunuz, birtakım cemaatlere veriyorsunuz. 2021 yılında devletin, 2021 için aktardığı para 223 tane cemaate 173 milyon 704 lira. İlim Yayma Cemiyeti’nin 107, TÜRGEV’in 18, TÜGVA’nın 38, Ensar Vakfı’nın 60 tane maalesef kurumuna, toplam 223 tane bu yerlere, ben Sayın Bakan’ın kendisine de söyledim, devletin bu yıl 173 milyon 704 lirası aktarılıyor. Bunu neden gençlerimize aktarmıyoruz? Neden yurt yapmıyoruz? Neden bu çocuklarımız çaresiz bırakılıyor? O kadar çok KYK borcu olan öğrenci var ki, 5 milyonu aşmış ve 300 bini yasal takibe icra takibine düşmüş, devlete 2 milyar borcu. Nedir 2 milyar. Bugün şehir hastanelerine ya da geçilmeyen köprülere, havaalanlarına verdiğiniz o paranın 2 milyarı, silin bu öğrencilerin borçlarını." (SOL)
7-Veriler, Erdoğan’ın iddiasını yalanladı: Türkiye’de enflasyon dünyaya göre hangi konumda? (BİRGÜN)
Erdoğan’ın, “Ülkemizdeki enflasyon artışı nispeten diğer ülkelerin altında kalmıştır” iddiasının aksine Türkiye, dünyada en yüksek yıllık enflasyona sahip 8. ülke.Ülkelere dair resmi ekonomi verilerini derleyen Trading Economics'te yer alan verilere göre ise Türkiye’deki enflasyon oranı, dünyanın en yüksekleri arasında.Türkiye, 185 ülkenin yer aldığı veri setinde en yüksek enflasyona sahip 8. ülke olarak bulunuyor. Türkiye’den daha yüksek enflasyona sahip 7 ülke ise sırasıyla şöyle: Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye, Surinam, Zimbabwe, Arjantin.
DW Türkçe'den Eray Görgülü'nün haberine 6 Ocak'ta son duruşması yapılan davada aralarında Şırnak Uludere Belediye Başkanı AKP'li Sait Ürek, Hilal Belediye Başkanı AKP'li Cevher Benek ile bir önceki dönem Şenoba Belediye Başkanlığı görevinde bulunan AKP'li Sabri Babat hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan 3 yıldan 4 yıl 5 aya kadar değişen sürelerde hapis cezası verildi. "Kardeşiyle birlikte şirket kurmuş" 2011 ile 2012 yıllarında yapılan ihalelere ilişkin suçlamaların yer aldığı davada ayrıca Sait Ürek'in, kardeşi Hüseyin Ürek ile birlikte kurduğu şirketle ihalelere girdiği, aynı zamanda Mustafa Ürek ve Hasan Ürek kardeşlerin kurduğu diğer şirketle birlikte hareket ettiği ve rekabet ortamını engellediği de tespit edildi."Rüşvet suçundan da hapis" 2009 yılından bu yana Hilal Belediye Başkanlığını yürüten Cevher Benek de, belediyenin içme suyu şebeke yapım ile kanalizasyon yapım ihalelerine fesat karıştırmakla suçlandı. Benek, ihaleye katılmak isteyen veya katılan kişilerin ihale şartlarını ve özellikle fiyatı etkilemek için aralarında açık veya gizli anlaşma yapmak suretiyle üzerine atılı ihaleye fesat karıştırma suçunu işlediği gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Benek hakkında ayrıca, sanıklardan birinden rüşvet almak suçundan da 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi."İçişleri Bakanlığına bildirim yapılacak" Mahkeme kararında ayrıca şu anda belediye başkanlıkları devam eden Sait Ürek ve Cevher Benek hakkında mahkumiyet kararlarının kesinleşmesi beklenmeksizin görevden alınmaları için İçişleri Bakanlığına bildirimde bulunulmasına karar verildi. Öte yandan 2007 ile 2019 yılları arasında Şenoba beldesinin belediye başkanlığını yapan Sabri Babat hakkında ise, ihale yetkisi olduğu belediyenin kanalizasyon yapım işlerine ilişkin açılan ihalelere fesat karıştırma suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına hükmedildi.(SOL)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder