WSJ: Batı'da Rusya'ya yaptırım çatlağı
Batılı ülkeler Rusya'ya yaptırım planlarını açıklarken, WSJ'de yayınlanan makalede Batı'daki Rusya'ya yönelik yaptırım çatlakları ele alınıyor.
Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanımasının ardından Batı'da Rusya'ya yönelik yaptırımlar tartışılırken, bazı ülkelerin yaptırım kararlarına uymayabileceği konuşuluyor.
Wall Street Journal (WSJ) yayın kurulunun bugün yayınladığı yazısında, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a asker gönderdiği sırada Avrupa ve ABD'nin bu duruma nasıl yanıt vereceğine karar veremediği belirtiliyor.
WSJ'de yayınlanan makalede, Batı'nın Ukrayna işgalini caydırmak için yaptırımları dayatmasının zamanının çoktan geçtiği vurgulanıyor. WSJ, ABD'li yetkililerinin Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamalarda Rusya'ya karşı birlik olarak karşılık vereceklerini iddia etmelerine rağmen, Batı içerisindeki çatlakları bildikleri söyleniyor.
Yaptırımlar düşük seviyede destek alabilir
İtalya Başbakanı Mario Draghi geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, "AB ile yaptırımları tartışıyoruz ve bu tartışmalar sırasında, enerjiyi içermeyen dar sektörlere konsantre olmaları gerektiği konusundaki tutumumuzu ortaya koyduk" dedi. İtalya'dan gelen bu açıklamanın yaptırımların düşük seviyede destek alabileceğine örnek olduğu belirtildi. Bunun nedenlerinden birisi de, İtalya'nın doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'ının Moskova tarafından karşılanması. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'se Avrupa'nın "İtalya'nın da güvenli tarafta olması için gerekli gazı İtalya'ya sağlayacağını" belirtmişti.
WSJ, Almanya'nın ve Macaristan'ın da isteksizliğine odaklanıyor. Rusya'nın SWIFT sisteminden men edilmesinin ise Avusturya, Fransa ve Hollanda'da on milyarlarca dolarlık bir tehlike oluşturacağı nedeniyle reddedildiği bildirildi.
ABD'nin ilk açıkladığı yaptırımlar 'zayıflık' göstergesi
WSJ, ABD'nin de ilk açıkladığı yaptırımların sadece Donetsk ve Lugansk'a odaklanmış olmasının da bir zayıflık göstergesi olduğunun altını çiziyor. Bu kararların Putin'i kararlarından caydırmayacağı belirtildi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy hafta sonu Münih'te, "Bombardıman olduktan sonra ve ülkemize ateş açıldıktan sonra veya sınırlarımız kalmayacak ve ekonomimiz kalmayacak veya ülkemizin bir kısmı işgal edildikten sonra yaptırımlarınıza ihtiyacımız yok" demişti.
WSJ'nin yayın kuruluna göre Avrupa, özellikle Almanya, Zelenskiy'nin bu tepkisine karşılık vermeliydi. WSJ'ye göre, eğer ortaya bir Ukrayna katliamı çıkarsa, ABD'li ve Avrupalı seçkinler kendilerini yeniden bir diktatöre karşı rehin konumuna düşürdüklerini düşünecekler.
***
AB Rusya'ya yaptırım paketini açıkladı
Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Konseyi, Rusya'ya yönelik yaptırım paketini açıkladı.
Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi Başkanları tarafından, Rusya'nın Donbass'taki cumhuriyetlerin egemenliğini tanıma kararı sonrasında yaptırım paketi açıklandı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı yasadışıdır ve kabul edilemez. AB, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destekte birlik olmaya devam ediyor. İlk yaptırım paketi bugün resmen masaya yatırılacak." dedi.
Avrupa Komisyonu'nda yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk'ın belirli bölgelerine Rus birlikleri gönderme kararı ve bağımsız cumhuriyetler olarak tanıma kararı yasa dışı ve kabul edilemez. Rusya, uluslararası hukuku, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini, Rusya'nın kendi uluslararası taahhütlerini ihlal ediyor ve krizi daha da tırmandırıyor." denildi.
AB'nin açıklamasında, AB Dışişleri Bakanları'nın gayrı resmi toplantısı bugün saat 16.00'da yapılacağı belirtildi. Toplantıyı takiben, ilk yaptırım paketi bu öğleden sonra resmi olarak masaya yatırılacağı ilan edildi.
Yaptırım paketi şu maddeleri içeriyor:
- Hukuka aykırı kararlara karışanları hedeflemek.
- Rus ordusunu ve bu bölgelerdeki diğer operasyonları finanse eden bankaları hedef almak.
- Rusya devleti ve hükümetinin AB'nin sermaye ve finans piyasalarına ve hizmetlerine erişim kabiliyetini hedeflemek, tırmanan ve agresif politikaların finansmanını sınırlamak.
- İki ayrı bölgeden AB'ye ve AB'den ticareti hedeflemek, sorumluların yasadışı ve saldırgan eylemlerinin ekonomik sonuçlarını açıkça hissetmelerini sağlamak.
Yapılan açıklamada, AB'nin Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceği belirtildi.
(SOL)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder