Şahap Kavcıoğlu’nun ‘Şirketlerin yurtdışında kayıtdışı 500 milyar doları var’ çıkışı şaşırttı (Ali Can Polat-Cumhuriyet)
Son günlerde sessizliğe gömülen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yokluğunda piyasalarla iletişimi devralan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, “Şirketlerin yurtdışında kayıtsız 500 milyar doları var deniyor. Yüzde 90’ı yalan olsa yüzde 10’u doğru olsa 50 milyar dolar. Bu paraları bozdurmalılar” dedi.
Kavcıoğlu, “90 milyar dolar bankalarda parası var şirketlerin. 20 milyar dolar da yurtdışında, bunlar kayıtlı. Şirketlerin yurtdışında kayıtsız 500 milyar doları var deniyor. Yüzde 90’ı yalan olsa yüzde 10’u doğru olsa 50 milyar dolar” dedi ve bu paranın bozdurulması gerektiğini söyledi. Kavcıoğlu’nun bu çıkışını değerlendiren ekonomistler, bir Merkez Bankası başkanının kendi ağzıyla bunları söylemesini ekonomiye güvensizliğin itirafı olarak yorumladı.
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Duyumlarla mı hareket edeceğiz? Madem Merkez Bankası Başkanı’nın böyle bir bilgisi var ispatlasın. Yasal olarak harekete geçsin ve bozdurtsun bu parayı. Bir Merkez Bankası başkanının bunu söylemesi çok garip” dedi. Yılmaz, ekonomi kötüye gittikçe şirketlerin ve bireylerin bu tarz önlemlere daha çok yöneleceğini söyleyerek, “Ülkede mevzuat var, yasa var. İhracat yapan insanların bir kısım parasını yurtdışında tutması normal. Çok fazla diyorsan yasal olarak devreye gir ve getirt” diye konuştu.
CİDDİYETE UYGUN DEĞİL
Merkez Bankası başkanlarının her sözlüne, vurgularına dikkat etmesi gereken üst düzey isimler olduğunu söyleyen Prof Dr. Hayri Kozanoğlu ise şu yorumu yaptı:
“Böyle 500 milyar dolar gibi kahve ağzıyla rakam telaffuz etmek o makamın ciddiyetine uygun düşmez. Eğer bir rakam söyleniyorsa bunun kanıtlanması gerekir.Kaldı ki AKP iktidarı en fazla vergi affının çıktığı, yurtdışından gelecek sermayenin ödüllendirildiği dönem olmuştur. 20 yıllık AKP döneminde yeni zengin bir katman oluşmuş, son dönemlerde partinin kitle desteğinin zayıflamasıyla en başta iktidara yakın kesimlerin yurtdışına para çıkardıkları bilgisi dolaşmaya başlamıştır. Kavcıoğlu sanayicilere döviz alma ithamında bulunuyor. Oysa Merkez Bankası’nın kendi istatistiklerinde firmaların 2021 sonundan bu yana 3.8 milyar, 2020 sonundan beri 6.7 milyar dolar döviz aldıkları bilgisi veriyor. Kavcıoğlu sanayicileri stokçulukla suçluyor, bir gün evvel açıkladığı enflasyon raporunda tedarik darboğazları kaynaklı neden şirketlerin fazla stok tutma zorunda kaldıkları açıklanıyor. Eğer ekonomide belirsizlik azalır, döviz kuru istikrar kazanır, yatırım olanakları ortaya çıkarsa sermaye kesiminin yurtdışında fazla para tutması için gerekçe kalmaz.”
/././
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, İSO Meclisi’nde buluştuğu sanayicilerle tartıştı: 'Kimse dövizi bozmuyor' (Cumhuriyet)
İstanbul Sanayi Odası Meclisi toplantısında, sanayiciler ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında döviz tartışması yaşandı. Kavcıoğlu, “Bankacılıkta yüzde 15- 16 ile verilen ucuz kredi ile kimse döviz almasın, mal stoku yapmasın” dedi. Kavcıoğlu’nun sözleri üzerine İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, üretim ihtiyaçları nedeniyle mal alanların zan altında bırakılmamasını istedi. Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da sanayiciye daha yakın olunmasını önerdi.
Toplantının açılışını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, faiz maliyetlerinin düşürülmesine dönük çalışmaların en güçlü taraftarı olduklarını hatırlatarak şöyle devam etti: “Ancak ekonomik güven ve küresel gerçeklerle uyum sağlamayan birtakım adımlar kısa vadede yüksek faize dönük bazı çözümler getirse dahi, oluşturduğu güven kırılganlıkları, beklentilerdeki bozulmaların etkisiyle daha uzun vadede hem finansal kaynaklara erişimi zorlaştırmakta hem maliyetini artıryor.”
Kavcıoğlu ise dünyanın fırtınalı zamandan geçtiğini, sanayicinin bu fırtınayı hem kendi çabaları hem TCMB’nin sağladığı finansal koşullar sayesinde olabilecek en iyi şekilde geçirdiğini belirtirken şuna vurgu yaptı: “Para politikamızı ve modelimizi değiştirmeyeceğiz.” Kavcıoğlu, meclis üyelerinin özellikli döviz ve krediye ilişkin sorularını ise özetle şöyle yanıtladı:
- Bir trilyon verilmiş kaynak var ama herkes şikâyet ediyor, nerede bu para? Verilen kaynakların bir kısmı ile herkes döviz aldı biliyorum. Döviz hastalığı var kimse dövizi bozmuyor.
- Hesabında çok fazla döviz varken hâlâ bankalardan ucuz kredi alıp döviz almanın önüne geçmek amacımız. Bankacılık sektöründe yüzde 15-16 ile verilen ucuz kredi ile kimse döviz almasın, mal stoku yapmasın.
Kavcıoğlu’nun bu sözleri üzerine araya giren Bahçıvan ise üretim ihtiyaçları nedeniyle mal alanların zan altında bırakılmamasını istedi. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da sanayiciye daha yakın olunmasını önerdi.
/././
Kavcıoğlu sanayiciyi stokçulukla suçladı (Bora Erdin-Cumhuriyet)
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu İSO’da düzenlenen toplantıda sanayiciyi stokçulukla suçlayınca İSO Başkanı Erdal Bahçıvan sert bir dille itiraz etti.
Toplantıda yüksek faizle kredi almak durumda kaldığını ifade eden sanayiciye Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Şahap Kavcıoğlu, "Alma abicim alma" diye tepki gösterdi.
Kavcıoğlu sanayiciyi stokçulukla suçladı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan bu yorumu sert bir dille eleştirdi. Bahçıvan, "Kendisini enflasyondan korumak için döviz alan veya stok tutan sanayiciyi aynı çatı altında tutmayız” dedi.
Bahçıvan, “Tedarik sıkıntısı olan bir dünyadan geliyoruz. Sizin her bir cümleniz çok kıymetli. Stok konusunda hiçbir Türk ihracatçısı stoku içerisinde envanteri istismar etmek için kullanmamaktadır.
Hiçbirimizi stok yapmaktan mutlu değiliz. Taktire dönmesi gereken bir başarıyı stokçuluk olarak anlatırsanız bu büyük sorun yaratır" diye konuştu.
Bahçıvan, "Bunları çok tehlikeli ithamlar olarak görüyorum. Talihsiz bir söylemler" diye ekledi.
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ise "Bu bir itham değildir" diyerek sözünü kesti ve "Ucuz kredileri alıp döviz satın alanlar, stok yapanlar vakadır. Bunları kendi içinizde konuşup çözmeniz lazım. Türkiye'nin sorunlarından biridir. Merkez Bankası Başkanı olarak benim görev alanıma da girmiyor. 1 trilyon kredi kullanılmış 6 ayda ve bunun faiz oranı yüzde 16. Bu kaynakların doğru yere gidip gitmediğini konuşmamız lazım. İşte buradaki tespitleri paylaştım. Yanlış yapana yanlış yaptı diyeceğiz” şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder