21 Ağustos 2023 Pazartesi

Nereden nereye…- İsmail Şahin / SÖZCÜ

 

1 liraya ekmek alıyorduk, şimdi 1 tane zeytin bile alamıyoruz...

Tuvalete gittiğimiz zaman kaça gidiyorduk? 1 milyon lira. Hatırlayın, ne günlerdi o günler ya. Ne oldu biz geldik dedik bu altı sıfırı bir atın bakalım. Altı tane sıfırı attık, 1 milyonluk tuvalet 1 liraya düştü. Bugünleri gördük mü? Mesele bu! İş bilenin kılıç kuşananındır.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Mart 2018’de partisinin Giresun il kongresinde ekonomideki gidişatı bu sözlerle övmüştü. O tarihten bu yana köprünün altından çok sular aktı. Umumi tuvalet ücretleri 5 liraya çıktı.

EKMEK  O TARİHTE 1,25 TL İDİ

İktidarın 2021 yılının sonunda uygulama soktuğu yeni ekonomi modelinin faturası ağır oldu. Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında tarihinin en dip seviyesini görürken, enflasyon canavarı Türk halkının belini büktü. Çarşı pazardaki yangın büyüdü, 1 liranın alım gücü de adeta yok oldu. Erdoğan’ın konuşma yaptığı 2018 yılında İstanbul’da 250 gram ekmeğin fiyatı 1 lira 25 kuruştu.

Fotoğraf: SÖZCÜ

Dün İstanbul Anadolu Yakası’ndaki bir halk pazarında kurulan zeytin tezgahında kilosu 178 lira olan zeytinin bir adedini teraziye koyduk. 8 gram gelen zeytinin fiyatı 1 lira 42 kuruş tuttu. Beş yıl önce 1 lira 25 kuruşa 200 gram ekmek alınan Türkiye’de bugün 8 gram ağırlığında 1 tane zeytin bile alınamıyor.

Aynı zeytinin kilogram fiyatı Kasım 2020’de 28 lira, Kasım 2022’de 88 liraydı… Son 10 ayda zeytinin fiyatı yüzde 100’den fazla arttı ve 178 liraya çıktı.

Bu fotoğraf dün İstanbul’da çekildi.

ZEYTİNDE NELER OLUYOR?

Evet bu yıl, tüm dünyada zeytin ve zeytinyağı fiyatları anormal bir seyir izliyor. En büyük zeytin üreticisi olan İspanya'da devam eden kuraklık nedeniyle fiyatlar rekor seviyelere yükseldi. Yurtiçinde ise maliyetlerdeki artış nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor.

Hem ambalaj fiyatlarının artması hem akaryakıta gelen zamlardan dolayı taşıma maliyetinin yükselmesi fiyatların yükselmesine neden oluyor. Üreticiler, dünyada fiyatların geri gelmesi halinde bile Türkiye’de artan maliyetler nedeniyle fiyatlarda ciddi bir geri çekiliş olmayacağını ifade ediyor.                                        /././

Zeytinyağı fiyatı 4 yılda 7 kattan fazla arttı (SÖZCÜ)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarım Kredi Kooperatifi ziyaretinde çekilen bir fotoğrafta yer alan zeytinyağı etiketinin değişimi dudak uçuklatacak cinsten...

Seçimlerden sonra vergi artışları ve zam yağmuru vatandaşın en önemli gündem maddesi…

Temel ihtiyaç maddelerindeki artışlar bazı ürünlerini alımını bir hayli zorlaştırıyor.

Bunlardan biri de zeytinyağı…

Türkiye’deki perakende zeytinyağı fiyatları son iki ayda yüzde 77 zamlandı ve litresi 90 liradan 160 liraya çıktı.

Zeytinyağı fiyatlarının geldiği seviye nedeniyle 5 litrelik büyük ambalajlı ürünlere talep azaldı ve vatandaşın alım gücüne hitap eden 500 ml, 750 ml gibi ürünler daha revaçta olmaya başladı.

Çeşitli marketlerdeki fiyat değişimlerine bakıldığında da 5 litrelik teneke zeytinyağı fiyatlarının 1000 lira seviyesine çıktığı gözlemleniyor.

Ülke genelinde bilinen bir markanın 5 litrelik teneke sızma zeytinyağı ürününün ocak ayındaki fiyatı 450 TL iken temmuz ortası itibarıyla 838 TL'ye çıktığı; ocakta 630 TL civarında satılan bir başka markanın ürününün ise 1015 liraya ulaştığı görülüyor.

29 Eylül 2019 tarihinde Üsküdar Kısıklı'daki evinin yakınında açılan Tarım Kredi Kooperatifi satış mağazasından alışveriş yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında çekilen bir fotoğrafta yer alan zeytinyağı etiketi ise fiyatlardaki inanılmaz değişimi gözlerine önüne seriyor.

Kadraja giren 5 litrelik Naturel Sızma Zeytinyağı'nın fiyatı o tarihte yani 2019 yılında 99 liraydı. Bugünkü fiyatı ise 825 lira… Geçen dört yılda zeytinyağının fiyatının 7 kattan fazla arttığı görülüyor.

İHRACAT VE KURDAKİ ARTIŞ ETKİLEDİ

Geçtiğimiz günlerde Sozcu.com.tr'ye konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan ise, iç piyasadaki zeytinyağı fiyatlarında yaşanan artışa yönelik ‘artan ihracata' ve ‘döviz kurunun etkisiyle yükselen maliyetlere' işaret etmişti.

Küresel zeytinyağı arzında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Türkiye'ye talebin arttığını anlatan Dr. Tan, bu yıl tarihi seviyelerde ihracat yapıldığını, bunun da iç piyasadaki fiyatlara yansımaları olduğunu aktardı.

“Bir yandan da döviz kuru yükseldikçe zeytinyağı da otomatikman yükseliyor” diyen Tan, kurdaki artışın etkisiyle hem ambalaj maliyetlerinin arttığını hem akaryakıta gelen zamlardan dolayı taşıma maliyetinin yükseldiğini; bunun da fiyatlara ister istemez yeni artışlar olarak eklendiğini söyledi.

Ham zeytinyağının fiyatını artıran maliyetleri ‘teneke maliyeti, tenekenin üzerindeki baskı, posanın ayıklanması için filtre edilme maliyeti, taşıma maliyeti, alım-satım vergisi ve rafa geldiğinde perakendecinin kâr payı” şeklinde sıralayan Dr. Tan, “Maliyetler göz önüne alındığında, gerçek bir kaliteli sızma zeytinyağının litresi 200-250 TL'den aşağı kendi maliyetini kurtarmaz” diye konuştu.

Ancak ‘zeytinyağı pahalı' imajının doğru olmadığını, bir kilo zeytinin bir kilo peynirden daha ucuz olduğunu söyleyen Tan, “Bu maliyetlere rağmen zeytin ve zeytinyağı sektörü fırsatçılık yapmıyor, yalnızca ayakta kalmaya çalışıyor” dedi.

(SÖZCÜ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder