Aile Bakanlığı'yla AB arasında 'göçmen projesi' anlaşması (soL)
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Oliver Varhelyi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığıyla yürütülen “Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımı (YSUY) Projesi”ni imzaladı. Bakanlıkta düzenlenen imza töreninde konuşan Göktaş, “Göç, çağımızın bir gerçeğidir. Sebepleri ve sonuçlarıyla insanlığın ortak meselesidir. Göç hareketleri, göçmenlerin yaşamıyla birlikte toplumların düzenine ilişkin bazı alışkanlıkların değişimini de beraberinde getirmektedir. Kitlesel göçler, dünya çapında pek çok siyasi, ekonomik ve toplumsal göstergeyi de etkilemektedir” ifadelerini kullandı.('AB ile ortaklığımızı güçlendiriyoruz') Projeyle birlikte insani yardım alanında AB ile ortaklığın güçlendirildiğini söyleyen Göktaş, “Yeni süreçte, Sosyal Uyum Yardımı Projesi’ne 2020 yılında katılan (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu) IFRC, görev ve sorumluluklarını Bakanlığımıza tevdi ediyor. Benzer şekilde, Proje’nin 2016 yılından bu yana finansörü olan Avrupa İnsani Yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğü (ECHO) de görevini Avrupa Birliği Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü’ne (DG NEAR) devrediyor. Bakanlık olarak, insani yardım alanında gösterdikleri hassasiyet ve değerli katkıları için IFRC ve ECHO’ya teşekkür ederiz” diye konuştu.
Nazım Hikmet'in bilinmeyen fotoğraflarının ve Prag günlerinin belgeseli çekildi (Birgün)
Kemerde açacak delik kalmadı (Öncü DURMUŞ-Birgün)
AKP, birbiri ardına yaptığı değişiklikler ile elektrik sektörünün üretim-iletim–dağıtım faaliyetlerini içeren yapısını bozdu. Elektrik dağıtımında özelleştirme, bir türlü giderilemeyen altyapı sorunları ile yüksek faturaları da beraberinde getirdi. Elektrik üretimde özelleştirme yalnızca yurttaşın değil kamunun yükünü de katlayarak artırdı. 2002 yılında elektrik üretiminin yüzde 60’ını tek başına karşılayan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) üretimdeki payı yıllar itibarıyla giderek eridi. 2008’de yüzde 48’e kadar düşen EÜAŞ'ın elektrik üretimindeki payı 2013 yılında kayıtlara, yüzde 33 olarak geçti.(ÖZEL SEKTÖR AĞIRLIĞI) 2013 yılında yenilenerek yürürlüğe giren 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ise kamu elektrik üretimi ile bağını neredeyse tamamen kopardı. Elektrikte üretim, tamamıyla özel sektör yatırımlarına bağlandı. Politika değişikliği ile hem yurttaşın elektrik için ödediği tutar arttı hem de kamunun yükü katlandı.(ÜRETİMDE BÜYÜK KAYIP) EÜAŞ’ın sektör raporları da kamunun elektrik üretimindeki payının büyük bir hızla azaldığını gözler önüne serdi. 2008’de yüzde 48, 2013'te yüzde 33 olan EÜAŞ'ın elektrik üretimindeki payı, 2020-2022 döneminde ise şöyle sıralandı: 2020: 18,2, 2021: 16,1, 2022: 14,4 Türkiye'de EÜAŞ tarafından üretilen elektriğin kaynaklarına göre dağılımı da dikkati çekti. Türkiye’de 2022 yılında toplam 46,9 milyon megawatt olan elektrik üretiminin kaynaklarına göre dağılımı şöyle kaydedildi: Hidrolik: 26,5 megawatt, Doğalgaz: 13,1 milyon megawatt, Linyit: 7,1 milyon megawatt, Rüzgâr: 34 bin megawatt
Buğra Gökce'den konut krizi için çözüm önerileri: Sosyal konut hayata geçirilmek zorunda (Birgün)
İngiltere'de monarşi karşıtlığı yükseliyor (Birgün)
"Kuru Otlar Üstüne" Türkiye'nin Oscar adayı oldu (Birgün)
AKP'li Beyoğlu Belediyesi, kentsel yenileme projesi olan Taksim 360 Projesi'nin de arasında olduğu 37 taşınmazı satışa çıkarttı. Halk TV'den Ali Macit'in haberine göre; Beyoğlu Belediyesi, dün gerçekleştirilen Belediye Meclisi toplantısında Tarlabaşı’nda bulunan Taksim 360 Projesi’nde 14, Örnektepe’de 13 daire ve 10 ayrı mülk olmak üzere 37 taşınmazın satılmasını görüştü. Komisyon, olumlu görüş verdikten sonra satış teklifi bugün, belediye meclisine sunuldu. Belediye, taşınmaz satışlarıyla birlikte 2023 yılında üçüncü kez bütçe açığını kapatmak için satış yolunu seçti. İstanbul’un en değerli projelerinden biri olan ve belediyeye ait 1453 metrekare alanda 14 dairenin olduğu Taksim 360 Projesi’ndeki taşınmazların satışı ile yıl sonuna kadar bütçe açığının kapanması tahmin ediliyor. CHP Beyoğlu Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi Süleyman Solmaz konuya ilişkin, “Tarlabaşı'nda bulunan belediyenin sahip olduğu Taksim 360 Projesi’deki 14 daireyi satıyorlar, metrekaresi 10 bin dolar. İBB’nin mülk sahibi olduğu Gaziosmanpaşa’da Venezia mülkü var. AKP diyor ki ‘Bunlar sosyal konut, burada kentsel dönüşüm talebi olanlara tahsis edin’ diyor. İBB de diyor ki ‘burası sosyal konut değil, lüks konut. İnsanları buraya götürsek bile sosyal uyumsuzluk yaşanır. Ben bunları satayım para kazanayım, başka yerde yapalım’ diyor. Ama Tarlabaşı bulvarındaki bu da kentsel yenileme projesi ama sen satıyorsun?” dedi.
Sendikal hakları için direnen tarım işçilerine müdahale: Çok sayıda kişi gözaltına alındı! (Cumhuriyet)
İzmir Bergama’da faaliyet yürüten Agrobay Seracılık’ta çalışan ve sendikalaştıkları için tazminatsız şekilde işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler 17 gündür kurum önünde direnişini sürdürüyor. İşçilerin üye olduğu Tarım-Sen ise sendikalaşmanın bir hak olduğunu ifade ederek anayasayı anımsatıyor. (https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/sendikal-haklari-icin-direnen-tarim-iscilerine-mudahale-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-2117352)
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin sürdürdüğü kent mücadelesine yönelik baskılara bir yenisi daha eklendi. Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, emekliliğine 35 gün kala devlet memurluğundan savunması alınmadan ihraç edildi. Daha önce de Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Başkan Yardımcısı Ali Atakan kamudaki görevlerinden ihraç edilmişti. Karara tepki gösteren mimarlar "Bizi açlıkla ve baskıyla ıslah edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Boyun eğmeyeceğiz, mücadelemize devam edeceğiz" dedi.(https://haber.sol.org.tr/haber/mimarlar-odasinin-bir-yoneticisi-daha-kamudan-ihrac-edildi-boyun-egmeyecegiz-383883)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder