14 Aralık 2023 Perşembe

Konyaaltı'nda kalan son sahil de ticarileşecek! + Milli parka 5 yıldızlı otel inşası Çevre Bakanı’na soruldu: 'Bilerek mi göz yumuluyor’ (Yusuf Yavuz-soL)

 

Konyaaltı'nda kalan son sahil de ticarileşecek! 

Antalya’da yerel seçime kısa süre kala ihale bedelinin iki katına uygulamaya konulan 950 metrelik sahil projesi için harcanacak para, Gündoğmuş ilçesinin bir yıllık bütçesinin iki katına yakın…

Antalya Büyükşehir Belediyesi, önceki başkan AKP’li Menderes Türel döneminde hazırlanan Konyaaltı sahili projesinin devamı olan Boğaçayı-Liman arasındaki kesimi de ticarileştirecek projenin inşasına başladı. Yaklaşık 950 metrelik sahilde 60 bin metrekarelik alanı kapsayan proje kapsamında, 5 ayrı büfe, büfe önü kullanım alanları ile şemsiye-şezlong alanları oluşturulacak. 202 milyonun üzerindeki maliyetiyle dikkati çeken proje ile binlerce metrekare beton kullanılacak, ortalama 3 futbol sahası büyüklüğündeki 23 bin metrekarelik alanda ise rulo çim uygulaması yapılacak. Meksika ve Brezilya kökenli palmiyelerden, Avustralya kauçuğuna 60 tür bitki ile peyzaj uygulaması yapılacak. Yerel seçime kısa süre kala ihale bedelinin iki katına uygulamaya konulan 950 metrelik sahil proje için harcanacak para, Elmalı ilçesinin bir yıllık bütçesine yakın, Gündoğmuş ilçesinin bir yıllık bütçesinin ise yaklaşık iki katı.

AKP’li Türel sahili Hülya Koçyiğit'in damadına kiraya vermişti

Konyaaltı Sahilinde AKP’li Menderes Türel döneminde yapımı tamamlanan sahil projesi, 2018 yılında ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alkoçlar’ın da ortak olduğu şirkete kiralandı. Antalya Arkeoloji Müzesinin önünden başlayan varyant ile Boğaçayı arasındaki kesimi kapsayan proje kapsamında yaklaşık 7 kilometrelik sahil 28 yıllığına kiraya verilmişti.

CHP’li Muhittin Böcek: Belediye bu proje ile zarara uğratıldı

Tartışmalı ihalenin ardından Mart 2019’da başkanlık koltuğunu devralan CHP’li Muhittin Böcek, kent halkının önemli kesiminde tepki çeken projeyle ilgili Ocak 2020’de yaptığı açıklamada, “Belediye tarafından bugüne kadar bu Konyaaltı Sahili projesine 254 milyon 289 bin 127 lira para harcandı. Belediye bu proje ile zarara uğratıldı” ifadelerini kullanmıştı.

Sahilin ticarileştirilmesinde partiler üstü işleyiş devam etti

Ancak Konyaaltı sahilinin Boğaçayı ile Liman arasındaki yaklaşık 950 metrelik kesim geçtiğimiz CHP’li Muhittin Böcek yönetimince Mayıs ayında ihaleye çıkarılmıştı. Yaklaşık 7 ay önce 89 milyon yatırım bedeliyle ihaleye çıkarılan ancak daha sonra iptal edilen proje, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaya göre 202 milyon sözleşme bedeliyle ihale edildi.

Büyükşehirden 'çevreci yaşam alanı' açıklaması

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin “Boğaçayı-Liman arasına çevreci yaşam alanı” başlığıyla duyurduğu proje hakkında şu ifadelere yer verildi:

“202 milyon 339 bin TL sözleşme bedeliyle hayata geçecek ‘Konyaaltı Sahili Boğaçayı Köprüsü-Liman Kavşağı Arası Çevre Düzenlemesi’nde çalışmalar başladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı Sahili’nde Boğaçayı Köprüsü ile Liman arasında kalan bölümü yeni bir yaşam alanına ve çağdaş bir görünüme kavuşturmak için kolları sıvadı. Büyükşehir Belediyesi bu kapsamlı proje ile Konyaaltı Sahili'ni sadece estetik olarak değil, aynı zamanda işlevsel ve çevreci bir yaşam alanına dönüştürmeyi hedefliyor.

Tasarımında ‘Konyaaltı Sahili Düzenlemesi’ ile uyumlu bir dil kullanılan proje, ışıl ışıl aydınlatma elemanlarıyla gece ve gündüz bölgeye estetik bir görünüm kazandırılacak. Projede ayrıca çocuk oyun alanları, mini oyun parkları, spor sahaları ve spor aletleri gibi birçok sosyal yaşam alanını içeriyor. Yapılan çalışmalarla ailelerin ve sporseverlerin keyifli vakit geçirebileceği bir ortam sunulması hedefleniyor. Sahil boyunca Kıyı Kanunu'na uygun olarak belirlenmiş 5 adet büfe, kullanıcılarının ihtiyacına cevap verecek sayıda wc-duş düzenlemeleri, bisiklet yolu, yaya yolları park alanlarıyla ‘Konyaaltı Liman Sahili Çevre Düzenleme Projesi’, bölgenin sosyal yaşamını ve değerini artıracak.” 

Sahilde 23 bin metrekarelik rulo çim uygulanacak

Projeyle ilgili ihale sözleşmesinde yer verilen bilgilere göre sahilde binlerce metrekare beton kullanılacak, ortalama 3 futbol sahası büyüklüğündeki 23 bin metrekarelik alanda ise rulo çim uygulaması yapılacak. Meksika ve Brezilya kökenli palmiyelerden, Avustralya kauçuğuna 60 tür bitki ile peyzaj uygulaması yapılacak.

Konyaaltı Sahili'nde kıyı işgalleri bir türlü önlenemiyor

Önceki Başkan Menderes Türel döneminde bir yarışma açılarak hazırlanan proje, kent halkına katılımcılık örneği olarak sunulmuştu. Yarışmayla seçilen proje planında, Varyant bölgesindeki falezlere yaslanan bir su müzesi yapılması onaylanmıştı. Ancak su müzesi hayata geçirilmedi. Bu örnekte de olduğu gibi, sahil projesi ticari işletmelerin ağırlıklı olduğu, kamu alanlarının da giderek daha çok işgal edildiği bir uygulama alanına dönüştü. Antalya Kent Konseyi’nin hazırladığı raporun yanı sıra Sayıştay da 2022 yılı raporunda Konyaaltı Sahil projesi kapsamındaki işletmelerin kıyı işgallerine yer verdi.

İki şube müdürlüğü yetmedi, denetleme kurulu oluşturuldu

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na bağlı Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Daire Başkanlığına bağlı Kıyı Yapıları Şube Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunan Konyaaltı Sahili’ndeki işgallerin önüne bir türlü geçilemedi. İki şube müdürlüğünün onca personel ile çözemediği sorunların önüne geçilebilmesi için ayrıca Başkan Danışmanı Lokman Atasoy’un girişimiyle bir de ‘Konyaaltı Sahili Alan Yönetimi Denetleme Kurulu’ oluşturuldu. Kurul’un 4 Aralık’ta yaptığı sezon sonu toplantısında, Konyaaltı sahilinde 300’ün üzerinde personelin görev yaptığı, sahilden günde 50 ton civarında çöp toplandığı belirtildi.

Proje maliyeti Gündoğmuş'un bir yıllık bütçesinin iki katı

İşletmelerin işgali altındaki 7 kilometrelik sahilden günde 50 ton civarında çöp toplanıyor olması ürkütücü bir tabloyu ortaya koyuyor. Sahilin Liman bölgesindeki son kesiminin de benzer şekilde düzenlenmesiyle Antalya’da halkın sahillerden kamucu bir yaklaşımla yararlanabildiği alanlar iyice daralmış olacak. Seçim atmosferine girildiği, kış sezonu dalgaların sahili dövdüğü bu dönemde, Mayıs ayındaki proje bedelinin iki katından fazla bir bütçeyle 202 milyonluk sahil düzenlemesi ihalesine çıkmak, Büyükşehir Belediyesi’nin kentin önceliklerinin belirlenmesinden çok yeni ticari rant alanları yaratmaya yönelik uygulamalara imza attığını ortaya koyuyor. Yalnızca 950 metrelik sahil düzenlemesine harcanacak bütçe, neredeyse Antalya’nın Elmalı ilçesinin 2024 yılı için ayrılan bütçesine eşit, Gündoğmuş ilçesinin bütçesinin ise yaklaşık iki katı oranda. Elmalı’nın 2024 bütçesi 213 milyon TL olarak belirlenirken, Gündoğmuş ilçesinin bütçesi de 110 milyon TL olarak açıklanmıştı.

                                                             /././

Milli parka 5 yıldızlı otel inşası Çevre Bakanı’na soruldu: 'Bilerek mi göz yumuluyor’ 

AKP MKYK Üyesi Güral’ın Antalya Kemer’de bir kısmı milli park arazisi olan sahilde inşa etmek istediği 5 yıldızlı otel projesi TBMM’ne taşındı.

AKP MKYK Üyesi Erkan Güral’ın şirketi tarafından Antalya Kemer’de yapılmak istenen yeni otel projesinin bir kısmı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Konuyla ilgili haberimizin ardından TBMM Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar,  ÇED süreci başlayan otel projesiyle ilgili Bakan Özhaseki’ye “Elli yılda Milli Parkların yarıdan fazlası rant uğruna yağmalanmış durumda ve bu yağma günümüzde de hala devam etmektedir. Bu yağmaya daha ne kadar göz yumacaksınız?” diye sordu.

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Göynük Mahallesi sahilinde toplam 77 bin metrekarelik arazide AKP MKYK Üyesi olan Erkan Güral’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı NG Kütahya Seramik Porselen Tur. A.Ş tarafından inşa edilmesi planlanan ve 41 havuzlu villayı da içeren 636 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel projesi Meclise taşındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı araziyi 2022'de tahsis etti

CHP Antalya Milletvekili Av. Aliye Coşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022/1 kapsamında tahsisi yapılan kamu taşınmazları arasında bulunan Göynük’teki arazi için bir yıl süreli ön izin verildiğini belirten Coşar, önergesinde şunları kaydetti:

Otel yapılmak istenen sahilin bir kısmı milli park içerisinde

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 24 Kasım 2023 tarihinde ÇED sürecinin başladığını duyurduğu Göynük sahilindeki yeni bir otel projesi için seçilen arazinin bir kısmı hazineye ait orman arazisi, bir kısmı günübirlik alan, 1021,69 metrekarelik kısmı ise Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde kalmaktadır. Daha ayrıntılı belirtmek gerekirse, otel projesi için seçilen alan, 106 ada 15 parsel (eski 1761 parsel), kısmen 106 ada 8, 20, 21 (orman) ve 9 parsellerden oluşmaktadır. Otel projesi için seçilen toplam ÇED alanı 77448,33 metrekare olduğu belirtilirken, 106 ada 15 parselin hazine arazisi, Çevre Düzeni Planında ‘Günübirlik Kullanım Alanı’ olarak ayrılan 20, 21 ve 21 nolu parsellerin ise orman arazisi olduğu anlaşılmaktadır.”

Elli yılda yarısı yağmalanan milli park

1993 yılından bu yana yürürlükte olan ÇED Yönetmeliğinin birçok kez değişikliğe uğratılarak çevreyi ve doğayı korumaktan çok, çevre üzerinde baskı ve tahribatı kaçınılmaz olan projeler için aşılması gereken bir prosedür ve yol gösterici haline geldiğini savunan CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar,  “Otel inşa edilmesi planlanan 21 nolu parselin 1021,69 metrekarelik kısmının da Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde kaldığı açıkça görülmektedir. Türkiye’nin önemli milli parklarından biri olan Antalya’daki Beydağları Sahil Milli Parkı, 1972 yılında 69 bin 800 hektarlık bir alanı kapsıyordu. Aradan geçen süre içinde yarıdan fazlası turizm ve yapılaşmaya açılan milli parkın bugünkü yüzölçümü 31 bin 165 hektara kadar gerilemiş durumdadır. Elli yılda Milli Parkların yarıdan fazlası rant uğruna yağmalanmış durumda ve bu yağmanın büyük bir bölümü de son 20 yılda AKP iktidarında gerçekleşti. Bu yağma ve talan günümüzde de son hızla hala devam etmektedir. Yangından zarar gören ormanlarımızı bile imara açtılar. Sahillerimiz, ormanlarımız, doğamız, günübirlik alanlarımız rant uğruna peşkeş çekilmektedir” görüşünü savundu.

Bakan Özhaseki'ye 'Bilerek mi göz yumuluyor' sorusu

Antalya’daki Beydağları Sahil Milli Parkı’nın 50 yılda yarısının rant uğruna yağmalandığına işaret eden Coşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye “Bu yağmaya daha ne kadar göz yumacaksınız? Buna bilerek mi göz yumulmaktadır?” sorularını yöneltti.

ÇED süreci tahribata neden olan projeler için gösterici oldu

Yüzde 99’luk kısmı orman alanı olan milli parkın turizm uğruna kırpılmasının önüne neden bir türlü geçilemediğini soran Coşar, şu sorulara yanıt istedi: “1993 yılından bu yana yürürlükte olan ÇED Yönetmeliği birçok kez değişikliğe uğratılarak çevreyi ve doğayı korumaktan çok, çevre üzerinde baskı ve tahribatı kaçınılmaz olan projeler için aşılması gereken bir prosedür ve yol gösterici haline gelmiştir. 1993 yılından bu yana bakanlığınızın yürüttüğü ÇED süreçlerinde verilen ÇED kararlarının istatistiki dağılımı nedir? Ulusal mevzuatımız ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle korunması taahhüt edilen korunan alanlarımızın betonlaşmasına izin veren ÇED kararlarının korumacı bir anlayışla işletilmesini düşünüyor musunuz? Antalya halkının denizle buluşabileceği günübirlik alanın halkın elinden alınarak özel bir ticari işletmeye tahsis edilmesi konusunda Bakanlığınızın bir yaptırımı olacak mıdır?”

(Yusuf Yavuz-soL)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder